Skew-T Diyagramı Yorumlama Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Uyarı geçilmeye başlanmış.

    Bi kaç sene önce bu lake effect kar yağışı buffaloyu fena halde vurmuştu evlerin kapıları dahi kapanmıştı. Her sene bu kesimler buffalo ve çevresi göl etkisinden nasibini alıyor kameralardan izlemesi çok keyifli oluyor.


    Aynen öyle hocam. Yine aynı tarihte 17-19 Kasım 2014 tarihinde Buffalo kesintisiz göl etkisi kar yağışı almıştı. Kentte yine kar kalınlığı metreyi geçmişti. Bu sistemde de koşullar uygun ve 8 sene sonra yine aynı tarih, buna benzerini bekliyorum.


    O günlere ait radar görüntüsü ve kente ait görüntü...



    AP494118077368.jpg?w=632

  • Böyle konvektif yağışları çok seviyorum. Şuna bak hem çok kuvvetli hem de aralıksız... Kim ne derse desin ben DEK'ciyim arkadaş :hfyeni (18):

  • Aynen öyle hocam. Yine aynı tarihte 17-19 Kasım 2014 tarihinde Buffalo kesintisiz göl etkisi kar yağışı almıştı. Kentte yine kar kalınlığı metreyi geçmişti. Bu sistemde de koşullar uygun ve 8 sene sonra yine aynı tarih, buna benzerini bekliyorum.


    O günlere ait radar görüntüsü ve kente ait görüntü...


    Palanci inan ki göl etkisinin tadını alsak deniz etkisini unuturuz.

    Gölün hiç ayarı yok tutturduğunda örnekleri Buffalo Erie Bitlis muazzam görüntüler veriyor öyle yarım metre 1 metrede değil.

    Şu radara baksana şiir gibi dökülüyor hay maşallah göl şuanda kaç derece acaba -15 -18 860 hp değeri -36 -40 500 hp değeri şartlar tipiye müsait fırtına hayal ediyorum sadece.

  • Palanci inan ki göl etkisinin tadını alsak deniz etkisini unuturuz.

    Gölün hiç ayarı yok tutturduğunda örnekleri Buffalo Erie Bitlis muazzam görüntüler veriyor öyle yarım metre 1 metrede değil.

    Şu radara baksana şiir gibi dökülüyor hay maşallah göl şuanda kaç derece acaba -15 -18 860 hp değeri -36 -40 500 hp değeri şartlar tipiye müsait fırtına hayal ediyorum sadece.

    Bu tür konvektif yağışlarda güç normal yağışlara kıyasla çok daha fazladır. Normalde 850mb ve deniz suyu sıcaklığı arasındaki farkın en az 13'C olması gerekli. Göl suyu sıcaklığı Windy'den baktığım kadarıyla 10'C bu da demek oluyor ki aradaki sıcaklık farkı önümüzdeki zamanlarda 20'C 'ye kadar çıkıyor. Atmosferdeki rüzgarın açısal farkı 30 dereceden daha az bu da LES için güzel bir şey. Bulutun oluşup gelişim gösterebilmesi için olağan mesafe 400km kadar. Bu da bulutun dikey gelişiminin çok daha iyi olacağı anlamına geliyor. Rüzgar ~30knot civarlarında bu da LES için çok iyi bir değer. Kütleler gölden yeterince nem toplayıp güç kazanabilecek.

  • İstediğimiz bir konuma ait Skew-T diyagramına bakabileceğimiz tavsiye web sayfası / adresleri paylaşabilirmisiniz sakıncası yoksa ? :) Palanci  Berkay34

    Pivotal Weather, Tropical Tidbits, WeatherBell, Meteologix gibi birkaç site işinize yarayabilir. Gözünüze güzel gözükenleri buraya atın beraber yorumlayalım. :hfyeni (29):

  • Pivotal Weather, Tropical Tidbits, WeatherBell, Meteologix gibi birkaç site işinize yarayabilir. Gözünüze güzel gözükenleri buraya atın beraber yorumlayalım. :hfyeni (29):

    PivotalWeather.dan neden bulamıyorum skew-t diagramı?

    Not:Mobilden giriyorum

  • Hocam site girişte harita çıkmıyor, gelen ekran bu


    3cizgide menü seçenekleri bu.


    Hangisine girsem sonuca ulaşamadım

    Mesela models>ECM>European seçtim TR de bir yere bastım, gelen bu. Buna bir daha basınca değişen bir şey yok 😔

  • ECWMF'nin Skew-T verileri ücretli olduğu için sondaj çıktısı vermiyor. GFS veya GDPS(GEM) seçerseniz verecektir.

  • Buralar çok boş kalmış. Birkaç diyagram atayım da gözümüz şenlensin... Sadece CAPE'e bakmanız bile yeter, umarım bu yıl böyle bir şey görebiliriz...

  • Şiddetli Hava Olaylarının Skew-T Diyagramında İncelenmesi


    ABD şu sıralar çok fazla aksiyona maruz kalıyor ve bizler de buradan onların aksiyonlarını izliyoruz. Peki bu aksiyonları nasıl tahmin edebiliriz, gücünü nasıl anlayabiliriz, konveksiyonel tahminlerde Skew-T diyagramını nasıl kullanırız? Bu soruların cevabı bu yazıda olacak. Öncelikle Skew-T diyagramının konveksiyonel tahminlerinin en önemli şeylerinden birisi olduğunu bilmemiz gerekir. Çünkü atmosferi dikey profilde incelememize ve sayısal kararsızlık endekslerine toplu halde bakmamıza yardımcı olur. Ben daha öncesinde bu konuda Skew-T'yi en basitinden açıklamıştım ve zamanla daha da ayrıntıya gireceğimi belirtmiştim. Peki Skew-T 'de şiddetli hava olaylarının tahmini nasıl yapılır?


    Öncelikle sizlere şiddetli hava olaylarının yaşanabileceği bir Skew-T diyagramı bırakıyorum. Çünkü en iyi böyle bir diyagramdan anlatabilirim.


    Öncelikle konvektif kararsızlık nedir onu öğrenelim. Konvektif kararsızlık alt seviyelerde nemli hava bulunurken orta seviyelerde kuru hava bulunması sonucunda oluşur. (Nemli hava, kuru havaya göre daha az yoğun olduğundan dolayı yükselme eğilimi gösterir. Ayrıca kuru hava, nemli hava ile karşılaştırıldığında daha hızlı soğur). Bu olay konveksiyonel harekete sebep olur ve bu da konvektif kararsızlık oluşturur. Yukarıda diyagramda ise tam anlamıyla konvektif kararsızlık var. Alt seviyede doygun atmosferik katman, orta seviyede ise kuru atmosferik katman var.


    Daha önce anlatmıştım o yüzden CAPE, LI, K, TT endekslerine hiç girişmiyorum. Ayrıca başka bir konuda EHI, Shear, BRN, SRH parametrelerini de anlatmıştım o yüzden ona da hiç girmeyeceğim. Merak edenler için aşağıya mesajları bıraktım.


    İlk önce bu diyagramı yorumlayalım.

    CAPE 4926J/kg değere kadar ulaşmış ve bildiğiniz üzere bu çok yüksek bir değer. LI ise -11 gibi bir değere kadar düşmüş bu da çok düşük bir değer. K ve TT endeksleri de güzel durumda o yüzden çok bakmaya gerek yok. Peki diğer parametreler ne durumda?

    0-3km EHI 7.6 gibi uçuk bir değere kadar çıkmış.

    0-3km SRH ise 247m2s-2 gibi bir değere çıkmış, gayet yeterli.

    0-1km Shear 27kts gibi bir hıza çıkmış, bu değer 0-1km için oldukça yüksek bir değer. 0-6km Shear ise 46kts, bu da oldukça iyi bir rakam.


    Peki Supercell, STP ve SHIP yazan yer ne anlama geliyor? Burası şiddetli hava olaylarına ayrılmış bir bölge, aynı SARS ve Possible Hazard Type gibi.


    Supercell yazan yer SPC'dir. SPC ise Supercell Composite Parameter'dır ve etkili fırtınaya bağlı dönen hava akımları, atmosferin en kararsız katmanı, konveksiyonel inhibisyon ve bölgedeki toplu rüzgarların durumunun kompoze edilmiş bir halidir. Uygun şartlarda yüksek olması Süper Hücre'ye işaret eder, konveksiyonel hareket olmadığı zaman SPC'nin çok yüksek rakamlara çıkması bir anlama gelmez.


    STP ise Significant Tornado Parameter'dır. Birçok verinin kompoze edilmiş halidir ve bizlere tornado oluşumunu ve güç ihtimalini verir. Birçok verinin kompoze edilmiş hali olması nedeniyle birçok tahmincinin oldukça dikkate aldığı bir parametredir.


    SHIP ise Significant Hail Parameter'dır. Dolu tahmini yapmak için Kararsızlık, Nemlilik, Lapse Rate, 500hPa sıcaklığı ve alt seviye shearlarının kompoze edilerek oluşturulmuş bir parametredir. Sıcak sektörde dolu tahminleri için oldukça kullanışlı bir endekstir.


    Peki Hodografın altında bulunan "Psbl Haz. Type" yazan yer ne anlama geliyor? Burası Skew-T'deki şiddetli hava olaylarının özetlenmiş halinin bulunduğu yerdir. Bazı kısaltmalar kullanılarak burada durum anlatılır. Bunların birkaçı şunlardır;


    TOR = Tornado

    PDS TOR = Particularly Dangerous Situation Tornado

    MRGL TOR = Marginal Tornado

    SVR = Severe Thunderstorm

    MRGL SVR = Marginal Severe Thunderstorm

    NONE = None Thunderstorms and Tornadoes


    Peki sağ alttaki Effective Layer STP (with CIN) olan yer ne anlama geliyor? Burası tornado ölçeklendirme yeri gibi bir şey. Altta EF4+, EF3, EF2, EF1, EF0 ve NONTOR bulunuyor, bunlar tornado için birer kategori anlamına geliyor. Buradaki çizelge yukarıda açıkladığım STP(cin) yerinden alınıyor. Oradaki değer bu çizelgeye yerleştiriliyor ve ona göre bir ölçeklendirilme yapılıyor. Aşağıya bıraktım.


    Bu Skew-T diyagramına göre EF4+ tornado ihtimali göz ardı edilemeyecek kadar yüksek. EF3 ise %75'in üstünde bir ihtimalle olacak gibi. Oraj/Dolu konusu, Yabancı Ülkelerdeki Meteorolojik Hadiseler konusundaki mesajlarıma bakarak zaman içinde daha çok bilgiye sahip olabilirsiniz.


    Bugünlük benden bu kadar, kendinize iyi bakın. İyi forumlar.

  • Bu diyagramı başka zaman göremezsiniz. EF5 hortum üreteceğim, kıyameti koparacağım diye bağırıyor. Burada kalsın, arşiv olsun.