Belli Başlı Meteorolojik Dönemler, Koç Ayı ,Koç Katımı Fırtınası, 29 Kasım-2 Aralık Sistemi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • DoquKaradeniz28 hocam gerçekten potansiyelli ancak benim korkularım var önümüzdeki kışla ilgili. bölge konusunda yazdım.

    Hocam vaktim olmadı cevaplamaya kusura bakmayın. Oluşum sebepleri hakkında huseinskas hocama aynen katılıyorum. Topoğrafik yapımız bu alana sebep oluyor düşüncesindeyim. Bulunduğu bölgeye göre ılıman deniz, yükselici hava hareketine neden oluyor. Dönüş esnasında, Karadeniz dağları ve Kafkaslar, alanın genişlemesine engel oluyor. Fakat bu alan daha çok, stabil anlarda ve yumuşak sistemlerde etkili dikkat ettiyseniz. Sert bir salınım, o alanı parçalayıp geçecektir. İçinizi rahat tutun;)

  • manik depresif

    Aşağıda Ecmwf nin akşam güncellemesini paylaştım. Anlatmak istediğim net bir biçimde görülüyor. Sistem inerken, Kafkaslara takılıyor. O AB de sırf bu sebepten oluşuyor. Cold.EFso hocamın kulakları çınlasın bize Kafkas zafiyetini yıkacak sistem lazım.

    ce85fb3225.jpg


    437032a.jpg


    8640c.jpg


    6599b58e2bfaef5a8.jpg


    Dikkat ederseniz, ilk resim, 96. Saatte o AB orda yok. Sistem Kafkaslara çarpıp kıvrılınca oluşuyor hocam.

  • Aslında olumlu düşünürüm ben hep bu konuda. Eğer Kafkaslar olmasa, D. Karadeniz Sibirya olurdu. Ne yeşillik kalırdı, ne ılıman iklim, ne çay, ne fındık, ne de yaylalar.

    Orası öyle hocam. Demek ki bu kentte insanlar tüm bunları gözlemleyip, değerlendirip ona göre şehirleşmişler.

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...

  • DoquKaradeniz28 bu basınç yanılmıyorsam balkan veya romanya kökenli sistemlerde pekoluşmuyordu aslında bize şöyle doğudan ull inse çokgüzel olurdu 😊 inşallah buyıl enaz bitane ull iner.

    Polar kökenli ataklarda oluşmuyor pek hocam doğrudur. Romanya-Moldova-Ukrayna üzerinden siklonla sürüklenen sistemler, genelde bu alanı dağıtıyor.

  • 2b85476e19f.jpg

    eylül ayıyla birlikte sibirya termiğinde kuvvetlenme başlayacak ve beraberinde yoğun karyağışları görülmeye başlanacak bubölgedeki kar örtüsünü hafta hafta kontrol edicez nekardar yüksek örtü olursa birokadar soğuklar bizim enlemlere daha kararlı ve kuvvetli gelir.bakalım kar örtüsü buyıl kaç cm ye ulaşacak😊

  • Ayeser dönemini bitirdik. Küçük Ayeser gayet ilginç, maceralı oldu. Yağışlar, dolular, orajlar, mevsimine göre serin ataklarla geçirdik. Büyük Ayeser dönemi ise pek benim beklediğimi veremedi. Ha, serin oldu mu, oldu, yağış var mıydı, vardı, ama ben daha sert bir dönem bekliyordum, bu yıl olmadı.

    Böylece geldik Istavurt dönemine. Sonbaharın ilk ayı olan Istavurt, halk ağzında ısla-kurut olarak şakalaştırılmış bir aydır. Bir gün güneş bir gün yağmur, hareketli havalar beklenen bir dönemdir. Bu olaylar aynı gün içinde bile gerçekleşebilir. 14 Eylül'de başlayıp, 14 Ekim'de sona erer. Bitişi, genellikle sert bir lodos, yahut sert bir soğuk atakla olur.

    İyi seyirler^^

  • eline emeğine sağlık DoquKaradeniz28 güzelbir paragraf olmuş 😊 biz köyde ıslanıp ıslanıp kuruyoz zaten😀 2 yıldır farkındaysan doğrudürüst hamsi yiyemedik neden kıyılarda kış beklentinin altında kaldığı için deniz suyunda fazla soğumada olmadı.benim takibime göre bu hamsi kışı eniyi analiz eden balık türü özelliklede bizim bölgemizde nezaman hamsi kıyıya yaklaşırsa ozaman bolçıkıyor ve kışta iyi geçiyor bakalım buyıl hamsi nasıl olacak palamut'un az olduğu yıllarda hamsi genelde bol olurder balıkçılarımız.

  • Eylül'ün 14'ünden sonra, yani tamda Istavurt başlangıcıyla beraber, Gfs modeline göre, hareketli bir dönem daha başlayacak.

    Gözüken o ki, büyük bir ihtimalle ya sadece Kafkaslara, ya da hem Kafkaslara hem Kaçkarlara sonbaharın ilk beyaz taneleri düşecek.

    Elbette beklenmeyen bir durum değil bu, fakat yine de sezonun ilki olması açısından gözümüz kulağımız oralarda olacak. Takip başladı;)

  • Eylül'ün 14'ünden sonra, yani tamda Istavurt başlangıcıyla beraber, Gfs modeline göre, hareketli bir dönem daha başlayacak.

    Gözüken o ki, büyük bir ihtimalle ya sadece Kafkaslara, ya da hem Kafkaslara hem Kaçkarlara sonbaharın ilk beyaz taneleri düşecek.

    Elbette beklenmeyen bir durum değil bu, fakat yine de sezonun ilki olması açısından gözümüz kulağımız oralarda olacak. Takip başladı;)

    Hocam emareler güçlenmeye, diyagramlar düşmeye devam ediyor bahsettiğiniz tarihlerde. İnşallah bu sefer modellerin gösterdiği gibi gelir.

    Kafkaslar'dan gelen soğuk hava dalgası...

  • DoquKaradeniz28 sistemde içkesimlere kar yapacak potansiyel var zaten 3 olur 5 olur orasını yağışharitalarından takip etmek lazım

    nediyeyim buyılki kıştan beklentimiz yüksek taa yazınbaşından beridir diyorum zaten geçen yıla oranla Ao ve Nao dada belli başlı değişiklikler var bıkış nötr olasılığı çok yüksek geçenyıl butam tersiydi yinede polar ataklara güvendik oda ucundan kıyısından geçiverdi ama buyıl kaçamayacak sistemcik lerden ziyade ben baba sistemlerin enaz bitanesinin bizi ziyaret edeceğinden hiç kuşkumyok içim rahat panik yapmaya gerek yok inşallah yanılmayız beklentilerimiz buyönde buarada şimdiden odunu kömürü bolyap kışın çok ihtiyacın olacak 😀😊