Samsun'da sel 9 can aldı.

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Samsun'da sel 9 can aldı
    Samsun'da Canik ilçesindeki Mert Irmağı'nın taşması sonucu su baskını yaşandı. Sel nedeniyle 6'sı çocuk 9 kişi yaşamını yitirdi.


    Samsun'un Canik ilçesindeki Gaziosmanpaşa mahallesinde yer alan 450 haneli TOKİ Kuzey Yıldızı Konutları'nın bazı bodrum katları, Mert ırmağının taşması sonucu su altında kaldı.
    Bu katlarda kalan ailelerin büyük bölümü kendi imkanlarıyla sel sularından kurtulmayı başarırken, bazı vatandaşlar bodrum katlarında mahsur kaldı. Sel baskını soncu 6'sı çocuk 9 kişi yaşamını yitirdi. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.
    Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, yaptıkları arama-kurtarma çalışmalarında, 1.5 yaşındaki Hüseyin Yılmaz ile 5 yaşındaki ağabeyi Abdullah Yılmaz'ın cesetlerine ulaştı. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, henüz kimliği belirlenmeyen bir kadının da yaşamını yitirdiğini söyledi.
    Kardeşlerin annesi Hüsniye Yılmaz'ın vatandaşlar tarafından kurtarıldığı, baba Recep Yılmaz'ın ise 6 yaşındaki kızı Azime'yi sel sularından kurtarmayı başardığı öğrenildi. Anne ile babanın yönlendirmeleri sonucu çalışma yürüten ekipler, sabah saatlerinde Hüseyin ile Abdullah'ın cesetlerini bularak bodrum katından çıkardı.
    Bu arada taşan ırmak üzerindeki köprülerden 1'i yıkıldı, park halindeki bazı araçlar sel sularına kapıldı. Heyelan tehlikesi nedeniyle Canik ilçesi mevkisinde trafiğe kapatılan Samsun-Ordu karayolu, yapılan çalışma sonucu sabaha karşı kontrollü geçişle araç trafiğine açıldı.
    Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da konutların bulunduğu Gaziosmanpaşa mahallesine gelerek arama-kurtarma çalışmalarını yerinde inceledi.

    KİMLİKLER BELİRLENDİ
    AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Canik ilçesinde çalışma yapan arama kurtarma ekipleri, aşırı yağış nedeniyle taşan Mert Irmağı'nın eski sanayi mevkisindeki dere yatağında, Mehmet Yayla'ya ait olduğu tespit edilen ceset buldu. Ceset, ambulansla morga gönderildi.
    Bu arada, daha önce cesetleri bulunan iki kız çocuğunun kimlikleri tespit edildi. İlçenin Kirazlık mevkisinde yer alan akaryakıt dolum tesislerinin yakınında bulunan cesetlerin, Miranur Bütüner ile Seher Özkan'a ait olduğu belirlendi. Miranur Bütüner'in, aynı mevkide cesedi bulunan Emine Bütüner'in kızı olduğu öğrenildi.
    İlçede ayrıca, Gaziosmanpaşa Mahallesi'nde yer alan Kuzey Yıldızı konutlarının bodrum katlarında, Kenan Yazıcı (40) ile oğulları Mücahit (16) ve Bedirhan (9) ile 1,5 yaşındaki Hüseyin Yılmaz ve 5 yaşındaki ağabeyi Abdullah Yılmaz'ın cesetlerine ulaşılmıştı.


    İKİ KIZ ÇOCUĞUNUN CESEDİ BULUNDU
    AFAD tarafından yapılan açıklamada 2 vatandaş için kayıp ihbarı yapıldı. İlerleyen saatlerde kayıp vatandaşların da hayatını kaybettiği açıklandı ve Samsun'da ölü sayısı 8'e yükseldi. Daha önce bir kadın cesedinin bulunduğu Canik ilçesi Kirazlık mevkisinde yer alan akaryakıt dolum tesislerinin yakınında, 2 kız çocuğunun cesetleri bulundu. Arama-kurtarma ekipleri, çocukların kimliklerinin tespit edilmesi için çalışma yürütüyor.


    APARTMAN KAPICISI ÇOCUKLARIYLA BİRLİKTE ÖLDÜ
    Kuzey Yıldızı TOKİ Konutlarındaki apartmanın zemin katında oğulları 16 yaşındaki Mücahit ve 9 yaşındaki Bedirhan Yazıcı ile birlikte boğularak hayatını kaybeden 40 yaşındaki Kenan Yazıcı'nın kapıcı olduğu ortaya çıktı. Dalgıçlar baba ve çocuklarının cesetlerini dairenin giriş kapısının yanında buldu.
    Eşinden ayrı yaşayan Selma Yazıcı olayı öğrenince koşup geldi. Çocuklarının boğulduğu daireye girmek için kendisini sulara atmaya kalkışan Selma Yazıcı'yı görevliler güçlükle engelledi


    ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
    Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Samsun genelinde mahsur kalan vatandaşları arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
    AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Samsun’da yaşanan sel nedeniyle arama-kurtarma çalışmaları için 3 helikopter görevlendirildiği bildirildi. Genelkurmay Başkanlığı 3 arama kurtarma helikopteri, Sağlık Bakanlığı 8 personel, 4 araç (3’ü ambulans), Ankara Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü 15 personel, 9 araç 1 malzeme kamyonu, 1 kurtarma aracı, 1 personel nakil otobüsü, 8 motopomp, 1 kurtarma köpeği; Amasya İl AFAD 4 personel (3 dalgıç), 1 araç, 2 motopomp, 1 bot; Çorum İl AFAD 12 personel, 3 araç, 6 motopomp, 2 bot; Ordu İl AFAD 8 personel, 2 araç, 1 bot; Yozgat İl AFAD 3 personel, 1 araç, 3 motopomp gönderdiği bildirildi.
    Samsun'un Asarcık yolu Yılanlıdere mevkii Gürgentepe, Adatepe Muratlı köyü, Kaşyayla köyü yolu üzerinde vatandaşların mahsur kaldığı ve il genelinde yoğun yağış sonucu sel afeti meydana geldiği hatırlatılan açıklamada, "Samsun il genelinde mahsur kalan vatandaşlarımızı arama-kurtarma çalışmaları yürütülmektedir." denildi.


    METEOROLOJİ'DEN UYARI
    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Samsun merkezle Çarşamba ve Bafra ilçelerinde kuvvetli yağış uyarısı yaptı. Samsun radarından alınan bilgilere göre gök gürültülü sağanak yağmur beklendiği belirtilerek yerel dolu yağışı, ani sel, su baskını, heyelan, yıldırım ve yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi. Kuvvetli yağışlar sebebiyle sel ve heyelan oluşabileceği de kaydedildi.


    KÖYLERDE DE HASAR VAR
    Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile birlikte selden zarar gören yerlerde inceleme yapan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, metrekareye 48.8 kilogram yağış düştüğünü söyledi. Kentte can kaybı ve büyük hasarın yanı sıra köylerde de hasar olduğunu belirten Vali


    Aksoy, şöyle dedi:
    "Canik ilçesinde yaklaşık 9 köyümüzde yer yer heyelanların meydana geldi. Yolları kapandı. Su baskınları oldu. Bu kapsamda çeşitli yardım ekiplerini köylerimize ulaştırmak adına bütün arkadaşlarımızı seferber ettik. Yolları aça aça vatandaşlarımıza ulaştık. Canik ilçemizin kırsal kesiminde etkili olan sağanak yağmur kısa sürede ilçe merkezini de etkiledi. Köprüler yıkıldı. Zemin katları su bastı."
    Kriz Masası oluşturarak hemen faaliyete geçtiklerini belirten Vali Aksoy, "İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri olay yerine kısa sürede intikal etti. Özellikle binalarda mahsur kalanları kurtarma çalışmaları yapıldı. İtfaiye ekipleri, il jandarma komutanlığımız, polisimiz bu konuda her türlü imkanı ortaya koyarak vatandaşımıza ulaşmaya çalıştı. İhbarlara ulaşmak adına ekiplerimiz büyük gayret gösterdi" dedi.


    "OLAĞANÜSTÜ BİR YAĞMUR"
    Vali Hüseyin Aksoy ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, TOKİ konutlarındaki çalışmaları inceledi. İki çocuğunu kaybeden Recep Yılmaz'ı teselli eden Vali Aksoy yaptığı açıklamada, "Gece 23.30 sıralarında Canik ilçemizin kırsal kesiminde başlayan yağmur, kent merkezini de etkiledi. TOKİ konutlarında özellikle alt katları su bastı. Bodrum katta insanların olduğu yönünde bilgi var.
    Bütün ekiplerimiz büyük bir özveri içinde çalışıyor. Saat 02.00 - 04.00 arasında yaklaşık 1 metrekarelik bir alana 48.5 kilogram yağmur yağdı. Bu, mevsim ortalamasının çok üstünde ve olağanüstü bir yağmur. Bölgemizde ciddi bir tahribat oluşturdu" dedi.


    ŞEHİRLERARASI ULAŞIM AKSADI
    Su taşkınları nedeniyle Samsun -Ordu tamamen ulaşıma kapatıldı. Samsun-Ankara karayolunda ise ulaşım kontrollü olarak verilmeye başlandı. Köylerdeki ekili arazilerde büyük zararlar meydana geldiği belirtilirken, fırtına nedeniyle ağaçlar yıkıldı. Park halindeki otomobiller sel sularına kapılıp sürüklendi. Tekkeköy İlçesi'nde de Kirazlık deresinin suları yükselince köprünün çökme ihtimali nedeniyle ulaşıma kapatıldı.
    Belediye ekipleri ile Sivil Savunma Arama ve Kurtarma ekipleri de bölgede çalışmalara başladı. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, kriz masası oluşturduklarını, arama ve kurtarma çalışmalarına başlandığını söyledi.


    TOKİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI
    Samsun'daki sel felaketiyle ilgili TOKİ Olağanüstü toplandı. hurriyet.com.tr'nin görüşmek için aradığı TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, can kayıpları için 'ülkemizin başı sağolsun' dedi.
    'Proje yanlış yere mi yapılmış, depreme dayanıklı yapılan konutlarınızda sel gözardı mı edilmiş' soru üzerine Karabel, "Tüm bu sorulara biz de yanıt arıyoruz. Bunun için kendi aramızda bir değerlendirme toplantısı yapıyoruz" dedi. "Siz de teknik bir yöneticisiniz, mimarsınız; ilk değerlendirmeniz nedir" sorumuza ise Karabel, "Şimdi konuşmak istemiyorum, toplantı sonrasında size bir değerlendirmede bulunacağım" karşılığını verdi.








    Haber;Umut Can Oğuz.
    Kaynak;mynet.com
    Kaynak;haberler.com
    Ayrıntılı bilgi;http://haber.mynet.com/samsunda-sel-9-can-aldi-639278-yasam/
    Ayrıntılı bilgi;http://www.haberler.com/samsun…asi-9-olu-3757123-haberi/


  • PAYLAŞIM İÇİN SAĞOL UMUT CAN.
    ÖLEN KİŞİLERE RAHMET YAKINLARININDA BAŞI SAĞOLSUN. :bawling:

  • Günlerdir meteoroloji kvvtli yagmur uyarisi yapti ama sadce dün yagmadi ki samsun 5 gündür yagmur yagyor bzen kvvtli oluyor irmakta yükselince böyle oldu

  • Oguz bend yagmiyo ddim sel oldu bu kadar isyankar olma istersn hep böyle gdcek dgl ya mtlaka orayada yagar.


  • Oguz bend yagmiyo ddim sel oldu bu kadar isyankar olma istersn hep böyle gdcek dgl ya mtlaka orayada yagar.


    BEN SEL İSTEMİYORUM Kİ NORMAL BİR 5 GÜN BOYU YAĞMUR YAĞSA NE GÜZEL BEREKETLENECEK. :no: AMA NE AFYON'A RÜYAMDA YAĞMUR YAĞDIĞINI GÖRÜRÜM BU MEVSİMDE.ŞAMLIURFAYA BİLE BU YAZ 5 GÜN YAĞMUR YAĞDIDA AFYONA SADECE 1 GÜN YAĞDI.ÇOK KURAK. :down: :down: :down:


  • Oğuz abartma.allahın takdiri böyle.sadece afyona yağmur yağmıyor değil.bu yıl yağmaz sonraki seneler yağar.zaten afyon kurak bir yer.


    KADERE BAK BE YURDUN KUEYİ BEREKETLENSİN AFYONDA 4 AY BOYU YAĞMUR YAĞMASIN ÇOK ADİL. :bawling:

  • Mesajlar konu dışına çıktığından konuyu kilitliyorum.

    Bu arada ölen kişilerin ailelerine başsağlığı,ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum.

    Umut Can Oğuz...