Vintersaga'nın Gözünden Kış Perspektifi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Önümüzdeki süreçte kaçan bir balık var. Önümüz daha uzun Aralıkta kar göremedik diye üzülmem fakat böylesine kaçan büyük bir balık için üzülmemek elde değil.


    Büyük balık sonrası Gröndland blokajıyla beraber kıta Avrupasında genel olarak tat veren soğuklar yok, bununla beraber endeklerde yakın gelecek adına bizim için pek parlak değil.


    28'inden sonra ise biraz kıpırdamalar var, önümüzdeki 4-5 günde çıkar kokusu diyerek sözlerimi bitireyim. Tekrardan model takiplerine istediğimiz kıvamda heyecan gelebilir.

    Masada mıyız?



    ECE1_240hom5.GIF.pngECE0_240lyf2.GIF.png

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • İstanbul'da sabah 06.00'dan itibaren yer yer kar yağışları görülecektir.


    forum.havaforum.com/attachment/125210/


    Tepe enverziyonu 800 hPa(2 km) olan kütlelerin ağırlıklı hedefi Anadolu yakası olacak gibi görünüyor. Bununla birlikte bu sığ deklerin ciddi bir birikime yol açması beklenmiyor. Ben kar izlemek istiyorum diyenler 06.00-16.00 arası radar takibi yaparak şansını deneyebilir.



    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • İyi günler değerli HavaForum sakinleri. Bu gece yaşayacağımız deniz etkili kar yağışları için bir analiz yapmak gerektiğini düşündüm.


    İlk olarak İstanbul için başlarsak ilk kütleleri gece 12'den itibaren gözlemleyebileceğimizi düşünüyorum. İlk kütleler şartlar gereği ilerleyen saatlere göre biraz daha sığ olacak. Skew-T grafiğini incelemek gerekirse:


    forum.havaforum.com/attachment/136055/


    İlk kütlelerin gözlemlenmeye başlanabileceğini bu grafikten anlayabiliyoruz. Tepe enverziyonu taban değer olan 700 hPa üzerine çıkmaya başlamış görünüyor. Rüzgar şiiri de ideale yakın ve yıldıza yakın bir yönden esiyor. Dolayısıyla İstanbul'un tüm ilçeleri bu potansiyel DEK'lerden etkilenmek için potansiyel aday gibi görünüyor. Ancak rüzgar hızları DEK oluşumu için olan alt sınıra dayanmış vaziyette, dolayısıyla ilk kütleler oldukça yavaş hareket edecek ve güney ilçelere inmesi hakkında bir soru işareti koymak gerek.


    Şimdi saatleri biraz ilerletelim ve gece geç saatlerin durumuna bakalım:


    forum.havaforum.com/attachment/136075/


    Saatler sabaha yaklaştığında bir anda tepe enverziyonunun arttığını ve 600 hPa(4 km)'ye dayandığını görüyoruz. Bunun anlamı yağışların şiddetinin giderek artacağıdır. Nemliliğin 600 hPa'ya kadar çok iyi olduğunu görüyoruz. Rüzgar şiiri ise her seviyede çok uygun ve yıldız yönünden esmeye devam ediyor. Rüzgar hızı ise yavaş yavaş artarak ideal noktaya yaklaştığını görüyoruz ve tüm bunlardan çıkartacağımız sonuç gece geç saatlerden itibaren yeşil-sarı ekolu, organize ve tren bantları görmeye başlayabiliriz.


    Şimdi saati sabah ilk saatlere ilerletelim:


    forum.havaforum.com/attachment/136082/


    Sabah ilk saatlere geldiğimizde önceki saat diliminden fark olarak rüzgar hızı artarak ideal noktaya ulaşmış gibi görünüyor. Diğer tüm şartlar üst paragraf ile aynı. Yani organize ve tren bantları minimum 09.00'a kadar görebileceğiz.


    Saatleri sabah geç saatlere ilerletelim:


    forum.havaforum.com/attachment/136084/


    Sabah geç saatlerde (09.00-12.00) tepe enverziyonu artarak 550 hPa yani 4600 metreye ulaşmış durumda. Rüzgar hızı artarak yıldız yönünden esmeye devam ediyor. Yani daha a kuvvetli organize kütleler şehri etkilemeye devam edecek.


    Bundan sonra DEK şartları bozulmaya başlıyor ve pazar akşam/gecesine kadar ara veriyor.


    Uzun lafın kısası bu gece 03.00'den itibaren yarın öğleye kadar şartlar DEK için oldukça ideal görünüyor. Kütlelerin rüzgar yönü itibariyle tüm ili etkilemesi beklenebilir. Rüzgar hızınında iyileşmesiyle beraber kütleler güney ilçelere ulaşacak. Kütlelerin ısrarcı olduğu noktalarda hatrı sayılır birikim yapması beklenirken, yağış şiddetine örnek vermek gerekirse 3-7 cm/h olarak bahsedilebilir.


    Bonus: ECMWF


    forum.havaforum.com/attachment/136093/


    ECMWF'de GFS Skew-T diyagramlarına destek oluyor. Tepe enverziyonunun 4.5 kmyi aştığı grafik nemlilik, rüzgar gibi parametrelerle organize DEK bantları için onay niteliği taşıyor.



    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • Vintersaga hocam bu güzel konu başlıgında sadece İstanbul özelinde mi analizler yapacaksın.Marmara geneli analizlerin olacak mı?

    hocam ben itekledim onu birazdan bizede getirir:) ama ufak bir tiyo bizimde skew-t ler iyi Bursa için, bakmıştım sabah:)

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • hocam ben itekledim onu birazdan bizede getirir:) ama ufak bir tiyo bizimde skew-t ler iyi Bursa için, bakmıştım sabah:)

    Eyvallah hocam.hayırlısı inşallah tüm kar severler olarak hepimiz kara doyarız ve hak ettik bunu bence :)

    ALAYINA İSYAN OLSUN,BURSAMIZA YEMİN OLSUN,

    AMATÖRE DÜŞSEN BİLE ,TERKEDENLER KAHPE OLSUN 🐊

  • İstanbul'dan sonra sıra Doğu Marmara'ya geliyor.


    İlk ilimiz Bursa'dan başlayalım:


    forum.havaforum.com/attachment/136139/


    Bursa'nın Skew-T şartlarına baktığımızda tepe enverziyonunun İstanbul'a benzer şekilde gece geç saatlerde düzelmesiyle birlikte kütle avına başlayacak. Nemliliğin muhteşem olduğu bu grafikte rüzgar şiiri ve hızıda ideal görünüyor. Organize kütlelerin Bursa'yı etkileyeceğini beklemek şaşırtıcı olmayacaktır. Kütlelerin pazar günü akşam saatlerine kadar aralıklarla etkili olmasını bekleyebiliriz, bu nedenle 5-15 cm arası kar örtüsü beklemek şaşırtıcı olmayacaktır.


    Kocaeliye geçtiğimizde:


    forum.havaforum.com/attachment/136147/


    Kocaeli'de ilk kütleler Bursa ve İstanbul'a göre daha geç etkileyebilir. Pazar günü akşam saatlerine kadar şehri etkileyecek organize DEK kütleleri varlığından bahsedebiliriz. Tepe noktası 4500 metreyi aşabilecek olan kütleler halihazırda olan/olmayan kar birikimine 5-15 cm arası ekleme yapabilir.


    Yalova içinde bu şartlar geçerlidir.


    Sakaryaya geçtiğimizde:


    forum.havaforum.com/attachment/136148/


    Gece geç saatlerden itibaren Sakaryayı etkileyecek olan kütleler pazar akşama kadar aralıklarla etkili olacak. Tepe enverziyonu İstanbul, Bursa, Kocaeli'ye göre daha iyi olan Sakarya'da kütleler daha etkili olabilir. Bu da halihazırda olan/olmayan kar birikimine 5-20 cm arası ekleme yapabilir.

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • Usta eline sağlık başarılar.