Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • MUSONLAR

    Farklı ısınma soğuma süreçleri nedeniyle kışın soğuk karalardan nispeten ılıman denizlere doğru olan rüzgar hareketi, yazın yerini denize göre nispeten daha sıcak karalara doğru çevirebilmektedir. Yeryüzünde bu tür bir mekanizma ile çalışan örnek rüzgar alanlarından biri musonların hakim olduğu Güneydoğu Asya’dır. Asya musonları olarak da anılan bu rüzgar sistemi Asya Kıtası’nın büyük bir bölümü ile Avustralya’ya kadar uzanan Hint Okyanusu üzerinde etkili olmaktadır. Yaz ve kış aylarında birbirini aksi yönde esen musonlar, kışın Asya Kıtası’nın soğumasına bağlı olarak oluşan termik yüksek basınç alanından, nispeten ılık kalan Hint okyanusu üzerinde Ekvatora doğru sapmanın da etkisiyle kuzey doğu rüzgarları olarak eserler


    Ekran%20Resmi%202017-02-17%2012.24.36.png


    Kış mevsiminde oluşan bu musonlar Çin ve Hindistan üzerinde kuru ve soğuk bir karaktere sahipken güneye doğru ilerledikçe ısınıp nem kazanmakta ve Güneydoğu Asya adalarına, Japonya’nın güney, güney batı kesimlerine yağış getirmektedir.


    Yaz aylarında ortaya çıkan musonlar ise ısınan Asya kıtası ile ilgilidir. Bu mevsimde Basra Körfezi’nden Çin ve Asya’nın içlerine kadar ısınan kara üzerinde termik alçak basınç alanı oluşmuştur. Buna karşılık nispeten serin kalan Hint Okyanusu üzerinden bu alanlara doğru yaz musonları esmektedir


    Ekran%20Resmi%202017-02-17%2012.24.45.png


    Yaz musonları denizden karaya doğru eserken sapmanın da etkisiyle güneybatı yönünü almıştır. Bu şekilde nem yüklü olarak Güneybatı Asya, Çin-Hindistan karasına ulaşan kütleler buralarda yüksek yağışa da neden olmaktadırlar.


    Musonal döngü, etki alanı ve mekanizması itibariyle sadece kara ve denizlerin mevsimsel özelliklerden dolayı ortaya çıkan farklı ısınma-soğuma süreçleri ile oluşan rüzgar döngüsü olmayıp, aynı zamanda geniş alanları etkileyen ve genel atmosfer sirkülasyonu ile desteklenen bir döngü olmaktadır. Bu nedenle bu tür mekanizmalara dünyanın başka yerlerinde de rastlamak mümkündür.


    Okuduğunuz için teşekkür ederim iyi günler dilerim :saint: