Mini Buzul Çağı Geliyor

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bu sistem 6 Ocak'tan da kötü olabilir. Siklon oluşması neredeyse imkansız.


    Hava çok soğuk olduğu için sıcak denizin etkisiyle nem oranının %100'e ulaştığını varsayıyorum. Şimdi hesaplıyorum.


    Doygun Adyabatik Lapse Rate = 0,4C/100M


    5574 M(500hPa) - 1474 M(850hPa) = 4100M
    4100M / 100M * 0,4C = 16,4C
    -16C(850hPa) - 16,4C (Doygun Adyabatik Soğuma Normali) = −32,4C
    -32,4(Varolan sıcaklık) - 3(Kararsızlık için gerekli adyabatik anomali) = [-35,4]


    Bu hesaptan şu sonuç çıkıyor : Eğer 500 hPa -35,4 dereceye kadar soğursa kararsızlık oluşur. Şimdi bu hoşunuza gitmiş olmalı. "-16 girdiğinde 500 hPa için -35 hiçbir şey değil ki!" diyorsunuz dimi? :hfyeni (18): Öyle olmuyor işte. Orada 1045 milibarlık bir yüksek basınç var. :31582 500 hPa -35 derece olsa bile o yüksek basıncın alçalıcı hareketleri sebebiyle çoğu siklon oluşumu baskılanacaktır. Hatta bulut kalınlığının artmasına bile izin vermeyecektir. Problem bu kadar da değil.




    7 Ocak 2015 sisteminde gördüğünüz gibi 500 hPa'da -35 filan yoktu. (İstanbul Avrupa) Hatta çevredeki en düşük sıcaklık -34'tü. 850 hPa'da -16'nın olduğu İstanbul Avrupa Yakası'nda -30 bile sınırdaydı. (Silivri) Hatta yukarı seviyede enverziyon vardı. "Niye"sini anlatıyorum.


    Çoğu havadelisi stratosfer ısınmasının soğuk getireceğini bilir. Bunun nedeni kuzeyden gelen soğuk ve ağır havanın güneye ilerledikçe önündeki sıcak havayı üstüne doğru tırmandırmasıdır. Kısaca yüzlerce kilometrelik, hatta binlerce kilometrelik çok büyük bir soğuk cephe diyebiliriz. :hfyeni (18): Bunun tam tersi ise güneyli akım dediğimiz şeydir. Basınç diziliminin uygun olmamasına rağmen güneyli akımlar ülkemize gelebilir. Eğer stratosfer soğumuş ise konveksiyon oluşacağından dolayı aşağı seviyeye ilk dalmaya çalışan sıcak hava olacaktır. Bütün bunlardan çıkan sonuç ise hem yüksek seviyede hem aşağı seviyede soğuk bulmanın çok zor olduğudur. :hfyeni (18): 2000'li yıllarda çok görülmese de öncesinde sık sık -14/-15'ler görülmüştür fakat buna rağmen çok sayıda efsanemiz yoktur.


    -16'lık bir sistemde havanın yoğunluğu sebebiyle alçak basınç bulmak çok zor olduğuna göre yüksek basıncın alçalıcı etkisini ortadan kaldırmak için 500 hPa'nın -45 civarında olması şarttır. Fakat -16'lık bir sistem dediğim nedenden dolayı yukarı seviyede sıcak olmasına sebep olacağından bütün koşulları tam karşılayan bir sistem olması neredeyse imkansızdır. Bir DEK ve soğuk efsanesi olabilir. Ama gökgürültülü kar yağışları, kuvvetli fırtınalar gibi efsane soslarını içermezler. Eğer buzul çağına girersek aşağı seviye ve yukarı seviye aynı oranda soğuyacağı için bir faydası olmaz. Gereksiz donarız. Ayrıca güneşin zayıflamasının oluşturacağı ısı kaybı belli bir oranda sıcak denizler tarafından azaltılacaktır. Şu haritanın haline bakın!



    Ortalama pozitif anomali.

  • Bunlar hep insanları kandirma iklimlerinde sıcak yõnlü değişiyor...ve bu sene türkiyenin doğuşu hariç iyi bir kar sistemi yok gelmiyecek el nino aktifff ve türkiye de bahar başladı arada düşüşler olsada onlar her mevsimde olur kar yapacak bir değer batıda görülmesi imkansizdanda öte


  • bu haber aklında kalıp merak edenlere ... 2022 döngü 25 ve 2030-2040 arası döngü 26 mini buzul çağı... genç arkadaşlar bu dönemlerde 30-50 yaş aralığında olacaklar Allah uzun ömür versin forumdaki herkese :) :)


    artık o dönemlerde forumda "görüntülü "konuşmalar felan olur2050 :) ,kim bilir? naklen anlık hava takipleri,ileri seviye radar takipleri artar inşallah :) ama ben her şeye rağmen buzul çağı felan istemiyorum.her şey doğasında ve orjinalinde veya alışıldık ve normalinde güzel bence ,düşünsene sırf buzul çağı gelsin belki kar görürüz gibi bir istekte bulunup full ayazlı günlerin yaşandığını ve zerre kadar da karsız ve soğuk günler :( .....Allah korusun .Rabbim her şeyi dengesinde yaratmış ,inşallah bozukma eğilimine girmez ;)


  • Mini buzul çağı zor zaten. Küresel ısınmanın durması yüksek ihtimal.


    Küresel ısınmayı da bizim ülkemize empoze eden amerika kyoto protokolünü hala neden imzalamadığını bir düşünsene çevreye verilen tıbbi atıkların filtrelenmesi ve sera gazları veya atmosfere zarar veren sanayyiiii atıkları olan bir ülke .ama amerkika hala kar altında hala mevsimler belirgin .çok ilginç .oyunlara gelmemek lazım amerka onun da yöntemini bulmuş olacak ki kendi etrafında bu kadar ağır kış şartları (normal olarak ) yaşanırken ,diğer ülkelerde yaşayanlar kış günü don atletle dolaşabiliyorsa ,buna güresel ısınmada denemez zaten BU işte de amerikanın parmağı olduğu aşikar ve açıktr.....saygılar :)

  • Küresel ısınmayı da bizim ülkemize empoze eden amerika kyoto protokolünü hala neden imzalamadığını bir düşünsene çevreye verilen tıbbi atıkların filtrelenmesi ve sera gazları veya atmosfere zarar veren sanayyiiii atıkları olan bir ülke .ama amerkika hala kar altında hala mevsimler belirgin .çok ilginç .oyunlara gelmemek lazım amerka onun da yöntemini bulmuş olacak ki kendi etrafında bu kadar ağır kış şartları (normal olarak ) yaşanırken ,diğer ülkelerde yaşayanlar kış günü don atletle dolaşabiliyorsa ,buna güresel ısınmada denemez zaten BU işte de amerikanın parmağı olduğu aşikar ve açıktr.....saygılar :)


    Aynen. Ben de kötü düşünmek istemiyorum ama bu dünyada kutup ayılarının sayısı artmasına rağmen ölen kutup ayılarının haberi yapılıyorsa bir iş vardır.

  • bildiğim birşey varsa doğa her zaman dengeyi sağlar ve bundan zararlı insanoğlu çıkar...

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN