Gulf Stream Sıcak Su Akıntısı Nedir?

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yerküre üzerindeki çeşitli okyanusların suları arasında meydan gelen ısı farklılıkları, sıcak ya da soğuk pek çok akıntının doğmasına neden olmaktadır. Bunlardan bazıları çok büyüktür ve hareket ettikleri rota boyunca sıcaklıkların çıkmasına veya düşmesine neden olmaktadır.



    Bunlardan en önemlilerinden biride, Amerika Birleşik Devletlerinde ki Florida Yarımadası ile Meksika Körfezindeki Küba arasından doğan ve kuzey yönünde ilerleyerek Atlas Okyanusunu aşan ve İngiltere’nin kuzey bölgelerine kadar devam eden Gulf Stream Akıntısı’dır. Bu akıntılar, dünya üzerindeki okyanuslarda bulunan suların sürekli olarak hareket halinde bulunmasını sağlamaktadır. Bu akıntıları etkileyen en önemli etkenlerden bazıları da dünyanın dönüşü, okyanus tabanının sahip olduğu engebeli yapısı, suyun tuzluluk oranı ve suyun sahip olduğu sıcaklık olarak sıralayabiliriz.




    Gulf Stream; Meksika Körfezinden doğduğu için adı İngilizcede Körfez Akıntısı anlamına gelen “Gulf Stream” konulmuştur. Bu akıntının genişliği 50 kilometreyi derinliği de 1000 metreyi bulmaktadır. Akış hızı saatte 4 ile 5 kilometre kadardır. Bu akıntının debisi 30 milyon metreküptür. Havadan bakıldığında akıntının sahip olduğu renk diğer deniz suyu ile kolaylıkla ayırt edilebilmektedir.

    Yaz veya kış olsun fark etmez, sıcaklık ortalama olarak 25 derece kadardır. Bu akıntı özellikle Avrupa ikliminin yumuşamasında en önemli etkendir. Bu akıntının sağlamış olduğu sıcaklıklar, Avrupa Kıtasının özellikle de İngiltere’nin daha yaşanabilir hava sıcaklığına sahip olmasını sağlamaktadır. Bu akıntı ayrıca Ekvator Akıntısınca beslenmektedir.

    Gulf Stream Akıntısı, Atlantik Okyanusunu geçtikten sonra iki farklı kola ayrılmaktadır. Bu kollardan ilki Avrupa Kıtası’na diğer kolu da Batı Afrika Kıyılarına doğru hareket etmektedir.


    Yazar: Hikmet Akyol

    İfade özgürlüğünü, yasalar tek başına garanti edemez. Herkesin kendi düşüncesini, cezalandırma olmaksızın açıklayabilmesi için toplumda hoşgörü mevcut olmalıdır.
    Albert Einstein

    Einmal editiert, zuletzt von CrossBench ()

  • Dünyanın iklimi üzerine etkileri olduğu söylenen akıntı..Güzel konu olmuş teşekkürler

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN