Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Tam tadinda sonbahar yaşayamadik bence. Eger ay ortasindaki sistem gelir ise direk kışa geçıs yapacagiz. Bu da iklim degisikliginden kaynaklanan. Mevsimlerin degismesi ya da kaymasi diye adlandirabiliriz.

  • wildleo1907

    • hocam dikkatimi bu bölgeye verdim.Bu bölgenin gidişhatı bize yön verecek ; Tibet Platosu !!!

      27255-tibet-and-surrounding-areas-topographic-map-png

      Tibet Platosu (TP) ve çevredeki yüksek dağlar, yükseklikleri ve kapsamları nedeniyle atmosferdeki dolaşımın önemli bir şekilde zorlanmasını ve böylece Doğu Asya'nın aşağı havza bölgelerindeki hava ve iklimi etkilemektedir. Mesoscale Tibet Platosu Vorteksleri (TPV'ler), TP'deki başlıca yağış üreten sistemlerden biridir. TPV'lerin bir kısmı TP'yi doğuya doğru hareket ettirir ve Çin'in Sichuan eyaleti ve Yangtze Nehri vadisi gibi aşırı yağışları tetikleyebilir, bu da şiddetli sellere neden olabilir. Bu çalışmada, TPV oluşumunun iklimsel analizi, iki reanalizde ve ilk defa, objektif özellik izleme algoritması kullanılarak, yüksek çözünürlüklü bir küresel iklim modelinde incelenmiştir. TPV'lerin çoğu, TP'nin kuzey-batı kısmında üretilir; Bu ana genesis bölgesinin merkezi yıl boyunca küçük ve istikrarlıdır. Subtropikal westerly jetin gücü ve konumu, TPV'lerin doğuya gidebilmeleriyle ilişkilidir ve bu yüzden bir TPV'nin TP'yi hareket ettirip geçirmediği üzerinde bir etkiye sahip olabilir. TPV ile ilişkili yağışlar, Çin'in bazı bölgelerinde, genellikle bireysel TPV'lerden dolayı, toplam yağış miktarının% 40'ını oluşturmaktadır. Sonuçlar, küresel iklim modelinin, N512 (∼25 km) yatay çözünürlükte TPV'leri simüle edebildiğini ve genel olarak reanalizlerle uyumlu olduğunu göstermektedir. Küresel iklim modelinin TPV klimatolojisini temsil edebileceği gerçeği, TPV'lerde gelecekteki model tabanlı araştırmalar için geniş bir seçenek yelpazesi sunuyor. By Julia Curio...


    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Ecmwf mevsimlik tahmini kasım güncellemesi

    Doğu Akdenizin çalışacağını öngörmüş model

    İngiltere,İskandinavya ve Rusya boyunca normaller üzeri basınç bekliyorlar

    Şahsen gayet olumlu bir çıktı hocalarımız ne der bu konuya? wildleo1907 Hava_Forum  HavaforumAşıgı

    Basınç Anormalisi

    DrUueSdWsAAhl-D.jpg

    Yağış Anormalisi

    DrUhMgTX0AEnAxv.jpg

    Veriler Twitter@aucarenator (Ahmet Uçar)'dan alıntıdır

  • Sıcaklığı şimdi gördüm

    Böyle bir basınç ve yağış anormalisine bu tablo yakışmamış hatta uymamış diyebiliriz.İtalyada sıcak kısmın dahilinde.Bu siklonlar bize sıcak havamı getirecek!

    Siklonlar bize lodosla sıcak havayı getirebilir bunun içinde soğukların Orta Avrupaya ve İtalyaya inmesi lazım ancak İtalyada sıcak tarafta kalıyor

    DrUgNnSXgAAA9X-.jpg

  • Yer seviyesi önemlidir ama şöyle de yorumlanabilir. Aralık ayı ilk 3 hafta normalden sıcak geçer, son hafta kıyılarda da rahat şekilde kar yapacak hava gelir ama sıcaklık ortalamadan yüksek kalır. Bu tüm kış boyunca böyle olabilir. O nedenle fazla önemli değil. Asıl önemli olan basınç tahminleri ve oluşacak olan sinoptik desendir bence. Hava_Forum ne düşünüyorsun bu konu hakkında ?

  • Sicakligi sormama sebebimde hakliymisim :D

    Basincin yuksek oldugu yerlere bakinca duz bir hat gozukuyor.normaller ve alti olan yerler bence mantikla. yb kuzeyde yatay sekil alip kuzeydeki soguklarida orta avrupadan batiya kaydiracak.


    Great Khan bu tur seyler detaya giriyor.dedigin gibi olabilirde ama olmama ihtimalide var.genel basic oruntusu bu sekilde demis.hep boyle olmaz atmosfer dinamiktir.ibrenin bize dondugu zamanlarda olacak. belkide o donemlerde ongorulen sinoptikten sistem alan ulkere gore ibre bize dondugunde biz daha guclu sistemler alacagiz. hayirlisi bakalim.