Cephesel-Frontal Yağış

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Herkese iyi akşamlar. Dün ''Deniz Etkisi Yağışları''nı incelemiştik. Bugün ise bir diğer yağış rejimi olan ''Cephe'', bir diğer ismiyle ''Cephesel Yağışları'' inceleyeceğiz. Dünkü incelememizden haberdar olmayanlar, buraya TIK'layarak ''Deniz Etkisi Yağışları'' incelememize gidebilirler.


    CEPHESEL-FRONTAL YAĞIŞ


    Cephe yağışları yoğunluğu ve sıcaklığı farklı olan, iki farklı kütlenin karşılaşmasıyla oluşur. Soğuk ve sıcak kütlenin karşılaştığı yere cephe denir. Uzun süreli, geniş alanda etkili ancak konveksiyonel yağışlara göre daha az şiddetli yağışlara neden olurlar.



    Soğuk hava kütlesi, durağan sıcak hava kütlesine doğru hareketlenirse soğuk cephe oluşur. Soğuk hava ilerlediğinde sıcak hava daha hafif olduğundan dolayı yükselmek zorunda kalır. Bu durumda soğuk hava alt kısımdadır. Sıcak havanın yükselmesi soğumasına, soğuma yoğuşmaya neden olur. Oluşan Kümülonimbus bulutlarından kuvvetli yağış meydana gelir.


    Sıcak hava kütlesi, durağan soğuk hava kütlesine doğru hareketlenirse sıcak cephe oluşur. Hafif ve nemli sıcak hava kütlesi cephe boyunda soğuk havanın üzerinde yükselir. Oluşan sirrüs ve Nimbostratüs bulutları yağışa neden olur.


    Soğuk cephe ile sıcak cephenin karşılaştığı durumlarda; arada kalan sıcak hava yükselerek bulut oluşumuna ve yağışa sebep olur. Oluşan yeni cepheye oklüzyon cephe ismi verilir. Hareketsiz sıcak ve soğuk cepheleri ayıran hatta duralar cephe (stationary cephe) adı verilir. Uzun sürmeyen bu cephede yağış oluşmaz, kısa süre sonra hareketli cephe durumuna dönüşürler.


    Örnekler ve Radar Görüntüleri


    Cephesel yağışlı sistemlere en iyi örneklerden biri belkide 20 Aralık 2012'dir. 20 Aralık 2012 basınç dizilimine, yağış modeli, radar görüntüsü ve İstanbul'da yaptıklarına bakalım.


    20 Aralık 2012 Sistemi



    Akdeniz civarlarında ki 1000mb'lik AB, temp850hPa'da Balkanlar'dan karayelle yurdumuza giren -4c İstanbul'da okulların 1 günlük tatiline neden olmuştu.






    20 Aralık 2012'den bir radar görüntüsü :



    Bir de İstanbul'da ki etkilerine bakalım :






    Siz de eklemek istediklerinizi ekleyebilir, bu yağış türü hakkında bildikleriniz bu konudan aktarabilirsiniz. İyi forumlar.



    Kaynaklar : Wikipedia, Skew-T Master, Hava Durumu ve İklim Değişikliği Kitabı

  • @'Carl2' Meriç başlığı değiştirdim.Diğer adını da görsünler diye.Sıkıntı olursa öm at.


    Bilgilendirici konu için teşekkürler.20 Aralık 2012 güzel bir örnek olmuş.Süpriz Sistem. :)


  • 20 aralık 2012 850 hpa sıcaklığı düşük olsada kar olabileceğinin en iyi örneğidir


    Tabi bunda rüzgarın karadan esmesinin (karayel, Balkanlar'dan) ve estiği karanın yer seviyesi sıcaklıklarının (Balkanlar'da da düşük sıcaklıklar ve kar olması) payı büyük ama iyi bir örnek.


    Sorun yok Oğuz, teşekkürler.


    Sağol Kerem, içerik daha detaylı, düzenli ve farklı. Ama görmemiştim, görsem açmazdım :D.


  • geçen kıştan bahsediyosunuz hala yuh yani geçmişi bırakın geleceğe bakın siz.


    Örnek verdim cephesel yağışlı sisteme. Gelecekten nasıl örnek vereyim? Örnek geçmişten verilir bildiğiniz üzere. 20 Aralık 2012 geçen kış değil ayrıca, 2015'teyiz :).