2015/16 Kış Sezonu Beklentileri

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ortalama sıcaklık yüksek ama kar da var. Herkes başlamış kötümserliğe. AO ve NAO tahmini kolay değildir, herşey AO da değildir.

  • Jma'ya göre yurt geneli mevsim normallerinde,yağış olarak,doğu karadeniz,doğu ve güneydoğu anadolu normallerin üstü vermiş,tüm yurt kar yağışı alacaktır,kar fakiri güneydoğu biraz daha avantajlı görünüyor, net şeyler için erken,ancak önümüzdeki süreçte küresel anlamda,pasifikteki deniz suyu anomalisi ve diğer veri ve etkenler güneydoğu avrupayı işaret ediyor.

  • Ortalama sıcaklıkların yüksek olacağını kim söyledi bilmiyorum. Ben söylemedim :)


    Sadece Balkanlar'da yağış ortalamalarının normallerin altında olacağını, Sibirya yüksek basıncının ortalarda olmayacağını ve 2007'ye benzer bir gidişat olabilir dedim. Ki burada bahsettiğim gidişattan kasıt sinoptik olarak gerçekleşecek bir gidişattır. Sıcaklık olarak benzerlik olur mu onu zaman içerisinde göreceğiz.


    2007'ye benzer bir gidişatta neler yaşanır? Doğu bölgeler, batı bölgelerden daha şanslı olur; batı kesimlerde yağış ortalamalarında düşüşler meydana gelir vs.


    Kar yağmayacak veya sistem gelmeyecek demek değildir kısacası 2007'ye benzer bir gidişat beklemek... Bunu söyleme gereği duyuyorum çünkü yıl içinde istediği kar yağışlarını Azor ve İzlanda işbirliğinde, Doğu Akdeniz hattında oluşabilecek muhtemel siklonlarla, sea effect'lerle alan kişiler gelip "2007'ye benzer bir gidişat bekliyordun, yanıldın" diyerek ahkam kesecekler.


    2007 yılının sinoptik deseni aşağıdaki gibidir;



    Bizim beklentimiz ise, başlığın ikinci mesajında Kuzeyyarımküre çapındaki görünümünü paylaştığım şu sinoptik desen;




    Benzerliği kendiniz kurabilirsiniz, farkları da kendiniz pek tabii ki görebilirsiniz. Görüldüğü üzere beklentimizde Azor daha batıda konumlanmış, İzlanda ise Batı Rusya taraflarına daha fazla sokulabiliyor. Bu nedenle daha şanslıyız diyebiliriz, yani koşullar bizim için daha olumlu.
    Fakat ana konu oldukça benzer ki benim de anlatmak istediğim bu.


  • Accu ve ArifTarif bu kışı 82-83 ile 97-98 kışına benzetiyor sanırsam özellikle 83 yılında kötü sistemler olmamış -15lik sistemler bile gelmişti


    Evet Accuweather bu kışa benzerliği bakımından en yakın olan kışın 82-83 kışı olduğunu açıkladı.


    82-83 ve 97-98 kışında da Balkanlar genelinde yağış ortalamaları normallerin altında. Ki zaten "beklentilerimiz" sıfatı altında paylaştığım haritalar da 82-83 kışının haritaları ;)


    Konunun ismi de "Accuweather tahminine doğru" zaten. Doğal olarak Accuweather'ın tahmin yöntemlerine saygı duyup, onların izinde ilerliyoruz :D

  • Evet Accuweather bu kışa benzerliği bakımından en yakın olan kışın 82-83 kışı olduğunu açıkladı.


    82-83 ve 97-98 kışında da Balkanlar genelinde yağış ortalamaları normallerin altında. Ki zaten "beklentilerimiz" sıfatı altında paylaştığım haritalar da 82-83 kışının haritaları ;)


    Konunun ismi de "Accuweather tahminine doğru" zaten. Doğal olarak Accuweather'ın tahmin yöntemlerine saygı duyup, onların izinde ilerliyoruz :D


    Hocam bu sinoptikte batı ve güney bölgelerde rüzgarı nasıl beklersiniz?

  • 2007'e göre durum çok daha olumlu.



    Buz örtüsü karşılaştırması. Daha fazla buz örtüsü daha çok radyatif soğuma ve daha güçlü Sibirya anlamına gelir. :)


     


    2007'de kutuptaki soğuma bugüne göre çok daha azdı. Bu yıl buz örtüsünün daha hızlı artabileceğinin de göstergesi bu. Azalan güneş aktivitesini de hesaba katarsak Sibirya YB'nın olmama ihtimali düşük. :D
    Sibirya YB jet akımlarını değiştirerek atmosferi negatif AO değerlerine uygun hale getiren bir etkendir. :) Bu yüzden Sibiryanın olmazsa olmaz olduğu bir yılda pozitif AO demek bana doğru gelmiyor.



    IRI Ağustos tahmininde de olduğu gibi Batı Avrupa'ya sıcak vermekte ısrarlı. :) Doğu Avrupa ve Rusya'da sıcak olmaması da gayet güzel bir durum.



    Ayrıca basınç durumu da 2007'e göre kesinlikle çok daha iyi. Üstümüze yayılmış bir yüksek basınç yok. Ufak bir değişiklik sistem gelmesi demek. :)

    Einmal editiert, zuletzt von Root ()

  • Accu nun geçen seneki başarısı malum.Accu ne derse o olacak gibi yine bence bu sene.


    Ayrıca şöyle bir şey buldum.Accu tahminlerinden önce bir fikir oluşturabilir bizde.Umarım iyi bir tahmin gelecektir Kasım ayında.


  • Bizzat Accuweather tarafından 1982-1983 benzetmesi yapılmış.O kış bence harika.Kimse üzülmesin.Emin olun son 5 yıldaki kışlardan(2012 dışında) daha iyi bir kış.

  • Sibirya tahmini için çok erken. Buz tahminine bakılarak Sibirya yüksek basıncı tahmini yapılması pek sağlıklı değil. Kaldı ki Sibirya yüksek basıncının etkin olması, ülkemizde her zaman soğuk bir kış demek değildir. Sibirya yüksek basıncı, Çin taraflarında veya bizzat kendi bölgesinde etkili olup, Avrupa havasında söz sahibi olmayabilir.
    Öte yandan, Sibirya yüksek basıncının kuvvetini, pek de sağlıklı bir şekilde göstermeyen ama her yıl mutlaka çok kritik bir veriymiş gibi geyiği dönen diğer şey Kar Örtüsü verileridir. İncelenecekse, Ekim ayının sonlarına doğru incelenmesi gerekir. Sibirya bölgesinde kar örtüsü ne kadar geniş alana yayılmışsa, ortalamaların ne kadar üzerindeyse, Sibirya yüksek basıncının kuvvetli olma olasılığının da o kadar yüksek olduğu söylenir. Bakın kesin kuvvetli olur demiyorum, yüksek ihtimaldir de demiyorum. Yüksek ihtimal olduğu söylenir diyorum. Nitekim bu kar örtüsü/sibirya yüksek basıncının gücü şeklinde kurulan düz mantığın çok çok fazla yanılmışlığı vardır.


    Bakınız şu konuya bir açıklama getirelim verilerle. Aşağıda, Sibirya'nın Avrupa genelinde ortalığı birbirine kattığı 2012 yılından önce, 2011 Ekim ayının sonlarına doğru Asya genelindeki kar örtüsü durumu var;



    Bu da 2011/12 kışı Asya basınç anormali haritası;



    Sibirya'nın kuvveti çok net, dominantlığı çok net



    Şimdi de 2014 Ekiminin sonlarında Asya kıtasındaki kar örtüsüne bakalım;



    Ve biliyoruz ki 2014/15 kışında, Avrupa genelinde kuvvetli olan bir Sibirya yoktu. Yine de verilere göz atalım;



    Kar örtüsündeki aşırılık nedeniyle çoğu kişi Sibirya'daki kar örtüsünden mütevellit negatif AO NAO beklentisindeydi, ki bu kişilerin arasında ben de vardım. Fakat 2014/15 kışı AO NOA ortalamaları, pozitif olarak sonuçlandı.




    Geçen yılın indekslerinin beklenmedik şekilde pozitif ilerlemesi, bizi bu kar örtüsü verilerini başka bir açıdan gözlemleme zorunluluğuna itti. Çıkan sonuçlar şaşırtıcıydı.


    Sibirya'da kar örtüsünün yükselmesi demek, Asya kıtası içerisine bol bol siklon dalışı gerçekleşmesi demektir. Asya kıtası içerisine bol bol siklon dalışı gerçekleşirse (ki bu siklonların neredeyse tamamının kaynağı İzlanda'dır) bölgede yağış ortalamaları ve doğal olarak kar yağışı ortalamaları da normallerin üzerinde seyreder. Bu da bölgenin kar örtüsü oranını yükseltir.
    İşin ilginç tarafı, Asya içerisine bol siklon dalabilmesi için Azor'un fazla aktif olmaması, bol bol yatması ve İzlanda'nın rahat rahat İskandinavya üzerinden kıtaya dalabilmesi gerekiyor. Peki bu ne demek? Pozitif AO NAO demek tabii ki. Bu hususta kendi içinde tezatlara düşüyor kar örtüsü verisi.


    Ekim ayının, yani Asya genelinde kar örtüsünün şekillendiği ayın, pozitif AO NAO ile geçtiği yıllarda genellikle kar örtüsü yüksek oluyor, negatif ile geçtiğinde ise kar örtüsü zayıf kalıyor, çıkarılan sonuç bu. Kar Örtüsü prensibine göre yükselen kar örtüsü, kışa doğru indekslerin negatife meyletmesine sebep oluyor. Fakat yukarıda verilerle açıkladığım gibi, bu her zaman gerçekleşen bir durum değil. Bazı yıllar Sibirya üzerindeki kar örtüsü ne kadar sağlam olsa da indeksler negatife inmiyor veya Sibirya Yüksek Basıncı assolist olarak kışı şekillendiren basınç sistemi olamıyor.


    Kısacası, Kar örtüsü veya buz verilerini yorumlarken katı davranmayın, kesin konuşmayın. Yanılma payı her zaman vardır.


    Ayrıca, Snowiest
    Root, mesajlarından anlaşılacağı gibi bence bu işlerden anlıyor, sadece yanıldığı noktalar var. Bence sitedeki herkes onun gibi yapıcı olup, tahmincilerin yaptığı tahminlere, karşıt tezler üretebilmeli veya üretebilmek için çaba göstermeli. Yoksa biz de boş boş sadece tahmin yapıp gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini bekliyoruz, işin tadı tuzu kalmıyor.


    Saygılar...

    Einmal editiert, zuletzt von FRMHFHF ()