İstanbul'un Efsanevi Kışları

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • "İstanbul'un Dillere Destan Eski Kışları"


    Evet bu konuda İstanbul ilimizin geçmiş yıllarda bulunan ve kayıtlara geçen efsanevi kışları hakkında konuşacağız. Bir çoğumuz İstanbul'da yaşayan kar severler olarak düşünmüşüzdür, acaba İstanbul'a en çok kar hangi yıllarda yağdı? Acaba kar rekoru kaç cm? Yada boğaz gerçekten eskiden dondu mu? Gibi konuları bu başlık altından konuşabiliriz...


    Kayıtlara alınmış en eski efsanevi kışlardan biri olan 1929 kışı ile başlayalım...


    "İstanbul'un 1929 Kışı"

    1929 kışı İstanbul'un gördüğü en sert kışlarından biriydi.


    KAR'A DEVAM...


    7 Ocak tarihinde o yılın düşen ilk karı ile 1929 kışı uzun haftalarca İstanbul şehrini esir almıştı.


    Hatta bazı denilenlere göre İstanbul ilinin Çamlıca, Dudullu, ve Bakırköy semtlerinde kurt ve yaban domuz sürüleri şehre indiği kışta, büyük bir yangın çıkmış ama susuzluk nedeni ile 216 ev söndürülemeyip kül olmuş.

    1929kışı Instagram posts - Gramho.com


    Bu kışta insanlar evlerinin önü karla kaplı olduğu için dışarıya çıkmamış olup, Beşiktaş semtinde mahalle aralarında kurtlar dolaşır olmuş, ve insanlara saldırır olmuş.


    Haliç de kısmen donmuş. Eyüp sırtlarında ki bir mahallede kar yolları ulaşım yapamaz hale getirince insanların dış dünya ile itibarı kesilmiş, fırtına nedeni ile evlerin çatılarını uçururken mahalleli evlerin enkazı altında açlık ve susuzlukla mücadele etmişti. Bu süreçte bin bir güçle mahalleye varan yardım ekipleri, mahallelileri kurtarıp yaklaşık 100 kadar kişiyi Eyüp'te bir camiye yerleştirmişti.


    KAR'A DEVAM...


    Bostancı, Erenköy, Beykoz gibi şehire uzak semtlerde hayat tamamen durmuş, cenazeler günlerce kaldırılmamış...


    Fırında ekmek yoğurma makineleri çalışmayınca çözüm bulamayan halk uzun bir ekmeksiz kalmıştı.


    Bu fırtınadan en çok kar edenler ise şoförler ve baston satıcılar olmuştu.


    Yolların buz tutması neticesi ile bir çok kişide yolda kayıp düşerek kırık, çıkık olmuştu. Bunu fırsat bulan bastoncular fiyatları oldukça yükseltmiş, hatta denilenlere göre fırtınadan önce 90 kuruş olan bastonlar fırtına sırasında ise 140 kuruşa kadar yükselmiş. Ayrıca fırtına sırasında bastoncular bastonları yaparken uçlarına çivi takmışlar.


    Kasaplar şiddetli soğuk nedeni ile donan etlerini bıçakla kesemeyip, onun yerine testere ile zor kanaat kesmişler...


    Bazı insanlar ise klasik kardan adam yapmaktan sıkılmış, bu işi sanat eserine döndürmüşlerdi. Gerçekten de güzel kareler ortaya çıkmış.

    İstanbul Kış Günlüğü - Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık


    28 Şubat gece geç saatlerde ender görülen bir doğa olayı yaşanmış, Varna sahillerinden gelen dev buz kütleleri boğazı kaplamıştı. "Burada şuna dikkat çekmek istiyorum arkadaşlar"

    İstanbul 1929 Kışı


    (Boğaz tam anlamı ile donmamıştır! Kuzeyden daha doğrusu Varna sahilinde oluşan dev buz kütleleri boğazdan geçerken, bir çok parça nedeni ile sıkışıp birbirlerine bir süre kenetlendiğinden dolayı donmuş olarak zannediliyor. Ama asıl nedeni budur değerli dostlar! Yani boğaz donmamış olup, sadece buz kütleleri boğazdan geçerken sıkışmıştır!)


    İstanbula giren buz ordusunun bir bölümü Anadolu sahilini takip ederek Haydarpaşa limanı tarafına, bir kısmı Saray burnu önlerinden geçerek Marmara'ya doğru yola çıktı. Marmara tarafına geçen buzların bir bölümü Hayırsızada tarafına, Sirkece önlerinden gelenlerin bir bölümü Galata'ya buralarda sıkıştı. Buzların kalınlığı bazı gazetelerde yazan bilgilere göre 10 ile 50 santim, bazı gazetelere göre de 3 ile 10 metre arasında değişiyordu. Sirkeci rıhtımı önlerinde toplanan meraklı maceraperestler, yakaladıklar buzların üstüne çıkıp dakikalarca dolaştılar.


    İstanbul Kış Günlüğü - Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık


    Sonunda ise kar esareti İstanbul'u terk etmişti ve bir çok insan bu duruma sevinmişti. Hayat artık normalle dönmüştü...


    Yorum yapabilir, bu konu ile ilgili fotoğraflar paylaşabilirsiniz:)


    Bir daha ki bölümde görüşmek üzere, sağlıcakla kalın... "Bu konu içinde zaman zaman İstanbul'un efsanevi kışlarını paylaşacağım"...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Yine 1929 kışından bir sinoptik; Ne kadar efsanevi muazzam basınç dizilimleri baksanıza.:love: Kusursuz resmen. Kışın modellerde yakın vadede bunu gösterse herhalde kafayı yerdik.^^hava-kars323uzays3271653126hava-kars323


    archivesnh-1929-2-2-0-0.pngarchivesnh-1929-2-2-0-1.pngarchives-1929-2-2-0-0.pngarchives-1929-2-2-0-1.png

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk