Bulutlar Hakkında

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bulut Nedir ?
        Bulutlar,havadaki su buharının birleşerek oluşturduğu yoğun kütlelerdir. Bulutlar yer yüzünden metrelerce yada kilometrelerce yukarıda gezinirler. Fakat farklı bulut tipleri vardır. Atmosferin bu güzel süsleri bulutlar sayesinde hava durumu hakkında tahminler de yapabiliriz. Bulutların oluşması için su gereklidir. Zaten dünyamızın yüzde 75'lik bir kısmı sulardan oluşmakta olduğu için bulutlar bu sulardan beslenirler.


    Bulutlar Nasıl Oluşur ?
      Okyanuslar,denizler,göller ve akarsulardan buharlaşan sular,su buharı yani nem yüklü tanecikler halinde yukarı doğru yükselirler.Atmosferde yükselirken her 100 metrede 1 derece havanın sıcaklığı azalır.Ayrıca her 10 metrede bir de hava basıncı 1 milibar azalır.Nem taşıyan taneciklerin çevresindeki atmosfer basıncı ve sıcaklığı azalınca,genleşerek ve yoğunlaşarak bu nemin soğumasına sebep olur. Oluşan bu tanecikler ne kadar fazla soğuşurlarsa o kadar büyük ve bir o kadar da yoğun bulutlar oluşur.Koyu bulutlar daha yoğun olan bulutlardır.

    Bulutlar Neden Beyazdır ?
      Bulutlar oluşmaya başladığında içindeki su damlacıkları o kadar küçüktür ki, üzerine gelen ışıkları doğrudan yansıtırlar ve bu tip bulutlar pamuk gibi bembeyaz gözükürler.Ama zamanla bu su damlacıkları birleşip büyüdükçe yani kalınlaştıkça gelen ışığı daha az yansıtırlar ve koyu bir renk alırlar. Her bulutun belli bir taşıma kapasitesi vardır ve demekki koyu renkli bulutlar bu kapasiteye yaklaşmışlardır ve bu tür bulutlar yağmur bulutu olarak bilinirler. Ayrıca yağmur bulutlarınında giderek ağırlaşan su damlacıkları bulutun altına toplandığından,bu tip bulutların tabanları üst tarafına nazaran daha koyu renkte görünür.

    Yağmur Yağmadan Önce Bulutlar N'için Gri Renkte Olur ?


    Bunun sebebi yağmur bulutlarının kalın ve ağır olmasıdır. Bulutlar çok küçük buz kristallerinden ya da su damlalarından oluşur. Bildiğimiz gibi ısınan hava yükselir ve eğer soğuk havayla karşılaşırsa yükselen havadaki su buharı yoğunlaşarak bulutları oluşturur. Eğer koşullar elverişliyse yoğunlaşan hava kütleleri üst üste biner.



    Bulutlardaki küçük su damlaları veya buz kristalleri, havada bulunan ve sadece mavi ışığı yansıtan daha küçük moleküllerle karşılaştırıldığında, ışığın bütün renklerini yansıtabilecek büyüklüktedir. Sonuçta bütün renkler yansıtıldığı için bulutları beyaz görürüz.
    Bir bulut ince olduğunda, ışığın büyük bölümünü geçirir ve beyaz görünür. Fakat kalınlığı arttıkça gitgide daha az ışığı geçirirmeye başlar. Sonuçta bulutun en aşağıda kalan kısmı, bütün renkleri yansıtmaya devam ettiği halde, koyu görünür. Biz de blutun rengini gri olarak algılarız. Eğer dikkatle bakarsanız taban kısmı düz olan bir bulutun bu kısmının kenarlarından daha gir olduğunu farkedebilirsiniz.

  • 1-"Bulutların oluşması için su gereklidir." kısmına değinecek olursak, bazen karadan da bulutlar oluşabiliyor,bu nasıl oluyor?
    2- Su buharı, soğuk kara parçasında veya soğuk denizlerde de yükselir mi yoksa sadece sıcağa mı bağlıdır?
    3- Bulutun oluşmasını etkileyen faktörler nelerdir?
    4- Mesela bir yerde yağmur bekliyorsunuz.Ancak yağmadı.Bu olay es mi geçilir yoksa yağmurun yağmamasını etkileyen faktörler araştırılır mı?
    5- Yada tam tersi, bir yerde yağmur beklemiyorsunuz.Ancak o bölgede bulutlar çıktı ve yağmur yağdı. Es mi geçilir yoksa bulutların çıkmasını etkileyen faktörler araştırılır mı?
    6- Gece oluşan bulutlar ile gündüz oluşan bulut arasındaki farklar nelerdir?
    7- Bulut ölçer cihazlar var mı? Yani bu buluttaki minarelleri vb ölçer bir cihaz.
    8- Sadece bulutları araştıran bir kurum var mı?
    10- İnternet üzerinden bulut takibi siteler mevcut mudur?


    Şimdilik sorunlarım bunlardır, öncelikle sabır gösterdiğiniz ve ilgilendiğiniz için teşekkür ediyorum :)

    sonra

  • Roll bulutu sanki havada asılı kalmış boru gibi ama kendi ekseni etrafında sanki yuvarlanirmis gibi o kadar muazzam suzulur ki izleyenlerin mest olması içten bile değil fakat bu bulut büyük yıldırımlar cephe yağışları gibi hava olayları görülüyor keşke bize de nasip olsa :)

  • Kışın aynı kalınlıktaki bulut kütlelerinin tabanlarının yazınkine göre uzaktan daha koyu görünmesinin sebebi nedir? Bakalım doğru cevabı kim bulacak? :)


  • 1- bulutların olusmasi bir nevi neme bağlıdır ancak karada oluşan bulutlar yağış açısından kısırdır
    2- soğuk havalarda bulutun yukselmesi azdır ancak deniz ne kadar soğuk olursa olsun denize gore daha soğuk bir hava oluştuğunda doymuş bulut olarak gökyüzüne çıkar ve yağış olur.
    3-1.si basınç alçak basınç daha elverişlidir 2.si nem 3.su su buharı hava sıcaklığı ilişkisi
    4-ornegin geçen haziran ayında istanbulda yağış beklendi helikopterlerin silecegi çalışırken yer kuruldu çünkü havadaki tozlar yağışı kurutuyordu.
    5-tamamen basınçla ilgilidir o alanda tepki AB oluşursa ani yağışlar ve anlık yağışlar gözlemlenebilir
    6-gece oluşan bulutlar havanın bir kademe sogumasindan mütevellit ve günduze nazaran havada daha az toz olmasından dolayı gece daha çok yağış goruruz genel olarak
    7-ben öyle bir cihaz gormedim fakat basınca bağlı olarak konum degistirdiklerinden cihaza ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum
    8-meteoroloji tamamen basınç konumlarını takip ederek tahmin yaparlar bütün hadiseler basınca bağlıdır
    9ve 10 böyle bir bilgim yok :)

  • @"Can Tönge"
    @"Kuvars"



    Zitat


    1- bulutların olusmasi bir nevi neme bağlıdır ancak karada oluşan bulutlar yağış açısından kısırdır


    Baharda İç Anadolu'da oluşan bulutların Ankara gibi yerlerden sel, dolu haberleri getirdiğini unuttunuz herhalde?


    • 1. Nem uygun koşullarda hem denizde hem karada olabilir.
    • 2. Buharın yükselmesi dikey sıcaklık farkına bağlıdır. Yerin önemi yoktur.
    • 3. Bulutun oluşmasını nem ve dikey rüzgarlar etkiler.
    • 4. Tabi ki es geçilmez. Beklenen zamanın verileri incelenir ve gözden kaçırılan şey bulunur, çünkü hiçbir olay tesadüf değildir.
    • 5. Aynı şekilde gözden kaçırılan şey bulunur.
    • 6. Gece oluşan ile gündüz oluşan arasında hiçbir fark yoktur.
    • 7. Öyle bir cihaz yok, gerek de yok. Tahminde mineraller kullanılmıyor. :D
    • 8. Öyle bir kurum yok. Bulutlar meteoroloji alanının bir parçasıdır ve meteorologlar tarafından araştırılır.
    • 9. Bulut takibi diye birşey olamaz. Bulutlar oluşur ve yok olur. Bir bulut sürekli dolaşmaz. Genel olarak bir bulutun oluşumu, hareketi ve yok oluşu uydu görüntülerinden ve radardan takip edilir.

    Einmal editiert, zuletzt von Root ()


  • Bir nevi kelimesini ben mi yazmisim hiç haberim yok :D

  • Meme bulutları çok hoş görünmesi buyulemesi kandiriyor herkesi aslında bu bulutlar kasırga ve hortum habercisidir üstünde bulunan aşırı elektrik yükünden dolayı çok fazla yıldırım yapar gordugunuz zaman etkisinde kalmamalisiniz :)


  • Yağıştan sonra eğer ikindi vakti ise güneş batıyorsa hava turuncu oluyor bayaa. Bunun nedeni nedir?

    .
    Gökyüzünün mavi rengi, yüksek frekanstaki mavi güneş ışığını gözlemcinin görüş alanına yönlendiren Renk dağılımının direk bir sonucudur. Mavi ışık kırmızıdan daha kolay dağılıma uğradığı için güneş kalın bir atmosferden gözlendiğinde kırmızı bir ton alır, bu da gündoğumu veya günbatımında olur.


  • Yağıştan sonra eğer ikindi vakti ise güneş batıyorsa hava turuncu oluyor bayaa. Bunun nedeni nedir?


    Dalga boyu daha fazla olan ışık kısa olan ışığa göre daha uzun mesafe gidebilir.



    Buna göre kırmızı ve turuncu ışık, mavi ışığa göre uzun mesafelerde daha kolay ilerler.


    Sabah ve akşam saatlerinde güneş ışığı eğik geldiği için güneş ışınları daha uzun bir mesafe geçerek bize ulaşır. Bu yüzden dalga boyu yüksek olan kırmızı ve turuncu renk maviye göre bize daha çok görünür. Sabah ve akşam gökyüzünün kızıl olmasının nedeni budur.


    Yağış ve fırtına bulutları yoğun nem yüklü olduğundan gökyüzündeki kızıl ışığın yayılımı nem içinde daha görünür hale gelir. :)

    Einmal editiert, zuletzt von Root ()

  • Yağış ve fırtına bulutları yoğun nem yüklü olduğundan gökyüzündeki kızıl ışığın yayılımı nem içinde daha görünür hale gelir. :)


    Tam düşündüğüm gibiymiş sağolun ikiniz de arkadaşlar.

    AF-YOK