Beiträge von baymineral

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    2009-2010 kışındaki Ocak sonu sistemi, yeterince soğuk geçmesine rağmen, yağış az olunca fazla tat alamamıştım. Sıcaklığın en düşük olduğu günlerin birinde bisikletimle işe giderken bisikletim resmen buzla kaplandıydı :)


    Bu linkte istediğiniz türden fotoğraflar var. Şimdi buraya ekleyemeyeceğim.

    Basında çıkan toprak yanma olayı çok basit. Yazdığına göre, bölge eski bir bataklıkmış. Anlaşılan zeminde turba var. Turba, kömürün ilk aşaması. Araziye düşen bir yıldırım, toprağın altındaki turba tabakasını tutuşturmuştur. Depremle, volkanizmayla alakası yok. Arazi yangını televizyonda çıktığında jeologlar inceleme yapmış ve onlar da turba yangını dediler. Bu videoda İrlanda' daki bir turba yangınını izleyebilirsiniz. :sleepy: [hr]



    Hierro Adası' na ait yeni bir uydu fotoğrafı çıktı. Okyanus tabanında gerçekleşen püskürmeler, okyanusun rengini değiştiriyor.

    Arkadaşlar, ben termometre v.s. gibi ihtiyaçlarımı yıllardır İstanbul-Karaköy' deki Tüterler mağazasından alıyorum. Oranın yetkilisi Remzi Abimize bu siteden bahsettim. Aranızdan oraya gidecek olanlar olursa yardımcı olabilir.


    O mağazaya girince gözünüz şenlenecek. Onlarca tür termometre, meteoroloji istasyonları, barometreler, rüzgâr ölçerler v.s.. her türlü ilgi çekici malzeme var. Ben daha çok kablolu sayısal termometreleri tercih ediyorum. En uygunları onlar.


    Mağaza, Gümrük Sokak' ta.


    Bu tür malzeme çeşitliliğini Türkiye' de bulmanız çok zor.


    Aklınızda olsun.

    Sert bir kış mevsimi geçsin diye totem yapalım. Ben 2002-2003 ve 2003-2004 kışlarında, salonun camına yılbaşı süslemelerinde kullanan kar ikonları yapıştırmıştım ve totemim tuttuğundan mı bilmem, ama çok verimli iki kış yaşamıştım. Kar dileğinde bulunan herkesin dışarıyı görecek şekilde, karla ilgili şeyler yerleştirmelerini öneriyorum. Karlı bir fotoğraf bile olabilir. Ama unutmayın, yerleştireceğiniz o şey sürekli orada kalmalı. O kar ikonlarını evde aramaktayım. Bulamazsam benzer objeler edineceğim.


    Dualarımızı, kar getirme türündeki enerjilerimizi birleştirelim hadi :) [hr]


    Totemim buydu.

    İzmit' e 2006-2007 kışının en ciddi kar yağışı 26.12.2006' daydı. O gece radardan gördüğüme göre bölge genelinde doğru dürüst bulut yoktu, ama İzmit çok şanslıydı. İnce uzun bir bulut parçası kuzey-güney istikametinde, tamda İzmit üzerinde ilerliyordu. Gecenin sonunda 20-25 cm. kar olmuştu. Bir kaç kilometre uzaklıktaki Derince' de kar daha azdı. 30 kilometre uzaklıktaki Hereke' de ise sadece 2-3 cm. vardı.




    Artistik patinaj.





    O gece yağan kar altında ilk bisiklet sürmüş oldum. Fotoğrafların alıntı yeri bu adres. Radar görüntüleri falanlar filanlar, daha fazla fotoğraf, hepsi arşivimde bir yerde. Kasım 2011 kışında İzmit' in böyle bir görüntüye bürünmesini umuyorum.

    Buna benzer, ama bu değil. Bunun gibi olaylar Göller Yöresi' nde de oluyor. Bu fotoğraftaki manzara, sol taraftaki göl yada denizde oluşan dalgaların kıyıya vurmasıyla göğe yükselen suların, sıfırın altındaki sıcaklıklarda donmuş yüzeylere temas edince donması. Karadeniz' in tuzluluk oranı düşük olduğu için Karadeniz sahillerimizde de ciddi bir soğuk olması durumunda benzeri manzaralar yaşanabilir. Nitekim geçmiş yıllarda Romanya sahillerinde bu olay yaşanmış.

    Etna kameraları.


    1. Bu kameralar , dağı gözleyen gözlem evine ait. 3 dakikada bir güncelleniyor.


    2. Bu linkteki kamera görüntüleri, dakikada bir güncellenmekte.


    3. Bu sitedeki kameraların kaç dakikada bir güncellendiğini tespit edemedim. Ama çok güzel görüntüler veriyorlar.


    Şu an Etna' da hava yağışlı. Sanırım 3000 metrede bile yağmur yağıyor. Ilık bir gün yaşanıyor olmalı. Karlı bir günde, kameralardan hiç bir şey görünmüyor.

    Türkiye' de buz fırtınası yaşandığına dair bilgi var mı? Buz fırtınaları, kaba bir anlatımla, sıfırın altındaki sıcaklıklarda yağmur yağınca oluyor. Aşırı soğumuş yağmur damlaları, donmuş yüzeye çarpınca anında donup muhteşem manzaralar oluşturuyor ve dışarıdaki her şeyi kaplıyor ve büyük zarara yol açıyor.


    Buzluğa metal bir tepsi koyup, bir süre orada beklettikten sonra üzerine su püskürtürseniz, su anında donacaktır. Bunun gibi.

    Haberde bahsedilen %15 ihtimal gerçekleşince çok sevindim. Haberde ekli olan fotoğraf Hierro Adası' na ait değil. Fotoğraf; Lipari Adaları grubundaki Salina' daki volkanlardan birine benziyor.

    Fotoğraflar için teşekkürler.


    Kesin olmayan 1793 püskürmesinden beri ilk kez 10 Ekim 2011 tarihinde harekete geçen, İspanya' ya bağlı Kanarya Adaları' ndan Hierro volkanı (El Hierro) hakkında takip yapmak için bu linke tıklayabilirsiniz. Verdiğim bu link, yanardağı takip eden gözlemevine bağlı. Anlık sismik kayıtları izleyebilirsiniz.


    Hierro volkanı hakkında güncel haberlere ulaşabilmek için, bu siteye gidebilirsiniz.


    Bu volkan hakkında kısa bir bilgi için bu siteden bilgi alabilirsiniz.


    Adada püskürme öncesi yaşanan, ve aylardır devam etmiş olan deprem fırtınası beni çok heyecanlandırmıştı. Hava durumu takip etmek gibi. Depremlerin merkez üslerinin olduğu bölge, sürekli değişiyordu. Ada uzun zamandır uyuduğu için, tüten bir krateri yok. Bu yüzden lavların nereden patlak vereceği, adada yaşayanları korkuttu. Lavların birisinin arka bahçesinden çıkma olasılığı bile vardı. Ha patladı, ha patlayacak derken, depremlerin merkez üsleri zırt pırt değiştiği için adanın bir kasabası boşaltılıyor, sonra başka bir kasaba boşaltılıyordu. En sonunda lavlar, adanın güneyinin açıklarında 10 Ekim tarihinde, kendilerine iki ayrı çıkış yolu açtılar ve okyanusun yüzlerce metre altında püskürme başladı. Püskürmenin yüzeyde olmaması beni hayal kırıklığına uğrattı. Eğer yüzeyde yaşansaydı, iklimi az da olsa soğutacak bir etki olurdu.


    Aşağıdaki fotoğrafta püskürme noktalarını görebilirsiniz. Adaya yakın püskürme noktası, yüzeye yakın olduğundan, püskürme bir kaç hafta daha devam ederse, orada bir adanın doğma olasılığı var.



    Adadaki sismik hareket henüz bitmedi. Deprem fırtınası tekrar başladı. Bu kez adanın kuzey kıyılarında bir püskürmenin yaşanması bekleniyor. Bu yüzden ada halkı tedirgin.[hr]
    Dünya' nın en aktif yanardağlarından birisi Stromboli' dir. Tarih boyunca söndüğü hiç görülmemiştir. Binlerce yıldır Akdeniz' in deniz feneri ünvanına sahip. 10-15 dakikada bir püskürme yaşanıyor. Bu webcam sayfasındaki kameralar Stromboli'yi gösteriyor. Görüntüler 3 dakikada bir güncellenmekte olup, geceleri lav görme garantisi vardır.


    Stromboli' den bir kaç fotoğraf.


    Adanın güney kıyısındaki Ginostra mevkii.




    Deniz otobüsünden adanın güneyden görünüşü.




    Adanın doğu sahilleri.




    Adanın sönmeyen bacasının yeni bir patlama sonrasında Stromboli merkez limanından görünüşü.




    Adanın kuzey taraftan görünüşü.




    Patlamalar sık aralıklarla sürüyor.










    Püskürmeler gündüzleri yaşandığında sadece kül dolu, minik bir mantar bulut çıkıyor.




    Patlamaların birinin zirveden görünümü.




    Buraya bir gün yolunuz düşerse bu büyüleyici anları mutlaka siz de yaşayacaksınız.


    Fotoğrafların büyük halleri ve daha fazlaları için bu blog sayfalarımı ziyaret edebilirsiniz.


    1. Sayfa.


    2. Sayfa.


    Yanardağ aşkımı mazur görün. En az hava durumu kadar bu tehlikeli güzellerle ilgilenmeyi seviyorum. Meteoroloji ve volkanoloji arasındaki ilişki, beni daha bir heyecanlandırıyor.

    2010-2011 kışını Erasmus yaptığım, Sicilya Adası' ndaki Catania' da geçirdiydim. Catania şehir merkezine de en az 20 senedir kar yağmamış. Bir gün sağanak yağış esnasında kar yağmadı belki, ama ufak dolu taneleri yağmıştı. Onu kardan saydım :P Bir gün bisikletle, kentin yanı başındaki Etna Dağı' na tırmanırken kar atıştırmaya başladıydı. 1000 metre rakımdan sonra ama. Kentte karın k si yoktu, ama 1900 rakımlı Etna güney kayak merkezinde (Rifugio Sapienza) 1-1.5 metre kar vardı. Aşağıda neredeyse denize girilecek sıcaklık varken, yukarı kutuptan parça oluyor. İlk kar, kayak merkezinin yukarılarına eylül ayında yağıyor. Bir gün arkadaşımla kızakla kaymaya gittiydik otobüsle. Oradan plastik kızaklardan alıp bir güzel eğlendik. Sönmüş kraterlerin içine kaydık. Günün sonunda şehir merkezinde otobüsten indiğimizde kendimi uzun yıllardır kar yağmamış olan bu kentte, elimde kızaklarla çok tuhaf hissediyordum.


    Bir keresinde bir kaç arkadaş, kötü bir havada (araçla) kayak merkezine çıktıydık. Üstelik yağışa da yakalandık. Kuvvetli rüzgâr ve ince sert kar taneleri can acıtıyordu. Resmen donuyordum.


    Hoş, oranın da ayrı bir güzelliği var. Etna arada bir püskürürken, eğer rüzgâr doğru açıdan eserse kente kül yağıyor. Sokakta yürürken, yada bisiklet sürerken gözünüze bir şeyler kaçıyor. Zemine temas ettiğiniz noktalardan da garip çıtırtılar geliyor. O zaman anlıyorsunuz kül yağdığını.


    Bende normalde düzenli olarak kar yağmayan bir kentte yaşayamam derdim, ama şehir merkezi Mersin iklimi benzeri olan bu kentte, istediğiniz zaman tek otobüsle, gerine gerine, rahatça kayak merkezine çıkabildiğiniz ve yukarıda iyi kar olduğu için, kış mevsimini doyasıya yaşayabiliyorsunuz. Kül yağışları da ayrı bir heyecan oluyor. Kayak merkezinde de bölgenin spesyali olan küllü kartopu yapabiliyorsunuz :P