Ay Kuşağı Nedir?

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ay kuşağı, ay ışığının su damlacıklarında kırılmasıyla meydana gelen kuşaktır. Gökkuşağından farkı ay ışığı ile oluşmasıdır. Beyaz gökkuşağı olarakta bilinir. Beyaz gökkuşağı denmesinin sebebi ise ay ışığının güneş ışığına göre çok soluk olması nedeniyle, insan gözünün ay kuşağında renkleri birbirinden ayıramaması ve bu nedenle beyaz görünmesindendir. Fakat fotoğraf makineleri ile uzun pozlama esnasında renkler birbirinden ayırt edilebilmektedir. Tarihte ise ay kuşağından ilk olarak M.Ö 350 yılında Aristotales, Meteoroloji adlı eserinde bahsetmiştir.

    Oluşumunda su damlacıkları rol aldığı için büyük şelalerde ve sağanak yağmur esnasında gözlemlenebilir. Ay gözleyene göre tam karşıda olmalıdır ve ayın çok parlak olması gerekir. Bu nedenle ayın dolunay fazı yada ona çok bir fazda olması gerekir. Bir diğer şart ise ayın gökyüzünde alçak bir noktada olması gerekmektedir, yani ayın yaklaşık <42 derece olması gerektiğinden gün batımından sonraki birkaç saat veya gün doğumundan önceki birkaç saate kadar gözlemlenebilmesi muhtemeldir. Gecelerin uzun olması sebebiyle kış aylarında gözlemlenebilme ihtimali artar. İşte tüm bu gereklilikler ay kuşağını nadir ve harika bir doğa olayı yapar.

    Dünya’da ABD’de Yosemite Ulusal Parkı, Afrika’da Victoria Şelalesi ve Hırvatistan’da Plitvice Gölleri ay kuşaklarının gözlemlenebildiği en ünlü yerler olarak bilinmektedir.

    Ay Kuşağı Nedir? yazısı ilk önce Hava Forum I Meteorolojik Hava Durumu Sitesi üzerinde ortaya çıktı.

    Kaynak: https://www.havaforum.com/ay-kusagi-nedir/

    Bu hesap Hava Forum'un ana sayfasında yayınlanan yazıları otomatik olarak forumda paylaşmaktadır.