Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Akdeniz civarında günler yaklaştıkça tepki a.b alanı oluşacaktır kuzeyimizde ki soğukları da tepki a.b alanı sayesinde aşağı çekeriz sinoptik gayet güzel.Model tepki a.b alanını görmemesi normal.

    tepki ab.yi vermeme konusunda ısrar var en son 6 ocak 2015 sisteminde bu denli ısrar vardı Karadeniz iyi kar aldı ama Marmara çuvallamıştı efsane soğuklara rağmen. Neden alçak basınç oluşmuyor ayrıca irdelenmesi gerekir.

  • tepki ab.yi vermeme konusunda ısrar var en son 6 ocak 2015 sisteminde bu denli ısrar vardı Karadeniz iyi kar aldı ama Marmara çuvallamıştı efsane soğuklara rağmen. Neden alçak basınç oluşmuyor ayrıca irdelenmesi gerekir.

    Gray dikkatli bak bilmeyenler ayrı sen ayrı sen biliyorsun dikkatli bakmıyorsun. 192.saatte zaten ab alanı var soğuğun akış yönüne doğru. İtalya üzerinde. Devamında dönüş hareketi ile bize iniş yapınca 1015 mb ab alanı var akdenizde 240.saatte 1010 mb a kadar derinleşiyor hatta.

  • Gray dikkatli bak bilmeyenler ayrı sen ayrı sen biliyorsun dikkatli bakmıyorsun. 192.saatte zaten ab alanı var soğuğun akış yönüne doğru. İtalya üzerinde. Devamında dönüş hareketi ile bize iniş yapınca 1015 mb ab alanı var akdenizde 240.saatte 1010 mb a kadar derinleşiyor hatta.

    Ben 200'den sonrasına baktım zaten ders çalışıyorum bir yandan detaylı incelemiyorum :)

    Düzeltme: Tam olarak 252h ye bakmışım olayla alakam yok :)

  • Icon da iyi gem daha çok batıya. Vermiş ki bu ihtimalde var böylesi sistemlerde Yani hafif batıya yatayda bize gelince sizlerde biliyorsunuz Huseinkas bir ara paylaşmıştı ona benziyor kıyıya ip gibi uzanan bulut silsilesi saatlerce yağan yoğun kar vs vs. Tehlikeside üstümüzde oluşacak tepki ab si eğer hızlıca Doğuya kaçmazda kalırsa Ozaman yandık. Başımıza geldi. Bunları sizlerde biliyorsunuz açıklıyayım dedim.

  • İstediğimiz gibi oldu Azor iyi dayandı. Yalnız Azor çok az daha batıda olsa mükemmele dönüşür. Çok batıda kalırsa belki yine sıcak sektörde kalmayız ama 8 Ocak 2015 gibi ab alanının doğuya kaymasını bekleriz. Azcık batıda kalması halinde 24 Ocak 2016 gibi uzun ve etkili bir sistem olur.


    Birde şu var ki 240 da iniş yapan ab alanı 1010 mb eğer 1015 olsa soğuklar daha da kuvvetlenir çok fark eder. Zaten kuzeyde dönüş hareketi yaparken yeteri kadar soğuyor ama biraz daha soğusa zarar gelmez. Akşam Ecmwf yi paylaşacağım müsait olursam. Ona da ayarı vermeye çalışacağız.:);)

    Burada anlamak istediğimi çok iyi resmetmiş bu çıktı.


    http://www.meteociel.fr/modele…192&code=3&mode=1&carte=1

  • tepki ab.yi vermeme konusunda ısrar var en son 6 ocak 2015 sisteminde bu denli ısrar vardı Karadeniz iyi kar aldı ama Marmara çuvallamıştı efsane soğuklara rağmen. Neden alçak basınç oluşmuyor ayrıca irdelenmesi gerekir.

    Tepki a.b alanlarının nerede oluşacağı son 144 saate girmeden net bilgi vermeyecek zaten vermiş olduğun örnekte ki gibi.Çok ince ve belirleyeci olan bir etken bu.

    bunu da modellerin geç görme sebebi ısı alışverişinin nerede oluşacağını kestirememesinden kaynaklı asor 10 mb daha güçlü olsa akdeniz havzasına soğukların nüfuzu daha da güçlü olacaktır.Son ana kadar bu da değiştiği için en net bilgiyi 144 h içinde edineceğiz takibe devam.

  • Sistemler iki part halinde inecek. Ay sonunda görünen ilk sistemin etki alanında olacağız ve tatminkar düzeyde kar alacağız. Hemen ardından görünen sistem efsane semihin bahsettiği batılı gelişecek olanından. Özetlemek gerekirse 25'i ön ayak, yılbaşı kar sonrası Orta Avrupa, Balkanlar ve batı bölgeler.