Matematik/Fizik/Kimya ve Bilimsel Gelişmeler

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • NASA, asteroitte 700 kentilyon dolarlık altın keşfetti, sondaj aracı yolluyor

    773x435_cmsv2_960df3bf-253a-5dfe-bb37-1d602a56ed1c-4453822.jpg



    Son yıllarda birçok ülke uzay araştırmalarını hızlandırırken, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin altın ve değerli metal yüklü dev asteroidi keşfetme misyonu en çok merak uyandıran projelerden biri.

    Uzay bilimcilerin ilk tahminlerine göre "Psyche 16" adlı bu asteroitteki altın ve değerli metallerin toplam değeri 700 kentilyon dolar. Buna göre, eğer bütün bu kaynaklar eşit bir şekilde paylaşılsa, dünyada her kişi 93 trilyon dolar elde eder.


    Fakat uzmanlar, ekonomi kuralları gereğince bunun mümkün olamayacağına dikkat çekiyor. Tedarik artınca fiyat azalır, yani teknik olarak altın dünyaya getirilse ve piyasaya sürülürse, artık altının hiçbir değeri kalmaz.

    2022’de NASA, "Psyche: Metal dünyasına yolculuk" adlı misyonu kapsamında sondaj çalışmalarına başlayacak, Florida'daki Kennedy uzay merkezinden insansız uzay roketi fırlatmayı hedefliyor.

    Daha sonra söz konusu sondaj aracının 21 ay boyunca asteroidi incelemesi, haritası ve inceliklerini belirlemesi bekleniyor.



    Uzay madenciliği mümkün mü? Uluslararası anlaşmalar ne diyor?

    Eğer tahmin edildiği gibi Psyche 16'da bu kadar altın ve değerli metalin varlığı kesinleşirse, bu durum yeni bir soruya kapı açacak: Uzay madenciliği mümkün mü?

    1967’de, Washington’da kabul edilen ve 104 ülkenin imzasını taşıyan "Dış Uzay Anlaşması" uyarınca hiçbir özel veya kamu kuruluşu Ay ya da gök cisimlerinin kaynaklarını işletemez.

    Ancak 1979’da imzalanan Ay Sözleşmesi’nde ise, Ay ve tüm gök cisimlerin kaynaklarının insanlığın ortak mirasının bir parçası olduğu ifade ediliyor. Buna göre bazı ülke ve özel kurumlar, uzay kaynaklarının insanlığın yararına kullanılabileceğini savunuyor.

    En son 2015'de ABD’de kabul edilen Space act yasası, Amerikan vatandaşlarına uzayda ticari aramalar yapmaları ve buldukları madenleri çıkarmalarına hak tanındı. Söz konusu yasa, Dış Uzay Anlaşması ile ters düştüğü gerekçesiyle eleştiriliyor.

    Bundan sonra da başta Rusya, Çin ve Hindistan olmak üzere birçok ülkenin bu anlaşmadan çekileceği ve uzay kaynakları arayışına girişeceği tahmin ediliyor.


    https://tr.euronews.com/2020/0…etti-sondaj-arac-yolluyor

  • Bu manyetik kutbun yerdeğiştirmesi konusunda sahte bilimsel çok iddia dolaşıyor. Manyetik kutbun yerdeğiştirmesinin meteorolojik olarakta hiçbir etkisi yoktur arkadaşlar. En ufak bir bilimsel makale yoktur bu konuda. Polar vorteksin daha farklı konumlanacağı gibi saçma sapan argümanlara da itibar etmeyiniz. Kuzey ve Güney Kutbunda polar vortekslerin konumunu Dünya'nın eksen eğikliği belirler.

    https://teyit.org/dunyanin-man…batidan-dogacagi-iddiasi/

  • Koronavirüs Teşhisi İçin Yapay Zeka Kullanılıyor

    Tüm dünyayı korkutan koronavirüs salgınının teşhisi için yapay zeka tabanlı bir yazılım geliştirildi.

    Infervision adlı Beijing merkezli bir girişim tarafından geliştirilen yapay zeka tabanlı yazılım, doktorların Wuhan şehrinde koronavirüs (Covid-19) teşhisi koymasına yardımcı oluyor. Wuhan Tongji Hastanesi ile gerçekleştirilen iş birliği ile geliştirilen yazılım, zatürre belirtileri arayarak virüsün tipik ve kısmi semptomlarını tespit etmeye yardımcı oluyor. Ekip halihazırda zatürre tespit eden modellere sahipken, salgının patlak vermesi ile birlikte modelleri koronavirüs zatürresine bakacak şekilde güncellemiş.

    koronavirus-teshisi-icin-yapay-zeka-tabanli-yazilim-kullaniliyor-2.jpg


    Modelin eğitilmesi için salgınlardan etkilenen 2.000 kişinin bilgisayarlı tomografi (CT) görüntüleri NVIDIA V100 GPU’lar kullanılarak analiz edildi. Yazılımın geliştirilmesi için yapay zeka destekli tıbbi görüntüleme ve genomikler için bir uygulama çerçevesi olan NVIDIA Clara kullanıldı. Çıkarım içinse modeller NVIDIA T4 GPU’lara aktarılmış.

    Yazılım Çin’deki 34’ten fazla hastanede kullanılırken, ABD ve Avrupa’da da deneme sürecinde. Şimdiye kadarsa 32.000 potansiyel Covid-19 vakasının incelenmesine yardımcı olmuş. Yapay zeka tabanlı yazılımın birincil avantajı, hızlı teşhis ile hastaların hızlı bir şekilde triyaj edilmesine yardımcı olması. Yazılım aynı zamanda çapraz karşılaştırma ve çoklu muayeneler sırasında akciğerlerin gelişimini analiz etmede de başarılı olarak gösteriliyor.


    Kaynak: https://www.technopat.net/2020…nli-yazilim-kullaniliyor/

  • Covid-19 makale özetlerini burada paylaşıyorum.


    Özet: COVID-19 bulaşma zincirindeki vakalar arasındaki süre bir haftadan azdır ve hastaların %10'undan fazlasına virüsü olan ancak henüz semptomatik olmayan biri bulaştırmıştır.


    Kaynak: UT Austin


    Austin'deki Texas Üniversitesi'nde yeni koronavirüsü inceleyen bulaşıcı hastalık araştırmacıları, virüsün ne kadar çabuk yayılabileceğini belirleyebildiler, bu da kamu sağlığı görevlilerine kontrol altına alma çabalarında yardımcı olabilir. Bir bulaşma zincirindeki vakalar arasındaki sürenin bir haftadan az olduğunu ve hastaların %10'undan fazlasının virüsü olan ancak henüz semptomları olmayan biri tarafından enfekte olduğunu bulmuşlardır.


    Emerging Infectious Diseases (Gelişen Bulaşıcı Hastalıklar) dergisiyle ilgili gazetede, ABD, Fransa, Çin ve Hong Kong'dan bir bilim adamı ekibi, virüsün seri aralığı olarak adlandırılan şeyi hesaplamayı başardı. Seri aralığı ölçmek için, bilim adamları, virüslü iki kişide semptomların ortaya çıkması için geçen süreye bakarlar: bir başkasını enfekte eden kişi ve enfekte olmuş ikinci kişi.


    Araştırmacılar, Çin'deki yeni koronavirüs için ortalama seri aralığın yaklaşık dört gün olduğunu buldular. Bu aynı zamanda asemptomatik bulaşma oranını tahmin eden ilk çalışmalar arasındadır.


    Bir salgının hızı iki şeye bağlıdır - her bir vakada kaç kişi enfekte olur ve vakaların yayılması ne kadar sürer. İlk miktara üreme numarası denir; ikincisi seri aralıktır. Araştırmacılar, COVID-19'un kısa seri aralığının, ortaya çıkan salgınların hızla büyüyeceği ve durmasının zor olabileceği anlamına geliyor.


    “Ebola, birkaç haftalık seri aralıklarla, gripten çok daha kolay, sadece birkaç günlük seri aralıklarla. Ebola salgınlarına halk sağlığı müdahalecileri, vakaları başkalarına bulaşmadan önce tanımlamak ve izole etmek için çok daha fazla zamana sahipler. ”Diyor UT Austin'deki bütünleştirici biyoloji profesörü Lauren Ancel Meyers. “Veriler bu koronavirüsün grip gibi yayılabileceğini gösteriyor. Bu, ortaya çıkan tehdidi engellemek için hızlı ve agresif bir şekilde hareket etmemiz gerektiği anlamına geliyor. ”


    Meyers ve ekibi, Çin'deki 93 şehirden 450'den fazla enfeksiyon vakası raporunu incelediler ve henüz belirtileri olmayan kişilerin virüsü pre-semptomatik bulaşma olarak adlandırmaları gerektiğini gösteren en güçlü kanıtları buldular. Makaleye göre, 10 enfeksiyondan 1'inden fazlası virüsü olan ancak henüz hasta hissetmeyen insanlardan geliyordu.


    Daha önce, araştırmacılar koronavirüs ile asemptomatik bulaşma konusunda bazı belirsizliklere sahipti. Bu yeni kanıtlar, halk sağlığı görevlilerine hastalığın yayılmasının nasıl kontrol altına alınacağı konusunda rehberlik sağlayabilir.


    Meyers, “Bu, izolasyon, karantina, okulun kapatılması, seyahat kısıtlamaları ve kitle toplantılarının iptali gibi kapsamlı kontrol önlemlerinin alınabileceğine dair kanıtlar sağlıyor” dedi. “Asemptomatik bulaşma kesinlikle çevreyi zorlaştırıyor.”


    Meyers, dünyada her gün yüzlerce yeni vakanın ortaya çıkmasıyla, verilerin zaman içinde farklı bir tablo sunabileceğine dikkat çekti. Enfeksiyon vaka raporları, insanların nereye gittikleri ve kime başvurdukları ile ilgili anılarına dayanmaktadır. Sağlık görevlileri hastaları izole etmek için hızla hareket ederse, bu da verileri çarpıtabilir.


    Meyers, “Bulgularımız dünya çapında yüzlerce şehirde sessiz iletim ve artan vaka sayılarıyla destekleniyor” dedi.


    “Bu bize COVID-19 salgınlarının zor olabileceğini ve aşırı önlemler gerektirebileceğini söylüyor.”



    https://neurosciencenews.com/covid-19-spread-15915/amp/

  • Corona Virüsünden Kurtulan Bazı Hastalarda Akciğer Sorunları Baş Gösteriyor


    Hong Kong'dan doktorlar, Corona virüsünün neden olduğu hastalıklar tedavi edildikten sonra dahi bazı hastaların akciğer fonksiyonlarının azaldığını keşfetti. 12 kişilik bir örneklemdeki 2 ya da 3 hastanın akciğer fonksiyonlarında %20 ila %30 arasında azalma görüldü.

    Çin Halk Cumhuriyeti'nin Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra tüm dünyaya yayılan ve şu ana kadar 5.088 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan ölümcül Corona virüsü (COVID-19) salgınının yarattığı tahribat sürüyor. Hong Kong'dan doktorlar, Corona virüsü bulaşan ancak tedavi sonucunda iyileşen hastalar üzerinde bir araştırma yaptı.

    Hong Kong Hastane Yönetimi tarafından yapılan ve 12 hastanın incelendiği araştırmada, virüs kaynaklı hastalıklar nedeniyle oluşan akciğer tahribatı ortaya çıktı. 12 kişilik gruptaki 2 ya da 3 kişinin akciğer fonksiyonlarında %20 ila %30 arasında azalma keşfedildi. Bu hastaların biraz hızlı yürümeleri durumunda nefes nefese kaldıklarını kaydeden doktorlar, bununla birlikte iyileşen bu hastaların yüzme gibi kardiyovasküler egzersizler yapmaları durumunda akciğer kapasitelerini artırabileceklerine dikkat çektiler.


    Hastaların çoğu iyileşecek:

    COVID-19 kaynaklı hastalıkların uzun vadeli etkilerini tespit etmek için henüz erken olsa da doktorların incelediği hastalardan 9'unun taramalarında organ hasarı bulundu. Şu ana kadar 137.445 doğrulanmış vakadan 69.779'u iyileşti, 5.088'i hayatını kaybetti. Hong Kong'da incelenen hastaların akciğerlerinde 'opasifikasyon' denilen buzlu cam görünümleri meydana geldi. Bu beyaz lekeler, hastada oluşan zatürrenin boyutunu gösteriyor.

    Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüsün bulaştığı insanların çoğunun iyileşeceğini açıklamıştı. Virüsün neden olduğu hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, iltihap, öksürük, nefes darlığı ve zatürre bulunuyor.


    Kuzey Amerika Radyoloji Derneği (RSNA) da ölümcül Corona virüsüyle ilgili yapılan araştırmalar kapsamında hastalarının akciğerlerinin tomografi ve röntgen görüntülerini yayınladı. Virüsün kaynağı olduğu düşünülen Wuhan kentindeki balık pazarında ulaşım çalışanı olan 44 yaşındaki bir erkeğin röntgen görüntülerinde, tıpkı doktorların teşhis ettiği gibi opasifikasyon denilen beyaz lekeler görülüyor. Hasta, hastaneye başvurduktan 1 hafta sonra hayatını kaybetmişti.


    Kaynak: https://www.webtekno.com/coron…ger-sorunlari-h87852.html


  • "Ben covid-19 salgını hakkında yorum yapacak kalifiye olmalıyım. Bulaşıcı hastalıklar üzerinde çalışan bir bilgisayar / sistem biyoloğuyum ve beş yılını dünya standartlarında bir "salgın reaksiyon modelleme" biriminde geçirdim. Bu konuda, bilmediğime inandığım şeyi özetleyeceğim. (1/12)

    Bu salgının nasıl azaltılacağını ve yönetileceğini düşünerek ve mevcut verileri analiz ederek çok zaman harcadıktan sonra en iyi hareket tarzını belirleyemedim. Daha da kötüsü, karşılaştığımız soruna kabul edilebilir bir çözüm diye bir şey olduğundan bile emin değilim. (2/12)

    Ben covid-19 pandemisinin 1918/19 influenza pandemisinden bu yana karşılaşılan en ciddi küresel halk sağlığı tehdidi olduğuna inanıyorum. İki olay arasında büyük farklılıklar var, ancak geriye dönüp baktığımızda ortaya çıkabilecek benzerlikler olabileceğinden şüpheleniyorum. (3/12)

    Benim için en akla yatkın senaryo, covid-19 pandemisinin ilkbaharın sonunda (Kuzey yarımkürede) azalması ve kışın ikinci bir dalga olarak geri dönmesi, beklediğimizden daha kötü olabileceğini düşünüyorum şimdi. Aşağıdaki resim 1918/19'da olan şeydir. (4/12)

    Herhangi bir modelden yapılan tahminler, sadece onu parametrelendiren veriler kadar iyidir. Bu aşamada iki büyük bilinmeyen vardır. (1) covid-19 iletiminin ne ölçüde mevsimsel olacağını bilmiyoruz. (2) Covid-19 enfeksiyonunun uzun süreli bağışıklığa neden olup olmadığını bilmiyoruz. (5/12)

    Mevsimsellik zaman serileri olmadan tahmin etmek zordur. Kovid-19 pandemisi için bölgeler arasındaki karşılaştırma, bazı mevsimsellik gösterir, ancak muhtemelen gripten daha azdır. Bu kabaca diğer Coronaviridae (soğuk algınlığı ve MERS) ile uyumlu olacaktır. (6/12)

    Covid-19 enfeksiyonunu takip etmek için bağışıklığın ne kadar sürdüğü bilinmemektedir. Diğer Coronaviridae ile karşılaştırma, nispeten kısa ömürlü olabileceğini (yani aylar) düşündürmektedir. Eğer bu teyit edilecek olsaydı, salgını yönetme zorluğuna katkıda bulunacaktı. (7/12)

    Kısa ömürlü bağışıklama, hem 'eğriyi düzleştirme' hem de 'sürü bağışıklığı' yaklaşımlarını yenebilir. Etkili bir strateji geliştirmek, düşük mevsimsel zorlama altında daha da zor olacaktır. Ayrıca etkili aşılama kampanyalarını da oldukça karmaşık hale getirecektir. (8/12)

    Covid-19 salgını son derece zor bir sorundur ve hala birçok bilinmeyen vardır. Basit bir düzeltme yoktur ve kötü düşünülmüş müdahaleler durumu daha da kötüleştirebilir, bu yüzden kitlesel olarak. (10/12)

    Covid-19 salgını sadece epidemiyolojik bir sorun değildir. Sadece entegre ve küresel bir yaklaşımla ele alınabilecek bir 'Küresel Sağlık' problemidir. Örneğin, salgının yönetimi ile ekonominin korunması arasında bir seçim diye bir şey yoktur. (11/12)

    Sağlık ve ekonomi birbiriyle ilişkilidir. Kişi başına GSYİH ile sağlık (yaşam beklentisi) arasındaki korelasyon esasen mükemmeldir. Eğer covid-19 salgını küresel ekonominin çökmesine yol açarsa, covid-19'un iddia edebileceğinden çok daha fazla hayat kaybedecektir. (12/12)"



  • Bir başka faydalı seri daha...

    "Grip salgınları her on yılda bir güvenilir ancak öngörülemez bir şekilde tekrarlar ve kapsamları ve yoğunlukları değişir. COVID19 ile, belki de 1957 salgınına benzeyen, ancak 1918 salgını kadar kötü değil, her 50 yılda bir kez olabiliriz. 1957 salgını hakkında konuşalım. 1 /

    Pandemiler, yeni olan viral suşların, genellikle hayvan rezervuarlarındaki genetik rekombinasyonun ortaya çıkmasından kaynaklanır. 1957 salgını influenza A'ya (H2N2) bağlıydı. https://cdc.gov/flu/about/viruses/types.htm "Serolojik arkeoloji", 1889 suşuna benzediğini gösteriyor. https://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8877331 2 /

    1957 pandemisine neden olan virüs, COVID19'a neden olan koronavirüsten farklıdır. Her ikisi de rinovirüs, ancak farklı filumlardan. https://statnews.com/2020/03/0…fluenza-can-be-contained/ Farklı patojenlere rağmen, geçmiş pandemileri inceleyerek neler olduğunu hala anlayabiliriz. 3 /

    İlk olarak, bizim şaşırtıcı aracılığıyla bir zaman çizelgesi

    @CDCgov

    halkının grip salgınlarına verdiği yanıtların tarihçesi: https://cdc.gov/flu/pandemic-r…eline-1930-and-beyond.htm 4 /

    Şu anda en iyi tahmin, COVID-19'un diğer pandemilere (eski vaka başına 2-4 yeni vaka için etkili bir üreme oranı, Re,) ve ara mortalite (hala belirsiz olsa da% 0.5-2.0) ile ara geçirgenliğe sahip olmasıdır. Bu onu ciddi kılar. https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3557974/ 5 /

    ETGMxVXXgAI7nUg?format=jpg&name=small


    1957 salgını analiz eden klasik bir 1961 makalesi https://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/13758900, hastalığın muhtemelen Çin'in merkezinde (COVID-19 gibi) başladığı ve Nisan ayında dünyanın geri kalanı tarafından tanındığı sonucuna vardı. 1957. Birçok kıtada salgın hastalıklar başladı. 6 /

    Küresel olarak, 1957 salgını 1.1 milyon insanı öldürdü. Bölgesel farklılıklar vardı; örneğin: Mısır'da 0.3 ölüm / 10.000 ve Şili'de 9.8 / 10.000. GSYİH ve enlem, aşırı mortalitede varyansın% 43'ünü açıklamıştır. https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4747626/ 7 /

    1957 küresel grip salgını içinde ölüm, çok genç ve çok yaşlı ölmeyle birlikte U şeklindeydi (https://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8877331). Bu tipik bir durumdur, ancak gençlerin bağışlandığı COVID-19 için durum böyle DEĞİLDİR (https://medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.04.20031104v1). 8 /

    ABD'deki 1957 salgınının ilk geniş bilinci, 17 Nisan 1957'de @nytimes sayfa 3, Hong Kong'da (veya nüfusun% 10'unda) 250.000 kişinin hastalandığını belirtti. 9 /

    1957 salgını ilk kez ABD'de Haziran ayında UR'de tanındı, ancak yakında diğer salgınlar CA'da meydana geldi. Eylül ayına kadar her yerdeydi. Ve okullar 1957 sonbaharında tekrar açıldığında tekrarladı. Aşırı ölümdeki ilk zirve Ekim ayında, ikinci zirve 1958 Şubat ayındaydı. 10 /

    Salgınlardaki zirveler aşağıdakilerle ilgilidir: ağlar boyunca patojen akışları; diğer sosyal faktörler (zaman içinde nüfusun karışması veya okulun yeniden açılması gibi); hava; Örneğin, grip, mevsimsel bir mevsimsellik gösterir. https://cdc.gov/flu/weekly/wee…2015/images/picurve01.gif 11 /

    İşte Arizona'daki nispeten hafif etkilenen bir alanda 1957 grip dalgalarının odaklanmış bir görüntüsü. Grip gelip giderken dalgalar belirgindir. https://bmcinfectdis.biomedcen…10.1186/s12879-016-1716-7 12 /

    Sonuçta, ABD'de 1957 grip salgınından 115.700 fazla ölüm meydana geldi (pop büyüklüğü 172 milyon ve kanser o yıl 255.000 kişiyi öldürdü). Önde gelen bir katildi (ve birçok uzman şimdi COVID19'un olabileceğinden korkuyor - yine de bilmiyoruz). https://cdc.gov/nchs/data/vsus/VSUS_1957_1.pdf 13 /

    1957 salgını, LA ve MO'da odaklanmış çağdaş çalışmalara göre gençlere daha fazla saldırmaya eğilimliydi (bu nedenle, okul kapanmaları tesadüfi geciktirmede çok etkilidir), ancak ölüm oranı çok uzun ve çok yaşlı, tersine çevrilmiş durumda en yüksekti U şekli. 14 /

    Bununla birlikte, 1957'de herkes etkilenmedi. Genel saldırı oranı LA'da % 41 ve MO'da % 34 idi. COVID19 için uzmanlar

    @mlipsitch insanların %20-60'ının nihayetinde patojene büzüleceğini tahmin edin. Bu grip salgınlarına özgüdür. https://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8877331 15 /

    Ancak ABD'de 1957 salgını nedeniyle ölüm oranı, çoğu pandemi olduğu gibi, çok genç (<5) ve çok yaşlı (> 65) öldürme şeklindedir. https://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8877331/ Bu, genç (diğer bazı flus gibi) gibi görünen COVID19'dan farklıdır (https://medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.04.20031104 v1.full.pdf). 16 /

    Bu gerçeklerin kombinasyonu (okul çağındaki insanlar saldırıya uğradı, genç ve yaşlı ölüyor), virüsün dışarıda (okulda ve işte) etkileşime giren insanlarda yayıldığı genel modeli yansıtır. Virüs, iletim zincirinin sonundaki aşırı uçları öldürmek için “eve getirilir”. 17 /

    Bu nedenle, yaşlıları aşılamak, ölümleri azaltacak olsa da, salgının gerçek seyri üzerinde çok fazla etkisi yoktur. Sürü bağışıklığı elde etmek için herkes aşılanmalıdır ve çalışma çağındaki insanları bağışıklamak, sosyal ağlar aracılığıyla bulaşma zincirlerini kırmaya yardımcı olur. 18 /

    1957 salgını üç yıl boyunca insanlar bağışıklık kazandıkça sona erdi. Muhtemelen virüs de daha az virülan hale geldi. COVID19'un benzer şekilde 'endemik' olmasını bekleyebiliriz, ancak muhtemelen birkaç rahatsızlık dalgasından sonra ne yazık ki. https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3291411/ 19 /

    Modern çağda, salgınları gözetim (ve test etme) ve aşıların hızlı gelişimi (ama ne yazık ki “hızlı” gelişme 12-18 aydır) ile kontrol ediyoruz. 20 /

    Özetle, COVID-19, belirli epidemiyolojik yollarla (farklı patojen ve farklı yaş eğrisine rağmen) 1957 influenza pandemisine benzemektedir, bu da bizi periyodik olarak etkileyen diğer pandemilerden daha endişe verici kılmaktadır. Hala emin değiliz, ama yakında daha fazlasını öğreneceğiz. 21 /

    Bu konudaki # 3 çileden çıkaran bir otomatik düzeltme hatası içeriyordu! Bu rinovirüs değil RIBOVIRUS'u okumalıdır. Hem COVID-19 hem de 1957 bacaları ribovirüslerdir. İnfluenza A, Riboviria, Phylum: Negarnaviricota ve Coronavirus, Riboviria, Phylum: incertae sedis'tir. 22 /"





  • Coronavirüs İçin Etkili Bir Tedavi (COVID-19)


    Güney Kore ve Çin'den gelen son kılavuzlar, klorokin'in Coronavirus Hastalığı 2019'a karşı etkili bir antiviral terapötik tedavi olduğunu bildirmektedir. Klorokin (tabletler) kullanımı, Coronavirüs ile enfekte olan insanlarda iyileşme için daha hızlı zaman ve daha kısa hastanede kalış süresi de dahil olmak üzere olumlu sonuçlar vermektedir. ABD CDC araştırması, klorokinin laboratuarda koronavirüse karşı profilaktik (önleyici) bir önlem olarak güçlü bir potansiyele sahip olduğunu gösterirken, bir aşının gelişmesini bekliyoruz. Klorokin, 1945'ten beri sıtma, otoimmün ve diğer çeşitli koşullara karşı yaygın olarak kullanılan, ucuz, küresel olarak mevcut bir ilaçtır.


    53gk74MojM_wYSNIToH-AuHYjfqT_dWGv75Q4p7FHp8WLqa5uc8aBBVvi-hLx8b_6VZOohSjGmQYJu3OaD-VC5EC7QCYEO8J_62ll22nSz4_bej34ZFOW5kNVyzYRYko8NNT89y3


    Arka fon


    ABD CDC ve Dünya Sağlık Örgütü, 2019 Coronavirus hastalığına (“COVID-19”) karşı tedavi önlemleri yayınlamamıştır. Yaşamaya başlıyor. Tedaviler ve ideal olarak önleyici bir önlem gerektirir. Güney Kore ve Çin, teşhis, tedavi ve önleyici seçenekleri analiz etmek için önemli neden daha fazla maruz kalma ve zamana sahipti. ABD, Avrupa ve dünyanın geri kalanı deneyimlerinden öğrenebilirler. Eski FDA komiseri, Pfizer ve Illumina yönetim kurulu üyesi Scott Gotlieb MD'ye göre dünya, COVID-19 hakkında COVID-19 hakkında ABD ve Avrupa'dan önce önemli olduğunuzu belirtiyor COVID-19 hakkında en fazla şey öğrenebilir. [1]


    ABD CDC'sine göre, “Klorokin (klorokin fosfat olarak da bilinir) antimalaryal bir ilaçtır… Klorokin Amerika Birleşik Devletleri'nde sadece reçete ile kullanılabilir… Klorokin sıtmanın önlenmesi veya tedavisi için reçete edilebilir. Klorokin yetişkinlere ve yaştan çocuklara reçete edilebilir. Ayrıca hamile kadınlar ve emziren anneler tarafından uygulanır alınabilir. ”[2]


    CDC araştırması ayrıca “antiviral etkinin etkili virüsün giriş için endosomları içerir. Klorokin, sıtma, amipbiyoz, HIV ve otoimmün hastalıklar gibi insan hastalıklarını, önemli zararlı yan etkileri olmadan tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır. ”[3]


    Güney Kore ve Çin'in COVID-19'a karşı tedavi kılavuzları genel olarak tutarlıdır ve etkili bir tedavi olarak klorokinin ana hatlarını çizmektedir.


    Özellikle, Kore Biyomedikal İncelemesine göre, Şubat 2020'de Güney Kore'de COVID-19 Merkezi Klinik Görev Gücü, COVID-19 hastaları için tedavi prensipleri üzerinde anlaşmaya varmıştır. [4] Çin'de, Ulusal Sağlık Komisyonu Genel Ofisi, Geleneksel Çin Tıbbı Devlet İdaresi Genel Ofisi ve Guangdong İl Bilim ve Teknoloji Departmanı ve Guangdong İl Sağlık Comp ve Çin Çok Merkezli İşbirliği Grubu Ulusal Biyoteknoloji Geliştirme Merkezi, . [5]



    Araştırmalarına göre (Klinik Araştırmalar Arena'da bildirildi),



    “İlacın [klorokin] çalışmalarından elde edilen seçenekler, 'oldukça iyi etkinlik' ile 'belirli iyileştirici etki' dedi… klorokin ile tedavi edilen hastalar ateşte daha iyi bir düşüş, akciğer BT görüntüleme ekranında. Negatif viral nükleik asit testleri ile yüzdesi de anti-sıtma ilacı ile daha yüksekti ... Klorokin şimdiye kadar denemelerde 100'den fazla katılımcıda belirgin ciddi advers reaksiyonlar göstermedi… Klorokin, fiyatlar arasında tarama turundan sonra seçildi. Klorokin, Pekin, Guangdong eyaleti ve Hunnan eyaletinde ondan fazla hastanede daha fazla deneye tabi tutuluyor. ”


    Güney Kore'den Tedavi Rehberi


    Kore Biyomedikal İncelemesine göre, Güney Kore COVID-19 Merkezi Klinik Görev Gücü yönergeleri aşağıdaki gibidir:



    1. Hastalar genç, sağlıklı ve altta yatan rahatsızlıklar olmadan hafif semptomları varsa, doktorlar antiviral tedavi olmadan gözlemleyebilir;



    2. Hastalığın başlangıcından bu yana 10 günden fazla zaman geçtiyse ve semptomlar hafifse, doktorların antiviral bir ilaca başlaması gerekmez;



    3. Bununla birlikte, hastalar yaşlıysa veya ciddi semptomları olan altta yatan rahatsızlıkları varsa, doktorlar antiviral bir tedavi düşünmelidir. Antiviral tedaviyi kullanmaya karar verirlerse, uygulamaya mümkün olan en kısa sürede başlamalıdırlar:



    … Günde 500 mg oral klorokin.



    4. Kore'de klorokin mevcut olmadığından, doktorlar günde 400 mg hidroksiklorokin oral olarak düşünebilirler ( Hidroksiklorokin, sıtmaya, otoimmün bozukluklara vb. Karşı kullanılan bir klorokin analogudur).



    5. Tedavi, klinik ilerlemeye bağlı olarak kısaltılabilen veya uzatılabilen 7-10 gün boyunca uygundur.



    Özellikle, yönergeler, anti-HIV ilaçları dahil olmak üzere diğer antivirallerden daha fazla savunma hattı olarak bahseder.


    Çin'den Tedavi Rehberi


    Çin'in Yeni Coronavirus Pnömoni Tanı ve Tedavi Planı, 7. Baskı'ya göre, tedavi kılavuzları için gereklidir:



    1. Hafif vakaların tedavisi, yatak istirahati, destekleyici tedaviler ve kalori alımının sürdürülmesini içerir. Sıvı ve elektrolit dengesin dikkat edin ve homeostazı koruyun. Hastanın canlılarını ve oksijen doygunluğunu izleyin izleyin.



    2. Klinik sunumlarla belirtildiği gibi, hematoloji panelini, rutin idrar tahlili, CRP, biyokimya (kullanarak enzimleri, kalp enzimleri, böbrek fonksiyonu), pıhtılaşma, arteriyel kan gazı analizi, göğüs radyografisi vb. Mümkünse sitokinler testi yapılabilir.



    3. Nazal kateter, oksijen maskesi ve yüksek akış nazal kanül dahil olmak üzere etkili oksijenasyon önlemlerini derhal düzenlemek. Koşullar izin verirse, bir hidrojen-oksijen gaz karışımı (H2 / O2:% 66.6 /% 33.3) nefes almak için çalışır.



    4. Antiviral tedaviler:



    ... klorokin fosfat (18-65 yaş arası yetişkinler 50kg'dan fazla: 7 gün boyunca günde iki kez 500mg; vücut ağırlığı 50kg'dan az: 1. ve 2. günler için günde iki kez 500mg, 3-7. günler için günde bir kez 500mg)…



    Buna ek olarak, Guangdong Eyalet Bilim ve Teknoloji Departmanı ve Guangdong İl Sağlık ve Sağlık Komisyonu, “Yeni koronavirüs pnömonisi için klorokin fosfat hakkında uzman fikir birliği:… klinik araştırma sonuçları, klorokinin tedavisinin başarısı. Hastanın hastanede kalması. ”[9] Raporlama yanı sıra hücresel düzeyde SARS koronavırüs karşı klorokin etkili olup olmak üzere Belçika'daki Leuven Üniversitesi Üniversitesi için araştırma gibi 2005 ABD CDC araştırma alıntı yapılmış. [10]



    Güney Kore örneeleri gibi, diğer antiviraller (örn., Anti-HIV ilaçları) daha ileri savunma neden olarak listelenmiştir. Klorokin ile ilgili.


    COVID-19'a karşı koruyucu (önleyici) bir koruma olarak klorokin


    ABD CDC tarafından yapılan araştırmaya göre, klorokin, SARS koronavirüsü üzerinde hem profilaktik hem de terapötik olarak güçlü antiviral etkilere sahiptir. SARS koronavirüsünün COVID-19 ile önemli benzerlikleri vardır. Spesifik olarak CDC araştırması, klorokinin endozomal pH'ı yükseltmek için iyi bilinen işlev kullandığınız primat hücrelerinde tamamlandı. Sonuçlar şunu gösteriyor: “Klorokin'i, SARS-CoV için etkili bir antiviral ajan olarak belirledik. Klorokin'in enfeksiyon öncesi ve sonrası etkilerini antiviral bir etki göstermesi, hem profilaktik hem de terapötik avantajlara sahiptir ”



    Çalışma, ilaç enfeksiyondan 24 saat önce hücrelere eklenirse, SARS-CoV enfeksiyonunun önlenmesinde etkili olduğunu göstermektedir.


    NxqeTkjIrwu5FCrEQPSPCScAXmNKIXTrpoG7TAmSKr4POk_PK4RyxAEy2SG09rvrXfJhNN7HmKyoqEKT0NpaAzE2mtrQUIWbVeXyeiocT8ynKfOnS4XQMPmylt7qu_T0Fp8F-Gp2


    ŞEKİL 1


    Klorokinin profilaktik etkisi. Vero E6 hücreleri, 20 saat boyunca klorokin ile önceden işleme tabi tutuldu. SARS-CoV (0.5 çoklu enfeksiyon) ile enfekte edilmeden önce fosfat tamponlu salin ile yıkandı. Opti-MEM'de (Invitrogen) tutuldu. SARS-CoV antijenleri, virüse spesifik HMAF ve ardından FITC ile konjuge sekonder antikorlar ile boyandı. (A) Kullanılan klorokin konsantrasyonu onu panelin üstünde belirtilmiştir. (B) Üç rastgele lokasyondaki SARS-CoV antijen pozitif hücreler bir dijital kamera görüntüsü yakalandı, antijen pozitif hücre sayısı belirlendi ve ortalama inhibisyon hesaplandı. Yüzde önleme, muamele edilmemiş kontrolün% 0 önleme olduğu düşünülerek elde edildi. Dikey çubuklar SEM aralığını temsil eder.


    Enfeksiyondan önce klorokin tedavisi için, ACE2'nin terminal glikosilasyonunun bozulması, ACE2 ve SARS-CoV başak proteini arasında bağlanma afinitelerinin azalmasına neden olabilir ve SARS-CoV enfeksiyonunun başlangıcı olmamasını gerektirebilir. SARS-CoV düşük glikosile edilmiş ACE2'nin hücre yüzeyi ekspresyonu ve başak proteini zayıf afinitesi, enfeksiyondan önce hücrelerin ilacın ön tedavisi ile enfeksiyonun önlenmesi için birincil mekanizma olabilir.



    Ek olarak, çalışma içeren klorokinin ilacın enfeksiyondan 3-5 saat sonra eklendiğinde safra çok etkili olduğunu ve enfeksiyonun ortaya çıkmasından sonra bile antiviral bir etki olduğunu gösterir.


    3xp5ywL4pdWYhHFywXHUpl5AY-xjruV7WjIBaJTEZStUFUnTCsdSFZvgQ3oRnBIEDq7VeKexjOFPmG3OFeggm0E8k8ZdZObH8Z138tOfQHClovSzcbdpAVgPLboNrVevl_sHg9sW


    ŞEKİL 2


    SARS-CoV enfeksiyonunu ve yayılması gereken. Vero E6 hücreleri, klorokinin sadece virüs adsorpsiyonundan sonra başkalarının dışında, Şekil l'de tarif içindir gibi tohumlandı ve enfekte edildi. Hücre klorokin içeren Opti-MEM (Invitrogen) içinde 16-18 saat içeren tutuldu, daha sonra immünofloresan için işlendi. (A) Klorokin konsantrasyonu üstte çalışır. (B) Yüzde inhibisyon ve SEM, Şekil lB'deki gibi hesaplandı. (C) Etkin doz (ED50), ticari olarak temin edilebilirilen yazılım (Grafit, versiyon 4, Erithacus Yazılımı) arasından hesaplanmıştır.


    Enfeksiyondan sonra klorokin eklendiğinde, pH'ı hızla yükseltebilir ve virüs ile endozomlar arasında devam eden füzyon olaylarını bozabilir, etkili enfeksiyonu inhibe edebilir. Enfeksiyon başlamasına sonra eklendiğinde, endozom aracılı füzyon, sonraki virüs replikasyonu veya montaj ve salımını etkiler. Spesifik olarak, endosomal pH'ın hızlı yükselmesi ve virüs-endozom füzyonunun kaldırılması, tedavi sonrası altında altında virüs enfeksiyonunun önleyici birincil mekanizmaları olabilir.


    ABD CDC çalışması şu sonuca varıyor:


    “SARS-CoV koronavirüslerin enfektivitesi, insan CoV-229E tarafından yapılan örnekleme gibi klorokinden de etkir [15]. SARS CoV enfekte ve hücre yayılması üzerinde gözlenen inhibe edici etki, plazma profilaksisi için gerekli sonuçlar (1,6-12,5 uM arasında değişen) malaryanın tedavisi hoş geldiniz. Sıtma, amebiyaz ve insan immün yetmezlik virüsü de dahil olmak üzere gerekli değildir, insan hastalığına göre kullanılır, etkili ve ucuz bir ilaç olan klorokin, hücre kültüründe SARS CoV. ”

  • COVID-19 ve Klorokin: Etki Mekanizmaları [12]


    RNA virüsünde COVID-19, pozitif suşlu bir protein kabuğu ve membranı vardır. Genom, mRNA ile aynı içindirdır. Gelen viral COVID genomunun çift sarmallı RNA olması ve yeni sarmalın yeni mRNA için yeni sarmal haline gelmesi gerekir bir yaşam döngüsünden geçer. COVID-19 ve SARS koronavirüsü arasında önemli benzerlikler vardır. Hem COVID-19 hem de SARS benzeri koronavirüslerin proteinlerinin kendi replikasyonlarını ve üretimini düzenlemek için makineler vardır. Koronavirüs, proteinler gibi makromoleküllerin parçalanmasına göre. Spesifik olarak, virüs mevcut yapı taşlarının kendi proteinlerini veya nükleik asitlerini yapma tepkisini tetiklemek için konak proteinleri. Hidroliz ile katalize edilen düşük PH nedeniyle parçalanırlar. Bunlara ek olarak, koronavirüsler, kapsidin bir parçası olmayan yapısal olmayan proteinlere sahiptir (virüsün protein kabuğu). Bu yapısal olmayan proteinler, bağlayan hücreyi ele geçiren ve konaklamasını bağlayan yazdırma baskılayan (HIV'e benzer) düzenleyici proteinlerdir. Coronavirüs, hücresel büyüme ortamını optimize etmek için mekanizmalar.


    Koronavirüsün replikatif yolunun bu kısmı klorokin inhibe eder. Özellikle, azot yapısı nedeniyle, klorokin, hücrelere ve çapraz endozomal membranlara girme gerekir eşsiz bir kabiliyete sahiptir. İçeri girdikten sonra, klorokin içeren nitrojenler (ve genel olarak kininler), daha sonra azot ile etkileşen ve daha sonra sonra klorokin pozitif yüklü hale gelir. Sonuç, onu daha yüksek pH'da asidik inceleme önleyen bir tampondur. Özetlemek gerekirse, klorokin çok sayıda ekstra nitrojene sahip olduğu için, zarı geçip bir organele girdiğinde, organelin daha düşük bir pH'a ulaşması engellenir. Organelin enzimleri işe yaramaz çünkü verici grup bir hidrojen iyonu olacak ve koronavirüs replikasyonu için gerekli hidrolizi devre dışı bırakacaktır. Bu, hücresel her türlü olayın, viral replikasyon da dahil olmak üzere optimal performans gösteremediği gelir.


    Klorokin'in organele girişinde tüm sistem kabızlaştırır. Bir benzetme, virüsün çöpü parçalanması yakması gereken bir çöp tesisi gereklidir ve kullanılır yapamazsa, çöp yığılır ve şehir felç olur. Bu, herhangi bir virüs, kanser hücresi veya yanlış sentezlenmiş proteinlerin tersine çevrelenerek bağlı olan herhangi bir durum için olasıdır.


    İngiltere Klorokin ihracatını yasakladı [13]


    26 Şubat 2020, Birleşik Krallık hükümeti İngiltere'den paralel ihraç edilemeyen ilaçlanmıştır klorokin ekledi. Klorokin daha önce bu listede hiç bulunmamıştı. Bu verilerin, klorokinin koronavirüse karşı etkinliğinin artan kanıtlarından olduğu oldu.


    Çin, Klorokin dahil Aktif Farmasötik Bileşenlerin (API) dahili ekonomik önceliklidir [14]


    Şubat başında, Chongqing Kangle Pharmaceutical, Sanayi ve Bilgi Teknolojileri, Tüketim Bölümü tarafından Çin Yeni Yılı boyunca üretimin yavaşlamasına rağmen aktif farmasötik bileşenler klorokin fosfatın üretimini ve üretimini derhal arttırmasını istedi.


    Başlıca Riskler ve Düzenlemeler


    COVID-19 nedeniyle toplumda büyük bir istikrarsızlık yaşanmıştır.


    Mutasyonlar [15]


    RNA virüsleri, kendilerini esaslı bir şekilde kopyalamadıklarından RNA virüsleri oldukça yüksek mutasyon oranlarına maruz kalırlar, bu nedenle virüsün başarısızlığına yol açabilecek hızlı mutasyonlar biriktirir (analoji: denetlenmeyen yazılım kodu sonunda kritik bir hata nedeniyle başarısız olur) veya yol açabilir daha güçlü bir mutasyona - muhtemelen 2020'de (koronavirüs hayvandan insana “atladığında” olan); iki COVID-19 formumuz olduğu için (klorokin kullanımı nedeniyle bunun meydana geldiği şüphelidir ) (“ daha agresif ”ve“ daha az agresif ”). Koronavirüs gibi RNA virüsünün replikasyon kalitesi dengesizleştirilebilirse, bu muhtemelen kendi kendini yok etmesine neden olacaktır, ancak virüsün daha agresif olma riski her zaman vardır.


    Güney Kore ve Çin'de olduğu gibi COVID-19'u klorokin ile tedavi etmek mutasyona yol açma potansiyeline sahiptir. Mutasyon insanlar için faydalı veya zararlı olabilir. Bu özel durumda, klorokin muhtemelen COVID-19'un replikasyon kalitesini dengesizleştirmek için kullanılmaktadır , bu da COVID-19'un kendini yok etmesi için önemli bir potansiyel sağlar ve bu da dünya çapında sağlık sistemlerinin kapasite ve ekipmanı arttırması için daha fazla zaman ayıracaktır . bir aşının kamuya açıklanması için zaman tanıyın. COVID-19'un daha güçlü çıktığı kaçış riski için tüm önlemler dikkate alınmalıdır.



    İmalat



    Klorokin ve analogları yaklaşık 1945'ten beri küresel ölçekte üretilip dağıtılmaktadır. Son zamanlarda N95 koruyucu maske sıkıntısı olsa da, tıbbi sistemler dünyada klorokin arzını ayarlayabilir ve önemli ölçüde artırabilir. Klorokin tabletleri ve intravenöz formülasyonlar jeneriktir ve üretilmesi kolaydır.


    Güvenlik [16]



    Klorokin reçeteli bir ilaçtır. Yan etkileri olabilir ve kontrendikasyonları vardır. Sıklıkla belirtilen bir yan etki, kümülatif yüksek klorokin dozlarından sonra kalıcı görme kaybına yol açabilen klorokin retinopatisidir. Bununla birlikte, toplam dozu 400g'nin altında olan hastalarda retina hasarı oldukça nadirdir (dozaj seviyesine sadece yıllarca tedaviden sonra ulaşılır). Klorokin kullanılmadan önce tıp uzmanlarına danışılmalıdır. Klorokin tabletleri ABD'de kolayca bulunur ve hiçbir zaman piyasadan çıkarılmamıştır. İntravenöz klorokin, ABD'de akut sıtma enfeksiyonlarının olmaması nedeniyle 2000 öncesi ABD'de piyasadan çıkarıldı - intravenöz form için herhangi bir kullanım yoktu. Kolayca pazara geri getirilebilir.



    Formülasyon Optimizasyonu [17]


    Tablet ve İntravenöz


    Şu anda klorokin en yaygın olarak tablet formunda (klorokin fosfat. Kolayca elde edilebilir olsa da, tablet yutulduğunda mideden işlenmesi ve daha sonra kana girdiği ince bağırsak tarafından alınması gerektiğidir. Metabolizma nedeniyle bu zaman alır ve solunum sistemine (COVID-19'un çoğaldığı) klorokin iletiminde bir kayıp vardır.



    Klorokin sıtmaya (klorokin hidroklorür) karşı intravenöz olarak kullanıldığında, saniyeler içinde vücudun etrafına dağılması, muhtemelen virüsün daha hızlı ve daha yüksek bir solunum sisteminde konsantrasyonla karşılaşması için doğrudan kan akışına yönlendirilir. İntravenöz formülasyonlar kolayca temin edilebilir ve buna göre incelenmelidir.



    Nanoparçacıklarda klorokin ve çeşitli hızlı, yavaş ve sürekli salınan formülasyonların yanı sıra klorokin ve diğer moleküllerin kombinasyonları kullanılarak daha fazla araştırma yapılmalıdır.



    Diğer FDA onaylı ilaçların değiştirilmesi



    Steve Schow Doktora uyarınca, Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi Kimya ve Sistem Biyolojisi Profesörü ve Stanford'un SPARK Çeviri Araştırma Programı Baş Danışmanı:



    “ Aynı genel asit nötralize edici etkileri gösterebilen ilgili izokinolin ve kinolin ilaç ailesi üyeleri. Ayrıca, bazı antidepresanların ve antipsikotik ilaçların bu asit bazlı işlem yoluyla lizozomlarda biriktiği bilinmektedir ve burada gerekli dozlar çok yüksek değilse etkili olabilir. ” [18]



    Yeni Moleküler Varlık: Daha fazla nitrojene sahip klorokin analogları



    Genel olarak klorokin ve kininlerdeki nitrojenler, daha sonra azot ile etkileşen ve daha sonra pozitif bir yükü klorokin'e transfer eden yüksek miktarda hidrojeni emerek asitleşmeyi önler. Bu iyonik etkileşim, endozomun asitleşmesini zorlaştırır ve böylece viral replikasyonu bozar. Fazla iyonize edilebilir azot dalı yapmak veya zincirlerden birini fazladan karbonlar ve diğer azotlar koymak suretiyle uzatmak için daha fazla nitrojen eklenirse, bunun daha da büyük bir etkisi olabilir. Anahtar konu biyoyararlanımda ağır bir değişiklik olup olmadığı olacaktır - yeni molekül hücreye girebilecek ve benzer verimlilikle doğru yere ulaşabilecek mi?


    Sonuç


    Klorokin, sıtmayı hem önleyebilir hem de tedavi edebilir. Klorokin primat hücrelerinde (Şekil 1 ve Şekil 2) koronavirüsü önleyebilir ve tedavi edebilir. Güney Kore ve Çin insan tedavi kılavuzlarına göre, klorokin COVID-19 tedavisinde etkilidir. Klorokin'in insan güvenliği profili ve varlığı göz önüne alındığında, bugün ABD, Avrupa ve dünyanın geri kalanında uygulanabilir. Tıp doktorları, bu kullanım için FDA onaylı olmadığı için COVID-19'u tedavi etmek için klorokin reçete etmek konusunda isteksiz olabilirler. Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkeler derhal COVID-19'u tedavi etmek için klorokin reçete ettikleri için tıp doktorlarına yetki vermeli ve tazmin etmelidir. Bu yüksek derecede bulaşıcı virüsün daha fazla yayılmasını durdurmak için klorokinin COVID-19 enfeksiyonu öncesinde güvenli bir şekilde önleyici bir önlem olarak hizmet edip edemeyeceğini araştırmalıyız.


    Kaynak: https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vTi-g18ftNZUMRAj2SwRPodtscFio7bJ7GdNgbJAGbdfF67WuRJB3ZsidgpidB2eocFHAVjIL-7deJ7/pub

  • Bu arada yukarıdaki yayınların olayı sadece in vitro çalışmaları kapsıyor, in vivo çalışmaları görebilirsek daha kanıtlayıcı olur. Şuanda sadece umut vadediyor denenebilir..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Çinli bilim insanlarının maymunlarla yaptığı deneyler koronavirüsle ilgili önemli bulgular ortaya koydu


    Bilim insanları koronavirüsle ilgili önemli soruları cevaplamak için maymunlar üzerinde deney yaptı. Virüsün iyileşen hayvanları yeniden hasta etmediği ve gözler aracılığıyla bulaşabildiği ortaya çıktı.


    Yeni koronavirüsün hastalık sonrası etkilerini öğrenmek isteyen araştırmacılar, virüsü maymunlar üzerinde denedi.

    Maymunları Kovid-19 diye bilinen hastalığa neden olan koronavirüsle enfekte eden araştırmacılar, iyileşen hayvanların etkili bir bağışıklık geliştirdiğini keşfetti. Bu da maymunların aynı virüsle yeniden enfekte olmadığı anlamına geliyor. Keşfin aşı geliştirme yarışı için de önemli olabileceği düşünülüyor.

    Araştırmacılar ayrıca, hayvanların gözlerinden enfekte olabileceğini keşfetti. Buna göre yüz maskeleri insanları virüsten korumada yeterli olmayabilir.

    Dünyanın dört bir yanından araştırmacılar aşı geliştirmek için adeta yarışıyor. Çin ve ABD’nin klinik denemelere bir ay içinde geçeceği düşünülüyor.

    Ancak bazı negatif sonuç veren bazı kişilerin hastaneden taburcu olduktan kısa süre sonra yeniden hastalanması ve testlerinin pozitif çıkması bu çabaları zora sokuyor.

    Örneğin kısa süre önce Diamond Princess yolcu gemisinde şubat ayında enfekte olan 70 yaşında bir adam, Tokyo’daki bir sağlık kuruluşunda tedavi görmüş ve ardından testlerinin negatif çıkmasıyla evine gönderilmişti. Ancak yerel medyanın aktardığına göre kısa süre sonra ateşi çıkan adam hastaneye kaldırılmış ve cumartesi günü yeniden Kovid-19 teşhisi almıştı.

    Çin devlet medyasına göre, ülke genelinde tekrarlama oranı yüzde 0.1 ile yüzde 1 arasında değişiyor. Ancak Guangdong gibi bazı illerde taburcu edilen hastaların yaklaşık yüzde 14’ünün yeniden hastalanarak geri döndüğü iddia ediliyor. Bu hastaların yeniden enfekte olduğu ortaya çıkarsa aşıların etkili olmayacağı düşünülüyor.

    Öte yandan Çin Tıp Bilimleri Akademisi’nden bir araştırma ekibinin yaptığı maymun deneyi, bu endişelerin ortadan kalkmasını sağlayabilir.

    İyileşen maymunlar yeniden hastalanmıyor

    Detayları cumartesi günü bioRxiv adlı internet sitesinde paylaşılan çalışma, hakem onayı bekliyor.

    Profesör Qin Chuan, araştırma ekibinin 4 Hint şebeğine virüsü bulaştırdığını ve hayvanların üç gün sonra belirti göstermeye başladığını yazdı. Buna göre hayvanlar, ateş, nefes almada zorluk, iştah ve kilo kaybı semptomlarını gösterdi.

    Deneyin 7. gününde maymunlardan birine ötenazi yapan Qin, virüsün burundan mesaneye kadar yayıldığını ve akciğer dokularında gözle görülür hasara neden olduğunu keşfetti. Diğer maymunlarsa yavaş yavaş iyileşti ve sonunda semptomlar kayboldu.

    Yaklaşık bir ay sonra testler negatif sonuç verdi ve X ışınlarıyla organların tamamen iyileştiği görüldü. Bunun ardından iki maymuna ağız yoluyla aynı virüs verildi. Araştımacılar, bu maymunlarda geçici sıcaklık artışı keşfetti. Ancak bunun dışında her şey normal gibi görünüyordu. Yaklaşık iki hafta sonra otopsi yapılan iki maymunün vücudunda da virüsün izi bulunamadı.

    Ancak ikinci haftadan sonra çok yüksek antikor seviyeleri tespit edildi ve bu da bağışıklık sisteminin hastalıkla savaşmak için hazırlandığını düşündürdü. Qin’e göre bu sonuçların “aşı gelişimini değerlendirmede önemli etkileri” olabilir.

    Deneyin ardındaki araştırmacılar, iyileşmiş bazı kişilerin koronavirüs testlerinin pozitif çıkmasının yeniden enfekte olmalarından değil de başka nedenlerden kaynaklanabileceğini savundu:

    Hastaların taburcu edilmeden önce yapılan ve negatif çıkan testleri yanlış sonuç vermiş olabilir ya da taburcu edilme kriterlerini karşılaşalar bile tam iyileşme sağlanamamış olabilir.

    South China Morning Post’un aktardığına göre söz konusu deney bazı doktorların gözlemleriyle de uyuşuyor.

    Yönetim için çalışan önde gelen bilim insanı Prof. Zhong Nanshan,geçen hafta Guangzhou'da iyileşmiş kişilerde güçlü bir antikor varlığı bulduklarını söylemişti. Bu da virüsün bu kişileri yeniden taşıyıcı olarak kullanamayacağı anlamına geliyordu.

    Zhong konuyla ilgili şunları söylemişti:

    Şimdi herkesin aklındaki soru şu: İyileşen kişinin testi yeniden pozitif çıkarsa aile üyeleri ve onunla temas kuran yakınları hasta olur mu? Şimdiye kadar bunu kanıtlayan hiçbir şey görmedim.

    Öte yandan yönetim, önlemler almayı sürdürüyor. 5 Mart’tan itibaren hastaneden taburcu edilen tüm hastaların iki hafta daha karantinada kalmasına karar verildi.

    Pekin'deki bir devlet hastanesinde Kovid-19 hastalarına bakan bir doktor, deneyin değerli bilgiler verdiğini çünkü maymunların genetik olarak insanlara yakın olduğunu söyledi. Ancak doktora göre maymunlar üzerinde işleyen şeyler, bizim için her zaman geçerli olmayabilir.

    Gözlerimizden enfekte olabiliriz

    Üç maymunla yapılan ayrı bir deneyde Qin ve meslektaşları, insanların gözlerinden enfekte olabileceğini gösteren kanıtlar buldu.

    Pekin'den kıdemli tıp uzmanı Wang Guangfa, yüz maskesi ve diğer koruyucu aparatlara giymesine rağmen salgını araştırmak için Vuhan'a yaptığı bir geziden sonra enfekte olmuştu.

    Wang, alnından akan teri silerken virüsün gözleri aracılığıyla vücuduna girdiğinden şüphelenmişti ama bunu destekleyen kanıt yoktu. Wang hastalığı hafif semptomlarla atlatmıştı.


    Qin ve ekibi, bu teoriyi desteklemek için virüs içeren çözeltiyi maymunlardan ikisinin gözlerine sürdü. Şaşırtıcı biçimde ertesi gün maymunların göz yüzeyinde virüs bulunamadı. Ancak birkaç gün sonra hayvanların koronavirüs testi pozitif çıktı.

    İleri araştırmalar, viral suşun gözdeki konjoktivita dokusundan gözyaşı kanalına indiği ve boğaza ulaştığını ortaya çıkardı.

    Bilim insanlarına göre bu bulgular, insanların gözlerini korumak için daha dikkatli olması gerektiğini gösteriyor. Araştırmacılar, bulaşmanın el yıkamayla ve hastalarla temas edilebilecek durumlarda koruyucu gözlük kullanımıyla engellenebileceğini düşünüyor.
    Kaynak: https://www.independentturkish…%BCsle-ilgili-%C3%B6nemli




  • Bizimde çalışma konularımızdan biri olan PDT ile ilgili güzel bir kısa video..


    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Bu sefer semptomatik bir insandan hayvana geçiş. Kediye sahibinden Koronavirüs bulaşmış. Hayvandan insana virüs geçişi ise yok.


    Belçika’da bir kedi sahibi, kedisine koronavirüs bulaştırdı. Kedinin, sahibinin ardından koronavirüs semptomlarını göstermeye başladığı belirtiliyor. Virüsün hayvandan insana değil insandan hayvana geçtiğine dikkat çekiliyor.

    Çin'de ortaya çıktıktan sonra tüm dünyaya yayılan ve şimdiye kadar 25.035 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs (COVID-19) salgınının nasıl başladığına ilişkin bilimsel görüşlerde hâlâ bir fikir birliğine varılabilmiş değil. Şimdiye kadarki genel kanı, koronavirüsün hayvanlardan insanlara geçmeyeceği yönünde.

    DHA'da yer alan habere göre Belçika’da bir kediye sahibinden koronavirüs bulaştı. Virolog Steven Van Gucht, kedinin, sahibinin ardından koronavirüs semptomlarını göstermeye başladığını ama iyileşme sürecinde olduğunu ifade etti. Belçika’nın Valon Bölgesi’nde tespit edilen vakanın ardından açıklama yapan Virolog Steven Van Gucht, "Sahibi semptomlar göstermeye başladıktan bir hafta sonra kedi de semptomlar gösterdi. Semptomlar; ishal, kusma ve nefes alma zorluklarıydı. Araştırmacılar, virüsü kedinin dışkısında buldular" dedi.

    Virüs hayvandan insana geçmiyor:

    afcc4c38dd1867d7b6b94efce548df8d1ad8397c.png


    Van Gucht, hayvandan insana virüs bulaşması gibi bir durumun olmadığına dikkat çekerek "Bunun yaygın olduğuna dair hiçbir belirti yok. Bunun hayvandan insana değil, insandan hayvana geçiş olduğunu belirtmek gerekiyor. Virüs normal olarak hayvandan insana geçmez" dedi.

    Belçika'daki vakayla birlikte insandan hayvana koronavirüs geçişinde doğrulanan toplam vaka sayısı 3'e ulaştı. Daha önce Hong Kong'da 2 köpeğe koronavirüs bulaştığı tespit edilmişti ancak bu köpekler, Belçika'daki kediden farklı olarak hastalığa ilişkin herhangi bir semptom göstermemişlerdi.

    Belçika Halk Sağlığı Müdürlüğü (FPS) tarafından yapılan açıklamada bu tip vakaların seyrek görüldüğüne dikkat çekilirken hayvandan insana virüs aktarımı ihtimalinin de oldukça düşük olduğunun altı çizildi. Brussels Times'a konuşan Hayvan Koruma Ulusal Konseyi, hayvanların epidemide hastalık taşıyıcısı olmadığını, bu nedenle evcil hayvanları dışarı bırakmanın gereksiz olduğunu hatırlattı.


    Konsey, hastalık belirtileri gösteren hayvan sahiplerinin hayvanlarına dokunmadan önce koronavirüse karşı standart önlem protokolünü (el yıkama, koruyucu giysiler giyme gibi) uygulamalarını tavsiye etti.


    https://www.webtekno.com/kedi-…tirdi-belcika-h88877.html



    Okyanuslar Isındıkça Deniz Canlıları Kutuplara Doğru Gidiyor


    300 kadar deniz canlısının 100 yıldan uzun bir zaman dilimini kapsayan küresel analizi, küresel ısınma nedeniyle bu türlerin kutuplara doğru yer değiştirdiğini gösteriyor. Ringa balığı ve penguen gibi türlerin soğuk bölgelere gidildikçe sayısı artıyor.


    100 yılı aşkın bir süreyi kapsayacak şekilde 300'ün üzerinde deniz canlısı üzerinde yapılan küresel analize göre memelilerin, planktonların, balıkların, bitkilerin ve deniz kuşlarının sayısı iklimimiz ısındıkça değişiyor. Soğuk bölgelerde türlerin sayısı artar ve iklim değişikliği nedeniyle daha önce yaşanmaz olan yerler doğal ortam haline gelirken, sıcak bölgelerdeki türler, daha da sıcak hale gelen iklimin tolere edilemez oluşundan dolayı düşüş eğiliminde.

    Bristol ve Exeter Üniversiteleri tarafından yapılan araştırma, türlerin sayı değişimlerine ilişkin yayınlanmış 540 kaydı gözden geçirdi. Ekibin amacı, deniz bitkilerinin ve hayvanlarının denizlerin ısınmasına nasıl tepki verdiğini araştırmaktı. Bunun için geçen yüzyıldan bu yana tutulan kayıtlar da incelendi.


    Ringa balıkları ve penguenlerin sayısı sıcak bölgelerde azalıyor

    Bristol Üniversitesi'nde evrimsel ekoloji profesörü olan Martin Genner, okyanusların sıcaklığının 1 derece arttığı geçen yüzyıl boyunca toplanan verileri incelediklerini söyledi. Bir diğer araştırmacı Louise Rutterford, deniz canlıların sayısının soğuk kutup bölgeleriyle sıcak ekvator bölgeleri arasında sınırlı olduğunu söylerken, iklim değişikliğiyle birlikte ısınan denizler nedeniyle türlerin sayısının kutup bölgelerine doğru gidildikçe artmasını tahmin ettiklerini belirtti. Rutterford, ekvator bölgelerindeki türlerin sayısının da azalacağını çünkü daha da ısınan denizlerin yaşama olanak tanımamaya başlayacağını düşündüklerini aktardı.

    Gerçekten de, yapılan araştırmalar neticesinde, ringa balığı ile penguen türünün sayısının kendi floralarının sıcak kesimlerinde azaldığı, ancak daha soğuk kısımlarında arttığı tespit edildi. Bu değişiklikler nedeniyle bazı deniz canlılarının avantaj sağladığını, bazılarınınsa sorun yaşadığını kaydeden Rutterford, bunun özellikle ekvator bölgelerinde yaşayan türler için geçerli olduğunu kaydetti.


    2050 yılına gelindiğinde sıcaklığın sanayileşme öncesi döneme göre 1,5 derece artacağını kaydeden araştırmacılar, önümüzdeki yıllarda türlerin sayısının daha da değişeceğini tahmin ediyorlar. Rutterford, özellikle deniz canlılarının iklim değişikliğinden etkileneceğini düşünüyor. Araştırmacı, bu durumun sıcak su balıklarını daha fazla yakalama imkânı sunacağını, ancak aynı zamanda sıcaklık artışıyla birlikte daha önce nadir görülen sıcak su parazitlerini de aktive edebileceğine dikkat çekiyor.


    https://www.webtekno.com/okyan…lari-kutuplar-h88815.html

  • Son zamanlarda adını çokça duyduğunuz PCR (POLYMERASE CHAIN REACTION) ile ilgili aklınızda çağrışım yapabilecek ve anlayabileceğiniz ufak bir anlatım videosu



    Buda ingilizce bir video, benzer şeyleri anlatıyor..


    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

    Einmal editiert, zuletzt von Narsil ()

  • Peki 2. 3. ... seferlerde ilkinde gibi 96 dereceye çıkıyor mu ısıtma işlemi?

    her bir basamakta ilk işlem sırasıyla tekrar ediliyor hocam

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Benim bildiğim kadarıyla arkelerin dna polimerazı kullanılıyor yüksek sıcaklıklarda dayanıklı olduğu için