Aralık Ayı Genel Görünüm (2022)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • herkesin emeğine sağlık. Yalnız akdeniz bu sene ab konusunda çok fakir olacak gibi. Normaller üstü yağıs olmaz bence. Yinede tahmin tahmindir.

  • Aralık ayı Hint Okyanus Dipolü verilerinin güncel halini bırakayım. Son verilere göre İOD Aralık ayında nötr bekleniyor. Ne iyi ne de kötü bir şey söyleyebiliriz, tam arası. Sadece bir endekse bakarak şu şöyle bu böyle demek hatalı bir söylem olur.



    NOT: İlk görsel 19 Kasım güncellemesi, ikinci görsel 22 Kasım güncellemesine ait.

  • herkesin emeğine sağlık. Yalnız akdeniz bu sene ab konusunda çok fakir olacak gibi. Normaller üstü yağıs olmaz bence. Yinede tahmin tahmindir.

    Bunu bir veriyle açıklayabilir misiniz ya da neden öyle düşündüğünüzü? Özellikle Aralık ayının neredeyse tamamı negatif endeks etkisinde geçecekken Akdenizin yağış konusunda fakir olması nasıl oluyor?

  • Tahmin %70-75 başarılı. Yağış mevzusunda lokal anlamda başarısızlıklarım var. Ayın 20'sinden önce ılık/batı kesim yağışlı, sonrasında ise soğuk normallerde yağış olarak ayırmıştım. Sıcaklık açısından bildim sayılabilir, yağış açısından bir tık yanılma söz konusu. MGM'nin aylık değerlendirmesi çıktığında daha net bir şekilde değerlendirebiliriz. Patternin ay sonu yavaştan lehimize dönebileceğinden söz etmişim, burada da küçük bir öteleme sebebiyle Ocak başına ertelendi, kısmen başarılı denebilir. Zaman içinde bu tahminlerimin tutarlılığı artacaktır diye düşünüyorum.