Şahsi Tahminler ve Yorumlar (2021 Sonbaharı)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 2012 efsane kışındada aynısı olmuştu. 4 şubat 2012 de bize gelen modellerde gösterilen sistem -20 ler batı avrupaya gitmişti.

    İki tane büyük kazık var zaten, biri dediğin 2012 Hatta hatırladığım kadarıyla Ecmwf bir ara yakın vadede ciddi ciddi -20 leri sokuyordu ama son anda bozmuştu. Birde bu 2018 şubat sistemi.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • İki tane büyük kazık var zaten, biri dediğin 2012 Hatta hatırladığım kadarıyla Ecmwf bir ara yakın vadede ciddi ciddi -20 leri sokuyordu ama son anda bozmuştu. Birde bu 2018 şubat sistemi.

    Türkiye sistem olarak coğrafi konum olarak diken üstünde 1 tane hareket vezirde eder rezilde eder.

  • İki tane büyük kazık var zaten, biri dediğin 2012 Hatta hatırladığım kadarıyla Ecmwf bir ara yakın vadede ciddi ciddi -20 leri sokuyordu ama son anda bozmuştu. Birde bu 2018 şubat sistemi.

    7-8 yasindayken takip mi ediyordun ecm'yi :)

  • KUTUP KAPLANI YOLDA!


    Herekse tekrardan selamlar dostlar:)

    Stratosfer olarak ilerleyen günlerde bir ısınmaya geçeceği yönünde kuvvetli sinyaller bulunmakta. Yani bir stratosfer ısınması kısaltması olarak (SSW) olabilecek gibi durmakta.

    10Hpa yani Zonal rüzgarlarda bir yavaşlama hatta doğudan esme ihtimalleri var.


    Geopot. and temperature 10 hPa= 60N= 27m/s : PV de yavaşlama; mevcut

    Yani Polar Vortex(PV)'nin gücünün yavaşlayacağı yönünde peki bu PV nin yavaşladığında bizim için ne olmuş oluyor;

    Yani Notrth Pole (Kutup Noktası) Artic bölgede bulunan kuvvetli Alçak basınçlar bir nebi yavaşlıyor. Bu sayede Dinamik YB(Yüksek Basınç)'lar Kutup da kendine yer bulmaya başlıyor. Bunun sonucu olarak ise her hangi bir 30-40 lı enlemlerde bulunan bir Yüksek basınç(YB) Kuzey yönlü olarak dik bir şekilde çıkabilmesi kolaylaşıyor... Bu nedenle de Kutup da bulunan YB ile birleşme ihtimalinin bulunduğunu da var sayarsak Güney enlemlere kuvvetli soğuk ataklar olarak geri dönüyor belki bu 850 de gördüğünüz kuzey kutbun da -20 ler - 15 ler ciddi manada güney enlemlere inmiş bulunuyor...

    Z_temp_10hpa_282.png


    Mesela Zonal rüzgarlara da bir göz atalım;

    Buradan da sizler için üstünde çizimler olarak göstermek istiyorum şimdi bize ne demek istiyor?

    Kuvvetli olan PV nin sonucu olan kuvvetli Jet stream( Jet Akımı) nedeni ile uzun zamandır güney enlemlere kuvvetli bir soğuk dalga inmedi ve sürekli olarak Artic bölgede bir soğuk birikmesi oldu. Bunun sonucu olarak zaten eninde sonunda bir SSW olduktan sonra o soğukların bir yere patlayacağı belli. Hemde öyle düşük bir atak ile değil... Çok ciddi bir şekilde biraz öncede belirtiğim gibi 850 hPa da kuvvetli soğukların güney enlemlere inmesi muhtemel.

    Peki diyorsunuz bu kadar soğuk birikti, bir yere patlak verecek. E buna nereye patlak verecek?

    İşte onun takibinin şimdi tam sırası, yani size şunu diyeyim bu gün yarın o efsanevi sinoptikleri GFS modelinin sonlarında yani şubat ayının ortasına doğru vermeye başlayacaktır. Uykusuzca, gecelerce model takip etmeye hazır olun. Belkide bu senenin en önemli model takipleri en iyi sinoptikler kapıda!

    Displace mı, split mi olacak?

    Bunu da zaman içinde göreceğiz. Ama Displace bizim için daha iyi bir şey:)

    O inişi dikdörtgen içine aldım.

    67253f4f.png


    AO;

    Ao içinde bu durum kafasını iyice karıştırmış durumda! E normal yani bu durumda kafasının karışması. En son ki yazımda Negatife(-) doğru bir iniş vardı, bu sefer hem bazı senayrolar hem (-) demiş hemde (+) demiş. Şu anlık kafası sütlü köpüklü kafası olmuş:)^^

    Ensemble Mean AO Outlooks


    NAO;

    Zaten Nao'nun karakteristiği nedini ile istikrar söz konusu olur genellikle. Fazla şaşmaz. Ay sonu gibi inişinin ardından tekrar çıkışında bize Ay başında bu mini bir sistem olarak geri dönecek. Yine bir sınırda sistem kapıda ay başı civarı.


    Ensemble Mean NAO Outlooks


    PNA;


    Pna içinde bizim için en önemli değer hafif negatif değerleridir. Çünkü bu değerlerde ABD nin doğusunda bir YB hakimiyeti oluyor genellikle. Bu nedenle de Atlantik'e karşı tepki olarak AB ler oluyor, ve AZOR da şaha kalkıyor. İstediğimiz değerlere ay ortası gibi geliyor...:thumbup:

    Ensemble Mean PNA Outlooks


    Mjo da bu yönde;

    Ensembele GFS

    GFS MJO index ensemble plume


    Yani şu gibi bir sonuç ortaya çıkmış oluyor dostlar; Ay başı bir fragman izleyeceğiz. Bu fragmanın ardından ay ortasında Kutup kaplanı vizyonda olacak. Ama benim kanımca daha nereye ineceği belli değil. Zaten bu yüzden size heyecanlı güncellemeler yolda diyorum. Bana sorarsanız hislerim bu sefer şansımızın bizden yana olacağını söylüyor. Hatta bence 2020 kışı " Sabrın sonunda efsane kış" olacak gibi aklımızda kalacağını düşünüyorum. Hava_Forum hocamın da dediği gibi şarjörler dolu beklesin, her an sıkabiliriz.:gun_bandana:

    Herkese iyi akşamlar

    Hepiniz kalın sağlıcakla:):)...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    3 Mal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Berkay34 Vay Kral.O Gün Demiştim.Efsane Ver Diye.Sağolasın.Köyden Selamlar.Buz Gibi

    Dur daha ben Efsane kesin demedim:) İhtimaller var dedim. Takip ediyoruz hep beraber, kuvvetli soğuklar olacak ama rotası belli değil. Kıl payı kaçırabilir, bize de gelebilir. Yani o yüzden şarjörler dolu beklesin dedim Hava_Forum hocanın dediği gibi.:) Bir yere fena şeyler olacak, ama inşallah bu sefer şans bizim yanımızda olur...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Dur daha ben Efsane kesin demedim:) İhtimaller var dedim. Takip ediyoruz hep beraber, kuvvetli soğuklar olacak ama rotası belli değil. Kıl payı kaçırabilir, bize de gelebilir. Yani o yüzden şarjörler dolu beklesin dedim Hava_Forum hocanın dediği gibi.:) Bir yere fena şeyler olacak, ama inşallah bu sefer şans bizim yanımızda olur...

    Efsane Olsunda Takibi Yeter.

  • Hocam inşahla dediğiniz gibi olur dört gözle bekliyoruz . semih hoamada sizede ve coğrafya budak hocamızada çok güveniyoruz

    ALLAH ihşahla utandırmaz takibe devam .

  • Bu akşam ki GFS güncellemesi SSW yi onayladı tekrardan, ihtimaller giderek güçleniyor! Stratosferin bir darbe yemesi elbet şarttı istediğimizi bulabilmek için:!:


    GFS 12z 10hPa

    10temp_anom_20200126_12_168.jpg?10temp_20200126_12_168.jpg?

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    Einmal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Displacement sol taraf da ki dostlar, sağ taraftaki ise split!

    Bizim için sol taraftaki yani SSW de displacement daha iyidir genellikle...

    Not=Displacement; Yer değiştirmiş PV( Polar Vortex)

    Not= Split; Bölünmüş PV( Polar Vortex)

    EPKE_FZUcAASLPq.jpg

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    2 Mal editiert, zuletzt von Berkay34 ()