İtalya'daki Muazzam Kütle, Jet Akımlarının Yönü ve Ülkemizi Etkileme Durumu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Merhabalar. İtalya'daki üst katman (özellikle 250 ile 300 hPa, yani yerden ort. 10 km ile 9 km yükseklik) nemliliği ve rüzgâr yönü çok dikkat çekiyor. Son uydu görüntüsü şu şekilde:


    Düğünde davetliler başlarını yukarı kaldırdılar, karşılaştıkları manzarayla şoke oldular
    Dün akşam saatlerinde Gaziantep’teki bir düğünde akıllara durgunluk veren bir olay meydana geldi. Salonun üst katındaki atölyede çalışan işçinin, alçıpan…
    www.mynet.com


    HaberReport on Twitter
    “BiTaksi’ye “taksimetreni aç da gel” özelliği eklendi.”
    twitter.com


    ICON EU 250 hPa (ortalama 10 km) nemliliği verisi, son durumla doğru orantılı olduğundan, Cumulonimbus bulutlarının öngörüsü için kullanılması çok verimli olabilir:


    Wldcq.png



    Yarından itibaren, bu dev nem kütlesinin ülkemizin Trakya kesiminden başlayarak giriş yapması öngörülüyor:


    WtB0t.png


    Ama ilk başlarda orta katman nemliliği çok düşük olarak öngörüldüğünden, olası yağış zayıf olabilir izlenimi veriyor:


    WtNbI.png


    Soğuk havanın alçalıcı hareketi, orta katmandaki bu kuru havanın nemli olmasına vesile olabilecektir.


    Pazar gününden itibaren 250-300 hPa nemlilik öngörüsü şayet gerçekleşirse, özellikle İstanbul için de çok şiddetli yağışlara vesile olabilir:


    WtjQf.png



    İlerleyen saatlerde orta katman nemliliği ile rüzgârı da yeterli görünüyor, dolayısıyla olası Cumulonimbus bulutu gelişimi ihtimali, ülkemizin Batı Karadeniz kesimi başta olmak üzere; Marmara, Ege ve İç ile Kuzey Anadolu'da oldukça yüksek görünüyor.


    Saygılarımla...

  • Hayırlı olsun konu. Yağış değilde rüzgar hızı benim dikkatimi çekti modellerde.

    Teşekkürler hocam. Evet; ancak bu durum, yağışı daha etkili yapabilir. Rüzgârın poyraz yönden bayağı sert esmesi verisi, denizden aşırı nem getirmesinden ve denizin karaya göre sıcak olmasından ötürü; yeryüzündeki daha ılık hava ile yukarıdaki soğuk havanın karşılaşma riski çok önem arz edebilir.

  • FreezingRain hocam sizden başka birisi uyarı vermedi bunun sebebini merak ettim tahmininiz isabetli olursa gerçekten sizi kutlarım..

    Teşekkürler hocam. Prof. Dr. Orhan Şen, Marmara'nın doğusu ile Batı Karadeniz için yağış uyarısı yapmıştı:

    HaberReport on Twitter
    “Esenyurt, yabancı uyruklu bir şahsın küçük bir çocuğı taciz ettiği iddiası ile karıştı. Toplanan kalabalıklar nedeniyle bölgeye çok sayıda polis ekibi sevk…
    twitter.com


    Meteoroloji, her ihtimal göz önüne alınarak uygulanması gereken bir bilim dalıdır. Hava modellerinden mesela yağış tahmini için üst katman nemliliğini hesaba katan modele rastlamadım; ki bu değişken, çok önem arz eder.

  • Ülkemizdeki Orta-Üst katman rüzgârlarının, İtalya'dan güney-doğu-kuzey yönlü eğilim yönlü olarak esmesiyle; Bu yöreden gelen yoğun nem ve ılık hava sonucu özellikle yarın ülkemizin batı ve kuzey kesimlerinde yer yer şiddetli yağışla beraber, orta katmandaki yerel kuru hava sonucu yükselim (konvektif) kararsızlığı artmasıyla dolu ihtimali de mevcut:


    ICON 500 hPa Nemlilik:


    8WJfA.png



    300 hPa'daki yağış oranı haritası, özellikle Batı Karadeniz için aşırı yağış etkinliğinin (potansitel) olabileceğini gösteriyor. Bu değerinin nispeten biraz düşük (ort. 30-40 arası) olan yerlerde, dolu ihtimali daha yüksek:


    8WHwc.png





    Thompson işleyişine (index) göre, yarın özellikle Batı Karadeniz ile Marmara'nın orta ile doğusunda kuvvetli oraj ile beraber olmak üzere:


    mm/3H = 10 ise, mm/H = 30


    Yani 1 saatte 30 mm yağış öngörülüyor:


    8UqPQ.md.png

    (Türkiye, haritada belirttiğim yerdedir.)




    Bulut sıcaklığının düşük olması, olası Cumulonimbus ihtimalini artırır. Batı Karadeniz, Marmara'nın orta ile doğusu ve Ege'nin özellikle iç ve doğusunda bu ihtimal oldukça yüksek:


    8UZW0.png



    Dağa çarpıp yükselen (orografik) nem (sarı çember çizgileri) olan yerlerde (Batı Karadeniz, Marmara'nın yüksek yamaçları ve zirveleri) daha şiddetli yağış durumu da var:



    8W68S.png




    Verilere buradan ulaşabilirsiniz:

    can gurses on Twitter
    “"Hem elektrikte hem doğalgazda sürekli artırıyoruz, aç sefil geziyorlar ama ilginçtir hala sıcak suyla duş almakta ısrar eden bir kesim var... Vazgeçmiyorlar"…
    twitter.com

  • Parsel (kesim) Katman (hPa değeri) Derinliği, atmosferdeki olası mevcut CAPE'nin (Convective Available Potential Energy (Yükselimde Mevcut Potansiyel Enerji) ) ne kadar aşağıya doğru (değer ne kadar yüksekse (koyu kırmızı ve siyaha doğru) ) salınabileceğini belirtiyor.


    Yine yarın öğle saat 15'teki görüntü:


    8lPGH.png


    Gördüğünüz üzere, İç Ege, İç Anadolu'nun batısı ile kuzey ve kuzeybatısı, Batı Karadeniz ve Marmara'nın doğusu çok riskli görünüyor.


    3 günlük hareketli veri:


    Tuhaf Ama Sahici on Twitter
    “İstanbul'da dün yaşanan bir başka vaka.”
    mobile.twitter.com