Kaan'ın Fırtına Tahmin Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ezine ile Geyikli çok fark ediyor. Ezine kıyıdan 22 km içeride. Bu yüzden kıyı 28 dereceyken Ezine 33 bile olabiliyor. Yukarı seviye sıcaklığının iki yer için de aynı olması nedeniyle konvektif olaylar daha çok Ezine tarafında oluyor. Bu sistemde konveksiyon çok fazla. Hem sahil için hem de Ezine için. Ama ülkemiz bir muson iklimine sahip olmadığından bu kadar yüksek sıcaklıklarda fazla nem beklemek doğru olmaz. :) Bu yüzden Ezine konveksiyondan kazanırken sahil nemden kazanacak ve ikisi eşitlenecek. Yaygın kütleler değil lokal kütleler beklemek daha doğru.

  • Yer yer yıkıcı etkilere sahip sistem için son verilere göre değerlendirme :


    1. Yarın sabah saatlerinden itibaren orajlı sistem bazı yerlerde etkili olmaya başlayacak. Önümüzdeki 7 gün içinde İtalya-Yunanistan-Türkiye kıyıları çok dikkatli olmalı.


    ---------------------------Uyarı--------------------------


    2. Yarın sabah saatlerinde neredeyse tüm kıyılarımızda konvektif endeksler uç değerlere ulaşacak. Yarın sabah genellikle Akdeniz özellikle de Antalya'da etkileri görülecek!


    3. 1-7 Ağustos arasında İç Anadolu merkezli bir siklonun ve yoğun konveksiyonun etkisiyle Marmara ve Kuzey Ege'de rüzgar hızı 50-75 km aralığına çıkacak!


    4. Bir hafta içerisinde Doğu Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara kıyılarının çok büyük bir kısmı sistemden etkilenecek. Bu bölgelerde lokal olarak ciddi orajlar olacak!


    ---------------------------Bilgi---------------------------


    5. Kuvvetli konveksiyondan fazla etkilenmeyen iç bölgeler de yağışlar olacak. Güneydoğu Anadolu'nun güneyi hariç yağış almayan bölge kalmayacak.


    6. Sadece GFS modeline bakmayın. GEM, NAVGEM ve JMA modelleri GFS'nin yağış vermediği birçok yere az veya çok yağış veriyor. MGM bile giderek yağışlı il sayısını arttırıyor.


    ---------------------------Önemli---------------------------


    7. Kısaca Türkiye'nin neresinde olduğunuz bir önemi yok. Sokağa çıkmadan önce kısa süre içinde verilen meteoalarm uyarılarını ve radarı takip edin.


    8. Kolay kolay bulunmayacak bir sistem geliyor. Hatta geleceğini birkaç saat içinde bazı belirtiler ile belli etmeye başlayabilir. (Rüzgar, sirruslarda artış vb.)


    9. Sistem ilk göründüğü haline göre biraz zayıfladı. Buna rağmen etkileri bu şekilde olacaktır. 27 derecedeki Karadeniz suyu, 30 derecedeki Akdeniz suyu ve 28 derecedeki Ege suyu sebebiyle hiç beklenmeyen kütleler aniden ortaya çıkabilir.


    10. Günlerdir devam eden sıcak havanın atmosfere yığdığı inanılmaz boyutta bir enerji var. Havanın patlaması yakındır.


    Antalya için :



    İstanbul için :



    A = Extremely Unstable :) Daha üst bir sınıflandırma yok.

  • Sanırım Türkiye genelindeki en sıcak gün bugün oldu Samsun bile 29 dereceyi gördü sonunda nem % 65 dışarıya çıkmak sorun değilde geri dönerken o yokuşlar insanı su haline çeviriyor :S

  • Dün Adana'da Depremden 1 Saat Sonra Oluşan Fırtına...
    Karşıdaki inşaattaki daire kapıları rüzgarın etkisiyle bir bir kapanıyorlar, araba alarmı durmuyor...

  • Alanya civarında kütleler oluşmaya başladı!


    Sistemin nereye ne zaman ulaşacağını kimse kimseye sormasın. Bilmek çok zor, yarın sistem başlıyor. Radarı takip edeceğiz artık.


    Ekleme : İstanbul radarı "Sahte Kütle" bakterisi sebebiyle hayatını kaybetti. Hastanedeki diğer radarlar karantinaya alındı, zonguldak radarı ise yoğun bakımda. İstanbul radarının cenazesi yarın yapılacaktır.

    Einmal editiert, zuletzt von EtcilDayi ()


  • Alanya civarında kütleler oluşmaya başladı!


    Sistemin nereye ne zaman ulaşacağını kimse kimseye sormasın. Bilmek çok zor, yarın sistem başlıyor. Radarı takip edeceğiz artık.


    Ekleme : İstanbul radarı "Sahte Kütle" bakterisi sebebiyle hayatını kaybetti. Hastanedeki diğer radarlar karantinaya alındı, zonguldak radarı ise yoğun bakımda. İstanbul radarının cenazesi yarın yapılacaktır.


    Hoooaydaa sistem geliyor hiç oldumu şimdi balıkesir radarından devam edecez