Genel Tartışma & Yorum Sayfası - 1 (Kilitli)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Hahahow ? Momentum bu olsa gerek yaklaşık 12 dakika önce bir yağış başladı tahminim 8 kg falan düştü. Görsen hava yarı açık hâlâ yağıyor, bulutlar iyice alçaldı tahminim, bir yanda güneş, bir yanda yağış vay be :)


  • Afyonda yarın güzel yağış görünüyor ben 55 dedim ama afyon herhalde 100 kg'a tamamlayacak. Ankaranın tarım yapılmayan yerlerini boşver, şereflikoçhisar ve yozgat'a yakın ilçelerine yağsa daha iyi olur. Kayseri için kayseri merkezide 2. plana atıyorum tarım yapılan ilcelere yağsın. Çünkü betonu bol yerde yağan 20 kg yağış hemen ufak çaplı sel yaratıyor. Hiç yağmasin demiyorum ama mesala merkeze 5 yağıyorsa, ilcelere 10 kg yağsın. Merkezde tarım yapılan illerede bol yağsın. Bitlise yağmasın aga, kış boyu aldıkları kar yeter. Neyse özetle senin afyon 100 kg'i bulur mayıs ayın'da. Benim kayseri 80 kg'i bulur. Konya 75'i bulur. Nevşehir 105'i bulur. Sivas 110'u bulur. Belki bizim İlçeler 100'u bulur. Yinede ortalamanın yüzde 43 üstü olmuş oluyor.

    Evet yarın ve salı günü baya yağış var en avantajlı yerlerden biri bizim buralar maşallah.Bugün de çok az yağış oldu ah bii şöyle 5-6 kg yağış olsa bana yetecek. :D Abi bundan sonra 20'si gibi yağışlar var ama çok güçlü değil.Keşke bir kere daha güçlü yağışlar olsada 120-130'u bulsak mayıs sonuna kadar afyon'u değerlendirir misin??Sanırım 21'i ve 27'si görünen tarihler bunlar yağış olacak gibi yine.şu önümüzdeki 3 gün 40-50 kg alsak. Bir de şu 21'i ve ay sonuna doğru 30-40 çıkarsak harika olur.İnşallah bol bol yağar.Haziran nasıl geçer??Yağışlı havalar bir süre daha devam eder mi??

  • Afyon'u muğladan kalkan bulutlar temmuz ayın'da bile besleyebilir. Biliyorsun muğla yöresi endemik bitki yuvası bu bitkiler kendi yağış enerjisini barındırır. Rüzgâr lodos'a döndüğü anda göller yöresi ve afyon'un göller'e yakın ilçeleri alır götürür. Bu senede lodos'u bol bir yıl gibi duruyor, afyon'un kuzeyide batı karadenize haziran ayın'da vuran yağışlardan azda olsa nasiplenir ben afyon adına bir sıkıntı görmüyorum. Konyaya bol yağsın, Afyon-mardin arasına bol yağsın bizi besleyen yerler oraları. Çukurova ve amik ovasına, urfa ovasına, bu tip havzalara bol yağsın.

    Yalnız varya gıcık kaptığım bir olay var o da domatesi ihraç edip kgı 0.50 eurodan ihraç edip bize 2 liraya satmalarına gıcık oldum böyle devlet politikası olmaz be abi. Kışın 4 lirada geziyordu. Hatta istanbulda 6 liraya çıktığını duydum.


    Israil necef çölünde domates yetiştiriyor önceliği halkına veriyor. Önce halk ucuzdan yiyecek abi yoksa ısrail bilmiyor mu ihraç etmeyi?


    Neyse konudan konuya atlamayalım devlet kontrol mekanizmasıdır, dayatmacı bir kurum değildir. Önce halkı mutlu etme yükümlülüğü vardır. O yüzden domates, biber ve çilekteki kontrolsüz ve dayatmacı ihracatı tasvip etmiyorum.


    Yağış anlamında mayıs son haftada yurt genelinde mevsim normallerinde iç anadolunun doğusu ve doğu anadoluda mevsim normalerinin üstünde seyredecek. Sicakliklarda mevsim ortalamalarına uygun seyredecek yani sıkıntı yok şimdilik.


  • Evet besleyecek yerlere bol yağmalı.Tabii Allah'ın işi biz karışamayız bize sadece dua etmek düşer.Allah'ın Lüffu geniş.Genelde kabul ediyor.Haziran ayı 1.ve 2. yarısı olarak nasıl geçer abi düşencelerin oluşmuştur. :)

  • Lodosu bol bir yıl dedikya Oğuzum, senin Afyon en az 60 kilo alır hazirandada. Lodos estiği sürece sorun yok. Basradan kuru rüzgârlar esmesinde lodos bizi oynaya oynaya besler. Yok doğulu yönlere dönerse hadi geçmiş olsun deriz ama sanki lodos ve kuzey afrika baskın olacak gibi. Kuzey afrikadan nemli sıcaklar gelsede Yağış oluşturma ihtimali yüksektir. İcabında nemi biriktirip biriktirip üst seviyede hafif bir serinlemeyle yaz sağanaklarıda olur. Yeterki lodos ve batı lodos essin kafi.


  • Lodosu bol bir yıl dedikya Oğuzum, senin Afyon en az 60 kilo alır hazirandada. Lodos estiği sürece sorun yok. Basradan kuru rüzgârlar esmesinde lodos bizi oynaya oynaya besler. Yok doğulu yönlere dönerse hadi geçmiş olsun deriz ama sanki lodos ve kuzey afrika baskın olacak gibi. Kuzey afrikadan nemli sıcaklar gelsede Yağış oluşturma ihtimali yüksektir. İcabında nemi biriktirip biriktirip üst seviyede hafif bir serinlemeyle yaz sağanaklarıda olur. Yeterki lodos ve batı lodos essin kafi.


    İnşallah abicim yağar her yıl inşallah yağışlar artar. :) Bugün Afyonun doğu çevrelerinde gök gürültülü sağanak yağış görüldü.Sultan dağı ve çay ilçelerinde yağışlar görldü.Merkez ve benim oturduğum yerde yerel yağışlar görüldü.Bazen attırdı bezaen hava açtı.Ama serin ve rüzgarlıydı.Abi yazın Türkiye niye hep kurak oluyor.


    1.Hava sıcak yağışın olması için soğuma olması gerekir o yok Türkiye'de


    2.yüksek basınç ve kuru rüzgarlar


    Doğru değil mi?


    Of deliricem yaww tam sıyırdı bizi beyaz bultlar üzerimde :D Neyse yarın bol bol var Allah'a şükür.


    Nisan ayında 63 kg yağış düşmüş Kayseriye 44 kg

  • Dönence yüksekleri yaz aylarında kuzeye ve güney yarımkürede güneye doğru genişler. Bu da yatay yönlü hava akımlarını kuvvetlendirir. Biliyorsun eğer deney yapmışsan tencere kapağına buharlaşan su hemen yere düşmez. Önce biraz soğuyacak bunun için kapağı kaynayan tencerenin üstünden yukarı kaldıracan. Sadece soğumada yetmiyor örneğin 2 dakika bekledin ama su damlası yere düşmüyor ne yaparsın? kapağın dış tarafina şöyle bir hafif tokat atarsın yukarıdan. Işte bu dik rüzgârdır. Üst seviyeden dik açıyla bir darbe yapar ve yağış oluşur. Yatay yönlü hava akımı ise oluşan yağışı buharlaştırır. Bir islak cisme yandan üfürdüğün vakit daha çabuk kurur örneğin parmağını suya sok yandan üfür birde dikten üfür hangisi kurutacak bak.


    Özetle yataydan gelen bütün hava akımları aerodinami kurallarına göre karşısında bir tepki akımla karşılaşır, dikey karışımlar ise yer cekimi etkisiyle tepki akıma üstünlük kurup daha çabuk yeryüzüne iner. Bu yüzden dik açılı rüzgârların hemen hepsi yağış bırakabilir. Fakat dağların uzanıs yönü, yerşekilleri gibi etmenler bazı yerleşim birimlerinde bazı rüzgârların dikliğini kırar. Örneğin karadeniz'e karayel ve yıldız dik inerken, lodos ve kıble özellikle kıyı karadenize hemen hemen hiç dik inmez.
    İç Anadolu'ya da batı lodos dik inerken poyraz hiç dik inmez. Doğu sektörlü rüzgârların hemen hepsi genelde Turkiyeye tam dik inmez.

    Yaz aylarındada baskın basınç izlandanın dinamizmini kaybetmesinden ötürü basradır. Basradan uzanan doğu sektörlü rüzgarlar ege denizini ve oradan ıtalyayı geçerek orta ve kuzey avrupaya doğru güney yönlerden yağış getirir. Bizede karadan estiği için yağış getirmez.
    Sadece doğu karadeniz yüksek basıncının olduğu dar bir alanda orografik yağış oluşturur. Çünkü yüksek basınç kuru havayı karadenizde çevirip nemlendirir ve rize yağışa doyar.

  • Oğuzum şov devam ediyor, Kayseri'nın ilçeleri götürüyor. Yaklaşık 15 dakika önce bir dolu yağışı başladı ufak taneli ama kuvvetli şekilde 4 dakika devam etti. 9 Dakikadırda yağmur yağıyor. Tahminim 9-10 kg yağış düşmüştür. Bizim ilçe biraz eğimli, batı taraf yüksek, her neyse bu eğiminde etkisiyle 1.3 metre genişliğinde bir sel oldu. Eğim olmasa normal yerde birikse eminim su göletleri oluşurdu. Yağışsal momentumu almak ışte bu yüzden önemli. Baktım bugün gfs yağış göstermiyor dur bakalım dedim öğle yemeğini yedim baktım hava kararıyor. Tamam dedim bu iş bu kadar derken yağış birden bi hızlandı. Keşke plüviyometre olsada ölçsek ama benim söylediğim rakamlar kesinlikle abartılı değil. Şöyleki Ben dakika tutuyorum yağışın şiddetine göre kaç dakika yağdıysa ona göre çarpıyorum. Misal bugün dakikada 0.8 mm düşse çarp bunu 13 ile 10.4 kg gibi bir rakam çıkıyor. Son 2 dakikada yavaşladığını varsayarak 1.5 kg çıkarıyorum 8.9 kg gibi bir rakam ortaya çıkıyor ki bence doğru bir yöntem. Misal şu an hafif devam ediyor bunu hesaba katmadım. Ama ne derler bilirsin sırçan sidiği denize fayda :)

  • Direkt yüklemeyi beceremedim telefondan önce hızlı resim'e sonra buraya yükledim.


    Bu arada bu yağmurdan 1 saat sonra yaklaşık 10 dakika önce çekildi.

  • Ankarada çok fena gök gürlüyo ve de kuvveli yağmur var hayatımda böyle kuvvetli gökgürültüsü duymamıştım ev titredi resmen :)

  • Kışın Afyon'a 160 kg kadar yağış düşmüş.Sonbahar 85 yağış bu yıl baya az geçen yıl 210 kg yağış vardı kışın sonbaharda 100 kg bu yıl berbat. :(