Estofex'in 3. Seviye Uyarısı ve Düşüncelerim

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Türkiye'ye gözlemlenen tarihin en güçlü fırtına hattı(saatte 8000+ şimşek/yıldırım) şu saatlerde giriş yapmakta. Estofex'in uyarısı şu şekilde:


    in9wkln.png


    Estofex, Trakya,Çanakkale ve Balıkesir'i alan hatta 3. seviye uyarı verirken, İstanbul, İzmir, Bursa gibi şehirleri içine alan bir bölgeye de 2.seviye uyarı verdi.

    Gerekçelerini şu şekilde açıkladılar:


    Ege Denizi'nde yüksek MLCAPE değerleri (> 2000 J/kg) ve daha kuzeyde ılımlı MLCAPE değerleri (> 1000 J/kg) ortaya çıkacak.

    Ön troposfer boyunca ve ilerisinde hem alt hem de orta ve üst troposferde çok güçlü bir akışın olması beklentisi.

    Hodograflar çok uzun ve kavisli olup, 0-500 m'de yerel olarak 300 m2/s2'nin üzerinde SRH ile > 20 m/s 0-1 ve > 30 m/s 0-3 bulk shear içerir.

    Çevresi yoğun ve uzun ömürlü süper hücrelere ve büyük ila çok büyük dolulara, şiddetli rüzgarlara ve hatta önemli hortumlarla zarar verebilecek bow echo'lara elverişli olacaktır.

    Cepheye paralel akış, güçlü zorlamayla birleştiğinde muhtemelen yüksek bir fırtına kapsamına ve Kuzey Yunanistan ve Bulgaristan'dan Romanya'ya ve daha da kuzeydoğuya doğru ilerleyen bir veya iki fırtına hattı/bow echo oluşumuyla sonuçlanacaktır. Böyle bir ortamda, > 32 m/s'yi aşan şiddetli rüzgarlar da dahil olmak üzere, yaygın hasar verici rüzgarlar mümkün olacaktır diyip bu alana neden Level 3 uyarı verdiklerini söylemişler.

    Kuzeybatı Türkiye için modellerin, fırtınaların hem CAPE hem de SHEAR açısından son derece elverişli bir ortama girdiği konusunda oybirliğiyle hemfikir olduğu bir seviye 3 verildi. Tüm tehlikeler mümkün olacak ve asıl tehlike büyük olasılıkla tam konvektif moda bağlı olacaktır. Burada esas tehdit saat 15 UTC'den(18:00) sonra başlayacak ve fırtınalar güneydoğuya yayılarak gece saatlerinde Türkiye'nin güneybatısına ulaşacak.


    Kendi görüşlerim:

    Ben fırtına hattında asıl tehlikeyi önce Çanakkale-Balıkesir ve daha sonra Ege hattında gördüm(İzmir-Manisa-Muğla)

    0-1 Km shear fırtına hattının güneyinde daha yüksek görünüyor. Bu da bölgede hortumu tetikleyecektir. İlk saatlerde Çanakkale-Balıkesir hattı riskliyken gece saatlerinde İzmir-Muğla-Manisa-Aydın hattı çok riskli. Gece hortumları görülebilir.



    Saat 21:00


    6y31199.png


    Saat 00:00


    8ullkol.png


    İri dolu riskide keza kararsızlığın yüksek kaldığı cephenin orta ve alt kesimlerinde etkili olabilir gibi görünüyor. Ancak gece saatlerine ulaşılması bunu bir miktar zorlaştırabilir/zayıflatabilir(sıcaklık etkisi)


    Fırtına hattının en çok tahribat yapacağı şey rüzgar olacak. Ağaç ve çatı devrilmelerine karşı dikkatli olalım. Tüm Marmara, Ege ve Batı Anadolu için geçerli bu.


    Fırtına giriş yaptığında rüzgar hamleleri zaman zaman 110-140 km/h'ye çıkacak. Bu durum dediğim gibi yağmurla birleştiğinde şehir merkezlerinde hayatı zorlaştırabilir, trafiği mahvedebilir.


    Trakya'daki ve Çanakkale'deki kardeşlerim şimşek/yıldırımlar en çok sizi etkileyecek ve bu saatlerde yıldırım düşmelerine karşı dışarıda ağaç altlarında durmamanızda fayda var.


    Sistem hayırlı olsun kazasız belasız olur inşallah