Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Bölgeleri Genel Tahmin ve Uyarılar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

  • Ercan Mert Bölgenin Batısı için ne bekliyorsunuz?
    Zira öğleye göre 180 dereceye yakın bir beklenti değişimi gördüm yazınızda...


    Sabah 10'da yazdığım mesajı kasdediyorsunuz galiba. Bölgenin batısı daha şanslı demiştim, şu an yine daha şanslı diyorum. Zira soğuk girişi batıdan oluyor, bölgenin doğusundaki yağışların soğuma ile çakışması esnasında yağış iyice azalıyordu. Batıda ise böyle bir durum yoktu. Yağış güncellemesi sonucunda ise doğuda yağış artıyor ve bu artış soğumayla çakıştığı için yorum yaptım.bölgenin batısında ise önceden söylediğim gibi, büyük değişim yok. Mesajımdan doğu daha şanslı ifadesini kullanmadım ayrıca, kaldı ki 48 saat sonra yağışın değişimi soğumanın giriş zamanı değişimine göre daha kolay olduğunu hepimiz biliyoruz. Yağış verileri zaten kolayca değişebilir.

  • Arkadaşlar öncelikle hepinize merhabalar. :)


    Lafı çok uzatmadan direk karın giriş saatinden değerlendirmeye başlayacağım.


    Kar yağışı beklenildiği gibi 24'ünde Antep'te giriş yapacak ancak kısa bir gecikme olacak gibi zira sıcaklık beklenilenden birkaç saat geç düşecek gibi, buda bize sabah güneş doğmadan önce yerine güneş doğduktan sonra karın tam anlamıyla başlayacağı anlamına geliyor.


    06:00-08:00 arası Allah'ın izniyle Antep'te karın yağacağını düşünüyorum. Bu saatlerde beklentim karda daha fazla gecikme yaşanmayacağıdır. Bu saatlerden sonra Allah'ın izniyle en azından 8 ila 10 saat kadar kar yağışında bir aksaklık olacağını düşünmüyorum. Karın şiddeti ise genel olarak orta kuvvette olacaktır.


    12:00 civarı ve sonrasında kar yağışının Adıyaman'da tam olarak başlamasını bekliyorum. İlde kar yağışının bu saatlerden sonra aralıklarla kuzeyi ve Diyarbakır sınırında yoğun merkez ve diğer kesimlerde orta kuvvette 6 ila 10 saat devam edecek. Sonrasından yerel olarak ilin bazı kesimlerinde yağış kar olarak sürecek.


    Urfa'da sıcaklığın en azından akşam saatlerinden önce kar değerlerine inemeyeceğini tahmin ediyorum. Öğleden sonra akşama doğru ilin kuzeyi ve doğusundaki yüksek kesimlerde kar yağışı başlayacaktır.
    Yağışların merkez konumu için tam sınırda olmasından dolayı net olmamakla beraber gece saatlerine doğru ve gece saatleriyle beraber ilde kar yağışı görülebilir. Bu yağışın merkezi teğet geçmesi durumunda 25'inde kısa süreli bir kar yağışı ili etkileyebilir.


    Diyarbakır'da 24'ü öğle saatlerinden sonra akşama doğru sıcaklıkların ilin batısından başlayarak kar değerlerine iniyor. Akşam saatleriyle beraber il genelinde kar yağışının başlamasını ve aralıklarla orta ve yoğun olmak üzere yaklaşık 12 saat boyunca devam etmesini bekliyorum. Yani yaklaşık olarak 25'i sabah saatlerine kadar, 25'i sabah saatlerinden sonra etkisini azaltarak yerel olarak ilin doğusu ağırlıklı olmak üzere batısında da kesim kesim devam etmesini bekliyorum.
    Ayın 26'sında kar yağışının tekrar hafif ve yer yer orta kuvvette olmak üzere kısa süreliğine geri dönme ihtimali mevcut.


    Mardin'de kar yağışı 24'ünde öğle saatlerinden sonra başlayacak. Akşam saatlerinde etkisini arttırarak yoğun olarak devam edecek karın yoğun olarak 25'inde sabah saatlerine kadar, ardından hafifleyerek öğle saatlerine kadar devam etmesini bekliyorum. 25'i öğleden sonra etkisini azaltacak kar yağışı yerel olarak devam etse de 26'sı tekrar kısa süreliğine geri dönebilir.


    Batman-Siirt-Şırnak'tan takipçilerimiz varsa onlar için tekrar paylaşım yapabilirim.


    Elazığ-Malatya-Erzurum ve Maraş için ayrı bir açıklama yapacağım, o illerdeki takipçilerimiz için...


    İyi Akşamlar

    Einmal editiert, zuletzt von UmuTCaN ()


  • Umut Can kardeşim Kızıltepe ne olur hatırlat demiştin...


    Öncelikle Kızıltepe'nin durumunu anlatmama gerek yoktur, rakım olarak hemen yanı başındaki Mardin'le olan rakım farkı çok açıdan dezavantaj yaratıyor...


    Yağışlar genelde yağmur şeklinde ancak özellikle sıcaklıkların 24'ü 25'e bağlayan geceden itibaren kar yapacak değerlere inmesini ve 25'i ve 26'sınd a oluşacak en küçük yağışı kar şeklinde almanıza kesin gözüyle bakıyorum.


    Ama tabi takdir Yüce Allah'ındır, benimkinin tahmin olduğunu unutmayın...;)


  • Hocam bingöl iyi kar alırmı


    Yarın öğleden sonra akşama doğru yağışlar ile ulaşıyor. Birkaç saat boyunca sıcaklık konusunda sıkıntı yaşanabilir de, yaşanmayabilir de sıcaklık sınırda olacak. Büyük ihtimal yağmur olarak başlayacaktır ardından kky ve akşamdan sonra geceye doğru sulu kar en son kara dönecektir. Ancak Pazar günü gün içinde öğleye kadar tekrar sıcaklık konusunda sınırda olma durumu mevcut. Onun dışında Pazar günü öğlen sonrası yağışlar tamamen kara dönecektir yani sıcaklıkta sıkıntı kalmıyor ve Pazartesi öğleye kadar kar var... Karın kuvveti bakımdan hafif ve orta zaman zaman yoğun olacaktır. ;)


  • Siirt'te kar ne zaman başlar? Etkili bir kar bekliyor musunuz? Şimdiden teşekkür ediyorum.


    Hayırlısıyla 24'ü 25'e bağlayan gece kar başlayacaktır. 25'i sabah 03:00-04:00 sonrası yer yer tipiye dönmesini ve 6 saatlik bir süre boyunca etkisini zaman zaman azaltsa da yoğun olmak üzere kar şeklinde devam etmesini bekliyorum. 25'i öğleden sonra etkisini azaltıp aralıklarla hafif yer yer orta kuvvette akşama kadar devam etmesini akşamdan sonra, gece ve 26'sın da ise aralıklarla yerel olarak devam edeceğini düşünüyorum.

  • Elazığ'da yarın zamanla artacak bulutlanma önce kky ve sulu kar ardından büyük ihtimal öğleden sonra en kötü akşama doğru kara çevirecek yağışlar. Karın 24'ünde gün boyu yer yer yoğun ve tipiye dönecek şekilde etkili olacağını tahmin ediyorum. 24'ü 25'e bağlayan gece etkisini azaltacak kar yağışı aralıklarla 25'i öğleye kadar devam edecek.


    Malatya'da yarın gün boyu aralıklarla yağmur ve sulu kar yükseklerde ve zaman zaman merkezde kar olarak görülecek yağışlar. Akşam saatlerinden sonra geceye doğru tamamen kara çevirecek ve 24'ü gün boyu hafif ve orta kuvvette olmak üzere kar olarak devam edecek. 24'ü 25'e bağlayan gece yağışlar bitiyor.


    Erzurum'da yarın öğleden sonra artacak bulutlanma akşama doğru ilin bazı kesimlerinde akşamdan sonra ise il genelinde kar yağışını başlatacak. Yağışların aralıklarla hafif ve orta kuvvette olmak üzere 25'i ikindiye kadar devam etmesini bekliyorum.


    Maraş'ta yarın ilin kuzeyinde kar merkez ve güneyinde yağmur bekliyorum. Yağış 24'üyle birlikte uzun süreli ara veriyor.


  • Umutcan Hocam Şırnak Cizre hakkında görüşleriniz nelerdir???En son yılbaşında kar yağdı, tekrar havada dahi olsa kar görme ihtimali nedir hocam ......Saygılarla ,iyi çalışmalar :)


    Öncelikle size de iyi akşamlar dilerim, yakında zaten Şırnak yerine hep Cizre'den bahsedeceğiz malum şehir merkezleri taşınacak.


    Havaya gelirsek; yarın hafif ve aralıklı yağmur var. Pazar günü ilçede olumsuz hava şartları var. Kuvvetli yağmur, olası dolu yağışı ve yer yer yıldırım ve şimşek bekleniyor aman dikkat...


    25'inde de yer yer orta kuvvete zaman zaman kuvvetli yağmur öğleye kadar etkili olabilir. Ardından yağmur etkisini azaltırken akşama doğru sıcaklıklar kar değerlerine inecek. Cizre için 25'i yani Pazartesi günü akşam saatleriyle ve ardından Salı günü sıcaklık kar değerlerinde sadece yağış durumu net değil eğer 25'i akşama doğru ve akşam sonrası yağış olursa Allah'ın izniyle inşallah havada da olsa kar göreceksiniz kardeşim. Tek dileğim 25'i akşam ve sonrasında yağış olması ilçede inanın...


  • Umut Can hocam Şanlıurfa hakkında görüşünüz nedir?



    Urfa'da ayın 24'ünde sıcaklığın en azından akşam saatlerinden önce kar değerlerine inemeyeceğini tahmin ediyorum. Öğleden sonra akşama doğru ilin kuzeyi ve doğusundaki yüksek kesimlerde kar yağışı başlayacaktır.Eğer imkanınız varsa 24'ü Karacadağ'a giderseniz gece oradaki kardan dolayı zaten yollar kapanacak ve orada kalırsınız diye düşünüyorum. :)


    Yağışların merkez konumu için tam sınırda olmasından dolayı net olmamakla beraber gece saatlerine doğru ve gece saatleriyle beraber ilde kar yağışı görülebilir. Bu yağışın merkezi teğet geçmesi durumunda 25'inde kısa süreli bir kar yağışı ili etkileyebilir.


    Urfa merkez sıkıntılı yani önerim Karacadağ...