Yurdumuz balkanlardan ve sibiryadan gelen soğukların etkisine giriyor.

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Merhaba hava forum ailesi..
    Bu ilk konum sizlere daha öncesi gelen sistemlerden bahsetmiş olup 18 kasım da 28 ve 14 aralık yani şuan ki yaşadığımız sistemi anlatmıştım. biraz amotörce bilgi paylaşımı yaptığımdan hepiniz haberdar olamadınız.


    Neyse geçelim kalan günlere ve yıl başıındaki hava durumuna.
    Yurdumuz 20 aralık ta batı bölgelerimizden gelen yogun bir yağış sistemine girecek. başta olmak üzere ege ve akdenizde yagışlar yagmur. marmaranın batısı trakyanın batısı yagmur ve yüksek kesimlerde kky.marmaranın dogusu ve trakayanın kuzeyi kky yagmur ve kar olarak yağışları alacaktır.ic anadolu,dogu anadolu dogu karadeniz ve karadeniz batısı ve orta karadeniz kar yagısı söz konusudur. dogu bölgelerimizde kar bitlis van ardadahan muş batman gibi illermizde yogun tipi ve yogun kar yagışları bekliyorum.
    Sistem yine dogu karadeniz ve dogu anadolu yu merkez edenicek gücte olup. bu iki bölge kar resmen çile olacaktır.
    Ankara için geceler daha soğuk ve sistemin gelmesi durumunda ankarada yogun tipi ve kar görecektir.
    Ve son olarak istanbulu da kapsayan tüm yurdumuzu etksi altına alacağı bir yağış sistemi bekliyorum. istanbul icin en az 3 ila 4 günlük yoğun Kar yağışı.
    Sistem ayağı 30 aralık ile 5 ocak gözüküyor.
    Veriler ve modeller sürekli değişkenlik gösterdiği için 18 aralık ta konuyu tekrardan düzenleyip model ve veri paylaşımı yapacağım.
    bol karlı havalar güzel günler sizinle olsun.
    iyi günler.. :gun_bandana: :gun_bandana: :gun_bandana:


  • 156h de inişe geçenen sibirya kökenli sistem 168 h den sonra u dönüşü yapıp tekrar dogu yönde kendi kısmına karışıyor.bu tür dalgalanmaları sık sık göreceğiz.
    Yine 156 h de baktığımız z500 model bu dönüşüme etki eden azerbeycan ve kazakistan Ab göze batıyor.sistemin modellerde ki gibi inmesi için gerekli ters istikamette bizlere yüksek basınç lazım.

    Güncelleme sonu 25 aralık tarihine kadar netligi kazanan görüntüler bu olsa gerek.
    Bu tip modelleri ben W yani inişli cıkışlı model olarak degerlendiriyorum.polar vorteks akımı da bu şekilde işleyiş görüyor.amerika da süpriz bir gelişme oluştu. bunun farkında idim 1 hafta öncesine fırtınalar lodos beraberinde bu sistemi çekti.
    Tahminlerim yanlılmaz isem bizi bu şekilde bir akım bekliyor süre en geç 5 ocak.

  • İç anadolu bölgesinde sık sık dile getirdiğim sinyalleri arkadaş güzel vermiş.Kayseri'den murat da dün demişti buna benzer şeyler.İç anadolu olarak hatrı sayılır kar alacağız inşallah konun hayırlı olsun kardeşim.Ben sistemi ocağın başı veya ortasında bekliyorum.

    Ne Mutlu TÜRK'ÜM Diyene..

  • zaten yukarıda belirttim senin baz aldıgın bölge istanbul galiba.kar alacak yada yagmur alacak bölümler tek tek yazdım.
    Ha bu arada 24 h lik bir model de degişim oluyor ise bu modellerde her an patlama olabilir sürekli takipteyim.
    Bu arada tesekkür ederim uyardıgın icin.

  • İnşAllah yanılmazsınız @Winter60

    Allah büyük onun vadesinin önüne geçemeyiz. fakat çok fark var geçen sene ile geçen sene bu zamanlar resmen yeni sonbahar yeni girmiş gibi yaşamısız tek fark 995 azorun sibirya hattında sabit kalması.burda dikkat ettiyeseniz bu kez geçen seneye göre daha batılı 990 lık azorun oluşumunu izliyoruz.
    Vade uzun bakalım hepimiz için hayırlara vesile olması dilegi ile..

  • son dakika.. ispanya için yogun yağış uyarısı yapıldı.
    Yağış sistemi ispanaya bölümünü etkiledikten sonra rotasını akdeniz dogru yönlendirecek.

    Orta akdeniz ve ege bölümü için olumlu sinyaller. :hfyeni (29): :hfyeni (29): :hfyeni (29):

  • Yazımda da bahsettigim gibi 20 aralıktan devam ediyoruz. Simdi size özel araştırmalarımı ve ileriye dönük ne hareketler bizi bekliyor. bakalım

    Ortadogu haritamızı baz alıyoruz bu sene nedeni ise sogukların yönü gelişi sibirya kökenli olacağı için haritamıza bu yönden bakalım. bu şekilde kıbrıs, ege,güney ve dogumuzda oluşan ab ve yb leri rahatça takibini yaparak gelişimleri takip edeceğiz.2 m sıcaklık haritamız güncel. devam eden sogukların burda dogu karadeniz ve dogu anadolu merkezi olarak daha yogun bir soguk bir havaya sahip olduklarını net bir şekilde görüyoruz.
    Karadeniz ve akdenizden giriş yapan yağışları görmekteyiz.

    Bu son haritada ise yağışların yoğunluğu
    Etkileyeceği bölgeler bölümleri görüyoruz.
    Ve son olarak takibini yaptıgım efsane sistem için sizlere şöyle bir tabloyu göstermek isterim.



    Modeller değişken oldugu icin takibe devam.