14-20 Ocak ve Şubat ayı değerlendirmesi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Benim kanımca 13 Ocak sisteminde batı bölgeler yağışdan ziyade soğuğuyla yetinecek. orta ve Doğu karadeniz ile iç Anadolunun doğusu, Doğu Anadolu ve Güney doğu Anadolunun kuzey ve doğusunda yağış bekliyorum. sistemin ömrü kısa. 16-17 Ocak sonrası için beklediğim sistem kuzeybatıdan beklediğim şekilde giriş yaparsa Kuzey ve İç Ege güzel kar yağışları alabilir. Şu anda sinoptik görüntüler çok anlamlı değil. Biraz sabredip atmosferin ne yapmak istediğini önce modellerin anlayabilmesini sağlamak lazım.

  • 16-17 Ocak tarihini bekleyin arkadaşlar, konu başlğını açmış olduğum yazımda da belirtmiş olduğum gibi 16-17 Ocak 'tan itibaren Ukrayna- Romanya-Bulgaristan hattından J şeklinde Trakya ve Kuzey Marmara üzerinden sistemi iliklerimize kadar hissetmeye başlayacağız.

  • Zitat von wildleo1907 pid='81387' dateline='1389092984'

    16-17 Ocak tarihini bekleyin arkadaşlar, konu başlğını açmış olduğum yazımda da belirtmiş olduğum gibi 16-17 Ocak 'tan itibaren Ukrayna- Romanya-Bulgaristan hattından J şeklinde Trakya ve Kuzey Marmara üzerinden sistemi iliklerimize kadar hissetmeye başlayacağız.


    İnşallah üstad, ECMWF de uzun vadede tam 17 Ocakta soğuğu sokuyor bize :).

  • Atmosferdeki hava olaylarının özellikle de basınç merkezlerinin hareketlerinin "bileşik kaplar" usulü bir mantık çerçevesinde 0 toplamlı bir matematik denklemi gibi algılanmasında fayda var. Bu söylediğime istisna genel kanı olarak paylaşılmaya başlanan mini buzul çağı gibi özel durumlardır. Kuzey ve özellikle de doğu Amerika'da mevsim normallerinin oldukça altındaki hava koşullarının ilerleyen günlerde normalleşmeye başlaması ile kıta Avrupa'sında ve ülkemizin de bulunduğu coğrafyada yağış ve sıcaklıkları normal şartlarına oturtacaktır.

  • Merhabalar,
    Mevsim normallerinin 2-3 derece üzerinde seyreden sıcaklıkları Aralık başındaki anormalliklerle birlikte değerlendirdiğimizde genel anlamda özellikle de Marmara bölgesi için sıcaklık ortalamalarında bir kış geçirdiğimizi söylemek sanırım çok yanlış olmaz. Yağış anlamında yaşanan sıkıntının temel nedeni birkaç yılda bir başımıza gelen ve genellikle Akdeniz çukurunda ve Kuzey Afrika'da mevsim normallerinin öncesinde yaşanan erken soğuklar neticesinde oluşan bu bölgede yerleşik hayata geçen YB alanının orta Akdeniz'de olağan siklonların oluşmasını güçleştirirken oluşanların da balkanlar üzerinden Kırım rotasıyla kuzey doğu istikametinde bizi teğet geçmesini sağlıyor. Kuzeyimizde jet akımlarının oluşmasını sağlayan Azor'un İzlanda'yı baskı altına alamayıp Birleşik Krallık üzerine yerleşememesi, Sibirya'nın pasifliği ve Doğu Türkistan'ın kuzeyinden batıya doğru hareket etmemesi bu günleri yaşamamızın temel nedenlerinden sayılabilir.
    Tarihleri unutun gitsin, keza gidişata göre sıkıntılı günler bir müddet daha devam edecek. Hatta daha kötüsünü göreceğiz, yani bu döngünün kırılmasından önce Kuzey Afrika sıcakları güneybatımızdan yurda girecek ve mevsim normallerinin yer yer 6-10 derece üzerini görebiliriz. İşte bu sıcak alınım bu döngünün kırılmasını sağlayacak. Ben bu sahte ısınma hareketini ayın 18-19'undan sonra bekliyorum, yoğun lodos ve kıble yönlü akımlar yağışı, çöl tozlarını ve bitmeyen gribal enfeksiyonları azdıracak. Akdeniz çukurundaki hareketliliğin artması yukarıda bahsetmiş olduğum Kuzey Afrika kökenli sıcak karakterli YB'ın da yerini kaybetmesine neden olacak. O Doğuya kayacak biz de rahata ereceğiz. ayın 25-26 sına kadar devam edecek olan bu süreç 27 Ocak -ki bu tarihi her yazımda artık dile getirmekten çekinmiyorum- tarihinde değişerek kuzeyli jet akımlarının üzerimize indireceği soğuklarla sona erecek.
    Özellikle Marmara, Kuzey Ege, Batı Karadeniz ve Trakya soğuklardan en fazla etkilenecek olan yerler olacak. Uzun soluklu soğuk havalardan bahsediyorum.
    İzlemeye devam,
    Sevgiyle kalın

  • Zitat von Alperen_G pid='81694' dateline='1389187213'

    Hocam desenize mahfolduk.Perişan günler bizi bekliyor :(


    tam aksine güzel günler göreceğiz :D

    [size=4]bir kar yağar ince ince[/size]


  • wildleo1907,
    http://oiswww.eumetsat.org/IPP…/FULLRESOLUTION/index.htm
    adresindeki animasyona göre Amazon transatlantiği hareket hızına bakılırsa
    bahsettiğiniz sahte ısınma hareketi 18-19 undan sonrasını beklemez gibime geliyor.2-3 günde buralarda.Ama doğrultusunu değiştirirse bilemem.Kıbrısın altındanda geçebilir,batı ve orta Avrupaya dalabilir.Yunanistan üzerinden kuzey doğuya devam edebilir.Yada Afrikadan çıkamayabilir.Ne dersiniz?

  • Kuzey Afrika'dan hareket edeceği kesin zaten öyle kalması sıkıntı yaratıyordu bölgemizde. Bana kalırsa iki şekilde sıçrama yapabilir ilki benim 1. senaryomda belirttiğim şekilde 850 hpa da +16 ları Rodos - datça - Finike ve Kıbrıs çizgisine kadar sokmak ki bu durumda +12 lerin güney Marmara'ya kadar sokulması demektir, ikinci senaryo ise nispeten daha kısa ve daha doğuya doğru bir hareket yapabilir. Bu durumda sadece güney ege , akdeniz ve Kıbrıs'ta hissedilir sıcaklık artışları gözlemlenecek olup Güney Marmara'da +8 hpa larla karşı karşıya kalabilecektir. Her haliyle toplamda maksimum 96 saatte örneğin Bursa Balıkesir havzasında 16 ile 20 dereceye varacak sıcaklık değişimlerine karşı dikkatli olunmalıdır.

  • Peki , kuzey-batı Afrika açıklarınndaki soğuk siklonik hareket ve Mısır kıyılarında görülen soğuk siklonik yapılar bu senaryoları etkiler mi etkilerse nasıl etkileyebilir?

  • Zitat von eumetsat_delisi pid='81986' dateline='1389268801'

    Peki , kuzey-batı Afrika açıklarınndaki soğuk siklonik hareket ve Mısır kıyılarında görülen soğuk siklonik yapılar bu senaryoları etkiler mi etkilerse nasıl etkileyebilir?


    Eğer etkilerse salınımın boyu yani kuzeye doğru etki alanı kısa kalır.

  • Ben yine uydu görüntülerine takıldım.Meteorologların high over low block dedikleri bir olay var.Bu eumetsat uydu görüntülerinde "bakın şu bulutlar şuraya gidiyor" şeklinde açıklama ile görebileceğimiz bir şey mi , yer kartı haritalarının izobar çizğilerinin yorumlanması ile izah edilebilen bir şey mi?Yani high over low block u hareketli uydu görüntülerinde görebilir miyiz?

  • Biraz kısa vadeyi de konuşmak gerekirse, ülkemizin kuzey ve doğu kesimleri C.tesi gecesinden itibaren Kırım üzerinden gelecek soğuk havanın etkisi altına girecek. sıcaklıklar C.tesiden p.tesiye geçişte Marmara ve batı Karadeniz'de 4-6, orta ve doğu karadeniz ile doğu anadolunun kuzey doğusunda 6-8 derece kadar azalacak. Yağış Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusuyla p.tesi gün içerisinde Sinop - ordu arasında görülecek, yağışlar, doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Artvin çevrelerinde ve Doğu Anadolu'nun kuzey doğusunda kar diğer yerlerde yağmur şeklinde görülecek. Rüzgar, doğu karadeniz açıklarında gün batısı ve karayelden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esecek.
    Sevgiler,

  • İç ege uzun süredir iyi kar alamıyor artık kırarız bu kısmetsizliği inşallah.
    Amerika'da ki soğuklar sonunda insancıl hale bürünüyor.:D
    Üstad şubatta sistem olur dimi??Çünkü Amerika'da sert soğuklar görüldükten sonra Avrupaya çalışıyor diye biliyorum özellikle şubat