Şubat Ayına Sibirya Damgası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Zitat von wildleo1907 pid='87092' dateline='1390818623'

    Sibirya etkisinde iki sistem öngörüm var şimdilik başlıklandırmayacağım ama takip ettiğim kadarıyla 5-9 şubat sisteminden sonra 23-26 Şubatta kaliteli bir sistem daha bekliyorum. tarihler bir kaç gün öne ve sonraya kayabilir 23-26 şubat için özellikle.


    Abi peki bu sistemleri efsane niteliğinde mi bekliyorsun yoksa kuvvetsiz sistemler mi şuan ki tahminine göre?

  • Ben şöyle ifade edeyim. Bu sene özel bir sene, ufukta görünen sistemlerin gücünü kestirmek diyagramlardan endekslerden alınan veriler ışığında dahi mümkün olmuyor. Bunca yıldır hava ile haşır neşir olurum ama ben bu seneki kadar zorlandığımı hatırlamıyorum :) Şimdilik gücünü ve detaylarını ben kendi içimde tutayım sizlerle paylaşmayayım, özellikle de 23-26 Şubat için sıcaklıklar anlamında bu kışın Türkiye geneli için en sert sistemi olması muhtemeldir.

  • Zitat von wildleo1907 pid='87104' dateline='1390819980'

    Ben şöyle ifade edeyim. Bu sene özel bir sene, ufukta görünen sistemlerin gücünü kestirmek diyagramlardan endekslerden alınan veriler ışığında dahi mümkün olmuyor. Bunca yıldır hava ile haşır neşir olurum ama ben bu seneki kadar zorlandığımı hatırlamıyorum :) Şimdilik gücünü ve detaylarını ben kendi içimde tutayım sizlerle paylaşmayayım, özellikle de 23-26 Şubat için sıcaklıklar anlamında bu kışın Türkiye geneli için en sert sistemi olması muhtemeldir.


    İnşallah iki sistemde bizlere güzel anılar bırakır abi. :)

  • Bir süredir işlerimden dolayı pek aktif olamadım fakat bu süre zarfında bir çok çalıştırmayı araştırdım ve takip ettim ufak bir analiz yaptım Şubat ayı için.


    Herkesin bildiği gibi Amerikanın şiddetli kar fırtınaları ile mücadele etmesinde en önemli rol oynayan kutbi girdap bir diğer ismi ile polar vortex dediğimiz bu alçak basınç şubatın ilk günleri ile etkisini kaybetmeye başlayacak.


    Gel gelelim olasılık hesaplamalarına işte burda durumlar karışık .


    Normal şartlarda amerikadaki alçak basıncın etkisi kaybetmesi Ülkemiz için + sayılabilir niteliktedir soğuk dalgalar için fakat bu sene bu işler basınç yerleşimlerinin dizilimlerine alçak basınçların atlantik üzerindeki hareketlerine ve ayrıca azorun ve iskandinavyanın oynayacağı oyunlara bağlı kalmış bulunuyor. Gerçekten bir sürü şartların olumlu sonuçlanması ile düzgün bir şubat efsanesi ortaya çıkabilir.
    Fakat şuan için bu sadece bir olasılık örnek olarak bir kaç model çıktısı Şubat 5 gibi bir yeşil ışık yakmış ama bunların hepsi üst seviyeler için hala belli bir konuma yerleşmiş dizilimler değil.


    Olasılık hesaplamaya kalkarsak yani diyagramların , Ao Ve Nao'nun yaptıgını modelleri takip ederek senaryo şeklinde üretmeye çalışırsak Şubat ayı kısmen 10 - 12 derecelerde bol yağışlı geçeceğe benziyor .
    Değişime açımı tabiki açık fakat şuan için malesefki beklenilen 20 30 cm şeklindeki kar yağışları özellikle İstanbul için biraz abartı olur. Sibirya dediğimiz bir gerçek var sinsi bir gerçek fakat Modelleri Diyagramları ve endeksleri olasılık şeklinde sıraya koyduğumuzda Şubat için pek gülümseme yok diyebilirim.


  • Mikdat ustanın yorumuna bakarmısınız..
    Çok ama çok ümitlendim, bu kış efsane olacak ama öyle bir efsane olacak ki

    Kışın kar yağdığında tıpkı küçük çocuklar gibi kalbım kıpır kıpır oluyor.

  • Mikdat hoca bazen hocalığından şüphe ettiğim tahminler yapıyor Meteorolojide en büyük yanlış 1 ay sonrasını tahmin etmektir. Hislerinle tahmın edersın buna birşey söyleyemem ama ciddi tahminler modeller ile konuşmak bence yanlış.
    Hava tahmin olaylarının altın kuraldırı uzun süreli tahminlerin tutarlık oranı %10 le 20 ler arasında seyreder.
    1987 kışı heleki mart ayında :) Ah Mikdat hoca bunlar işte hep sosyal medyada ünlenmenin etkileri:)

  • Gem gösteriyordu 5-6 şubat sisteminin blockingini oda bozmuş malesef :S Bir tek ecmwf sinyal vermeye başladı oda yarın sabaha bozarmı bilmem :S

    En sevdiğim mevsim : KIŞ
    En sevdiğim yağış türü : KAR
    En büyük hayalim : KAR DOLAYISI İLE APARTMAN KAPISININ AÇILAMAMASI :)

  • Semih üstad bu sistemi gem üzerinden takip ediyordu bir ara ona istinaden söyledim kardeşim..

    En sevdiğim mevsim : KIŞ
    En sevdiğim yağış türü : KAR
    En büyük hayalim : KAR DOLAYISI İLE APARTMAN KAPISININ AÇILAMAMASI :)