Elveda Ya Şehri Ramazan (2014)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Zitat von Carl2 pid='97112' dateline='1405376130'


    Bunun okulların açılacağı, kapanacağı, ramazana kalan, dini ve ulusal bayramlara kalan süre versiyonlarıda var abi :D.


    Bizim bir sene kışa ne kadar kaldığı geri sayımı vardı :D

  • Zitat von BaFRaLi55 pid='97115' dateline='1405378458'

    Yine koyarsiniz artik :) hatırlıyorum o sayaçı


    Moda sokuyor insanı yaparız yine daha iyi olur kışa ön hazırlık:)

  • Zitat von Samet_113 pid='97116' dateline='1405378625'


    Moda sokuyor insanı yaparız yine daha iyi olur kışa ön hazırlık:)


    Aynen :) Geçen sene ne ümitlerle bekledim o sayaç sıfırlansın diye ama beklediğimize değmedi :(

  • Her sene yeni ümit yeni bir beklenti demek hayırlısı diyelim ve bekleyelim.Yağışlı geçsinde varsın kar yağmasın susuzluk sıkıntısı büyük olacak gibi yoksa:(

  • Zitat von Samet_113 pid='97118' dateline='1405378942'

    Her sene yeni ümit yeni bir beklenti demek hayırlısı diyelim ve bekleyelim.Yağışlı geçsinde varsın kar yağmasın susuzluk sıkıntısı büyük olacak gibi yoksa:(


    Aynen öyle :( bu arada forum can çekişiyor valla :S illa bir sistem gelmesimi gerek forumun dolmasi için ''Şimdiye Kadar En Çok 11-12-2013 Tarihinde Saat 17:05 PM'de 1,365 Kişi Çevrimiçi Olmuştur'' Sistem gelmişti o zaman hatırlıyorum forum çok yavaştı :)

  • Zitat von BaFRaLi55 pid='97119' dateline='1405379007'


    Aynen öyle :( bu arada forum can çekişiyor valla :S illa bir sistem gelmesimi gerek forumun dolmasi için ''Şimdiye Kadar En Çok 11-12-2013 Tarihinde Saat 17:05 PM'de 1,365 Kişi Çevrimiçi Olmuştur'' Sistem gelmişti o zaman hatırlıyorum forum çok yavaştı :)


    Yaz aylarında genelde millet dinlenmeye çekiliyor.


    Ana sayfamızda (http://havaforum.com) geri sayım var, az kaldı :D

  • Bu yıl Kışın gelmesini hiç istemiyorum.Geçen yaylaya gittiğimde çok etkilendim.Forumdaki çoğu kişi şehirde yaşıyor.Ben sadece okul zamanı şehirdeyim,yazın köyümdeyim.Yazın kırsal kesim çok güzel olur.Al arabayı git istediğin yere vs.Son 2 kış beni kıştan soğuttu.

  • Takvimdeki namaz vakitlerinin hesabı İmâm-ı Âzam, İmameyn (İmam Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed) ve Eimme-i selâse (İmam Şâfiî, İmam Mâlik ve İmam Ahmed b. Hanbel rahmetullâhi aleyhim)'in ictihatlarına ve Hey'et (Astronomî) ilmi esaslarına uyularak yapılmıştır. Yatsı vakti için güneşin 17 derece ufkun altına indiği, imsak vakti için de 19 derece ufka yaklaştığı anlar hesaba esas alın- mıştır. Ayrıca, beldenin arz üzerindeki yayılma durumu ile irtifâ farklılıkları da nazar-ı dikkate alınarak lüzumlu temkinler vakitlere ilâve edilmiş veya çıkarılmıştır.


    Dikkat: Namaz vakti hesaplamalari medyada iddia edildigi gibi tarikat ve cemaatlere göre degil, mezheplere göredir. Diyanet ve fazilet farki türkiyede 5-10 dakika iken kutuplara yaklastikca 3-4 saate kadar çikmakta. O yüzden türkiyede gözlem yaptik diyen yetkililer bi zahmet bir de almanya, hollanda, norvec ve kutuplarda gözlem yapsinlar!


    1983 yilinda google yoktu. Ama simdi artik Google'de yukaridaki hesaplama yöntemleri ve kurumlari arayarak detayli bilgiye sahip olabilirsiniz. Dünyada en çok hangi yönteme göre araniyor. Hangi ülke, hangi sehirde, hangi hesaplama yöntemi uygulaniyor ögrenmek hiç zor degil.



    Tatbik edilmiş bulunan bu temkinlere göre;


    Öğle, ikindi ve yatsı namazı vakitlerine 10'ar dakika, akşam namazı vaktine 7 dakika ilâve edilmiş; imsaktan 10 dakika, güneşin doğuşundan da 5 dakika çıkarılmıştır.


    Namaz ve oruç vakitlerinin (bilhassa imsak ve yatsı vaktinin) giriş ve çıkış zamanlarını, bir beldenin arz üzerindeki yayılma durumu ve irtifa' farklılıkları sebebiyle, çok kesin şekilde tesbit etmek mümkün olmamaktadır. Bu sebeple, İslâm âlimleri namaz vakitlerinin hakîki değerlerini koruyabilmek için bâzı tedbirler almışlardır. Bu tedbirler, "hata sınırı" denilen bir değer içinde mütâlaa edilmektedir. Namaz ve oruç vakitlerinin hakîki değerlerini koruyabilmek için, bu vakitlere, ayrı ayrı zamanlar ilâve edilmiş veya çıkarılmıştır. İşte bu ilâve edilen veya çıkarılan zaman miktarlarına temkin (ihtiyat, tedbir) denilmektedir.


    Asırlardan beri İslâm âlemi takvimlerinde kullanılagelmekte olan ve zamanın âlim ve fakîhleri ile mü'minlerin emîrleri tarafından tasvîp edilmiş bulunan temkin vakitleri 1983 yılından îtibaren Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 21.01.1982 gün ve 6 sayılı kararı ile Diyânet İşleri Başkanlığı tarafından kaldırılmıştır. Diyânet İşleri Başkanlığı'nın bahis mevzuu tasarrufuna uymamız, her ne kadar kanûnî bir mecbûriyet değil idiyse de, her hangi bir ihtilâfa sebep olmamak için, 1983 ve 1984 yıllarında çıkarmış bulunduğumuz takvimlerimizde buna, istem- eye istemeye biz de uymuştuk.


    Ancak, bu tatbîkâtın büyük bir vebâli mûcip olacağını ilk anda görmüş ve bütün Müslümanlar'ın bilhassa Ramazan günlerinde çok dikkatli olmalarını ve takvimde gösterilen imsak vakitlerinden itibaren yeme-içme işlerinin derhal kesilmesi gerektiğini, vakitlerde artık en ufak dikkatsi- zliğin büyük vebâl olacağını; ayrıca günlük namazlarda, takvimlerde gösterilen vakitlerden hangisine kaç dakika ilâve edilip, hangisinden kaç dakika çıkarıldığı takdirde ihtiyatla amel edilmiş olacağını her ayın sonunda, büyük hassâsiyetle ve tekrar tekrar îzah ettik.


    Yine bununla da iktifâ etmeyerek, her türlü mânevî vebâlden sakınmak ve ihtiyatla amel etmek istiyen Müslümanlar için, Diyânet İşleri Başkanlığı'nın kaldırdığı temkin vakitlerini, takvim yapraklarının ön yüzünün alt satırında gösterdik.


    Fakat maalesef, bütün bu gayretlerimizin istediğimiz netîceyi hâsıl etmekten çok uzak olduğunu, okuyucularımızın gerek mektup ve gerekse şifâhî olarak bu iki (1983-1984) sene içinde bize yapmış oldukları mürâcaatlardan tesbît ettik.


    Zîra Müslümanlar'dan pek çoğu, asırlardan beri hâsıl olan bir alışkanlıkla, "nasıl olsa müsâadesi vardır!" diyerek imsaktan sonra beş- on dakika daha yemeye-içmeye devam ediyor. Oysa temkinsiz vakitlerin kullanıldığı takvimlerde gösterilen imsak vakitleri, böyle bir harekete aslâ müsâit değildir. Üstelik, beldenin arz üzerindeki yayılma durumu ve irtifa farklılıkları sebebiyle vakitleri çok kesin bir şekilde tesbit etmek de mümkün değildir. Bu bakımdan temkinsiz vakitlere tam riâyetin dahî, hatadan sâlim olduğunu söyleyemeyiz.


    Bu durum karşısında, Diyânet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun mezkûr kararına uymaya devam etmeyi son derece tehlikeli ve o nisbette de mânevî bakımdan mes'ûliyetli bulduk. Bu mes'ûliyetten kurtulmak için, 1985'ten îtibâren 1982 ve daha evvelki yıllarda Türkiye'de yayınlanan -Diyânet takvimi de dâhil- bütün takvimlerde gösterilen ve asırlardan beri kullanılagelmekte olan temkinli vakitler kullanılmıştır.


    Böylece, takvimimizde yer alan namaz vakitleri ve orucun başlangıcı olan imsak vakitleri ile aynen amel etmekle temkinsiz vakitlerin sebep olduğu dînî bütün mahzûrlar ortadan kaldırılmış olmaktadır.


    Büyük Haydar Efendi'nin Usûl-i Fıkıh Dersleri kitabında, "vaktinden evvel kılınan namaz sahih olmayıp, musallî vaktin hulûlünden evvel namaz kılarsa, o namaz edâ edilmiş olmaz"buyrulmuştur. Kezâ Ahmed Bîcan Hazretleri'nin Envâru'l-Âşıkîn isimli eserinde de, "Vaktinden evvel kılınan namaz, gönül nûrunu söndürür; yerine zulmet girer" buyrulmaktadır. Vakti girmeden bir namazı kılmak Allâh'ın emrine aykırı olduğundan, insanın rûhunu ifsad eder. Ve bu bâtıl görüşte ısrar edenlerin helâk olmalarına sebep olur.


    Nisâ Sûresi'nin 103. âyet-i kerimesinde şöyle buyuruluyor:


    "Şüphesiz namaz, mü'minlere belirli vakitlerde farz kılınmıştır."


    Bu vakitler Câbir bin Abdullah, İbn-i Abbâs ve Ebû Hüreyre (r.anhüm)'den rivâyete göre Nebiyy-i Ekrem (s.a.v.) Efedimiz tarafın- dan şu şekilde ve açıkça beyan buyrulmuştur:


    "Cibrîl (a.s.) iki defa (yani iki gün) Beyt-i Muazzam'ın yanında bana imam oldu.


    İlk def'asında vakt-i zevâlde güneşin verdiği gölge bir na'leyn tasması kadar uzadığında bana öğle, her şeyin gölgesi birer misli uzadığında ikindi, oruçlu orucunu açtığı vakitte akşam, şafak kaybolduğunda yatsı, oruçluya yemek-içmek haram olduğu vakitte sabah namazını kıldırdı. Ertesi gün öğle namazını her şeyin gölgesi bir misli, ikindi namazını iki misli olduğu, akşam namazını oruçlu iftar ettiği zamanda, yatsı namazını gecenin sülüsüne doğru, sabah namazını da ortalık iyice aydın- landığı vakitte kıldırdı. Sonra da bana döndü ve:


    'Yâ Muhammed, bu, senden evvelki enbiyânın vaktidir. Vakt-i salât işte bu ikişer vakitler arasındadır' dedi."


    Ehl-i Sünnet âlimlerinin ve râsıdlarının (Allah onlardan râzı olsun) asırlar boyu bitmek tükenmek bilmeyen gayretleri, çalışmaları, araştırmaları neticesinde astronomi esaslarına uygun olarak tesbit ettikleri namaz vakitlerine ait güneş'in vaziyet dereceleri ise, aşağı- da namaz vakitleri bahsinde tarafımızdan beyan edilecektir.


    Bu vakitlerin dışında indî olarak vakit îcad etmek, uydurmak, çok büyük mes'ûliyeti mûciptir. Allah Teâlâ cümle mü'minleri bu gibi yan- lış hesaplanmış vakitlerle amel ederek, ibâdetlerini heba etmekten korusun. Cenâb-ı Allâh'ın tâyin buyurduğu, Sevgili Peygamberimiz'in bizzat fi'len bizlere bildirdiği zamanlarda namazlarını kılan mü'min kardeşlerimizden Allah râzı olsun.Not:alıntıdır(http://takvim.ihya.org/temkin-vakti-nedir.php)

    Einmal editiert, zuletzt von mcxxltrm ()

  • Ramazan ayının son günlerine giriyoruz. Çok şükür şu zamana kadar meteorolojik açıdan zorlanmadan insanlar oruçlarını tutabildi. :D