Konu Dışı [Genel Sohbet]

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Selamun aleykum havaforum herkese günaydın.. Dün akşam güzel tartışmışsınız Keremde kontrol altında tutmuş tartışmayı. Ancak ufakta olsa bir uyarıda bulunmak istedim özellikle böyle 3-4 kişinin beraber bilimsel bir konu üzerinde tartışma yapması gerçekten güzel,biz bilmeyenlerde birşeyler öğreniriz ancak bazen dilimizin sivriliği klavyeye yansıyor bu konuda lütfen dikkatli olalım. Güzel tartışın isterseniz 1 ay tartışın ama karşındakini kırmadan saygı unsurunu göz önünde bulundurarak tartışalım.. Buarada dün bir söz dikkatimi çekti bilimde ispatlanan gerçektir diye. Bende bir bilim adamı olarak bu konuda nacizhane bir sözüm olacak, tabikide ispatlanan birçok şey gerçektir ama unutmayın ki zamanında ortaya atılmış ispatlanmış şeyleri bile daha sonra bir başkası o öyle değil böyledir diyip o ispatları çürütebiliyor.Örnekleri vardır.
    Velhasıl herkese güzel günler :)

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • gunaydin hayirli sabahlar
    Bay hava abi dusundum de bafralinin dedikleri mantikli ben zaten bugunku verilerimin yeterince ikna edici oldugunu dusunuorum bugun atacaklarima ikna olmazsam degil pazara , mezara kadar ikna edemem seni :)
    Bugun verilerimi attiktan sonra bende bırakıyorum bu tartismayi ama sunu soylemeliyim forum tarihinin en mukemmel tartismasiydi

  • great khan ben 2 makale ile gaza gelmedim gozume carpan bir olay oldu ve sonra onu arastirmaya basladim sizinle paylasim dedim ve tartisma boyle cikti
    Sahsa yonelik laflar kullanmaya devam edeceksen tartismadan çıkabilirsiniz

  • tamam verilerimden sadece birini yazicam 1963de ortalama 140 sel var turkiyede
    2000 den sonra ise 160 170

    Bak bu yazdığını görmemiştim. 1963'te 140 sel var 2000'den sonra 160-170 yani yıllık sel vakası sayısında 30-40 tane civarında artış var ve sana göre bunun sebebi iklimdeki değişiklik bizim tropikal benzeri bir iklime doğru geçmemiz. Ben de diyorum ki hayır bunun sebebi iklim değişkliğiyle çok da bağlantılı değil, tamamen nüfus artışına bağlı olarak ortaya çıkan yeni yerleşimler ve hesapsız kitapsız yapılan yollar vs. Mesela dere yatağına yapılmış olan Basın ekspres yolu ve bu yolun yanındaki binalar olmasaydı 2009 eylülündeki sel yaşanmayacaktı veya Karadeniz sahil yolu olmasaydı Karadeniz'de son yıllarda meydana gelen sellerin bazıları yaşanmayacaktı. Kısacası bana göre sel vakalarındaki bu artış insan kaynaklıdır.


    Başka veriler de bekliyorum senden ama sağlam olsun.

  • Bak bu yazdığını görmemiştim. 1963'te 140 sel var 2000'den sonra 160-170 yani yıllık sel vakası sayısında 30-40 tane civarında artış var ve sana göre bunun sebebi iklimdeki değişiklik bizim tropikal benzeri bir iklime doğru geçmemiz. Ben de diyorum ki hayır bunun sebebi iklim değişkliğiyle çok da bağlantılı değil, tamamen nüfus artışına bağlı olarak ortaya çıkan yeni yerleşimler ve hesapsız kitapsız yapılan yollar vs. Mesela dere yatağına yapılmış olan Basın ekspres yolu ve bu yolun yanındaki binalar olmasaydı 2009 eylülündeki sel yaşanmayacaktı veya Karadeniz sahil yolu olmasaydı Karadeniz'de son yıllarda meydana gelen sellerin bazıları yaşanmayacaktı. Kısacası bana göre sel vakalarındaki bu artış insan kaynaklıdır.
    Başka veriler de bekliyorum senden ama sağlam olsun.

    Yanlız bu sel artış olan bölgeler Ege,Akdeniz,Marmara bölgelerini kapsıyor.Karadeniz için bir araştırma yapılmamış.Mert tüm Türkiye diyerek hata etmiş.Karadeniz makale içinde yok Mert'in kaynak olarak sunduğu :)



  • Isınma trendindeyiz.Sıcaklık ortalamaları artıyor iken Türkiye'de ilklim değişikliği yok demek bana garip geliyor.







    1856-2004 arası küresel ortalama yüzey sıcaklığı


  • konuya pek vakıf olamadım ancak zamanında mgm nin sitesini incelerken Türkiye'de ortalama nem oranının ve rüzgarın giderek azaldığını ancak bulutlanmanın arttıģı sonucu çıkmış. Son zamanlarda tartışmalardan uzak kalıyorum KPSS'ye gireceğim seneye bu yüzden yavaş yavaş çalışma tempomu artırıyorum bu işlere kafa yoramadım yoksa tartışmacının kralı var burada :D

  • great khan ben 2 makale ile gaza gelmedim gozume carpan bir olay oldu ve sonra onu arastirmaya basladim sizinle paylasim dedim ve tartisma boyle cikti
    Sahsa yonelik laflar kullanmaya devam edeceksen tartismadan çıkabilirsiniz



    Isınma trendindeyiz.Sıcaklık ortalamaları artıyor iken Türkiye'de ilklim değişikliği yok demek bana garip geliyor.




    Bunu kim reddediyor?


    Dün de dediğim gibi Dünyanın belirli ısınma ve soğuma trendleri vardır, şu an ısınma trendindeyiz.


    Mert şahsa yönelik laf ettiğim yok. Algı yaratmaya çalışma. İspatlayamıyorsun, algı yaratıyorsun. Ne şahsına laf ediyorum, ne de anlayıp da anlamamazlıktan geliyorum.


    Dediğim gibi bu şekilde algı yaratmakla olmaz bu iş.

  • Sizin red ettiğiniz ısınma trendi değil.Siz iklim ve görülen hava olaylarındaki artışı red ediyorsunuz.Sıcaklığın artışına bağlı olarak neler olur hepimiz az çok biliyoruz.


    Benden bugünlük bu kadar.Çanakkale Şehitliği gezimiz var onun için hazırlanmam gerek.