Polar vorteks ve oluşan antisklion akımlarının 2017 kışına etkisi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ülkemiz konumu olarak soguk ve yagışlı havayı eskiden tek tip olarak balkanlar üzerinden alıyorduk.zaman geçtikçe doga olayları atmosferi baya yıpratmış ve bu konu uzmanlar küresel ısınma adını verdikleri bir doga olayının konusunu açmışlardır.


    Peki küresel ısınma var ise kasımın sonunda ve aralık ayında gelen bu soguk hava akımının sebebi nedir.Geçtigimiz seneleri genelleme olarak baz alırsak baktığımızda ülkemiz kışa ortalama en erken ocak 15 i itibarı ile giriş yapmış oluyor.


    28 kasım da gelen soguk hava dalgasının sadece belli başlı illerde kar yağışı yapsada genel olarak ülkemizi adeta dondurdu sadece. meteroloji uzmanları bu olaya sadece yağışın geç. sogukların erken girdigini öne sürdü.


    Peki kasım ayının sonunda doğru inen ve mega kent istanbulu bile kapsayarak hissedilen derece soguklar neden geldi.?


    Gelelim aralık ayına şuan itibaren ilk haftasını atlatmış olsak da hisedilen derece soguklar devam ediyor kısmi yerlerde kar yağışları yogun şeklini almış durumda.aralık 2 inc haftası gibi beklenen sistem kar yagışı öngörüsünde olsada şuanki veriler bunu tam desteklemiyor.peki yağış olacakmı ve aralık sonu bizleri ne bekliyor.
    Simdi başlayalım bu doganın bize yaptıgı rollere ve tahmin ve görüşlerimize.


    Öncelikle küresel ısınma olayı gerçek iddasına katılıyorum. Bu ısınmanın gerek atlantik gerekse izlandanın kuzeyi ve güney kutup bölgelerinde hissedilir derece ısınma oluşumuna katkı yapması.bu bölgedeki bu hareketlilik yagış sistemini tetiklemiş olsada sogukların geç üremesine de katkıda bulunuyor.
    Küresel ısınma polar vorteks olayınıda etkiledigi gibi ısınmayı olmayacağı yerlere sürüklemesine izin veriyor.
    ters istikamet alan soguklar yada sıcaklar antisklion akımını ürettigi gibi bu akımın ülkeler arasında istenilmeycek kadar yagışa ve fırtınalara sebebiyet veriyor.Bu sene bu akımı yaşayacağımızı yüksek dereceli yağışlar soguklar alacağımız müjdesinide vermek istiyorum.


    28 kasım sistem başlangıcı olan soğukların ülkemize yağışlarla girmesi ve ardından 30 kasım tarihinde inen soguk sistem saat yada gün farkı ile kaçsada belirttigim gibi busene yaşayacağımız antisklion akımları ve kuzey batımızdaki ısınmaları çok göreceğiz.
    Aralık 2 inci haftası inmesi beklenen sistem batı avrupanın ısınması polar vorteksin bunu teyin etmesi güncellemesi ile gelecek sistemdir.bu ara gfs de ilk gördügümüz sistem ile şuan güncel gfs alıntısı arasında uçurum kadar fark olsada bu sistem ülkemize güçlü olmasada giriş yapacaktır.
    Etki alanı olaraki ic anadolu karadeniz ve dogu karadeniz dogu anadoludur.
    Trakya bu sistemde bol yagışlı fakat şehir merkezleri yüksek rakımların kky ve kar alacağını tahmin ediyorum.
    Sistemin merkez üstü şüphesiz dogu karadeniz olacaktır.


    Yazılarıma son verirken bu kış polar vorteks etkisini bu şekilde inişli çıkışlı etkilerini göreceğiz. Ani gelen soguk sistemlere bu sene çok şaşıracagız.

  • 13-21 Aralık Sistemler Silsilesi (İstanbul)


    13-14 Aralık Sistemi:
    Pazartesiden beri süregelen yağmurun Salı öğle saatlerinden itibaren karla karışık yağmur ve kara döneceği, akşam saatlerindeyse kuvvetli kar halini almaya başlayacağı öngörülmektedir. Çarşamba günü sabah saatlerine kadar sürecek olan hafif kar yağışının okulları tatil edeceği veya kayda değer bir örtü bırakacağı düşünülmüyor.


    16-21 Aralık Sistemi:
    Çarşamba günü kesilen yağışların Perşembe günü yeniden hafif yağmur olarak başlayacağı, akşama doğru aralıklarla karla karışık yağmur şeklinde olması beklenen yağışların, Cuma günü hafif kar olarak devam etmesi bekleniyor. Sistemin etkili olması beklenen kısmının Cuma gecesi itibariyle karadeniz üzerinden yoğun kar yağışı olarak girmesiyle birlikte İstanbul'da aksiyon başlıyor. Cumartesinin ilk saatleriyle birlikte etkisini arttıracak olan kar yağışının Cumartesi-Pazar-Pazartesi günleri il genelinde kuvvetli şekilde devam edeceği düşünülüyor. Pazartesi gecesi sona ermesi beklenen sistem İstanbul'da okulları Pazartesi-Salı Günü Tatil Edebilir.
    Sistem bitiminde İstanbulda sahillerde 5-15 cm yükseklerde ise 15-25 cm kar kalınlığı bekleniyor


    Bu tahminin her gün değişme ihtimali bulunduğundan temkinli olmakta fayda var fakat sistemlerin ana hatlarıyla bu şekilde geleceğini umuyorum :) . Şimdiden hayırlı uğurlu olsun :hfyeni (29):