İç Ege ve Batı Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Selam arkadaşlar 😀 kış başı ön bilgilendirme yapmıştım . Yani ilk yarısından bir cacık olmaz demiştik ve bende işe güce odaklamıştım kendimi . Ocak ikinci haftadan sonraya odaklanmanız gerektiğini öncesinde birşey olmadığını denizlilerin özel wp gurubunda belirtmiştim buraya pek bakamadım :) patern değişikliği nihayetinde gerçekleşiyor . Kışın geri kalanı umarım sonbahar tadında değil kış tadında devam eder . Evet potansiyel olarak çok güzel bir sistem gözüküyor . Ama dediğim gibi şimdilik potansiyel . İzlandanin kudurmuş şekilde hallerine boyun eğen azor kışın ilk yarısını mahvetti . Umarım bu sistemde izin verir de azor Avrupa'da hakimiyetini kurar . Bizde sistem değil sistemler alırız . İki güne kadar netleşeceğini düşünüyorum . Gfs fena değil bir iki dokunuşla mükemmel olabilir . Ama ecmwf sistemi oteliyor . Biraz daha zamana ihtiyaç var net konuşabilmek için . GELDİGİME GÖRE SİSTEM VAR DEMEKTİR DİYEDE EKLEME YAPAYIM :D cümleten iyi akşamlar .

    Hoşgeldin Usta

    30 ocak tarihindeki gelişmeler 1 haftadır istikrarlı ve olumlu yönde gidiyor. Değişkenlik bugün de gösterdi fakat o güne dair inancım kat kat fazla şimdilik herkes beklemede diye düşünüyorum.

  • Meteorolojik tahmin yöntemlerinin yenilenmesi ve algoritmalarının değiştirilmesi lazım , elde edilen verilerle bu verilere uygun elde edilen çıktılar geçerliliğini yitirdi.

    Geçmişte neler olduğuna bakılarak yapılan , şu senelerde böyleymiş , o zaman ki gidişata bakarsak bu yıl veya önümüzdeki günler şöyle olur deme zamanı da bitti.

    Fazlar , MJO’lar , el nino ve la ninalar , bakılan onca parametreler değişti ve değişmeye devam edecek …

    Model takip sayfalarının da her güncellemede aşırı farklı senaryolar veriyor olması bu yüzden maalesef .

    . Bence, dikkat ediniz , bence diyorum .

    Meteorolojide ancak nowcasting yapılabilecek , bırakın mevsimsel tahmini , bir hafta sonrasında bile neler olabileceğini öngöremiyoruz .

    Meteoroloji biliminde köklü değişiklikler yapılmalı .

    Türkiye’nin iklimi içinse bence , bakın yine bence diyorum olacak olan şu; Kışlar ılık ve kurak , yazlar ise aşırı sıcak ve kurak . Su dünyadaki en kıymetli şey olacak ve tarım ürünleri de beraberinde.

    Tabii ki arada ekstrem olaylarda devam edecek, olmadık zamanda aşırı sıcaklar , aşırı yağışlar , metrelik karlar ve aşırı soğuklar ,hemen arkasından ısınma , mevsimine uygun olamayan meteorolojik olaylar sıradanlaşacak ve yine bu gıda üretiminde sorunların artmasına sebep olacak .

    Artık , şu gündelik sorunlardan çıkıp gelecekteki sorunlara çözümler üretmeye başlamanın zamanı geldi de geçiyor bile , suyu depolamak ve gerekli yerlerde kullanmak zaruri değil , mecburi .

  • Bu seneden hiç birşey olmaz aralığı boş geçtik ocağı boş geçtik şubatta oyle gelip gider ötelendikçe öteleniyor inancımı kaybettim artık umarım bahar yağmurlarını bolca alırız

    1881-1938 <3