Beiträge von baymineral

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Yanardağın bir şekilde faaliyette olması havayı pek etkilemiyor. Önemli olan küllerin ve gazların havaya önemli ölçüde karışması. Katla' nın şu anki muhtemel püskürmesi buzul altında olduğundan hava durumu için pek bir anlam ifade etmiyor :(


    İklimi değiştirecek kadar büyük püskürmeler VEI 6-8 arası olanlar. VEI 7 büyüklüğünde bir püskürme 10 Nisan 1815' te Endonezya' daki Tambora Yanardağı' nda yaşandı. 1816 yılı bu yüzden yazsız yıl olarak bilinir. 1816 yılında yaz mevsiminde bile kış koşulları yaşanmış, soğuk hava sebebiyle ekinler büyüyemediğinden Avrupa' da kıtlık görülmüş. VEI 8 büyüklüğünde bir püskürme (super volkan püskürmesi) olursa buz çağına girilme olasılığı olduğundan o kadar büyük bir püskürme biraz fazla gelir.


    VEI 8 büyüklüğünde bir püskürme Amerika Birleşik Devletleri' deki Yellowstone Ulusal Parkı' nda bekleniyor. Bu volkanda 2010 yılında deprem fırtınası görülmüş. Allah korusun diyorum, VEI 8 büyüklüğünde bir püskürme astronomik büyüklükte bir felakete yol açar. Püskürmenin dolaylı etkileri yüzünden milyarlarca insan ölebilir.


    Sadede gelelim. Ben tek bir büyük püskürmenin yanısıra yakın zamanda gerçekleşen pek çok orta ve küçük ölçekli püskürmelerin de çok fazla olmasa da soğumaya yol açacağını düşünüyorum. Son iki sene içerisinde VEI 6 büyüklüğünde bir püskürme yaşanmadı, ama uyumakta olan pek çok volkan harekete geçti. Bu kış eğer gerçekten çok soğuk geçerse tam sebebi volkanik aktiviteler olmayacak.


    1928-1929 kışı öncesinde ciddi bir yanardağ püskürmesi yaşanmamış olduğunu hatırlatayım. 1928-1929 kışı büyük olasılıkla atmosferin kendi dinamikleri sebebiyle yaşanmıştır.


    1601 kışında İzmit Körfezi donmuş. 1600 kışında Peru' daki Huaynaputina volkanı VEI 6 büyüklüğünde püskürmüş. 1601 kışının bu kadar sert geçmesinin asıl sebeplerinden birisi bu püskürmedir. Ama o kışın o kadar soğuk geçmesinin ardında başka etmenler de olabilir.


    Volkanik püskürmelerde atmosfere kükürtlü gazlar bolca püskürür ve bunlar stratosfere yayılarak Güneş ışığının bir kısmını yansıtır. Küller de yağışlar için tohum görevi üstlenir ve kükürtlü gazların soğuttuğu atmosferde yağış artar, sıcaklıklar azalır.


    Bu uzun cevabımla umarım sıkmamışımdır.

    Modellere göre, yüksek basınç sistemlerinden birisi, Rusya üzerinden giriş yapmak isteyen karlı bir sisteme izin vermeyecek.


    Umarım tam tersi olur. Tahminler zırt pırt değişiyor. Mutlaka hayal ettiğimiz yönde de bir değişim olacaktır.

    Dün geceyi Cengiz Topel -1.6, İzmit merkez 6.4, Gölcük 5.4 olarak tamamlamış. Benim cam önü termometrem en düşük 6.2 derece ölçmüş.


    İzmit Meteoroloji Müdürlüğü 76 rakımlı. Yaşadığım daire ise yaklaşık 35 metre rakımlı. Ben meteoroloji müdürlüğünden daha düşük bir sıcaklık ölçtüğüme göre dün gece sıcaklık terslenmesi yaşanmış.


    Şu an İzmit parçalı bulutlu ve bana göre 12.5 derece.

    Evet, İzlanda' da yanardağlar bu aralar bayağı coşkun. 1913' ten beri suskun olan Katla volkanının püskürdüğü sanılıyor. Fakat krateri buzul altında olduğu için püskürüp püskürmediğine emin olunamamış. [hr]
    Fotoğraflar konusunda endişeniz olmasın. Yeter ki kar yağsın.

    Ortam benim için iyiydi. Derslerden arta kalan vakti, çevreyi bisikletle gezmekle ve halkı tanımakla geçirdim. Beklentilerim doğrultusunda oldukça verimliydi. Ortamın nasıl olacağı beklentilerinize göre değişecektir :)

    Şu an İzmit Cengiz Topel Havaalanı 2 derece görünüyor. Şehir merkezindeki evimin hemen dışı da 9 derece. Bu ay için, deniz kıyısına yakın bir yer olarak çok düşük bir sıcaklık. Gece yarısından sonra bulutlanma bekleniyor. O zamana kadar belki -0 ı görebilir.

    Verdiğim linke tıklamaya üşenenler için, linkteki önemli fotoğrafları buraya ekliyorum.


    Yer: İzmit.


    Tarih: 25-26.01.2010


    O sezonun tek ciddi sistemi olmasına rağmen büyük keyif verdiydi.






    Sıcaklık -4 civarı. İzmit için 2004 Şubat' ından beri en soğuk gün.



    Zayıf kar tabakası üzerinde ilerlerken bisikletimin ön lastiği biraz karlanıyor.



    Hava yeterince soğuk olmasına rağmen, yeterli yağış yoktu.



    Üst geçitlerden birisi, doğası gereği daha çok kar tutuyor. Alttan soğutmalı :)



    Soğuk yöreler haricinde nadiren görülen cam kristallenmeleri.


    Bu trenin geçmesini o soğukta 20 dakika kadar beklemiştim.




    ABD'de kar fırtınası: 9 ölü
    Massachusetts'in bazı bölgelerinde kar kalınılığı 68 santimetreye ulaştı.


    ABD'nin doğu kıyılarını etkisi altına alan kar fırtınasında toplam dokuz kişi hayatını kaybetti.
    Massachusetts'in bazı bölgelerinde kar kalınlığı 68 santimetreye ulaştı.
    Kar yağışı sonucu yaklaşık 3 milyon kişi elektriksiz kaldı. Bazı bölgelere birkaç gün elektrik verilemeyeceği belirtiliyor.
    New Jersey'deki Newark havaalanında kötü hava koşulları nedeniyle uçuşlarda gecikme yaşandı.
    Olağanüstü hal


    Kar yağışı dün hız kesmesine rağmen, fırtına kuzeye doğru ilerlerken şiddetlendi. New Jersey, Massachusetts, Connecticut ve New York'un bazı bölgelerinde olağanüstü hal ilan edildi.
    Kar fırtınasından en fazla etkilenen bölge Massachusetts'in batısı oldu. Burada rüzgarın hızı saatte 111 kilometreye ulaştı.
    Yetkililer, Pensilvanya'da 1972'den bu yana bu kadar erken kar yağışının görülmediğini söylediler.
    New England'da 1979'da Ekim ayında 20 santimetrelik kar kalınlığına ulaşılmıştı. Bu tür yağışların genellikle Aralık sonunda görüldüğüne dikkat çekiliyor.
    Bu arada New York'ta Amerikan finans merkezi Wall Street'te yaklaşık bir-buçuk aydır "Wall Street'i İşgal Et" sloganıyla eylem yapan grubun üyelerinin çoğu kar fırtınasına rağmen kamp kurdukları parkı terk etmedi.
    Alıntı adresi bu link.

    Ben kasımın üçüncü yada dördüncü haftasında gayri resmi olarak kışa girileceğini düşünüyorum. Batı Karadeniz üzerine yerleşen bir yüksek basınç var. Biraz müsaade ederse Rusya üzerinden gelmek isteyen soğuk ve yağışlı havaya yol açmış olacak. Ama bu yüksek basınç sistemi yerinden ayrılmayı pek istemiyor gibi görünüyor. Aslında Batı Karadeniz üzerindeki bu yüksek basınç noktası, Orta Avrupa üzerindeki hemcinsiyle birleşse ülkemizde çok güzel havalara yol açacak bence. Bayram sonunu halatla çekiyorum.

    Şu an İzmit çok bulutlu ve 11.7 derece. Kuş uçuşu bir kaç yüz metre ötemizdeki meteoroloji istasyonu, şu an havanın İzmit' te yağmurlu olduğunu iddia etmiş, ama yağış yok. Dün gibi bugün de Güneş' i hiç görmedim. Ağaçların önemli bir bölümü renk değiştirdi. Sıcaklıkta gece gündüz farkı sadece 1 derece.