Karalama Tahtası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • FİNAL SİSTEMİ

    6 yıllık meteoroloji maceramda meteoroloji bilgimin yanısıra önsezilerimi sürekli geliştirmeye çalıştım. Ve vardığım noktanın oldukça iyi olduğunu düşünüyorum. Bu kış gerek indeks gidişatları gerek soğuk sistemlerin geliş tarihlerini, verilerde büyük kararsızlık olmaması ve istatistik bilimininde yardımıyla 3-4 haftalık vadelerde yüksek doğrulukla kestirebildim. Bunda hata yaptıkça hatamın üzerine düşüp nedenini sorgulamamın da payı büyük.

    Aşağıda 21 Aralıkta yaptığım AO indeksi tahmini:

    JZ6Avj.png


    (Resmin gönderisi HavaForumda 21 Aralık tarihinde girilmiştir. Link)

    Gerçekleşen ve gerçekleşmekte olan:


    ao.sprd2.gif

    Şubat başındaki düşüşü öngörememişim ama olacak o kadar da :). MJO fazı etkisinde bir Alaska-İzlanda blokajı oluştu. Bu blokajı 1,5 ay önceden kestirebilmek çok ama çok zordur.

    Şimdi sıradaki büyük karlı sisteme göz atalım.


    stock-photo-date-february-drawn-on-the-snow-46151737.jpg

    efbaf-blacksea.jpg?w=736

    Evet resimlerden de farkedeceğiniz üzere 14 Şubat tarihi civarlarında bir karlı sistem alacağız. Bu sistem negatif AO’nun pozitif AO’ya geçeceği ve artık soğuk akışının Batı Avrupa’dan Doğu Avrupa’ya kayacağı 2.faza denk geliyor. Azor yüksek basıncı – İskandinav yükseği kavuşumu gerçekleşecektir.

    Kış tahminimde Şubat ayı için şöyle demiştim:


    “Bu patern 2 fazdan oluşuyor:

    1. si trofun Batı Avrupaya kıvrıldığı ve güçlü negatif AO-NAO’nun başladığı sinoptik

    2. si ise Azor yükseğinin İzlanda tarafından Balkanlara doğru kaymasıyla gelen polar atak.

    1.fazdan 2.faza geçiş için negatif AO-NAO’nun pozitife geçmesi gerekir. Şubat ayında 1.fazla başlayıp normallerden sıcak geçireceğiz. 2.faza geçişimiz Şubat ortasını(9-19 Şubat arası herhangi bir tarih) bulabilir. 2.faza geçtiğimizde güçlü bir polar atak alacağız. Daha sonra ise tekrar faz-1 ile ılık ve yağışlı günler geçirip kışı kapatacağız.”


    MJO indexi 6. ve 7. fazlar arasında spin atıp 7.faza geçecek. El Nino'da olduğumuzu da düşünürsek eğer en yakın kış örneği 2005.


    200501.phase.90days.gif



    ensplume_full.gif


    2005 kışında da AO indeksinin aşırı negatife düşüşüne mukabil önce Batı Avrupa polar atak almış ardından AO indeksinin pozitife çıkışıyla ibre Şubat ayı başında Doğu Avrupaya ve bize dönmüştü.


    kis05.png?w=736


    Aynı sürecin bir benzerini şimdi yaşayacağız.

    İnen soğuğun gücünün en en kötü ihtimalle 850 hPa’da -8, en iyimser ihtimalle ise -14 olmasını bekliyorum. Denizlerimiz yeniden ısındığı için sıcak deniz – soğuk hava makasının açılması ve İskandinav yükseğinin uygun yere konumlanması Karadeniz Etkisi Kar yağışından oldukça faydalanmamızı sağlayacaktır. Siklon ihtimalini yükseklerin baskı yapacak olmasından dolayı düşük görüyorum ancak gene de sürpriz yapabilirler. Hafta sonu modellerde daha büyük bir fikir birliği ve diyagramlar da da geniş hamak göreceğimizi ümit ediyorum.

  • Ben göremeyeceğim o saate kalamayacağımdan ötürü ama en iyi ECMWF diyagramı gelecek gibi gözüküyor ENS'ye göre.Tuhaf ki model kötü çıkınca daha iyi geliyor diyagram :)

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Hava sıcaklıklarının bu kadar mevsim normalleri üzerinde seyrettiği anormal bir periyottan sonra ( İstanbul'da bugün öğlen 16 derece sıcaklıları gördük ) yine ekstrem bir soğuk hava dalgası ufukta muhtemel görünüyor. Tabi ki bekleyerek göreceğiz.

  • Ağzıma geleni sayacam olmayacak, soyadında meymenet yok kadının:D

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • kadıncağız videodanda anlaşılacağı gibi ayın 5 ine kadar olan bölüme seviniyo 5 inden sonrasını kendiside bilmiyoki.. bilse keşke böle yapmazdı masonnnn..