Kar Yağarken Hava Sıcaklığı Nasıl Değişir?

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Kar yağarken hava neden ısınır? Kar yağarken hava neden daha sıcak olur? Kar yağınca hava yumuşar mı?

    Çoğu kişinin merak ettiği soruların başında kar yağarken hava ısınır mı?, kar yağarken hava neden ısınır?, kar yağarken hava sıcaklığı nasıl değişir? gibi sorular gelmektedir. Kar yağarken havanın ısınması kısmen doğru bilgidir. Kar başlamadan önce yeryüzünden bir miktar suyun buharlaşıp yağışa dönüşmesi gerekir. Bu buharlaşma havanın ısınması ile gerçekleşir. Aslında burada olan kar yağışından hemen öncesinde gerçekleşen ısınmadır ve bu ısınma kar yağışının oluşması aşamasında yaşanır. Halk arasında sıkça ifade edilen “Kar yağsın hava yumuşar“, “kar yağınca hava yumuşar” sözleri bu konuyla ilgilidir.

    TUBİTAK bilimler sözlüğü ise bu konuda iki neden ileri sürmektedir. Birinci neden; kar yağışı, havanın bulutlu olması anlamına gelmektedir. Böyle havalarda özellikle geceleri yeryüzü uzun dalga boylu ışınım yayınlama yoluyla çok fazla soğuma gerçekleşmez, yani diğer bir anlatımla ayaz yaşanmaz.

    İkinci bir neden ise; hem gece, hem de gündüz kar yağarken kar kristalleri, buluttan ayrıldıktan sonra havada yeryüzüne doğru düşerken onlara temas eden su buharı buza dönüşerek üzerlerinde birikir ve kar kristallerine temas eden aşırı soğumuş sıvı su damlacıkları da kar kristallerinin üzerinde donar. Bu faz değişimleri esnasında gizli ısı açığa çıkar. Su buharının birikmesi 680, donma 80 ve yoğunlaşma 600 Kalori olmak üzere atmosfere ısı ilave edilir. Bu değişik faz değişimlerinden açığa çıkan gizli ısılar az da olsa havanın ısınmasına neden olmaktadır.

    Kar Yağarken Hava Sıcaklığı Nasıl Değişir? yazısı ilk önce Hava Forum I Meteorolojik Hava Durumu Sitesi üzerinde ortaya çıktı.

    Kaynak: https://www.havaforum.com/kar-…-sicakligi-nasil-degisir/

    Bu hesap Hava Forum'un ana sayfasında yayınlanan yazıları otomatik olarak forumda paylaşmaktadır.