Konu Dışı [Genel Sohbet]

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Arik Boge'de bunu anlatmaya çalışıyor ki bence haklı. Bay hava'da haklı. Herkese iyi geceler.

    Ben onun anlatmak istediğini gayet iyi anlıyorum, yanlış da demiyorum forumun bilgili ve ağır elemanlarından olduğu çok belli fakat bahsettiği kuralın dek miktarının artıp azalması noktasında ciddi bir ölçüt olamayacağını söylüyorum. Öyle bir algı oluşuyor ki aman ha sakın ha 850mb sıcaklığı -15'in altına inmesin inerse dek az oluşur/CIN etkisi benzeri bir görüntü ortaya çıkar yağış miktarı azalır gibi bir yanlışa doğru gitme tehlikesi ortaya çıkıyor. Halbuki gelebildiği kadar soğuk gelsin mümkünse 850mb'de -20'lerin de altına inelim, denizlerimiz üzerinde kararsızlık iyice artsın ama tepe enverziyonu seviyesi düşük oldukça rüzgar açıları ve hızlarında sıkıntı oldukça 850mb sıcaklığı -10 da olsa -20 de olsa sıkıntı yaşarsın, umduğunu bulamazsın bizim odaklanmamız gereken esas nokta da orasıdır gelen soğuğun aşırı olup olmaması değildir, zaten Türkiye şartlarında 850mb sıcaklığının düşebildiği minimum seviyeler de aşağı yukarı bellidir daha aşağılara çok nadir düşebilir.


    Aşağıdaki örnekte (31 Ocak 2012) çizgileri 1 cm sola doğru kaydırsan yani sıcaklık değerlerini düşürsen tepe enverziyonu seviyesi 700mb'lere kadar çıktığından bulut tepe yükseklikleri artacağından, rüzgar hız ve açıları da mükemmel bir uyum gösterdiğinden yağacak kar miktarı aşağı yukarı aynı olacaktır, üzerinde durulamayacak miktarda bir azalmadan bahsedilebilir ( 80 cm yağacağına 70 cm yağar ama yine bol miktarda yağar) ve yine şahane dek bantları oluşabilecektir.


    Aşağıdaki örnekte ise tepe enverziyonu seviyesi düşük olduğu için ve oluşacak bulutlar sığ yapıda olacağından 850mb sıcaklığı -10 da olsa -20 de olsa ancak hafif bir yağış görülebilecektir, fazlası mümkün olamayacaktır.



    Rüzgar ve enverziyon durumu iyi olduktan sonra 850mb sıcaklığı az düşmüş çok düşmüş teferruattır kendinizi bu yönde bir sıkıntıya asla sokmayın ama kötü durumdaysa da beklentilerinizi hiç boş yere yükseltmeyin soğuma çok da olsa az da olsa dağ fare doğuracaktır.

  • @Bay Hava


    Aynı şeyleri söylüyoruz. Ancak ben söylerken çok büyük bir etki olacakmış gibi yansıyor o konuda sonuna kadar haklısın. Havanın su buharı tutma kapasitesinin azalması çok büyük bir etkiye neden olmaz ancak ben etkisinden bahsetmek istemiştim.


    Daha çok farklı katmanlarda ki rüzgarın kırılma açıları ve tepe enverizyonu önemlidir dek konusunda. Ben de Dek sistemlerinde Skew-t yi incelerken tepe enverizyonuna ve Rüzgara bakarım bunu önemserim. Yoksa -11 mi girmiş -20 mi girmiş modele bakıp buna göre yorum yapmam. Zaten benim bölgeme -14 bile nadir girer daha çok Marmarayı ilgilendiren bir durum.


    Ben anlatırken hatalı anlattım, çok büyük bir etkiye sebep olacakmış gibi yansıdı dediğim gibi sadece az veya çok bu etkiden bahsetmek istemiştim.

  • Accuweather Sonbahar Tahminini Yayınladı
    Ülkemizi sıcak ve kuru tarafta bıraktı bu demek oluyor ki azor pidesi canımizi sıkacak
    İskandinav bölgesine ise soğuklar geç gelecek.kar yağışlarının kasımda başlayacağıni belirtmiş
    Afrika geyiği gerçek mi olacak @Root @BaFRaLı55 :P

  • Accuweather Sonbahar Tahminini Yayınladı
    Ülkemizi sıcak ve kuru tarafta bıraktı bu demek oluyor ki azor pidesi canımizi sıkacak
    İskandinav bölgesine ise soğuklar geç gelecek.kar yağışlarının kasımda başlayacağıni belirtmiş
    Afrika geyiği gerçek mi olacak @Root @BaFRaLı55 :P

    Şaka mı yoksa gerçek mi? :D

  • @KarTutkusu03


    Merak ettim de sen böyle bir açıyla mı bakıyorsun hayata?


    Yani altın takmak günah mı senin için sadece merak ettim yanlış anlama herkesin düşüncesine saygılıyım.

    "Altın takmak haram değil." dersen ben senin düşüncene saygılı değilim. Ha affedilmeyecek günah değil orası ayrı, er kişi takmazsa iyi eder. Allah'a itaat eder. Keşke Türk'lük bilgin olduğu kadar dînî bilgin de olsa. Zira Türk, dînînin kurallarını adı gibi bilendir.


    Dinimizce altın takmanın erkeklere haram oluşu Peygamber Efendimiz'in hadis-i şeriflerinden bilinmektedir.
    Hz. Ali'den (ra) rivayetle;
    Bir defasında Peygamberimiz (asm) ipek bir kumaşı sol eline, bir parça altını da sağ eline aldı. Sonra bunları elleriyle yukarı kaldırdı, orada bulunanlara gösterdi ve şöyle buyurdu:
    “Şu iki şey ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helâldir.” (İbni Mâce)
    Bir takım giyim ve süs eşyaları kadınlara helal olduğu halde erkekler için caiz değildir. Bunlardan birisi altın diğeri ipektir.
    Altın, kadına ait bir süs eşyası olduğundan erkek üzerinde olumsuz etki bırakacaktır. Bir kadının erkek elbisesi giymesiyle kadınlık fıtratında olan değişim çok rahat bir şekilde gözlemlenebilir. Aynı şekilde bir erkeğin de kadınlık fıtratına uygun olan altını kullanmasıyla erkeklik fıtratında bir takım değişiklikler olacağı psikolojik bir gerçektir. Nitekim Peygamber Efendimiz (asm) “Kadına benzeyen erkeğe, erkeğe benzeyen kadına lanet olsun.” (Buhari) buyurmuştur.
    Ayrıca altın madeninin kimyası erkekte bazı rahatsızlıklara yol açabilecek nitelikte olduğu söylenmektedir.

    AF-YOK