Beiträge von baymineral

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Az önce resmen dondum. Bir saat kadar evvel İzmit' in doğusundaydım. Sıcaklık 5 derece küsür, belki daha altıydı. Soğuk ve kirli hava, boğazımı mahfetti. Şehir merkezine gelince rahatladım. Camın önünde sıcaklık 10.1 dereceydi. 5 kilometre ötesi 4-5 dereceydi. 20 kilometre ötedeki Cengiz Topel ise 1 dereceymiş. Ne farklar var ya.. Soğuk var, doğru dürüst yağış yok :(

    El Hierro Adası' ndaki volkanik faaliyet, etkisini gün geçtikçe tekrardan arttırıyor. Püskürme halen adanın güneydoğu ucundaki La Restigna açıklarında devam ediyor. O bölgede yeni bir adanın doğması bekleniyor. Adanın kuzeyinde ise deprem fırtınası, ortalığı zangır zangır titretiyor.


    Aşağıdaki grafikte, adanın sismik kayıtlarını görebilirsiniz. Dün akşamki durumu bu şekildeydi. Bu türden kesintisiz depremlere "harmonik deprem" denir ve volkan püskürmeleri sırasında görülür. "Harmonik" teriminin anlamı "bileşik" olmalı.


    Adanın kuzeyinde açılması beklenen yeni püskürme oluğunun karada açılmasını umuyorum. Bu sayede iklimsel bir etkisi olabilir.



    [hr]
    Ortalıkta adayı izleyeceğimiz bir web kamerası olmadığından ve internete yeterli miktarda ilgili görüntülerden çıkmadığından , sizlerle deprem grafikleri haricinde fotoğraf paylaşamıyorum.

    14.02.2004 - İzmit şehir merkezinde bir saçak.




    Uploaded with ImageShack.us[hr]
    15.02.2004 -İzmit


    Kar kalınlığını o sabah 55 cm olarak ölçmüştüm. Gece boyu kar yağmıştı. 30 cm.lik cetvelin yetersiz kaldığı bir sabahtı :) Fotoğraftaki manzarada lodos hakimdi. Sıcaklık biraz yükselse de sistemin dönüş hareketi sayesinde günün ilerleyen saatlerinde kar yağışı geri dönecekti. O sabah hayatımda ilk kez D-100 karayolunun katı buz halde kar tabakasıyla kaplı olduğunu görmüştüm. Doğu Anadoluvari bir manzaraydı.



    Uploaded with ImageShack.us

    28 Ekim 2003 akşamı kaydettiğim son durum görüntüsü. 2003-2004 kışıyla ilgili diğer belge ve fotoğrafları eklemeye çalışacağım.



    Uploaded with ImageShack.us
    [hr]
    2004 kışına ait fotoğraf arşivimi buldum. Ekleyim mi, eklemeyim mi tam karar veremiyorum :)

    Bu kışla ilgili olarak, arşivimde bulduğum bir haberi buraya kopyalıyorum. Haber Özgür Kocaeli gazetesinden alınma.


    Haberle ilgili kar yağışından önce yapraklar henüz dökülmemişti ve çok yağışlı bir dönemdi. Öyle olunca, birden yağan 15 santimlik kar, büyük bir ağaç tahribatına sebep olmuştu.


    "Yagis ve soguk bugün dönüyor
    Meteorolojinin tahminlerine göre yurdumuz Karadeniz üzerinden gelen yeni bir yagisli ve soguk havanin etkisi altina giriyor. Bugün ve yarin bölgemizde yagmur, yüksek yerlerde kar yagisi görülecek.
    PERSEMBE YAGIS YOK
    Meteorolojinin raporuna göre, bugün ve yarin en yüksek sicakliklar 4-5, en düsük eksi 1-sifir derece olacak. Yagisli havanin yarin öglen saatlerinden itibaren bölgemizi terketmesi bekleniyor. Persembe gününden itibaren yagis yok ama, hava daha da soguyacak. Sicakliklar en yüksek 2, en düsük eksi 3 derece olacak. Persembe ve cuma günleri don bekleniyor. Cumartesi, pazar, pazartesi yagis gözükmüyor.
    EKSI 7 DERECE ÖLCÜLDÜ
    Meteoroloji Müdürü Gürkan Say, gectigimiz cumartesi günü gecesi Izmitte toprak üstünde eksi 7 derecenin ölcüldügünü acikladi. Yine gecen cumartesi günü Izmitte kar kalinligi 15 cm.yi buldu. Izmitte 1967 yili aralik ayinda 12 cm. kar kalinligi ölcülmüs. 21 Aralik Cumartesi görülen 15 cm.lik kar, Izmitte en yüksek aralik ayi kar kalinligi olarak kayitlara gecti."

    Sizlerle arşivimdeki en güzel tahminleri paylaşmak istiyorum. Kar hasretim kabarınca biraz nostalji yapayım dedim. Arşivinizde güzel tahmin görüntüleri varsa onları da bu başlık altında paylaşabilirsiniz :)


    İlk görüntü 07.02.2005 tarihine ait. Görüntü http://www.eurometeo.com adresinden. Tahmin LTBQ, yani İzmit Cengiz Topel Havaalanı için.




    [hr]
    Snow Forecast sitesinden 9 Mart 2005 tarihine ait 3 günlük kar beklentisi.



    [hr]


    Uploaded with ImageShack.us


    Üstteki NOAA tablosu LTBQ içindi.[hr]
    Kasım ayının başı olmasına rağmen, kar yağışları ülkemizin doğusunda oturmaya başlamışken, 2008 Kasım' ında ilk kar beklentileri yeni yeni görülmeye başlamış.



    Uploaded with ImageShack.us

    İlk gelen sistem kar yağdıracak, ama sistem yok ortada. Nazlı davranıyorlar. Kasım' ın 10' undan itibaren gelmesi beklenen, ama bir türlü poz vermeyen sistemin geleceğini halen düşünüyorum. Şu YB başka yere çekilse tam olacak, ama uyuzluk yapıyor.[hr]
    Wetter' e göre 15 inden sonra o kıl YB alanı bir taraflara kayacak gibi. Eğer tahmindeki gibi olursa Kasım' ın iki buçukuncu haftasından sonra Güneş' i özler hale gelip, yağış ve daha kuvvetli soğuklara abone olabiliriz.

    İzmit merkezi 0 rakımla başlar, yerleşimin üst sınrı (kuzeydeki toplu konut alanları) 300 metre civarı rakıma kadar devam eder. Karayoluyla yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü yaklaşık 380 rakımlı. İzmit merkez meteoroloji 76 rakımlı. Ben ise yaklaşık 35 rakımdayım.


    Durgun havalarda inanılmaz soğukların ölçüldüğü, İzmit Ovası' ndaki Cengiz Topel Havaalanı, karayoluyla yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta olup, rakımı 50 civarı.


    İzmit çarşısına 5 kilometre uzaklıktaki Yahyakaptan Mahallesi' nde deprem sonrasında bir süre oturduğumuz evin balkonunda Ocak 2000' de -10 derece ölçmüştüm. İzmit Meteoroloji o gece -6 ölçmüş. Kuzeyli rüzgarlara kapalı İzmit çarşısıyla, kuzeyli rüzgarlara ardına kadar açık Yahyakaptan arasında rakım farkı olmamasına rağmen, 4 derece fark olması çok normal :)


    Afyonkarahisar' da bu kış nasıl geçer bilemem. Ben pek uzman değilim. Ülkemizin batısında bu kış nasıl geçecekse orada da oralara benzer geçecektir :)

    Bir yüksek basınç sisteminin, alçak basınç sisteminin direkt Türkiye üzerine girmesine engel olacağı görülüyor. Elimden gelse bağlayacağım o yüksek basınç bölgesini ve ona "Avrupa' nın ortasına git ve hemen otur, kış boyunca da yerinden ayrılma" diyeceğim. Bıraksın da rahat rahat gelsin cephemiz.

    Gökyüzünde şu an Ay dede var. Ay, yüksek konumda olmasına rağmen, rengi sarımtrak. Günlerdir havada genel olarak bir bulanıklık var. Havadaki kükürt oranı yüksek galiba. Ayı bu konumdayken hiç bu renkte görmediydim. Enteresan geldi. Ayın rengi enverziyona bağlı olarak baca gazı kökenli değilse volkanik kökenli olabilir diyeceğim, ama gökyüzünü sarartacak kadar büyük bir püskürme 1991 yılından beri yaşanmadı.