Bulut ve Bulut Tohumlama

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • BULUT NEDİR?


    Bulutlar, bulut damlacıkları adı verilen küçük su damlacıklarından oluşuyor. Bulut damlacıkları su buharı veya buz kristallerinden oluşur. Su buharı tek başına yağış olarak yere düşecek kadar yoğun değildir. Bu yüzden gökyüzüne yükselir ve aşırı soğur. Ardından gökyüzündeki küçük toz parçacıklarına tutunarak yoğunlaşır. Bu küçük parçacıklara yoğunlaşma çekirdekleri deniliyor. Görünür bir bulutun oluşması için bu yoğunlaşan su damlacıklarından milyarlarcası gerekir.


    BULUT TOHUMLAMA


    Bulut tohumlama, yağış olasılığını artırmak için bulutun yapısını değiştirmeyi ele alıyor. Bulut tohumlama ile bulutlara küçük, buz benzeri parçacıklar gönderilir. Genellikle gümüş iyodür parçacıkları kullanılır. Bu parçacıklar birer ek yoğunlaşma çekirdeğine dönüşür: Bulutlardaki bağlanmamış aşırı soğuk su buharı molekülleri bu parçacıkların etrafında yoğunlaşır. Yoğunlaşan su buharı damlacıkları zamanla bir araya toplanır. Bu süreç damlacıklar yağmur olarak düşecek kadar büyük olana dek devam eder. Gümüş iyodür buz yapısına benzerliği nedeniyle kullanılıyor.


    Bulutlara parçacık eklemenin iki yolu var:

    -Parçacıkları gökyüzüne fırlatan büyük toplar kullanmak.,

    -Parçacıkları yukarıdan uçakla bırakmak.


    nbxlznz.jpg image4.jpg


    Bulut tohumlamayı kullanmak için birçok neden var. Kayak merkezleri onu kar yağışını artırmak için kullanıyor. Bulut tohumlama, sisi yağışa dönüştürme işlevine de sahip. Bu işlem havaalanları çevresinde görünürlüğü artırmayı sağlar. Bazı ülkeler doluyu kontrol etmek için bulut tohumlama kullanıyor. İşlem dolu üreten bulutlardaki buz peletlerinin sayısını artırır ancak her peletin boyutu artık daha küçük olduğundan dolunun neden olduğu hasar azalır. Bulut tohumlama kuraklıkla mücadelede kullanılabilir mi veya orman yangınlarını söndürmeyi sağlar mı? Hayır. Bulut tohumlama bulut oluşturmuyor. Bulutlara yalnızca parçacık ekliyor. Bu parçacıklar havada halihazırda bulunan su buharı ile etkileşime girer.



    BULUT TOHUMLAMANIN TEHLİKELERİ

    Bulut tohumlamanın birçok kullanımı var. Yöntem uzun zamandır biliniyor. Ancak herkesçe benimsenmiş değil. Bulut tohumlamanın işe yaradığına dair kanıtlar var. Yağışlarda %10-15 artış yaratabiliyor. Ancak bazı insanlar kamu güvenliği ve çevreye yönelik risklerden endişeli. Bulut tohumlamada kullanılan malzeme olan gümüş iyodür sudaki yaşam için toksiktir. Dolayısıyla tohumlanmış bulutlardan gelen yağış çevreye zarar verebilir. Bu endişelere yanıt olarak bilim adamları gümüş iyodürün toksik olmayan alternatiflerini test etti. Kalsiyum klorürün etkili olduğu bulundu. Bu tuz düşük dozlarda çevreye zarar vermiyor. Bulut fizikçileri, buz benzeri kristaller yerine negatif yüklü iyonları kullanma olasılığını da araştırıyor.


    Arkadaşlar yanlışım varsa lütfen uyarın. Okuduğunuz için teşekkür ederim. İyi günler. :)