2014-15 Kışı Tahminim

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Efsane-Semih'inde belirttiği gibi kuzey denizlerinde aşırı bi soğuma var.


    Geçen kış hem Türkiye'de hemde Avrupa'da çok ılıman geçti.Ancak bu sene Avrupa tek kelime ile donacak.Sibirya bu sene şimdiden normale göre çok çok aktif,Semih hocanın belirttiği gibi rüzgarlar Batılı yani batıdan estiğinden bize gelemiyor aksine uzaklaşıyordu.Bu sene ise rüzgarlar Doğulu olacak ve Sibirya soğukları Avrupa'ya kayacak.


    Atlas Okyanus'undaki su sıcaklığı yüksek olduğundan İzlanda A.B. bu sezon aktif olacak,tek sorun bu.Her sorunun bir çözümü var derler bu sorunun çözümü ise Sibirya.Sibirya bu sezon İzlanda A.B'sini bloklayacak ve sıcak hava Avrupa'ya giremeyecek.Doğu Avrupa(Ukrayna,Batı Rusya,Balkanlar ve Türkiye) başta olmak üzere Avrupa'nın çoğunda kış sert geçecek.


    Modelleri hocalarımız koydu ben koymuyorum.Sözün özü bu sezon Türkiye'de kış sıcaklık anlamında ortalamaların altında,yağış anlamında ortalamaların üstünde olacak.Bu kış 2000'li yılların en sert kışı olmaya aday.Hatta 2004,2006 ve 2012'de son anda kaçan efsane benzeri sistemler yurdumuza uğrayabilir.


    Şimdi ay ay tahminime gelelim.
    İşte bu Aralık ayı tahminim;
    Gördüğünüz üzere Aralık ayının sıcaklık anlamında genel olarak ortalamalar ve Hafif altı geçeceğini,yağış anlamında epey üstü olacağını bekliyorum.Birçok kıyı şehri ilk karı Aralık başı alacak.Bölge bölge tahmine gelelim.


    MARMARA:Bölge genelinde sıcaklıklar ortalamalar ve hafif altı,yağışlar ortalamaların epey üstünde olacak.Yağışlar 15 Aralığa kadar iç kesimlerde Kar,diğer yerlerde Kky ve Kar şeklinde olacak.15 Aralıktan itibaren sert kış kendini gösterecek.


    EGE:Yine bölge genelinde ortalamaların hafif altı sıcaklık ve ortalamalar üstü yağış bekleniyor.Yağışlar kıyılarda Yağmur ve Sağanak,Manisa-Denizli civarında Yağmur ve Kky,diğer yerlerde Kar şeklinde olacak.15 Aralıktan sonra kıyılar dışında Kar bekliyorum.


    AKDENİZ:Bölge genelinde sıcaklıklar ortalamaların hafif altı,yağışlar üstü olacak.Yağışlar Kıyılarda Sağanak yağmur,iç kesimlerde Kar şeklinde olacak.


    İÇ ANADOLU:Bölge genelinde ortalamalar altı sıcaklık ve ortalamalar üstü yağış öngörmekteyim.Yağışlar bölge genelinde Kar şeklinde olacak.


    BATI KARADENİZ:Tüm bölge bu ayı ortalamaların hafif altı sıcaklık ve ortalamaların üstü yağışla geçirecek.Yağışlar kıyılarda Kky ve Kar,iç kesimlerde Kar şeklinde olacak.15 Aralık sonrası bölge geneli Karlı olacak.


    ORTA VE DOĞU KARADENİZ:Bölge genelinde sıcaklıklar ortalamaların hafif altı,yağışlar üstü olacak.Yağışlar kıyılarda Kky ve Kar,iç kesimlerde Kar şeklinde olacak.Bu bölgemizin geneli de 15 Aralıktan itibaren gerçek kışa girecek.


    DOĞU ANADOLU:Bölge geneli ortalamalar altı sıcaklık ve ortalamalar üstü yağışlı geçirecek.Yağışlar Kar şeklinde olacak.


    GÜNEYDOĞU ANADOLU:Bölge geneli ayı ortalamalarda sıcaklık ve ortalamalar üstü yağışlı geçirecek.Yağışlar bölgenin kuzey ve batısında Kky ve yer yer Kar,diğer yerler Yağmur ve Kky şeklinde geçirecek.15 Aralık sonrası tüm bölge Kara gömülecek.


    Bu da Ocak ayı tahminim.
    Ocak ayı sert geçecek.Sıcaklık ortalamaların epey altı,yağışta üstü olacak.Bölgelere gelelim.


    MARMARA:Bölge genelinde sıcaklıklar ortalamalar altı,yağışlar ortalamalar üstü olacak.Yağışlar tüm bölgede kar şeklinde olacak.


    EGE:Bölge genelinde sıcaklıklar ortalamalar altı,yağışlar ortalamalar üstü olacak.Yağışlar sıkıntı olmazsa Ocağın 20'sine kadar kıyılarda Yağmur yükseklerinde Kky,20'sinden sonra kıyılarda Kky yükseklerde yer yer kar,iç kesimlerde kar şeklinde olacak.


    AKDENİZ:Bölge genelinde ortalamalar altı sıcaklık,ortalamalar üstü yağış bekleniyor.Yağışlar kıyılarda Yağmur yükseklerinde Kky,iç kesimlerde Kar şeklinde olacak.


    İÇ ANADOLU:Tüm bölgede sıcaklıklar ortalamalar altı,yağışlar üstü olacak.Yağışlar Kar şeklinde olacak.


    BATI KARADENİZ:Bölge geneli ortalamalar altı sıcaklık ve ortalamalar üstü yağışla ayı geçirecek.Yağışlar Kar şeklinde olacak.


    ORTA VE DOĞU KARADENİZ:Bölgenin tamamı ortalamalar altı sıcaklık ve ortalamalar üstü yağışlı olacak.Yağışlar Kar şeklinde olacak.


    DOĞU ANADOLU:Bölge geneli ortalamalar altı sıcaklık,ortalamalar üstü yağışlı geçirecek.Yağışlar Kar şeklinde olacak.


    GÜNEYDOĞU:Bölge geneli ortalamalar altı sıcaklık ve ortalamalar üstü yağışlı olacak.Yağışlar Kar şeklinde olacak.


    NOT:Ay sonu çok sert,2004 ve 2006 ayarı bi sistem bekliyoruz.


    Şubat ayı.
    Şubat ayı ise Efsane ayı.Efsane gelirse Ocak sonu ve Şubat başı gelecek.Bu ay neredeyse ülkenin tamamı kar alacak.


    Bölge tahmini Ocak ile aynı sadece Ege kıyı kesimi Kky,belki kar,Akdeniz kıyı kesimi zaman zaman Kky alacak.


    Mart ayında ise Ege ve Akdeniz kıyı şeridi dışında tüm yurtta kar bekliyorum.


    İşte bu da Leyleklerle ilgili bir araştırma.
    Arkadaşlar tabloya göre genel olarak Leyleklerin 24 Ağustos'tan önce göç ettiği yazın akabindeki kışlar sert,29 Ağustos'tan sonra göç ettiği yazların akabinindeki kışlar genel olarak ılıman geçmiş.


    1985 kışından önce leylekler 21 Ağustos'ta göç etmiş.


    Kuzey Atlantik ve Arktik salınım'ın negatif olduğu yıllarda leylekler erken göç etmekte ve akabindeki kışlarda şiddetli soğuklar görülmektedir.


    Tahmini biz yaptık,kararı Yüce Allah vercek.İnşallah bu kış beklediğimiz gibi olacak.


    Arkadaşlar çok uğraştım,yoruldum inşallah beğenirsiniz.


    Saygılarımla...Lazuri53 A.S.

  • aralık ayı her zaman sürprizdir biraz cesur bir tahmin yapmışsın aralık soğuk geçtiğinde genellikle ılık kışlar yaşarız bkz. 2013-2014

  • Çok güzel hazırlamışsın. Adanaya bile kky vermişsin . Olurmu olabilir en son 18 0cak 2000 yılında benim doğduğum gün Adanaya kar yağmıştı ama genel olarak güzel bir proje olmuş eline sağlık . Umarım dediğin gibi olur benden sana rep ! :D

  • " Üyelerin Şahsi Tahminleri " ne açsaydiniz ya :) .
    Açma yetkiniz yoksa bir yetkiliden rica edin .
    Ellerinize sağlık teşekkürler, umarım hayalimiz değil geleceğimiz olur :) .

    AF-YOK

  • Herkese teşekkür ederim.Kasımda son kez güncelleyeceğim.Hatay'a niye kar verdim diye soruyorsunuz,çünkü her sene Hatay kar alıyor onu baz aldım.İzmirde yağış olursa kar yağar,2004 ve 2006 gibi sistemler gelirse Akdeniz'de de en azından Kky görebiliriz.En sert ay Şubat olacak.Artık kış yaşamanın zamanı geldi Allah'ın izniyle bu kış bizimdir.

  • Arkadaşlar Eylül ayında "Kasım'da tahmini güncelleyeceğim" demiştim.Sadece kıyılarda kar artar o kadar,güncellemeye lüzûm yok :)


    Tahminimin arkasındayım,Allah utandırmaz inşallah.

    Einmal editiert, zuletzt von HvFrm(Hf) ()

  • Aralık'ta çuvalladım ama Ocak iyi gidiyor.Ayrıca taa Eylül'de "Ocak sonu çok sert bir sistem bekliyorum" demiştim.O sistemde göz kırpıyor, gelirse müthiş bir tahmin olacak