2018-2019 KIŞI UFAK TEFEK RİVAYETLER

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • MJO tarihselliğine bakılarak 2012 ocak-nisan aktiviteliği 2018 le çok benzeşmekte...2012/13 kışına benzerliğinde bir veri daha eklenmiş oluyor...

    pct_amplitude_realtime.gif

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Umut ya da umutsuz olabilecek bir durum yok daha Ağustos başındayız.Hele bir kasıma gelelim.Bu çalışmalar uzun metrajlı incelemeler. Hava_Forum hocamın kulaklarını çınlatırsam o çoktan şekillendirmeye başlamıştır...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • hadi bakalim hayirlisi. Sonbaharin gidişatida onemli... o degilde zaten biz en azindan son 4-5 kış sezondur sicakliklar normallerin uzerinde seyrediyoruz. Ama aldigimiz sistemler devasa idi. 2020 den sonrasi ni bakacaz allah izin verirse.

  • EL NİNO üzerine faydalı bir çalışmayı kısmen paylaşıyorum ;

    2000'li yılların ortalarından beri bir dizi çalışma, EP(Doğu Pasifik) ve CP(Orta Pasifik) El Niño telekonfeksiyonlarına odaklanmıştır. Bazı çalışmalar, tek bir EP El Niño ve CP El Niño olayına karşılık olarak yağış ve sıcaklık anomalilerindeki farklılıkları karşılaştırmıştır (örneğin, Şekil 4 - 6 ) (Ashok ve ark., 2009 ; Barnard ve ark., 2011 ; Kumar ve ark., 2006 ; McPhaden, 2004 ).


    rog20158-fig-0004-m.jpg

    rog20158-fig-0006-m.jpg



    Diğerleri, bir dizi EP El Niño ve CP El Niño olayına dayalı olarak teleconneksiyon kompozitlerinde gözlemlenen farklılıkları analiz etmiştir (Ashok ve diğerleri, 2007 ; Garfinkel ve diğ., 2013 ; Graf & Zanchettin , 2012 ; Taschetto & England, 2009).; Weng ve arkadaşları, 2007 ; Yeh ve arkadaşları, 2009 ; Yu ve Zou, 2013). Bu sonuçların yorumlanması, kayıttaki sınırlı sayıda El Nino olayından dolayı dikkatli olmak zorundadır. Böylece, birçok bölgesel ENSO çökeltme ve sıcaklık tele-bağlantılarının kesin doğasında belirsizlikler vardır. Bununla birlikte, EP El Niño ve CP El Niño'nun önde gelen ENSO tele-bağlantı özellikleri, mevcut gözlemlerden elde edildi ve EP El Niño ve CP El Niño'nun uzak alanları nasıl etkilediğine dair ipuçları veriyor. Aşağıda yayınlanmış literatüre dayanarak her kıta için EP ve CP El Niños'a yağış ve sıcaklık tepkisi özetlenmektedir. Bununla birlikte, bu tepkilerin, hatırı sayılır bir atmosferik gürültünün arka planına karşı El Nino sinyalini temsil ettiğine dikkat edilmelidir.

    Amerika Kıtası

    Orta ve Kuzey Kuzey Amerika, CP El Niño yıllarının kış zirvesinden önce ‐ normalden daha ılıman bir yaz geçirmektedir (Weng et al., 2007 ). Alaska'dan Kaliforniya'ya uzanan Batı Kuzey Amerika, CP El Niños'un kış zirvesinden önce, fakat EP El Niños'ta daha soğuk veya normal olana kadar yaz aylarında daha sıcaktır (Weng et al., 2007 ). EP Niño ve CP El Niños'un neden olduğu telekonferanslardaki farklılıklar nedeniyle, Kuzey Amerika Birleşik Devletleri'nde kış mevsiminde, EP El Niños'un kış zirvesinden önce daha yüksek çökelme gözlemlenirken, CP El Niños sırasında güneybatı Amerika'da daha yüksek çökelme gözlenir ( Garfinkel ve arkadaşları, 2013 ; Mo, 2010; Yu & Zou, 2013 ). CP El Niños sırasında Arjantin ve Güney Brezilya, kuzey Brezilya, Kolombiya ve Venezüella'ya ve Meksika'nın bazı kısımlarına (Ashok et al., 2007 ) kıyasla daha soğuk bir kışa karşılık, ‐ normal kıştan daha sıcaktır . Çökelme ortalaması ortalamanın üstünde olduğunda CP El Niños'un aksine, EP El Niños'un kış zirvesinden sonra ilkbaharda Brezilya'nın kuzeydoğusundaki yağış ortalamalarının altındadır (Rodrigues vd., 2011).). EP El Niño kış mevsimi boyunca, Kuzey Amerika ve Körfez Akıntısı siklojenezinde subtropikal bir yol alan üst düzey siklonik akış, ağırlıklı olarak jet akımlarının girdiği bölgede meydana gelir (Schemm et al., 2016 ). Buna karşılık, CP El Niño kış mevsiminde, Kuzey Amerika boyunca kuzey yolunu ve Körfez Akıntısı siklojenezini alan siklonik akış, jet akımlarının çıktığı bölgede meydana gelme eğilimindedir. Bu, Kuzey Atlantik Okyanusu üzerindeki EP ve CP El Ninos kışları arasındaki fırtına pisti farklılıkları ile sonuçlanır (Schemm ve diğerleri, 2016 ).

    2.2 Asya

    Batı Asya'da Türkmenistan, Kazakistan, Ermenistan ve Gürcistan gibi ülkeleri kapsayan geniş bir bölge, CP El Niños'un kış zirvesinden önce yaz mevsiminde daha serin normal koşullardan daha soğuk yaşar (Ashok et al., 2007 ). CP Niños'un kış zirvesinden önce yaz mevsiminde anormal sıcak durum, Ural Dağları'nın doğusundan kuzeydoğu Çin'in kuzeybatı ucuna kadar geniş bir bölgede, EP El Niños (Weng et al. , 2007). Doğu Çin'in üzerine düşen yağışlar artarken, EP El Niños'taki kış aylarında Filipinler üzerinden düşüş yaşanırken, CP El Niños, Doğu Çin'in yağışları üzerinde daha zayıf bir etkiye sahipti (Garfinkel ve diğerleri, 2013 ). Geçtiğimiz on yıllarda, CP El Niños, kış mevsiminde ve sonbahar mevsiminden önce EP El Niños'dan (Carmel ve diğerleri, 2006 ) daha çok yağışlı yaz aylarında Hint Monsoon yağışlarını azaltmada daha etkilidir ve bu nedenle Hindistan'da ciddi kuraklığa neden olmaktadır. Bununla birlikte, geçmişte meydana gelen EP El Nino olayları da Hindistan üzerinde ciddi muson kuraklıklarına yol açmıştır (Rasmusson & Carpenter, 1983 ).

    2.3 Afrika

    Afrika'nın doğu kıyısı boyunca kalan bölgelerin çoğu, CP El Niños'un kış zirvesinden önce yaz mevsiminde anormal derecede soğuk koşullara sahiptir (Ashok et al., 2007 ). Öte yandan, geç rupi düşüşü ve kış başlarında, EP El Niños, Doğu Afrika'da yağmurun anormal bir şekilde artmasıyla ilişkiliyken, CP El Niños ise zıt bir etkiyle ilişkilendirilmiştir (Preethi et al., 2015 ). CP El Niños'un kış zirvesinden önce yaz aylarında sıcaklık anomalilerinin kompozitleri, EP El Niños'ta (Weng ve diğerleri, 2007 ) olduğu gibi, Güney Afrika'da normalden daha sıcak hava koşulları göstermektedir .

    2.4 Avustralya

    Avustralya yağışları, ENSO olayları sırasında tropik Pasifik'teki SST anomalilerinin bölgesel dağılımına duyarlıdır. Özellikle, anormal derecede düşük yağışların konumu ekvatoryal Pasifik'teki maksimum SST anomalilerinin zonal pozisyonuna duyarlı gibi görünmektedir (Cai & Cowan, 2009 ; Nicholls, 1989 ; Power ve diğerleri, 1999 ; Suppiah, 2004 ; Taschetto ve İngiltere). , 2009 ; Wang & Hendon, 2007 ). Avustralyalı sonbaharda gerçekleşen CP La Nina olayları için maksimum yağış tepkisi ile belirgin bir mevsimsel fark açıktır (Cai & Cowan, 2009).EP El Niño olayları için austral bahar ile karşılaştırılmıştır (Taschetto & England, 2009 ). Avustralya'nın kuzeydoğusundaki yağışları, CP El Niños'ta EP El Niños'taki dönemlere göre daha güçlü bir şekilde azalmaktadır (Taschetto & England, 2009 ; Wang & Hendon, 2007 ). EP El Niños, sonbaharda kuzeydoğu ve güneydoğu Avustralya'da yağış miktarında önemli bir azalma ile ilişkilendirilirken, CP El Niños kuzeybatı ve kuzey Avustralya'da yağış miktarında büyük bir düşüşe yol açıyor gibi görünmektedir (Taschetto & England, 2009 ). Bu ENSO tele-bağlantıları, genellikle pozitif bir PDO fazı sırasında zayıf olan PDO'dan güçlü bir şekilde etkilenmektedir.

    2.5 Avrupa

    EP ve CP El Niños'un Avrupa sektöründeki uzak etkisi Kuzey Atlantik (Brönnimann, 2007 ; Graf & Zanchettin , 2012 ; Ineson & Scaife 2009 ) veya Arctic ( Pathgett & Lee, 2015 ; Ding ve ark., 2014) ) bölgeler. EP El Niños zamanındaTropikal Pasifik'ten Kuzey Atlantik'e uzanan yollar arasında “subtropikal köprü”oluşurken (Graf & Zanchettin, 2012 )CP El Niños sırasında ise “stratosferik köprü” (Butler ve diğerleri, 2014 ; Ineson & Scaife 2009 ) yer almaktadır. Örneğin,EP El Ninoos sırasında, orta ve doğu Avrupa, kış aylarında pozitif yüzey hava sıcaklığı anormallikleri yaşar; bununla birlikte, CP El Niño olaylarının doğu Avrupa'da anormal derecede soğuk kışlara neden olduğu görülmektedir (Ashok et al., 2007 ; Graf ve Zanchettin, 2012 ). Buna ek olarak, Körfez deresi üzerindeki atmosferik siklonlar, EP El Niño kışları (CPemie ve diğ.), CP El Niño kışları boyunca daha kuzeydoğuya doğru bir uzantıyı kapsayan, tüm Kuzey Atlantik fırtınası pistini etkileyen EP El Niño ve CP El Niño olayları sırasında farklı davranışlar sergilerler. 2016). Bu, CP El Niños'u, EP El Niños'a kıyasla kış aylarında güçlü Avrupa etkileri üretme yeteneklerinde özel kılmaktadır.

    2.6 Antarktika

    ENSO, Antarktika'nın batısındaki deniz suyu konsantrasyonundaki değişikliklerle yakından ilişkilidir (Kwok et al., 2016 ; Pope et al., 2017 ). El Niño'da, tropikal Pasifik'ten çıkan bir Rossby dalga treni, Amundsen Denizi'nin zayıflamasıyla ilişkilidir (Turner, 2004 ). Bu , Bellingshausen Denizi'nde artan deniz buzu ve Ross Denizi'nde deniz buzu ile birlikte Antarktika dipol paterni (Kwok et al., 2016 ) ile sonuçlanır . Bununla birlikte, El Niño'nun bir EP veya CP tipi olup olmamasına bağlı olarak deniz suyu konsantrasyonunun devamında farklılıklar vardır (Song ve diğ., 2011 ; Wilson ve diğ., 2014).). Örneğin, EP ‐ El Niño olayları sırasında, Bellingshausen Denizi'ndeki anormal yüksekliğin, olayın olgun fazını takip eden austral sonbahardan sonra anormal bir şekilde düşük olduğu görülürken, anormal yüksek basınç, bir CP durumunda kış mevsimine kadar devam eder. NiEl Niño. Sonuç olarak, deniz buzundaki Antarktika dipolü, bir EP olayı için değil, bir CP olayı için El Niño'nun olgun fazından sonra kışa kadar devam eder.


    Kıssadan hisse Orta pasifik El Nino bizim istediğimiz El ninodur ve bu sene bu yönde gelişmektedir...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • 70005621Arkadaşlar Accuweather ABD Tahminini yayınladı aksilik çıkmazsa Avrupa tahminide 14 ağustos da yayınlayacak. Buda deniz suyu sıcaklıklıkları El nino gelişimleri mevcut

  • Bir analog çalışması da PDO-EL NİNO ile ilgili ;

    DjrYB9oX4AAsuJu.jpg

    DjrYETDXoAIlN8r.jpg


    Burada PDO nun negatifte olup El Nino yıllarıyla kesişmesinde 1994 yılı ortaya çıkıyor...1994/95 kışı ise ;

    archivesnh-1995-1-16-0-1.png


    PDO bilgilerimizi hatırlamak için;

    Bakalım Aralık 2013'den beri 50 aydır süren pozitif PDO rekor kırarak sona erdi...Daha önce 36 ay sürmüş ve temmuz 1994 te bitmişti.Belki de beklediğimiz kırılmanın ilk habercisidir...
    DavPaeLX4AM9zls.jpg
    Pasifik Decadal Salınımı (PDO) genellikle Pasifik iklim değişkenliğinin uzun ömürlü El Nino benzeri bir paterni olarak tanımlanmaktadır (Zhang ve ekibi 1997). Daha iyi bilinen El Niño / Southern Oscillation (ENSO) ile görüldüğü gibi, PDO modelindeki aşırı uçlar, Pasifik Havzası ve Kuzey Amerika iklimindeki yaygın varyasyonlarla işaretlenmiştir. ENSO fenomeni ile paralel olarak, PDO'nun aşırı fazları, kuzeydoğu ve tropikal Pasifik Okyanusunda okyanus sıcaklığı anomalileri ile tanımlandığı gibi, sıcak veya soğuk olarak sınıflandırılmıştır.


    SST'ler Kuzey Pasifik'in iç kısımlarında anormal derecede serin ve Pasifik Kıyısı boyunca ısındığında ve deniz seviyesi basınçları Kuzey Pasifik'te ortalamanın altında olduğunda, PDO'nun pozitif bir değeri vardır.
    İklim anomalisi kalıpları tersine çevrildiğinde, içte sıcak SST anomalileri ve Kuzey Amerika kıyısı boyunca serin SST anomalileri veya Kuzey Pasifik üzerindeki deniz seviyesi basınçları ortalamanın üstünde olduğunda, PDO'nun negatif bir değeri vardır.

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Umut ya da umutsuz olabilecek bir durum yok daha Ağustos başındayız.Hele bir kasıma gelelim.Bu çalışmalar uzun metrajlı incelemeler. Hava_Forum hocamın kulaklarını çınlatırsam o çoktan şekillendirmeye başlamıştır...

    Ufak tefek belirtiler var.Eylulun ilk yarisi Sonbahar tahminimi ikinci yarisi ön kis tahminimi yapicam.

  • Geçen seneki o inanılmaz ısınmayı bir daha yakın yıllarda görebileceğimizi pek sanmıyorum...Kaçan sistem hep büyük olur ama bu devasaydı...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Canınız sağolsun Hava_Forum hocam.Havaforum ailesi olarak seni seviyoruz ve bu zor zamanlarında kalben her zaman yanında olduğumuzu bil yeter.Ne zaman hazır olursan ol zaten takibindeyiz...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • ağustos 3. haftası itibariyle ipuçları gelmeye başlar. eylül ise inişli çıkışlı bir ay olacağı benziyor. ekim ise artık bize gerçek verileri sunacaktır. velhasılı artık yavaştan yaklaşıyoruz diyebiliriz