Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi Genel Tahmin ve Uyarılar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

  • Karadeniz kadar foto atilan başka konu yoktur.sagolun kar a doyurdunuz kiskandirdiniz


    burada soğuğu yakaladık mı kartpostsallık, bol bol fotoğraf çekmelik durum oluşuyor. forumda birisi demişti, kış yaşıyorum ancak sistem yaşamak iççin karadenizde olmak isterdim. çok beğenmiştim bu sözü.

  • burada soğuğu yakaladık mı kartpostsallık, bol bol fotoğraf çekmelik durum oluşuyor. forumda birisi demişti, kış yaşıyorum ancak sistem yaşamak iççin karadenizde olmak isterdim. çok beğenmiştim bu sözü.


    Aynen doğru bizim buralar gündüz -5 -8 arasi ama bir gram yağış yok.

  • Kış başlarken birçokları gibi bu sene polar sistemlerin etkinliğinde geçen, hareketliliğin çok fazla olduğu fırtınaların, sellerin, karların üst düzeyde beklendiği bir kış bekliyorduk. Sebebi ise çok kuvvetli el-nino idi. Ancak bu beklediğimiz atraksiyonlar İzlanda, İskandinya ve Amerika civarlarında oluştu Güney ve Doğu Avrupa Azor'un kumandasında genellikle sakin ve sıkıcı günler geçirdi.(Orta ve Doğu Karadeniz hariç) Bu senenin en çok beklenen durumu ise ao-nao endeksinin pozitifte seyretmesi ve sistem geleceği vakit nötre iniş yapmasıydı. Bu şekilde olunca polar sistem beklentisi oluşuyor. Polar sistemlerin rotası da Akdeniz'de tepki absi oluşması nedeniyle genellikle Trakya'nın işine yarayan batı kökenli sistemlerdir. Bu yüzden Accuweather'ın tahminine kadar bende dahil birçok kişi bu sene Trakya'nın senesi olacağı idi. Hatta bu yüzden ben 2011 kışına benzetmiştim her ne kadar karakter olarak çok farklı kışlar olsa da batıya yaraması açısından böyle demiştim. Ancak son yılların tek başarılısı Accuweather bu kışı 1982-83 kışına benzetti. O anda benimde fikirlerim değişmeye başladı çünkü ybli günlerde bile Orta ve Doğu Karadeniz yağmura devam ediyordu hep farklıydı. 82-83 kışı da Orta ve Doğu Karadeniz'in egemenliğinde ancak ülke geneli olarak iyi geçirdiğimiz bir kıştı. Accuweather doğru analiz ile 82-83 kışını tutturmuş olsa da yanlış yorumlaması nedeniyle Türkiye'yi ılık tarafta bıraktı nadiren sistem alır dedi. Aslında şu ana kadar çok sistem aldığımız söylenemez ancak aldıklarımızın çoğu sert sistemdi. Gel gelelim şuan ki durumuza baktığımızda Trakya'da hüsran, batıda iyi ama tatmin etmeyen bir kış, iç kesimlerde son sisteme kadar büyük şanssızlık Doğu Marmara'dan Karadeniz'e ve Doğu ve Güneydoğu'da ise çok güzel bir kış görüyoruz. Üstelik kışın bitmesine daha 1.5 ay var. Önümüzde 5 şubat sistemi bekliyor. 5 şubat sistemide polar kökenli bir sistem olacak. Karadeniz bölgesi adına konuşursak ao ve naonun kafası ne kadar karışıksa bizim işimize o kadar yarıyor. Ao'nun kafası fena halde karışık ancak nao nötre inmeye çalışıyor. Şunuda belirtelim nao daha başarılı bu sene çünkü bu sene dedik ya azor her şeyi belirliyor işte nao da azorun gücünü ölçen bir sistem. Nao ne kadar pozitifse azor o kadar güçlü demektir ve Güney Avrupa'yı ele geçirmiş demektir. Bu nedenle nao karışık bir seyir izlerse şu an içimizde bulunduğumuz sistemdeki gibi Orta Avrupa civarlarına yerleşir ve doğrudan doğuya yani Doğu Marmara- Kafkaslar hattına sistem indirir bu yüzden gözünüz nao da olsun o daha önemli :)


    Biraz uzun bir yazı oldu okursanız teşekkürler... :)

    Einmal editiert, zuletzt von Gréy ()