Beiträge von Palanci

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Hiç bakmıyorum bölgemize öğle günceli ve daha iyisini veren var yazsın,ona göre bakacağım,şu an hiç bakmıyorum hüsran görmemek için

    Bir atmosfer delisi böyle dese bile bakıyordur. Dayanamayıp baktığına yemin edebilirim ama kanıtlayamam :hfyeni (18): Bu arada evet yine sistemi veriyor ama birazcık batılamış şekilde.

    20'sinden sonra işlerin lehimize döneceğini geçen hafta verilerle beraber açıklamıştım. Bugün bölge konusunda da konuşmuştuk. Bunu benden önce söyleyen veya verilerle açıklayan birisi olmamıştı ayrıca Atmosfer üstünlük taslanacak yer değildir. Şubata da kendi analizlerim sonucunda bir Godzilla öngörüsü yapmıştım. Hala tahminlerimin arkasındayım, vazgeçmedim. Düşük ihtimal de olsa belirtmekten çekinmem.

    Geçenlerde yazdığım yazıları anlamayanlar olduğu için 2 3 gün önce hepsini detaylıca açıklamıştım o yüzden bir daha değinmeyeceğim.


    Biliyorsunuz daha öncesinde tropikal zorlamaların Doğu Hint Okyanusuna ve Dateline civarlarına geçebileceğini belirtmiştim, veriler hala aynı yönde ilerliyor. Bunun sonucunda da hem MJO faz 3-4 hem de GWO faz 4 yapabilir.


    Ayrıca bu zorlamaların sonucunda da batılı tropikal rüzgar patlamaları açığa çıkabilir(belki?). Bunun sonucunda da pozitif sürtünme torku tetiklenebilir. Ayrıca pozitif sürtünme torkunu PNA bölgesi ve Ekvatoral bölgedeki MSLP de etkileyebilir.


    Ayrıca PT etkili gelişebilme ihtimali olan +NAMT yüzünden de Atlantik Jetleri kudurabilir.


    Bunların sonuçlarını alıntıladığım mesajımda açıklamıştım bir daha açıklamama gerek yok. Bunların hepsi üst üste geldikten sonra üstümüze güzel bir sistem gelmesi beni şaşırtmaz. Ayrıca bu sistem gelirse de gücü belki şimdikilerden daha güçlü olabilir. Şöyle kutup iniyor böyle donuyoruz tarzı yorumlar olmamalı. Atmosfere meydan okunmamalı, sonuçta yine kendi bildiğini okuyacak. Ben yine ara sıra revize ederim.


    Mevcut süreçte takip ettiğimiz sistemde ise ben hala umutluyum(Kuzey kıyılar adına). Kimse -18'lik bir sistem beklemiyor sonuçta. Bu sistemin bize ucundan dokunması bile işimize gelir sonuçta bir sıfırdan büyüktür:)

    Model konusunda da yazmıştım modellerin ayrıştığı yeri. O yüzden tekrar tekrar yazma ihtiyacı duymuyorum. Kuzey kıyılarda ortalama bazı yerlerde gayet iyi(sürece göre). Başlangıç açısından iyi olabilir ama kışa yeni girdiğimizi unutmamakta fayda var. Yine de temkinli davranmakta fayda var.


    İyi forumlar.

    Kerem Şubat başına da kalabilir, ve ya belirlediğimiz tarihte gelirde cılız kalır, ama gördüğümüz kadarıyla bilgimiz ölçüsünde bir öngörü yapmayacaksak burda ne işimiz var, gidip telefon uygulamasından hava durumu bakalım değil mi :)

    Yanlız, sende biliyorsun, şartlar daha erken iyi görünüyor ama ben işin içine biraz bilim dışı veri katıp 25 Ocak dedim.

    Öyle kolay kolay peşpeşe sistem gelmez, genellikle iki hafta ara olur.

    Ama bu sistem sıyırırsa olay silbaştan değişebilir

    20'sinden sonra taşlar yerine oturuyor diyelim. Çünkü yaptığım analizler doğrultusunda Şubat Ocaktan daha fena geçebilir. Tabii önümüzdeki sürecin ilerleyişi bizim dediğimiz tarihleri de elbet etkileyecek. Bakalım neler olacak...

    Eğer senin kendine has özgün düşüncen ise gelse de gelmese de hiç bir önemi yok.Çok güzel yerde çok iyi zamana dikkat çektin.Müneccim olacak halin yok.Öngörü öngörüdür:))

    Benim her cümlem kendime özgü Ümit abim. Evelallah bir yerlerden bir şey araklayanlardan olmadık. Büyük ihtimalle o dönemi benden önce kimse işaret etmedi, ettiyse de benim kadar veriye dayandırıp mantıklı açıklamada bulunamadı. Hayırlısı olsun bakalım :boat:

    Orçun Sana tek bir öngörüm var.Önğmüzdeki sistemden sonra Grölandı kapalı tutabilirsen bana çok dua edersin:))

    Grönlandı kapalı tutabilene can feda :) Yabancı araştırmacılar GEFS verilerinden birkaç parametre çıkarınca aşağıdaki görüntü oluşmuş. 20'sinden sonra ortalıkta GrH kalmıyor :hfyeni (18): Zaten ben bunu öncesinde söylemiştim bak sen şu işe.


    +AAM/+NAMT/+FT etkili gelişen güçlü subtropikal Atlantik jetleri ve PN Jetler rahat durur mu hiç. Tahmini boşuna koymuyorum dayandırdığım şeyler var :)

    Troposferik Polar Vorteks bölünme derecesine gelmiş. ALR ve ATR işbirliği buna neden olabilir. Ayrıca Yunaninstan ve Güney Italya civarındaki alçak basıncın yerinde kalmasının sinoptiği nasıl etkilediğini gördünüz. Takibe devam, sıkıntı yok :)

    Böyle senaryolar hala var. Umudunu kesen kesebilir. Ben devam edeceğim. Sistem yok denilebilir ama Ocak ayını kapayan ya da kışı kapatanlar hangi verileri baz aldığını açıklasın aksi halde boş konuşmak dışında bir şey ifade etmez.

    ICON'un iyi gelmesinin nedeni Sicilyada kalan jeopotansiyel düşüklük ve basınç düşüklüğü. GFS'de bu olay çok batıya kayıp İspanya civarlarında oluyor. Eğer jeopotansiyel alçaklık ve basınç düşüklüğü orada kalırsa sistem inerken Marmara/Batı Karadeniz odaklı iner devamında bize sert bir şekilde iner. Modellerin ayrıştığı noktalardan birisi burası. Diğeri de Avrupaya inen sistemden sonra patlayan AB'nin konumuyla ilgili. Birkaç nokta daha var ama şuan okula gitmem lazım :)

    Hocam o üniyi bir kazan bak sonra neler oluyor.Daha çok uykusuz kalırsın meteoroloji işi çok karmaşık.

    Küresel ısınma etkisi ile daha çok endeksler,veriler ortaya çıkıyor.

    İnşallah hakkında hayırlısı olur..

    Aslında şikayetçi değilim. Derslerimi etkilemiyor aksine boş işlerle uğraşmaktansa beynimi çalıştırıyor.

    Eğer ki bu işi mesleğin yapacaksan en iyisini yap kardeşim.Ama onun içinde önce sınavlar:)

    Babam her zaman der yapacaksan en iyisini yap, sıradan olanı herkes yapıyor. Kanımızda var demek ki :hfyeni (18):

    Benim aslında bir cevabım daha var kardeşim.Senin tabirinle “ecek” “acak” lar havada uçuşuyor.Diyagramlardan fikir almak yerine diyagramlara tapmak nedir.Bunları gördükçe o yüzden temkin diyorum,Dikkat diyorum.İnan benim gücüme gidiyor.La bi nasip de,inşallah de hadi ona inanmıyorsun temenni de,olabilir de,olasılık de.Yok arkadaş

    Ben ara sıra tahmini yazarken okuldan alışkanlık olsa gerek "-ecek/-acak" kullanıyorum. Beni biraz tanıyanlar bilir nasıl tahmin yaptığımı, tanımayanlar da tepki gösteriyor haklı olarak.

    İlla beni gece uyutmayacaksınız:)))

    İki haftadır sınavlarım var ama gece 2-3'ten önce uyuyamıyorum. Bir bakıyorum atmosferik açısal momentum pozitife yönelmiş, bir bakıyorum sürtünme ve dağ torkları pozitife yönelmiş, bir bakıyorum MJO konveksiyonu faz 4-5'e yönelmiş, bir bakıyorum jetler o biçim.


    Bu çocuk nasıl uyusun :)