Karalama Tahtası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Modeller 6-11 arasında pozitife yönelirken SSW den sonra tekrar nötre yöneliyorlar yani 12-16 arasında 1.sistemi alıyoruz.Sonrasında
    tekrar negatife yöneliyor pvnin bozulması negatif AO ya neden oluyor biliyorsunuz artık.Burada Eps negatifi aşırı kılmıyor ki 21 şubat 11 mart arası nötre yönelmiş oluyor ki bu da 2.sistem almamıza neden oluyor.1.Sistemde pozitiften nötre aldığımız için kuvveti 2. sistemden daha zayıf olabilir.Gfs ise Ao yu aşırı negatife atıyor ki bu bizden çok Avrupaya yarayacak.Ecm modelinde daha göremiyoruz ama 26-27 gibi tarihlerde baba bir sistem göstermeye başlıyacaktır tam da ay ortasında sistem alırken...Şimdilik bu kadar...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • 15 28 Şubat arası mevsim normalleri ve altında seyredecek fakat konuşmaya değer bir kar almayacağız. İstediğimiz şartlar yine oluşmayıp kuzeyimizde bekleyen soğuklar yine kırımdan kavis alıp doğuya karışacaktır. Şu an uzun vade de -5 ortalamasında yoğunlaşan diyagram günler geçtikçe 0 ardından +5 derecelere meyledecektir.

  • Dediklerinizden hiç anlamıyorum. Ancak kar yağacak, yerde örtü olacak ya da olmayacak diye söylendiği zaman anlıyoruz. @Cold.EFso hocamızın sayfasında söylediği gibi ben, konvektif devinim (Neyse artık o bilmiyorum ama iyi bir şey demek ki :) ) olacağına inanıyorum. Şubat ayında güzel kar alacağız İNŞALLAH

  • Selamlar.Şubat 10 gibi yurdumuza güneyden sızmaya çalışan anormal sıcaklar kuzeyden gelen soğuktan resmen tokadı yiyip gerisin geri kaçıp uzun bir süre de gelmeyeceğe benziyor Allah'ın izniyle. Tabi ,Şubat 10-11 gibi pik yapan sıcaklıklarda özellikle iç bölgelerde bir günde 10 derecelik düşüşler gözlenebilir.

  • Kıyılar için yetersiz soğukların geldiği bir şubat ayı ile devam edeceğimizi düşünüyorum.En azından böyle soğukların gelmesi doğanın erken uyanmasına engel olacaktır ki mart ayında gelebilecek bir ekstrem soğuk hava dalgasında henüz uyanmamış olan doğa fazla zarar görmeyecektir.

  • @berkay_tuku ufak detay dediğin alçak basıncın oluşması gerektiği ancak gözden kaçırdığın bir nokta var kuzeyimizde soğuk yok alçak basınç oluşsa soğukları üzerimize çekse bile gücünü kaybederek gelecek işte bu yüzden yukarıda 25 Ocak sisteminden daha iyi olamaz dedim soğuk yetersiz.

  • @Gray Cities


    Varsın yetersiz olsun hayatımda ilk kez dağa gitmek için bir sebebim olur en azından oralara yağsın bekliyorum Şubat 20'ye kadar yağdı yağdı yağmadı doğru dağa.GFS her güncellemede yalnız kalıyor destekleyen yok gösterip gösterip yine vermeyecek hissiyatı uyandırıyor bende geçen yıl ki Şubat gibi.Soğuklar yukarıda dönüp duruyor girmekte gecikiyor hep.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Takip ettiğim ve fikirlerini beğendiğim bir üatadın google çevirisi de olsa anlıyorsunuz zaten...






    Aniden stratosferik ısınma muhtemelen ne demek oluyor?




    Yaklaşık 10 gün içinde tüm güvenilir tahmin modeli ve topluluk rehberliği, Kuzey Amerika, Kuzey Kutup bölgesi ve Kuzey Kutbu'nın en yüksek enlemlerinde, Etkileyici bir Ani Stratosferik Isınma olayının (SSW) gelişmesini önermektedir. Söz konusu bölgelerin stratosferik seviyelerinde anormal bir ısınma meydana geldiğinden, stratosferik polar vorteks ikiye bölünmüştür. Bu, son zamanlarda Kuzey Amerika'ya doğru ilerleyen Arktik bölgeler üzerinde güçlenen ve sıkışan girdap gönderecektir.
    Bu olaylar nadir değildir - ancak son birkaç yıldır yaygın bir olay değildir. Modellenerek birkaç gün içinde oluştuğu modada meydana gelen son SSW, 2009'da gerçekleşti - ve o zaman bile, atmosferik baz devlet şu anda gördüğümüzden oldukça farklıydı. Gerçekten, SSW'yi gördüğümüz zamandan beri, özellikle Şubat ayında, biraz zaman geçti. Peki kışın geri 1/3'ünde ilerlediğimizde Kuzey Amerika'daki hava durumu tam olarak ne anlama geliyor?

    En son Avrupa Modeli analizi, ısı akılarının (üçüncü panel) çok kutupsal bir biçimde (alt panel) güçlü bir artış gösterdiğini, bunun sonucunda Stratopsheric Polar Vortex'in zayıflamasına yardımcı olduğunu ve bölgedeki rüzgarlarda büyük bir düşüş olduğunu kanıtladı (dördüncü panel). (FU Berlin)
    Zaten hayal ettiğiniz gibi cevap oldukça karmaşıktır. SSW'nin kökeni, gelişimi ve nihai yeri, deplasmanı ve formu da dahil olmak üzere tam olarak nasıl davrandığını belirlemek için etkili birçok faktör vardır. O halde SSW oluşmadan önce atmosferin temel durumunu anlamaya ve SSW sırasında işte olan süreçleri anlamaya yardımcı olur. Daha sonra, mantıklı hava modellerimize giden yolda oluşabilecek etkileri anlayabiliriz.
    Stratosferik girdap, çoğunlukla, bu yıl boyunca, özellikle Pasifik Okyanusu boyunca bozulmuştur. Pasifik Okyanusunda birden fazla anormal, kutup sırası sırtlar stratosferin kış boyunca stratosferik girdaplarını bozan ve uzatan dalgalar gönderdi. Bu, girdapın kendisini zayıflattı, ancak herhangi bir noktada tamamen bölmedi. Aslında, geç saatlerde, girdap sıkıştı ve önümüzdeki birkaç gün içinde biraz gerilemesi bekleniyor.
    Bugünün GFS topluluğu 12 Şubat'ta geçerli, Stratosferde önemli bir ısınmaya işaret ediyor ve Stratosferik Polar Vorteksinin iki parçaya ayrılmasına izin veriyor (Tropikal Tadbits).
    Tahmin modelleri, Şubat ayı ortasında ani bir şekilde sıcak hava patlamasıyla stratosferin içine dalacağını öngörüyor. Bu, Faz 7'de çok etkileyici, yakın rekor kıran MJO darbesi ile eşzamanlı olarak gerçekleşebilir. Araştırmalar, MJO'nun Faz 7'ye patlamasını önerdi (Wheeler / Hendon et al, 2004). Etkileyici amplitüd SSW olaylarının öncüleridir. Daha düşük polar stratosferdeki ısınan anomalilerin, özellikle orta enlem dolaşımları ile tropikal Pasifik Okyanusu'ndaki anormal konveksiyon arasında yapıcı bir müdahale sonucunda aniden ve hızlı bir şekilde geliştiği gösterilmiştir.
    Son gözlemler ve kısa / orta vadeli model rehberlik, troposfer ve stratosferin etkileyici "birleşimi" ni göstermektedir. Bu önemlidir - basit terimlerle, troposferin (hava oluştuğumuz yerde) ve stratosferin senkronize çalıştığı anlamına gelir. Bu, SSW'nin Kuzey Yarıküre üzerindeki hava üzerinde - ve oldukça çabuk - bir etkisi olacağı ihtimalini önemli ölçüde artırmaktadır.
    Bu etkilerin nispeten hızlı bir şekilde ortaya çıktığı kanıtları, 15 Şubat civarında ve sonrasında en son tahmini modellerin bazılarında zaten bulunabilir. Bir zamanlar zayıflayan MJO nabzı olduğu tahmin edilenlere yeni bir hayat verebilecek bir MJO -> Stratosfer -> MJO geri bildirimi olabilir.
    Yeni ECMWF MJO tahmini, evre 8'e girerken tekrar güçlendiğini gösteriyor. Bu, yüksek enlemli engellemeye yol açma eğiliminde. (TBM)
    Önceki tahminler, rekor kıran faz 7 MJO nabızının faz 8'e ulaşmadan ölmesini sağladı ve şimdi yeni tahminler çok sağlıklı bir konunun faz 8'e girdiğini gösteriyor. Bunun nedeni değişiklikler modelleri tropikal troposferde zorlamak ve stratosfer ısınma senkronize çok olduğunu gösteren, stratosferde tahminleri ile yapıyoruz.
    En son tahminlerin Arctic'te Atmosferik Açısal Momentumda (AAM) önemli bir düşüş gösterdiği gerçeğiyle bunun bir başka kanıtı. Ortalama atmosferik akış eğilimleri batıdan doğuya, ve Kutup bölgesinde oldukça hızlıdır - özellikle kutupsal girdapta, bu nedenle a + AAM ortalama batıdan doğu akışa göre daha hızlıdır.
    Animasyonlu bir gif, 5 gün öncesinden AAM tahminini en güncel tahmiyle karşılaştırıyor. 0 derece enlem (Arctic) yakınında artmış -AAM anomalilerine dikkat edin.
    Beş gün önceki tahminimiz güçlü + AAM gösterdi ve kesitte, yüksek enlemlerde 30N ila 0N arasında çok fazla bir yere sahip olduğunu görebiliyoruz. Ancak, en yakın tahmini dikkat edin, bu sıcak renklerin neredeyse tamamen buharlaşıp, aynı yerlerde soğuk, mavi renklerin lehine olduğunu. Bu, şu anda yüksek enlemlerde ve Kuzey Kutup bölgesi için bir -AAM görüyoruz demektir. Bu, Kutupsal Vorteks'te batıdan doğuya doğru bölgenin rüzgarlarına azaltan SSW olayının direkt bir yan ürünüdür. Bunun AAM bütçesine tercüme edilmesi, Troposfer ve Stratosfer bağlantısını daha da kanıtladığı için ileriye doğru kayda değer önem taşıyor.
    AAM'deki tahmini azalma, yüksek enlemlerde batıdan doğuya doğru daha az akışa sahip olduğumuz anlamına gelir ve kutupsal girdabın zayıflamasına önemli ölçüde yardımcı olur ve genelde ortalama akışta daha durgunluğa neden olur - "momentum" dan (dolayısıyla AAM'deki 'M') yavaşlıyor. Arctic'deki bu kalıptan kaynaklanan bu durgunluk, daha fazla yüksek enlemde sürtünmeyi ve gelişmeyi engellemektedir.
    Bu nedenle, bu SSW bölümünün, Troposfer içindeki bir birleşimle birleştiğinde, 20 Şubat'a yaklaştığımız için artan yüksek enlemli bloke etmeyi oldukça hızlı bir şekilde yönlendirmesine yardımcı olması gerektiğini söylemek doğru olur. Bu, soğuk için fırsat artışı ve 20 Şubat - 10 Mart döneminde önemli bir kar yağışı anlamına gelebilir.
    Bu yazı John Homenuk ve Doug Simonian tarafından yazılmıştır.

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Evet kaldığım yerden devam ediyorum niye umudumu hiç kesmiyorum baba bir sistemden onu açıklamaya çalışayım...


    Polar vorteks nerede ? Biliyorsunuz muazzam bir SSW ile polar vorteks ikiye ayrılıp zayıflıyor ve yukarıdaki durum gibi neerdeyse tamamen yok oluyor...Aşağıdaki gifteki gibi...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...