Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Bölgeleri Genel Tahmin ve Uyarılar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Mardin ve Kızıltepe kesinlikle beni çok şaşırttı. Kullandığım ücretli olan ama bu sistemde sadece Batman ve Mardin-Kızıltepe tutarsızlık sergileyen model görüntüleri paylaşacağım. ;)

  • Geriye dönük modelleri ne yazık ki bulamadım ancak ne kadar tutarlı bir GFS modellemesi kullandığımı ve tutarsızlığın benim değil modelin tutarsızlığı olduğunu açıklamak için bugünü size örnek vereceğim.



    Resim bugün 06:00-12:00 saatleri diyebileceğimiz saatleri kapsayan bir model.
    Sarı: Cizre
    Kırmızı: Mardin Yeşil: Kızıltepe ve Kahverengi: Urfa
    Urfa Merkez sınırda olmak üzere Karacadağ-Viranşehir-Siverek-Mazıdağı ve oradan bölgenin doğusuna uzanan bir kara işaret ediyor. Nitekim Mardin ve Kızıltepe'de yağış yok. Ancak Cizre ve çevresinde kar yağışı bekliyor ve bu olay genel hatlarıyla tuttu...



    Bu ikinci model renklendirmeler aynı ve bu model 12:00 18:00 olan süreyi kapsayan bir model. Urfa halen sınırda ama artık yağışlar daha hafif Karacadağ civarından Mardin ve batısı olan Kızıltepe ile yukarıda Mazıdağı ve Diyarbakır'a doğru ardından bölge doğusuna kayan bir karı gösteriyor Nusaybin-Cizre boyunca kar yok, Cizre'de sınırda...


    Modelleri aynen değerlendirip sizlere atmaya çalışıyorum ve modeller üzerinden gidip buraya kar yağar demiyor ek olarak rüzgarlara, basınç yerleşimlerine, sıcaklıklara ve daha binlerce şeyi birleştirip sizlere birşey söylüyoruz. Bugün ki değerlendirmeye modellerdeki dikkat edin ve bugüne bir bakın tutuyor mu, ne derece tutuyor gibi bir değerlendirin lütfen.


    Ayrıca diyagramlar dışında bize tam konum göstermiyor modeller şurası Kızıltepe, şurası Urfa demiyor biz harita değerlendirip sorduğunuz yerleşim biriminin konumuna bakıp onu model haritasında olması gereken yere koyup değerlendiriyoruz. Yani biz elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bugün öğle saatleri dışında Mardin ve Kızıltepe'de beklenen yağış ortada ancak modelden öte Allah-u Teâla izin vermedikçe o taneler düşmüyor. Bizim değerlendirmemizde bir yere kadar.


    Modeller ilerleyen saatler içinde yağış öngörüyor yukarıdaki resimde görüldüğü gibi bakalım ne olacak. ;)


    Ayrıca bu zorlu haftada sizleri elimden geldiğince her konuda bilgilendirmeye her diyagramı ve veriyi sizlerle paylaşmaya özen gösterdim. Bu zorlu ve yorucu günlerde olur ya bazı arkadaşların kalbini kırdıysam( sorusu yanıtsız kalan yada tahminimin tutmadığı hemşerilerim varsa) haklarını helal etsinler.


    Allah herkese hayırlısı neyse onu nasip etsin.


    Allah'a emanet olun buralardayım her zaman bana özelden de ulaşabilir yada adımı gerektiği gibi etiketleyerek @'nick' şeklinde bana ulaşabilirsiniz.


    İyi akşamlar diliyorum.


    Küçük bir not: Haritadaki yerleri aceleyle gösterdim merkezleri yanlışlık olabilir konumlarda...

    Einmal editiert, zuletzt von UmuTCaN ()

  • Bu kadar kar kaç yüz saat de yağıyo ya. ? Ömrümde bunun çeyreğini bile görmedim. [ANGRY FACE]


    SM-J700F cihazımdan Hava Forum kullanılarak gönderildi


    İnsan kardan sıkılır mı diye sorduklarında hep saçmaladıklarını söyler tabiki de hayır diye cevap verirdim. 2012 kışı 2 hafta kadar Sason'da kaldım. Yolda mahsur kalıp ilçeye geri dönmek zorunda kalmıştık.Kıştan, kardan gerçekten nefret ettim o aralar. Sason'a çok fena yağar, karın zevkini çıkarmak zor olur orda.