Konu Dışı [Genel Sohbet]

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Biraz tutarsız bir tahmin olacak ama 2025'e kadar olan yılların birinde 1 hafta aşırı soğuk havalar olacak Çaldıran falan -60'a ulaşacak, Erzurum -50, Sivas -45, Ankara -35, İstanbul -15, İzmir -10, Adana -10 :D


  • Biraz tutarsız bir tahmin olacak ama 2025'e kadar olan yılların birinde 1 hafta aşırı soğuk havalar olacak Çaldıran falan -60'a ulaşacak, Erzurum -50, Sivas -45, Ankara -35, İstanbul -15, İzmir -10, Adana -10 :D


    Her şeyi anladımda adana veya izmir -10 iken istanbul nasıl -15 :D o şehirler -10 u görsün istanbul -20 nin altına düşer

  • Dün de başka birine vermişti ceza verdim, şimdi bir daha vermiş. Uyarı puanını doldurmuş olacak. 1 günlük forum kuralları gereği uzaklaştıracağım.

    AF-YOK


  • Hristiyanlık'tan önce Yunanlar, anlam veremedikleri her doğa olayını açıklayabilmek için binlerce Tanrı ve Tanrıça türettiler. Hatta güleceğin bir bilgi vereyim; ara sıra kullandığımız Skiron ile Poseidon modellerinin kelime anlamı "Kuzeybatı Rüzgarı Tanrısı" ve "Deprem Tanrısı"dır. Fakat biliyorsun Yunanlar aynı zamanda bilimde en büyük gelişmeleri yaptılar ve bunun sonucunda bir yandan da Hristiyanlıkla birlikte doğa olaylarına bilim yoluyla açıklamalar bulmaya ve eski inançlarını terk etmeye başladılar. Fakat şuan bile iki bin yıl önceki inanç ve dinlerini kültürlerinden ayırmadılar ve unutmadılar. Sadece inanmıyorlar. Önemli olan da bunu yapabilmek.


    Fakat bizim milletimiz böyle yapmadı. Sandığın gibi millet olarak kültürümüze sahip çıkmış filan değiliz. Osmanlı'dan beri var olan, Türk halklarını ve dilini araştıran bir bilim dalı var; Türkoloji. Bak bakalım, türkologların kaç tanesi Türk? Dünya'da yüzlerce Türkologun içinde yalnızca üç beş tane adı duyulmuş Türk var. Geri kalanı tamamen yabancı. O yüzden milletimizin kültürüne sahip çıktığını filan iddia etme bana. Şimdi inanç meselesine geleyim. Milletimiz öyle fikirsiz bir millet ki; kültürünün çoğunu kaybettiği gibi, kaybetmediği birkaç inanca da ilimi, bilimi görmeden bağlanmış. İşte dedim ya; Cemre denilen şeyin bilimsel olarak olmadığı artık şüphesiz kanıtlanmış, fakat sen ona hala inanıyorsun ve sanki kültürüne sahip çıkan bir milletmişsin gibi bir de kızıyorsun(!) Olacak iş değildir bu kardeşim.


    Atamın dini, inancı zımbırtı değildi. Fakat o kelimeye dikkatli bak, değil(di). O gün için birileri puta taparken, birileri de çeşit çeşit türevi ortaya çıkmış İncil'in hangisini doğru kabul edelim diye tartışırken, bizim milletimizin böyle bir dine inanmış olması büyük bir başarıdır. Ama tarih bir milenyum geçirdikten, bilim inanılmaz derecede geliştikten sonra o dine, yada herhangi bir inancına inanmak akıl işi değildir. Tarihini unutmayacaksınız, unutturmayacaksın. Ama kültürünü kaybetmemek kör bir inanışa girmek anlamına gelmez. Artık yeni bir din içerisindeyiz. Bu din bize başka inançlara sahip olmamamızı emrediyor. Ve biz de olmamalıyız.


    Ayrıca yazdığın son cümle de doğru değil. Türkler Orta Asya'da yaşadıkları zamanlarda tek bir birlik halinde değil boylar halindeydiler. Bu yüzden tek bir inanç da yoktu. Yani tüm Türk'ler tek tanrılı bir inanca sahip değildi. Hatta çoğunluk değildi. Çoğunluğun tek tanrı inancına sahip olduğu tek dönem Köktürk Devleti döneminin bir kısmıdır. Kök Tengri neredeyse tüm boylarda esas "Tengri"ydi fakat çoğu toplulukta buna ek olarak Erlik, Umay, Elbis, Maygıl adında -istersen daha da sayarım- tanrı ve tanrıçalar vardı. Hatta hiç Tengri inancıyla alakası olmayıp Budizm'e inananlar da bolca vardı. Bütün bunlara ek olarak hem Tengri inancına sahip olup hem de gerçekte Türk'lerle alakası olmayan Şamanist geleneklerini yaşayanlar da vardı. Bu yüzden ders kitaplarından okuyup burada satma bana. Evet, birçok Türk tek tanrı inancına sahipti. Ama Türk Mitolojisi dersen, tek bir tanrıdan bahsedemezsin.


    Ben atamın inancına emin ol senden daha çok sahip çıkıyorum, hatta belki de daha iyi biliyorum. Ayrıca atamın dinine ve inancına zımbırtı da demiyorum, ama artık inanmak mantıklı bir iş değildir diyorum. Bundan sonra bir şey yazacak olursam tarih tartışması olmaktan çıkacak bir din meselesine dönüşecek. Kimsenin dinine karışmam. Sadece unutmanı değil, inanmamanı tavsiye ediyorum ve yazıyı bitiriyorum.


  • cemreye zımbırtı demenle şu anki modern atom modeline zımbırtı demen aynı şey. çünkü bilim deneme-yanılma yoluyla gelişir. o zamanki tabirlere yanlış diyemeyiz. çünkü ihtiyaçları giderdi ve insanların yaşantısını kolaylaştırdı. şu anda da bazı tabirler sadece bazı açıklıkları gidermek için ve yaşamı kolaylaştırmak için ve bazı bilimsel çalışmalar için kullanılır. bunlara zımbırtı demek mantıksız.


  • cemreye zımbırtı demenle şu anki modern atom modeline zımbırtı demen aynı şey. çünkü bilim deneme-yanılma yoluyla gelişir. o zamanki tabirlere yanlış diyemeyiz. çünkü ihtiyaçları giderdi ve insanların yaşantısını kolaylaştırdı. şu anda da bazı tabirler sadece bazı açıklıkları gidermek için ve yaşamı kolaylaştırmak için ve bazı bilimsel çalışmalar için kullanılır. bunlara zımbırtı demek mantıksız.


    Tamam, o zaman Aristo da doğru söylüyor, Dünya'da dört element var. Mantıklı geliyor mu bu şimdi sana Allah aşkına? :D


    Söylediğin şey bu yüzden bilimin ilerleyişine aykırı işte. Bir teori, yeni bir teori tarafından çürütülene kadar geçerlidir. Bu yüzden "Cemre", zamanında geçerli olabilir. Fakat günümüzde meteoroloji denilen bir bilim dalı, bunun geçerliliğini çoktan çürütmüş durumda. Yani bunu kabul etmek akıl işi değil. Dediğim gibi; hiçbir inanış kendi zamanı için zımbırtı değildir ve saygı duyarım. Benim zımbırtı dediğim şey bu inanışların hatalılığının ispatlanmış olmasına rağmen günümüzde sürdürülmesidir. Modern Atom Modeli de bir gün çürütülürse, o gün zımbırtı derim. Ama bugün geçerlidir. Demek istediğim şeyi anladığını umuyorum.

  • Root


    Emin ol bu konular hakkında senden daha bilgiliyim. Yazdıklarının çoğu yanlış. Ama mobildeyim uzun uzun yazmaya üşeniyorum.


    Türklerin boy boy olduğunu bilmediğimi mi sanıyorsun ?


    Ya da Poseidon Skiron bunların yunanliların kutsallarının isimlerinin olduğunu bilmiyorum mu sanıyorsun.


    Bu millet yüce bir milletdir senin dediğin gibi baştan savma kültürünü unutmuş boş bir millet değildir.


    Ben atalarımın ilk diyarlarını da, anıtlarını da ziyaret ettim. Bu yaşıma kadar hep bu konularla içli dışlı oldum.


    Ayrıca ben Cemrelere inanıyorum demedim. Sadece Zımbırtı demen canımı sıktı.


    "Sandığın gibi millet olarak kültürümüze sahip çıkmış filan değiliz." cümlene ciddi ciddi güldüm. Bir an kimim ve kiminle konuşuyorum dedim kendime.


    Bu millet Teoman dan Atilla dan bu yana gelen kültürünü korumamış olsa idi emin ol şu an Dünyanın hedefinde olmazdı.


    1.Leo yu da benim atam yendi, 2.Urban ı da 3.Urban ı da. Asıl senin sandığın gibi kültürünü benliğini kaybetmiş ve soysuzlaşmış bir Millet değiliz.


    Ders kitaplarından okuyup bana satma diyen sen misin ? Sen kimsin de bu kadar kendinden emin bir şekilde benimle alay eder biçimde konuşuyorsun.


    Ben herşeyi yerinde öğrendim. Kaç yaşındasın bilmiyorum ama belki de senin yaşın kadar Moğolistan, Kazakistan, Özbekistan da yaşadım.


    Benimle sidik yarıştıracağın en son konu bu olsun.


    Benden daha çok sahip cıkıyorsun demek ki ?


    Daha çok biliyorsun.


    İyi bakalım İnternetten okuduklarınla konuşmaya devam et.;)


    Dahada yazmayacağım. İnternetten okuyarak daha çok biliniyorsa lafım yok.

    Einmal editiert, zuletzt von Great Khan ()


  • Ilber ortayli da buradaymis :D hayir yani tartisma nerede sen oradasin bunu kasitli yapiyorsun bence