Beiträge von Great Khan

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Gfs den ilk güzel işaret geldi dostlar. Yarın sabah inişe geçen soğuk az bir şey güneyli olduğu zaman bomba çıktı verir.


    Şimdi dua ile izlanda ne kaçacak ne örümcek ağı gibi örecek Atlantiği.^^


    Hadi Allah yardımcımız olsun. Herkese iyi geceler.

    Telefondan tam inceleyemedim ama şu an durum iyi EPS de. EPS ye göre İtalya-Balkan ihtimali zayıf, Azor da ezilmiyor izlanda tarafından. Yarın da devam ederse EPS sistemi çözdü demektir GEFS de uymaya başlar.


    Ama unutmayın dostlar ayaklarımız sağlam basmıyor vade uzun. Endeksler negatifden yükseliyor bu batılama adına, bir anda nötre yükselmesi ise İzlanda ab lerinin örümcek gibi sarması adına büyük bir tehlike..


    Olursa da Allahın izni ile harika bir şey olacak ama..

    Azor göndland yükseği ile irtibata geçerse sonuç İtalya olur

    Üstad 240 da inişe geçen kütle öylesine büyük ki oluşan ab olduğu gibi kayıp en son Karadeniz sistemine dönecekti. Beni rahatsız etmedi açıkçası ve fazla uç nokta geldi çünkü o kadar rahat bir İzlanda olacağını sanmıyorum..

    Hocam şuan ki görüntü bizim için iyi mi kötü mü yani?

    Şu an salınım olma ihtimali var onu takip ediyoruz ama ayaklarımız yere tam basmıyor sıkıntı orada her an düşebiliriz. Fazla beklentiye girmeden takip etmeli çünkü modeller tamamen birbirinden bağımsız çıktılar veriyor. Biri doğudan savurup atıyor biri aksine fazlasıyla batılı kimisi daha oturaklı indiriyor.. Net bir şey söylemek yürek ister ben o topa hiç giremem..


    Birde şu var şu an Ecmwf daha sağlam geliyor bana nedeni bizim lehimize çıktılar veriyor olması değil kesinlikle. GEFS sabahtan akşama çok büyük oynamalar yaşarken EPS daha sağlam basıyor yere şu ana kadar. Bu gece ve yarın sabah EPS kararlı duruş sergilerse GEFS çark etmeye başlayacaktır tahminimce..

    Biz izlanda baskısı beklerken Ecmwf ne yaptı. EPS yi görmemiz lazım. İzlanda da olan 1030 mb kesinlikle çok uç nokta ama zaten önemli olan İzlanda da basınç ortalamasının az bir şey yükselmesi. EPS de bunu görmek önemli basınç ortalamasının düşmemesi gerek..

    Hocam siz takip etmiyordunuz pek, o yüzden kaçırmış olabilirsiniz, Aralık sonları yaklaşırken 6-10 Ocak dönemine sıklıkla dikkat çekiyordum. Yine bu tarihin arkasındayım, paternin dönüşüm tarihi bu tarihler ve modeller orayı tam oturtamadı, o dönem otursun ilerisi için net sinoptikleri göreceğiz inşallah.

    Olumlu ve ya olumsuz, net bir sinoptik oturacaktır.

    Hatırlıyorum hocam. Çok doğru bir öngörüde bulundunuz. Tam olarak o tarihlerde oturuyor her şey.

    Ana çıktı yine hafiften uç tarafta. Birkaç gün seyretmek zorundayız bu şekilde deneyip duracak yapacak bir şey yok. Umut veren taraf şu ki Ukmo ve Ecmwf de izlanda da basınç düşüşü var. Diyagrama da ufaktan yansımış. Devamının gelmesi lazım. Sabah değişik bir çıktı yine olası dediğim gibi hafiften uç nokta olmuş İtalya falan..

    Ecmwf ana çıktı bence bu akşam EPS ortalamasına uymuştur. Sabah incelediğimizde fazla uç bir senaryo olduğunu söylemiştik. Şimdi diyagram çıksın, şu Rusya üzerindeki Yüksek basıncı da halledersek işler yolunda Allahın izni ile dostlar. O yüksek basınç fazla zorlamasına rağmen İzlanda desteği yetişti çok şükür.


    Diyagram çıksın sağlamasını yaparız.

    Great Khan en azından EPS'de ikinci sistem için İtalya, Balkan hattı oldukça düşük ihtimal görünüyor. Benim gördüğüm bir diğer yüksek olasılıklı senaryo Azor yükseğinin yeteri kadar güç kazanamayıp Kuzey Atlantik'den baskılayacak alçak basınçlarında etkisiyle sistemin asıl soğuklarını bölgemize sokamadan kuzeyimizden sıyırması olabilir.

    İzlanda baskısı hafif kaçarsa balkana, fazla kaçarsa kafkasa kaçıyor sistem. Dediğin gibi tam ayarı tutturmamız lazım.

    Aslında ilk sistem ne kadar doğulu inerse, devamında Azor hamlesini yaparsa 2. dalganın bölgemize inme şansı da artar. Eğer Azor fazla batılı yükselirse ve İzlanda baskısı olmazsa Azor yer tutar ve geleni geçeni İtalya-Balkanlar hattına indirir otoban olur. EPS verisini sıkı takip etmek gerek. GEFS i de sıkı takip ediyorum ama çok savruluyor sabahtan akşama. EPS daha tutarlı.


    Ayrıca şuan ilk dalga da ikinci dalga da ihtimal dahilinde kalıyor fazlası yok çünkü modeller arasında herhangi bir mütabakat yok. Daha net görmek için 2-3 gün daha lazım.

    Ecmwf akşama büyük oranda değişecektir. Şuan görsellerle sebebini paylaşamıyorum ama Ecmwf sabah ana çıktı çok uç bir senaryo olmuş dostlar.


    240 da İzlanda bölgesi ve 216 da Rusya da bulunan basınç çok yüksek verilmiş. Bu bölgemizi çok dezavantajlı duruma düşürüyor. Çok şükür bu senaryo şuan uç konumda. Eğer ortalamalar gibi olursa bölgemiz sistem konusunda çok daha avantajlı olacaktır. Akşam ortalamaya uyarsa bölgemiz için iyi bir çıktı geleceğini tahmin ediyorum.


    Özellikle Rusya da bulunan yüksek basınç çok önemli çünkü soğuğun kuzeyimizde kaymasını engelleyip orta Avrupaya hapsediyor