Beiträge von baymineral

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Amatör olarak yanardağ bilimi (volkanoloji) ile ilgilenen birisi olarak yanardağ püskürmelerinin iklimi soğutan başlıca etmenlerden birisi olduğuna inanıyorum. Zaten yanardağ püskürmelerinin hava durumunu etkiliyor olması kanıtlanmış bir şey.


    Bu sene içerisinde faaliyet gösteren yanardağların sayısı arttı. Neredeyse her geçen hafta, yeni bir püskürme haberi alıyorum. Yakın bir gelecekte Tatvan' daki Nemrut Dağı' ımızın veya Tendürek' in, veya ikisinin birden faaliyete geçme olasılıkları var.


    Ben bu başlık altında yeni püskürme haberlerini vermek istiyorum. Her bir püskürme haberi, kar sevenler için yeni bir umut taşımalı. 1991 yılındaki Pinatubo püskürmesinden sonra, iklimi büyük ölçüde etkileyecek çok büyük bir püskürme yaşanmamış olmasına rağmen, ben çok sayıdaki püskürmenin birleşik etkisinin iklim üzerinde az da olsa etkili olacağını düşünüyorum. Etna' nın 2002-2003 püskürmeleri çok güçlü olmasalar da, ülkemize yakınlığı sebebiyle 2003-2004 kışlarının sert geçmesinin nedenlerinden birisi olabilir.


    Bu sene Etna volkanı çok hareketli. Van Depremi' nin olduğu günün akşamı 2011 yılının 17. büyük püskürmesini yaptı. Şu an pek çok yanardağ hareket halinde. Az önce aldığım bir habere göre Endonezya' daki Lokon volkanı büyük bir kül bulutu püskürtmüş.


    Bu yanardağ püskürmeleri küresel ısınmanın doğal yollarla yavaşlatılması için iyi bir olay olsa da, çevrelerinde yaşayanlar için her zaman iyi olmayabiliyor. Bu yüzden yanardağlar püskürmeye devam etsin, ama mümkünse kimsenin kılına zarar gelmesin.

    Bu sorunun cevabını gerçekten merak ediyorum. Benim gibi meteoroloji meraklılarının karı neden sevdiklerini bilmeyi dilemekteyim.


    Soruyu soran kişi olarak kendi sorumu, kendi açımdan cevaplayayım.


    Kar yağışını izlemek büyük keyif. Her biri ayrı bir kişilik yapısında ve farklı güzellikler barındıran kar tanelerinin nazlı nazlı süzülmelerini izlemek beni çok rahatlatıyor. Hareketini günlerdir izlediğim soğuk ve yağışlı hava sistemiyle tanışmak gerçekten çok heyecanlı oluyor.


    Karda yürümeyi severim, ama ayakkabıların canını okur. Bu yüzden daha üşütücü olsa da karda bisiklet sürmeyi tercih ederim. Bu linkte 2010 kışında yaptığım bol karlı bir bisiklet turumun bol fotoğraflı anlatımı var.


    Kar topu oynamakla işim olmaz. Kardan adamlarla da pek ilgilenmem. Soğuğu ve karı hissetmek çok güzel oluyor.

    1999-2005 yılları arasında İzmit' in hava kayıtlarını tutmuştum. Sonrasında güzel bir kış yaşanmadığı ve not tutmaya üşendiğim için not yazmayı bırakmıştım. Her gün her gün senelerce sıcaklık ve hava durumu bilgilerini kaydetmek bazen insanı sıkıyordu. Fakat 2011-2012 kışının sert geçeceğini sezdiğimden (umarım sezgilerim doğru çıkar), günü gününe olmasa da özet olarak notlar almaya başladım.


    Termometrelerimi hazırlayacağım. Fotoğraf makinem hazır. Internetim çok şükür var. Internette, not tutmaya başladığım dönemlerde olduğundan daha fazla hava tahmin ve bilgi sistemleri var. Sıra geldi sistemlerin gelişinde.


    Bu kışın 2004 kışı ayarında veya 2004 kışının biraz daha serti şeklinde gerçekleşeceğini zannediyorum. Bu seneki yanardağ aktiviteleri geçmiş yıllara nazaran daha fazla olduğundan çok aşırı olmasa da daha soğuk bir kış yaşanacağı görüşündeyim.


    İzmit' te yapraklar sararmaya başladı. Bazı ağaçlar sapsarı, ama çınarlarda pek ses yok. Normalde İzmit' te çınar yaprakları kasım sonu-aralık başı gibi sararır ve dökülür. Kasım ayının 15' ine kadar çınarlar sararırsa kış tahminlerimizin tutma olasılığının daha yüksek olacağını göreceğiz.


    Herkese hayallerindeki kış mevsimini yaşamasını diliyorum :)


    [hr]
    Devletimizin hazır olduğunu ise hiç zannetmiyorum. Olası bir kar baskınında maalesef aciz kalacaklardır.


    GULF STREAM SICAK SU AKINTISI ETKİSİNİ YİTİRMEDİ


    Meteorolojik verilerin kaydı en fazla 100–150 seneliktir. Bin yılın en soğuk kışı neye göre olacak?

    Bilim insanları, deniz, okyanus ve göllerin altındaki tortul tabakalarından, buzullardan ve yaşlı ağaçlardan 150 yıldan çoook daha öncesinin meteorolojik kayıtlarını ortaya çıkartıyorlar. Orhan Bey' in diğer sözleri doğru olabilir, ama bu sözü doğru olmamış.