Beiträge von HF Bot

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Kaynak: https://www.havaforum.com/agir…mak-uzere-dolu-riski-var/

    Kaynak: https://www.havaforum.com/yeni…aklik-dalgalanmalari-var/

    Kaynak: https://www.havaforum.com/istanbul-elektrik-firtinasi/

    Kaynak: https://www.havaforum.com/elektrik-firtinasi-nedir/

    Kaynak: https://www.havaforum.com/marm…eteorolojik-hareketlilik/

    Kaynak: https://www.havaforum.com/sonbaharda-yaz-havasi/

    Kaynak: https://www.havaforum.com/meltem-nedir/

    Kaynak: https://www.havaforum.com/sonbahardan-kotu-haber-var/

    Kaynak: https://www.havaforum.com/bulu…nsan-hangi-gruba-giriyor/

    Kaynak: https://www.havaforum.com/gune…nsan-hangi-gruba-giriyor/

    Kuş Konmaz Camii’nin Hikayesi, Neden Kuşkonmaz?

    İstanbul, Üsküdar’da bulunan Kuşkonmaz Camii’ne; kuzey ve güney rüzgarlarının kesişme noktasında bulunduğundan kuşlar konmuyor. Araştırmalar rüzgarların gerçekliğine hak veriyor. Kuşkonmaz Cami’sinde kuşlar gerçekten rüzgarlar sebebiyle konaklamıyor. Üsküdar’da bulunan Kuşkonmaz Cami, Mimar Sinan tarafından bu rüzgar hesaplamaları yapılarak inşa edilmiştir.

    Ee7MrJmX0AEH8bL?format=jpg&name=large

    Fotoğraf: İbrahim Yaşar

    Kuşkonmaz Camisinin Hikayesi yazısı ilk önce Hava Forum I Meteorolojik Hava Durumu Sitesi üzerinde ortaya çıktı.

    Kaynak: https://www.havaforum.com/kuskonmaz-camisinin-hikayesi/

    En Uzun Yol Alan Yıldırım ve En Uzun Süreli Yıldırım Rekoru!

    Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre, dünyanın en uzun yıldırımı 31 Ekim 2018’de gerçekleşti. Brezilya’da gerçekleşen bu yıldırımın uzunluğunun 700 kilometre olduğu açıklandı. Bu uzunluk, karayoluyla İstanbul – Konya arasındaki mesafeye denk gelmektedir. Ayrıca en uzun süreli yıldırım rekoruna dair bilgiler de paylaşıldı. En uzun süreli yıldırım, 4 Mart 2019’da Arjantin’de meydana geldi. Bu yıldırım tam olarak 16.73 saniye sürdü.

    En Uzun Yol Alan Yıldırım ve En Uzun Süreli Yıldırım yazısı ilk önce Hava Forum I Meteorolojik Hava Durumu Sitesi üzerinde ortaya çıktı.

    Kaynak: https://www.havaforum.com/en-u…-en-uzun-sureli-yildirim/

    Kaynak: https://www.havaforum.com/ista…um-dolu-ne-ararsan-vardi/

    Elon Musk: “Mars’ta inanılmaz miktarda su var!”

    Mars’ın kuzey kutup bölgesindeki Olympia Undae kum denizinin güneyinde yer alan 81.4 kilometre çapındaki Korolev krateri çok net bir şekilde görüntülendi. ESA tarafından yayınlanan fotoğraflarda bu su kaynağı açıkça gözükmektedir. Elon Musk, fotoğrafın altına sosyal medya hesabından “Mars’ta inanılmaz miktarda su var” şeklinde yorumda bulundu. Yorum sonrası Mars hayranlarından büyük heyecan oldu.

    İşte o fotoğraflar:

    Mars’taki İnanılmaz Su Deposu! yazısı ilk önce Hava Forum I Meteorolojik Hava Durumu Sitesi üzerinde ortaya çıktı.

    Kaynak: https://www.havaforum.com/marstaki-inanilmaz-su-deposu/

    Havalar Ne Zaman Isınacak? Sıcaklıklar Ne Zaman Yükselecek? İşte son raporlar…

    Tahminlere göre yurdumuz 1 Haziran itibarıyla yeni bir serin ve yağışlı havanın etkisi altına girecek. 1 Haziran Pazartesi günü yurdun batı kesimlerinden başlayarak serin ve yağışlı hava dalgası yurdu etkisi altına alıyor. Sıcaklıklar gündüz 17-20 derece arasına gerileyecek. Başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde yeni haftada gök gürültülü, şimşekli, yıldırımlı sağanak yağmur geçişleri bekleniyor.

    Hafta Sonu Isınma Başlıyor…

    Yeni haftada görülmesi beklenen serin ve yağışlı hava şartlarının ardından 5-6 Haziran’dan itibaren yurdumuza sıcak hava dalgası geliyor. Beklenen sıcak hava dalgasıyla birlikte ani bir ısınma gerçekleşecek. İstanbul’da hafta sonu gündüz sıcaklıkları 28-31 derecelere, İzmir’de 33-36 derecelere, Ankara’da 29-32 derecelere çıkacak. Ancak beklenen bu ısınma uzun soluklu gözükmüyor. 10-12 Haziran civarı yani sonraki hafta ortasında tekrar bir serin ve gök gürültülü sağanak yağmur geçişlerinin görüldüğü hava şartları etkili olabilir.

    Mevsim Normalleri Üzerine Çıkıyoruz…


    İstanbul için sıcaklık ve yağış tahmin modellerinin grafiğe dökülmüş hali. Kırmızı çizgi mevsim normallerindeki sıcaklığı göstermektedir. Grafik, kırmızı çizgiyi aşan günlerde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkacağına işaret etmektedir.

    Havalar Ne Zaman Isınır? Sıcaklıklar Ne Zaman Yükselecek? yazısı ilk önce Hava Forum I Meteorolojik Hava Durumu Sitesi üzerinde ortaya çıktı.

    Kaynak: https://www.havaforum.com/hava…klar-ne-zaman-yukselecek/

    Kaynak: https://www.havaforum.com/harv…oloji-coronavirus-analiz/

    Kaynak: https://www.havaforum.com/istanbulda-meteor-dustu/

    Yapılan son araştırmalara göre COVID-19 pandemisi sebebiyle bu yıl küresel karbondioksit salınımının %7 azalacağı düşünülüyor. Bu değer 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük değer fakat Brezilya’da farklı yönde bir ilerleyiş söz konusu. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırmaya göre, 2020 yılında Brezilya’da sera gazı salınımının %10-20 artabileceği belirtildi. Raporda bunun sebebinin pandemiye rağmen artan ormansızlaştırma etkinlikleri olarak ifade ediliyor. İlk verilen değerlere göre Amazon’da ilk 4 ayda ormansızlaştırma bir önceki yıla göre %55 arttı.

    Tahribatın yapıldığı ve Dünya’nın akciğerleri olarak bilinen Amazon Ormanlarının %60’ı Brezilya sınırları içerisinde bulunmaktadır ve yüksek miktarda bir sera gazı emicisidir. Bu nedenle Amazon’da son yıllarda artan tahribat, büyük bir küresel çevre sorunudur. Bununla birlikte Brezilya enerjisinin büyük bir kısmını hidroelektrik santral ve rüzgar enerjisi gibi çeşitli yenilenebilir kaynaklardan sağlamaktadır fakat buna rağmen artan sera gazı miktarı ormanların ne kadar büyük bir öneminin olduğunu bize anlatmaktadır.

    Dünya’nın Aksine Brezilya’da Sera Gazı Emisyonları Artıyor! yazısı ilk önce Hava Forum I Meteorolojik Hava Durumu Sitesi üzerinde ortaya çıktı.

    Kaynak: https://www.havaforum.com/duny…gazi-emisyonlari-artiyor/

    Doğubayazıt ilçesinde bir akaryakıt istasyonunda çalışan işçilerin oturduğu kulübe, çıkan fırtına ile adeta uçtu. Kulübenin içindeki bir işçi kendisini son anda dışarı atmayı başardı.

    Doğu Anadolu bölgesinde etkili olan ve birçok ev ve iş yerinin çatısını uçuran, ağaçları kökünden söken fırtına Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde faciaya yol açacaktı. Hızı saatte 80 kilometreyi bulan fırtına bir akaryakıt istasyonunda işçilerinin oturduğu konteyneri yerinden söktü. Konteynerin içeresindeki bir işçi son anda kendini dışarı atmayı başardı.

    İşte o anlar…

    Rüzgarın Devirdiği Kulübeden Saniyeler Öncesinden Çıktı! yazısı ilk önce Hava Forum I Meteorolojik Hava Durumu Sitesi üzerinde ortaya çıktı.

    Paletli Yıldırım Ne Demek?

    Paletli yıldırım, yıldırım ve şimşek hadiselerinin insan vücudundaki damarlar gibi kılcal şekilde yayılarak gökyüzünde kopmadan, geniş alanda yayılarak etkili olmasına verilen addır. Palet yıldırım ve genel olarak yıldırımlar, bulutların üst katmanlarında oluşan pozitif yükler ile alt katmanlarda oluşan negatif yükler arasındaki enerji transferi olarak tanımlanabilir. Yıldırım konusunda kesin bilgiler bulunmamakla birlikte, bulutlardaki buz kristallerinin sürtünerek elektrik yüklerini meydana getirdiği ve etkileşim sonucunda yıldırım oluştuğu söylenmektedir. Yıldırım ile şimşek birbirinden farklı kavramlardır. Şimşek bulutlar arasında gerçekleşirken, yıldırım bulutlar ile toprak arasında ve yaklaşık 1000 km hızla gerçekleşmektedir. Yıldırımın düştüğü bölgede ani ısı değişimleri olur ve sonucunda hortumlar meydana gelebilir.

    Paletli Yıldırım Nedir? yazısı ilk önce Hava Forum I Meteorolojik Hava Durumu Sitesi üzerinde ortaya çıktı.

    Kaynak: https://www.havaforum.com/paletli-yildirim-nedir/