Genel Tartışma & Yorum Sayfası - 1 (Kilitli)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • İstediğiniz konuları bu bölümde tartışabilirsiniz.Arada bende tartışmalara katılacağım.

  • Basra'nın çıkış yeri termiktir demen zaten işi bitiriyor dostum.
    Aynı zamanda termik basınç alanları bizi etkilemez diye bir kaide de yok. Oysa ki sen Dinamik olmayan sibirya bizi nasıl etkilesin diyorsun. Sibirya nerelerde bulunabilir, 60 derece kuzey enleminde bulunabilir mesela, fakat lise kitaplarında aynen şu yazıyor "60 derece dinabik alçak basınç kuşağı" Sibirya bir alçak basınç mı? Aynı zamanda Sibirya'nın asıl oluşumu da kutuplar kaynaklı demişsin. Ee kutuplarda oluşan bir basınç zaten termiktir. Aynı şey Basra için de geçerli. Ekvator kaynaklı demişsin, bunu da kabul etmişsin, ekvator kaynaklı basınç alanları da ancak ve ancak termiktir. Sibirya ilk olarak kutup bölgesinde oluştuğunu savunmuşsun, bu durumda termik oluyor, buna bir de Asya kıtasının karasallığının getirdiği soğuklardan beslenmesi eklenince Sibirya dinamik değil tamamen termik olur. Basra'nın da çıkışı Ekvator'dan, bunu da kabul etmişsin, ekvatordan olduğu için de termiktir, aynı zamanda Mısır, Suudi Arabistan gibi yerlerdeki toprağın aşırı ısınmasından da beslenince Basra da dinamik değil termik olur.
    Yaz aylarımız Azorve Basra etkinliğinde geçer, Bizim ülkemizde yazın "cP"den söz edilemez. Çünkü Sibirya bölgesinde de "cP" yoktur. Sibirya'nın yarı sürekli bir basınç sistemi olduğu kesindir. Yılın 6 ayı kendisini gösterebilir. Yaz aylarında Asya'nın bozkırlarında toprak ısınmaya başlayınca beslenecek yer bulamaz.
    Yazın Sibirya bölgesindeki bir yüksek basıncı incelersek sıcak çekirdekli yapıya sahip olduğunu rahatlıkla çözebiliriz. Bu sa Sibirya yüksek basıncı olmadığının kanıdır. Çünkü Sibirya soğuk çekirdeklidir. Aynı zamanda kışın da Suriye civarında yerieşen bir alçak basıncı incelersek yine görürüz ki soğuk çekirdeklidir, Basra ise oluşumundan dolayı sıcak çekirdeklidir.
    Termikliği, dinamikliği bir kenara bırakalım ve bu konuya ilk giriş sebebimizi çözümleyelim. Basra kışın bize kendi gücüyle etki edemez. Bu kadar basit.

  • Dostlar size bir sorum olucak. Ben telden giriyorum şuan modellere bakamıyorum modellerle ilgili kısa bir açıklama yapabilirmisiniz?

  • Mustafaethem sibirya 60'da güçlenince dinamik pozisyona geçer. Ordaki termik=statik değil. Sıcak ve soğuk kökenli olduklarını belirtmek içindir. Term=sıcaklık Fakat Senin ısrarla beni yanlışta birakmak için termik demen düşündürücüdür. Statik durağan, dinamik gezici demektir. Dünya'nın dönüşünden dolayı doğu ve batı yarımküre dediğimiz kuzey yarıküredeki, dinamik basınçlar birbirini dengelemek için birinde aynı enlemde yüksekken(batı yarımküre azor) aynı enlemin doğu yarıküresinde(basra) adıyla alçak oluşturup birbirini dengeler. Yine batı yarıküredeki İzlandayı, doğu yarıküre'nin aynı enlemindeki sibirya dengelerki dünya ekosistemi hassas dengede kalsın.


    Fakat bu durum dinamik ve termik basınç kuşaklarının genel yerini etkilemez. Şöyle düşün 30 derece enleminde oluşan hiçbir basınç neden bize yağış getirmiyor? Demekki yüksek basınç tabanlıki hava inişe geçiyor. Hiç düşündün mü? neden basra yazın doğu karadeniz yükseğinin ingiltereden bulduğu jet alanları dışında sıcak ve kuru hava taşıyor? Çünkü dinamik yüksek basınç tabanlı olduğu içindir. Hindistanda yüksek dağ sıraları olmasa emin ol indus ve ganj olmazdı. Henüz 97 doğumlu birisin yaşına görede bilgilisin ama çokta heyecanlısın yani karşımdakini nasıl ekarte edip kendi düşüncemi nasıl kanıtlarım çabasındasın.
    Yanlış anlama seni çok seviyorum ben. Benim haksız olduğum durumlarda çok fazla oluyor zaman zaman. Çünkü tabuları yıkamıyoruz. Bilimde kesin doğru yoktur sürekli gelişir ve değişir. Ama Türkiye'de coğrafya kitapları 20 senede bir güncellendiği için hâlâ yanlışlar var. Mesela benim yanlışımda şu olabilir sibirya ve basra kutup ve ekvator kökenli ifadem yanlış olabilir. Dünya'nın 16gen olup tam bir geoit olmadığı gibi, sibirya ve basra'nın termik olduğuda doğru bilinen yanlıştır.
    Dünya'nın 16 gen olduğunu nasa'da 2006 yılında kabul etmiştir.

  • Telefonda 1837 karakter sınırı olduğu için devam ediyorum.


    Dönence ve 30 derece enlemi arasında oluşan her basınç istisnasız dinamiktir ve yüksek basınçtır. Benim yanlışımda şu olmuştur peki neden basra aynı enlemlerde alçak basınç konumunda? onu tam açıklayamamam bu tartışmanın fitilini ateşledi. Mesela yine 60 enleminde normalde dinamik alçak oluşurken niçin sibiryada yüksek basınç vardır?
    Bunları tam açıklayamadım ama galiba tabanları 1. durumda dediğim gibi ekvator ve kutup kökenli. Bu yüzden termik demişler. Term= sıcağın kökenini belirtmek içindir. Aslında soğuk yoktur soğuk ısı'nin yokluğudur. m.c2 teoremi burdan çıkmıştır. Bilim buna dayanarak sibirya ve basraya termik demiş. Aynı şekilde kutuplar ve ekvatorada aynısını demiş.
    Sözün özü şunu bilelim 23 ve 30 arası enlemlerde oluşan her basınç dinamiktir ve çoğunlukla yüksek basınçtır. 66 Ve 60 enlemi arasında oluşan her basınç dinamiktir ve çoğunlukla alçak basınçtır.
    0 Ve 90 uç noktalar olduğu için termiktir(kastolunan ısı kökeni term=sıcaklık) ve yerlerinde statiktir fazla oynamaz.

  • Gfs de sabah sistemleri kötü çıktı inşallah öğle sistemleri düzelir:S


  • Bir moderatör bizim son efsane başlığında yaptığımız tartışmaları buraya taşısin o sayfa kirlenmesin Lütfen.


    Maalesef mesajları taşıyamıyoruz.Artık o mesajlar kalsın orada bu başlıkta yeni bir sayfa açalım.Buradan devam edelim tartışmalara. :)

  • Dün gece beni havaturkada 12 aralık günü çok gereksiz bir sebepten banlayan praetor'den niçin banladığından bahsetmiştim.
    O mesajımı kim sildi? Aytaç üstat silmez, hangi moderatör sildiyse söylesin. Nedenini öğrenmek istiyorum. Beni banladığı o gün biraz sitemle dolu e posta atıp, sonunda özür dilemiştim, onu bile admin ve mod sayfasında paylaşarak benle dalga geçmiş. Allahın sopası yok, benle dalga geçip sadece admin ve mod ve yetkili bilirkişilerin gördüğü o sayfada 13 aralık günü yazdığı o yazının cezasını bugün bulmuş. Benim amacım asla havaturka ile bu forum'u ters düşürmek değil. Yalnız şunu söylüyorum bir üye 2 forumdada yazabilir. Bunda garip bir durum yok. Ama bu site.den o siteye laf taşıyıp ortamı geren kişilere sesleniyorum ben ARİF Veziroğlu'nu babam gibi severim pek tanımama rağmen. Fakat praetore destek verdiği için geçen hafta onu biraz eleştirmiştim. Ahmet Temel olsun, Sedat Demir olsun, Arsiore cemal hoca ve ARİF abi'ye müthiş saygım ve sevgim sonsuzdur. Praetor'ada saygı duyarim ama sevme konusu tartışılır. Efsane Semih üstat zaten manevi abim gibidir. Fakat görüldüğü gibi o forumdada praetor'un tutumundan dolayı ayrılan insanlar olmuş. Bu nedir biliyor musunuz? alma mazlumun ahını çıkar aheste ahestedir. Beni sarıyerin yıllık hakim rüzgarı ne tam bilmiyorum ama bu sistemde karayel eserse şu olur dememden dolayı 2 uyarı ve sonrasında yazdığım sitem dolu mesaj sonucu banlamıştı. Ve öyle ilginçki ip'den banlamış ve database'ten kaybetmiş hâlâ o ipim banlı havaturkada. İşte böyle bir kişi'ye destek verdiği için çok sevdiğim ARİF üstatıda geçen hafta eleştirdim. Çünkü her 10 kişiden 7'si ile bir kişi ters düşüyorsa sorun kişidedir. Bu kişi'yi desteklemek bence ARİF abinin aşırı hoşgörüsünden kaynaklanıyor. Havaforum ve havaturka kardeştir, kişiler örnekse ben bu kardeşliği bozamam.

  • Kardeşliği bozamam ama kişileri belli kurallar çerçevesinde eleştirebilirim.
    Mod ve admin sayfasında bir kişi benle dalga geçen ifade kullanırsa doğal olarak cevap verme hakkımı kullanırım.
    Semih Mesut Aşan'ın kadrini kiymetini bilin hiçbir forumda doğru dürüst kimseyle ters düşmemiştir. Müthiş hoşgörülüdür. Niye millet efsane Semih deyip ordan buraya kayıyor işte bu yüzden. Çünkü son derece karakter sahibi ve adam gibi adam bir kişilik.


    Ötekilerde kötü adamlar değil örneğin praetor iyi bir insan ama tartışmalı bir yönetici. Kimse praetor için şu foruma geldim demiyor ama efsane Semih' için geldim diyen bir dolu insan var.


    Sözün özü insanları insan yapan bilgileri değil, karakter ve sevecen huylarıdır. Kimse Dünya'nın bütün bilgilerine muttali ve onlarla muttasıl olamaz. O yüzden kendimde dahil çok bilmiş kişileri eleştiririm. Bendede aynı şey var herşeyi bildiğimi zannediyorum ama bir b*k bildiğim yok. Bu yüzden benide pek kimse sevmez.


    Ama praetor'un yaptığı beni bile sollamış ve çoğu kişi'yı havaturka'ya küstürmüş. En azından ben hatasını kabul eden özeleştiri sahibi bir kişiyim ama aynı şeyler onun için geçerli değil.


    O yüzden kişiler yüzünden forumlara küsmeyin, gerekirse beni banlarsınız ama forumlara girin çıkın. 1 Bilgi 1 bilgidir size kârdır.


    Bu bilgilendirme birazda şahsi amaçlı haksız banlanmamı gündeme getirmek içindi. Ban yediğim yetmemiş birde dalga geçmiş. Bu yüzden eleştirdim praetoru. Yoksa düşmanım değil tanımam etmem. Ama ortada bana yapılan bir haksızlık varsada hakkımı arar ve eleştiririm.


  • Dün gece beni havaturkada 12 aralık günü çok gereksiz bir sebepten banlayan praetor'den niçin banladığından bahsetmiştim.
    O mesajımı kim sildi? Aytaç üstat silmez, hangi moderatör sildiyse söylesin. Nedenini öğrenmek istiyorum. Beni banladığı o gün biraz sitemle dolu e posta atıp, sonunda özür dilemiştim, onu bile admin ve mod sayfasında paylaşarak benle dalga geçmiş. Allahın sopası yok, benle dalga geçip sadece admin ve mod ve yetkili bilirkişilerin gördüğü o sayfada 13 aralık günü yazdığı o yazının cezasını bugün bulmuş. Benim amacım asla havaturka ile bu forum'u ters düşürmek değil. Yalnız şunu söylüyorum bir üye 2 forumdada yazabilir. Bunda garip bir durum yok. Ama bu site.den o siteye laf taşıyıp ortamı geren kişilere sesleniyorum ben ARİF Veziroğlu'nu babam gibi severim pek tanımama rağmen. Fakat praetore destek verdiği için geçen hafta onu biraz eleştirmiştim. Ahmet Temel olsun, Sedat Demir olsun, Arsiore cemal hoca ve ARİF abi'ye müthiş saygım ve sevgim sonsuzdur. Praetor'ada saygı duyarim ama sevme konusu tartışılır. Efsane Semih üstat zaten manevi abim gibidir. Fakat görüldüğü gibi o forumdada praetor'un tutumundan dolayı ayrılan insanlar olmuş. Bu nedir biliyor musunuz? alma mazlumun ahını çıkar aheste ahestedir. Beni sarıyerin yıllık hakim rüzgarı ne tam bilmiyorum ama bu sistemde karayel eserse şu olur dememden dolayı 2 uyarı ve sonrasında yazdığım sitem dolu mesaj sonucu banlamıştı. Ve öyle ilginçki ip'den banlamış ve database'ten kaybetmiş hâlâ o ipim banlı havaturkada. İşte böyle bir kişi'ye destek verdiği için çok sevdiğim ARİF üstatıda geçen hafta eleştirdim. Çünkü her 10 kişiden 7'si ile bir kişi ters düşüyorsa sorun kişidedir. Bu kişi'yi desteklemek bence ARİF abinin aşırı hoşgörüsünden kaynaklanıyor. Havaforum ve havaturka kardeştir, kişiler örnekse ben bu kardeşliği bozamam.

    Kardeş mesajları artık taşıyamıyoruz ve biz bunu bilmiyorduk o mesajları bu konuya taşımaya çalışırken teknik bir sorundan dolayı mesajlar taşınmak yerine silindi.Bu hatadan dolayı özür dilerim ancak yapacak birşey yok mesajları konudan konuya taşıyamadığımızı şimdi öğrendim.