Doğa ve Balıkçılık

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • @Effective Snow (Oğuz03) hocam gitgide Afyon'a ilgi duymaya başladım ... zaten Eber Gölü'nüzü biliyorum ama seneye inşAllah av bahanesiyle geleceğim 1 gün önceden gelip Afyon'u gezeceğim :)

    Orada İsrail sazanı var.Çok çabuk ürüyor.Eskiden kirlilikten balıkların nesli tükenmekteymiş.İsrail sazanı atmışlar.Onlardan var birde Yılan balığı var.Afyon'da Dinar taraflarında Acıgöl var.

  • Orada İsrail sazanı var.Çok çabuk ürüyor.Eskiden kirlilikten balıkların nesli tükenmekteymiş.İsrail sazanı atmışlar.Onlardan var birde Yılan balığı var.Afyon'da Dinar taraflarında Acıgöl var.

    ben kara avcılığı için gelicem hocam Allah nasip ederse kimisi sevmez ama bizimki merak ördek avı :)
    israil sazanı çok çabuk ürer ama çevresindeki balık popülasyonunu da çok çabuk tüketir . İsrail Sazanı zamanında ülkemizin çoğu ırmak ve göletine atılmış ve bu bence bilerek yapılmış ülkemizdeki balık çeşitliliğini bitirmek için yapılmış bi sabotaj hocam zamanında yetkililerde buna çanak tutmuşlar .

  • forum.havaforum.com/attachment/909/


    ÇÖREK MANTARI (PESTİK MANTARI-AYI MANTARI)


    Çörek mantarı da denilen ve ak, katı ve yumuşak olmak üzere üçe ayrılan pestik mantarı aslında ormanlarımızda gezen en güzel mantarlardan bir tanesidir. Hatta marketlerde satın almak isteseniz yüksek fiyatlarla karşılaşır, bu mantarın İtalyanlara ait olduğunu düşünürsünüz. Çünkü pestik mantarı herkesin havalı ismiyle bildiği porcini mantarıdır. Batı Karadeniz bölgesinde bulunur ve orada ayı mantarı adını da alır.


    Şapkası 7-30 cm büyüklükte, bazen biraz daha geniştir. Yarım küre şeklinde, daha sonra tümsek, nihayet yayvandır. İyi pişmiş, kabarmış çöreğe benzer. Kenarı başlangıçta içeri kıvrıktır. Şapkanın zarı düzgün değil, çıplak ve kurudur. Islak olduğu zaman parlar ve hafif yapışkandır. Rengi çok değişken, kestane kahverengisi veya soluk olabilir. Kenarının rengi hafifçe daha açık olur. Borucukları, sıkı bir şekilde yan yana yer alırlar. Sapa boyları kısalarak bağlanırlar, uzun ve incedirler. Önce boz beyaz daha sonra yeşilimsi sarı, zeytin yeşili rengindedir, şapkadan kolayca ayrılabilirler. Delikçikleri küçük ve yuvarlaktır. Önce kirli beyaz, daha sonra sarımtırak, nihayet yeşilimtırak sarıdır. Sapı kuvvetli ve katıdır, çoğunlukla ortada veya aşağıda şişkindir. Gençken dip tarafında şişkin olup daha sonra kalınlık bakımından muntazam olur. 15-20 cm kadar boyda, 3-4 cm kadar kalınlıkta olabilir. Renk bakımından önce beyaz açık bozdur, sonra esmer kahverengiye döner. Yukarı kısmı, ince, belirsiz beyaz soluk renkli damarlı ağ gibi görünüşe sahiptir, bazen bütün yüzeyi böyledir. Etli kısmı gençken sert, beyazımtırak, olgunlaşınca yumuşak, sünger gibi sarımtıraktır. Şapkada dış zarın altına gelen kısımda esmerimtıraktır. Spor izi sarıdır.
    Hazirandan Ağustosa ve Eylülden Kasıma kadar yapraklı ağaçlardan meşe, huş, bilhassa kayın, iğne yapraklılardançam, genç ladin meşçereleri altında ve çevresinde, oldukça asit karakterde topraklarda, ormandaki yol kenarlarında, orman sınırı boyunca, yaprak çürüntüsü üzerinde genelde çok sayıda bazen tek tek görülür. Hoş kokusu ve fındık gibi, mulayim, hoş ve lezzetli tadı ile yenilebilen en iyi mantarlardan biridir. Kurutularak veya yağ içinde saklanabilir.
    Çörek mantarı sinekler larvaları tarafından işgal edilmeye meyillidir. Çok lezzetli olan bu mantarın o yüzden dikkatli incelenmesi gerekir.

  • ECG101-240.gif


    TİRMİT MANTARI (GEYİK MANTARI)


    Gençken sarı olan olgunlaştıkça ise kırmızı renge dönen tirmit mantarı halk arasında geyik mantarı olarak da bilinir. Karadeniz bölgesinde yoğunluklu olarak görülür. Pişirilmesi kolay ve lezzetli bir mantardır. Tuzlu ve baharatlı olarak pişirildiğinde yemeklerin yanına servis edebileceğiniz iyi bir ara sıcak olacaktır.


    Haziran- Eylül aylarında yetişen bu mantarın iki çeşidi bulunmaktadır. Açık kremsi renkli olanlar ve de kiremit renginde olanlar. Yeni büyüyen geyik mantarının rengi ilk başta açık olup daha sonra kahve-turuncu arası bir renk alır. Sütlü olup çiğ olarak ta yenmektedir. Hafif baharlı tadı bulunan geyik mantarının közlemesi enfes olur.Salamura yapabileceğiniz gibi ayrıca kurutarak ta saklayabilirsiniz. Bunlarla uğraşmam diyorsanız Tavuk mantarı tarifine göre pişirebilirsiniz.


    Mevsimi geldiğinde Karadeniz köy pazarlarında, Giresun ve Ordu’da ve de buradaki yayla yollarında bu mantarı çok ucuza satan köylüleri görebilirsiniz. Yol boyunca orman çamurundan üstü başı kirlenmiş, elleri kararmış çocukların harçlık çıkarmak için size doğru içi dolu mantar poşetlerini sallarken görmeniz mümkün. Eğer kendiniz toplamak isterseniz bu çocuklar sizlere yardımcı olacaktır. Birkaç tane de toplamış olmanız size büyük bir haz verecektir. Çünkü mantar avcılığının tadı ve havası bambaşkadır.

  • Evet bu bitkilerin dağıtımı bulunduğum ilçe olan Bucak ta.Tüm Türkiye nin salep ihtiyacı karşılanıyor.

    bulunduğum coğrafyada da yetişiyor bu bitki ve geçen sene 3 araba geldi 2 gün kaldı gitti onlardan öğrendik bizde ;)
    bi abimiz 4-5 gün günde 1-2 saat dolaşarak topladı bikaç işlem uyguladı İstanbul'a gönderdi 600 lira para gönderdiler ki bu abi ilk defa bu işi yapan ve denemekten bişey çıkmaz diyerek yapan biri . arazi geniş ekmek yok dikmek yok - herşey bedava , sadece toplaması var :)

  • Sınavlardan sonra şu "bahar yağmurları" dediğimiz yağışlar da olunca Aydos'a gitmeyi düşünüyorum. Tam mantar mevsimi başlayacak. Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim ayları mantarların en çok olduğu zamanlar. Yerlisi çok iyi bilir orada ne çok mantar olduğunu, ne zaman gitsem topladıklarını görüyorum. Bir kere konuşmuştum da nedir, ne zaman olur diye. Fakat dışarıdan gelenler pek bilmez toplamasını, yemesini. Bolca fotoğraf atarım gidersem. Kayışdağ'dan zaten kesin atarım.

    11. Aydan 2. Aya kadar olur. Babaannem giderdi bazen aydosa. Kanlıca ve dedeböğrük :D mor bi mantar da vardı ama adını hatırlamıyorum. Yani şuan zamanı geçti

  • forum.havaforum.com/attachment/918/

    KAYIN MANTARI (İSTİRİDYE MANTARI )

    Kayın, kavak, istiridye ya da yaprak… Bu isimlerle bilinen istiridye mantarı, yumuşak yüzeylere tutunmayı sever. Nadir ve lezzetli bir mantar olması nedeniyle istiridye mantarı yetiştiriciliği ülkemizde oldukça yaygın bir meslek haline gelmiştir.


    ticari amaçlı yetiştiriciliği ülkemizde yaygın olan bu mantar türünün yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için
    http://www.sukabagi.net/kavak-mantari.php
    forum.havaforum.com/attachment/919/
    mantar yetiştiriciliğine örnek fotolar

  • IMG_6015.JPG


    KARA ORMAN NANTARI (ŞİTAKE MANTARI)


    Uzak Doğu ülkelerinin en bilinen ve sevilen mantarı olan şitake mantarı aslında Türkiye’de de rastlayabileceğimiz bir mantar türü. Türkiye’de kara orman mantarı olarak da bilinir. Dünyanın en pahalı mantarlarından bir tanesidir. Trüf mantarları gibi yüksek fiyatlarla satılır. Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetiştirilir.


    forum.havaforum.com/attachment/923/


    BİFTEK MANTARI


    Renk olarak çiğ ete benzeyen ve kesildiğinde gerçekten kırmızı bir renkte sıvı akıtan biftek mantarı yenilebilen en lezzetli mantarlardan bir tanesidir. Çınar ve kestane ağaçlarına tutunan biftek mantarı, Mersin ve çevresinde yetişir. Tadı ekşimtraktır ancak yemeklere lezzet verir.

  • 5 Maddede Sizi Ömür Boyu Doğada Yaşatabilecek Mantar Toplama Rehberi

    Mantar aşkı, şakaya gelmez. Öldürücü etkisi olduğu bilinmesine rağmen seveni çoktur mantarın. Başlangıçta kültür mantarı artık size mantar gibi gelmemeye başlar. Değişik mantar tiplerini denemeye başlarsınız. Tipini gözünüz tutmasa da her mantarın kendine özgü o farklı aroması bir kere ele geçirmiştir sizi. Ufak psikolojik zehirlenmeleri de atlattıktan sonra hala hayattasınızdır ve artık kendi mantarınızı toplama zamanınız gelmiştir.

    forum.havaforum.com/attachment/924/



    Mantar ne zaman toplanır?



    Sonbahar ve ilkbahar ayı, mantar toplama macerası için en doğru zaman. Toprak altında yağmur suyuyla beslenen mantarlar, yağmur sonrası yeryüzüne çıkıyor ve çok hızlı büyüyor. Mayıs ayından kasım ortalarına kadar devam eden mantar toplama süreci, yüksek ve dağlık bölgelerde yaz aylarında da mümkün. Daha spesifik olmak gerekirse mantar toplamak için en uygun gün tercihi güneşli bir gün ve sabah çiyinin kaybolduğu zamandan öğlen ortasına kadar olan süre.



    Mantar nerede toplanır?
    İstanbul’da Belgrat Ormanı, Şile ve Polonezköy en çok mantar bulunabilen lokasyonlar. Türkiye genelinde ise Bolu dağları, Küre Dağları, Ganos Dağları, Kaz Dağları ve Toroslar mantar toplamak için en doğru adresler.
    Bir mantar için en önemli şey hava geçiren bir ortamda saklanması. Hasır bir sepete koyacağınız mantarlar hava alacağı için plastik poşetten çok daha doğru bir seçenektir. Eğer mantar hava almazsa çok çabuk bozulacağından nasıl saklandığı hayati önem taşıyor. Mantar, köküyle değil topraktan sökmeden, kesici alet yardımıyla toprağa yakın bölümünden kesilerek teker teker koparılır.
    Yenilebilir yabani mantarların doğada ne ile temas ettiğini bilmediğimizden onları yıkamamız gerekiyor. Topladığınız gün temizlemeniz gereken mantarlar eğer çok kirli değillerse yıkamaktan kaçının. Çünkü su, mantarların tat ve aromalarının azalmasına yol açarken aynı zamanda daha kolay bozulmalarını sağlıyor. Su ile temas eden mantarın birkaç saat içerisinde tüketilmesi gerekiyor. Eğer topladığınız mantarlar çok kirliyse diş fırçası ya da ıslak bir bezle zarar vermeden temizleyebilirsiniz.



    Mantarın zehirli olduğunu nasıl anlarız?



    Dünyada yiyecek bu kadar fazla şey varken şüpheli gözüken hiçbir mantar için hayatınızı riske atmayın ve onları toplamayın. Toplamayı düşündüğünüz mantarın görüntüsünü mutlaka güvenilir bir kaynaktan kontrol edip, zehirli olup olmadığından emin olun. İstanbul çevresinde 10 binin üzerinde olduğu tahmin edilen mantar türünün sadece 200 tanesinin yenilebilir olduğunu düşünecek olursak, bu işin ne kadar ciddi olduğunu da anlayabiliriz.
    Türkiye’de mantar dendiği vakit akla gelen ilk isim olan Mantar Uzmanı Jilber Barutçiyan mantarlar hakkında şu bilgileri veriyor:
 “Yenen mantarla yenmeyen mantarı birbirinden ayırmak için geçerli hiçbir teknik ve metot yoktur. Mantarı bilimsel kaynaklardan tanımlayıp, yeni kaynaklardan yenilebilirliğini kontrol etmek şarttır. Yeni kaynakları özellikle vurguluyorum. Eskiden yenebilir zannettiğimiz pek çok mantarın zehirli olduğu hatta öldürücü olduğu artık kanıtlanmıştır. Hiçbir genellemeye inanmayın, pek çok kişi şöyle diyecektir: ’eğer hayvanlar yiyorsa biz de yiyebiliriz o mantarları.’ Bu tamamen boş inanıştır. En zehirli mantarı salyangozlar yer ama insan yediği takdirde ölür. Mantarlar kılık değiştirebilirler, mantarlar değişik yörelerde çıkabilirler, mantarlar bize her zaman tuzak kurabilirler. Bunun anlaşılabilmesinin tek şartı eğitimdir. Halk arasında “Köy Göçüren” adı verilen “amanita phallodies” mantar türüne özellikle dikkat etmek gerekiyor. Bir tanesi bile bir insanı öldürmeye yeten bu mantarı mutlaka önceden fotoğraflarına bakarak hafızanıza kazıyın ve karşılaşırsanız yolunuzu değiştirin.

    Hangi mantar yenmez?

    Eğer kötü kokuyorsa ve tadı nahoşsa,
    Küflenmiş ya da çürümeye yüz tutmuşsa,
    Böceklenmişse,
    Borucukları veya ayağındaki damar ağları kırmızıysa,
    Etleri sararmış ve/veya ıslak ise o mantar yenmez.



    Türkiye’de yetişen ve yenebilen mantarlar hangileri?



    Hepsini tek nefeste sayalım o zaman: Kuzu göbeği mantarı, kuzu mantarı, domalan, sütsüz mantar, Kanlıca mantarı, tirmit, çörek mantarı, kaypak mantar, öküz mantarı, melez mantarı, doru renkli mantar, çam kabara mantarı, kar çanı, bal mantarı, değişken renkli çayır mantarı, kara kız mantarı, imparator mantarı, şemsiye mantarı, posteki mantarı, istiridye mantarı, kayın mantarı, yumurta mantarı, borazan mantarı, kıvırcık mantarı, biftek mantarı, kükürt mantarı, pullu mantarı, sığır dili, dede sakalı.