Matematik/Fizik/Kimya ve Bilimsel Gelişmeler

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • bide heaper teknolojine inanmasamda kısmi olarak olabilir çünkü termodinamik yasası kullanılarak kısmi olarak bir yeri soğutabilirsiniz bununla ilgili araştırma bilen var mı

  • Böyle bir konunun açılması güzel olmuş.Bilimle ilgili paylasimlar yapip bunlar üzerine kafa yorabilirirz.

    Sonuna kadar katılıyorum.HF'da ki insanların çoğu araştırmacı bir ruha sahiptir.Burası çok faydalı olacaktır.

  • Konu hayırlı olsun. İçerikte uzayla ilgili yazılar var, bunlarla ilgili konu var o tür paylaşımları konusundan yapmakta fayda var.


    Ayrıca bir kimyacı olarak bu başlıkta fizik ve matematiğin olması kimyanın olmaması garip geldi. Temel bilimlerin 3 temel taşından birini unutmak pek güzel olmamış:)

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Hayırlı olsun :)
    Matematik seven birisiyim ,
    güzel şeyler olacak gibi burada ;)

    Teşekkürler. Aynen güzel şeyler olacak gibi duruyor.İlk sayfalarda yazdıklarımı okudunuz mu acaba? Mesela cos(sonsuz) ifadesinin değerini bulduğum yer falan gördünüz mü oraları?

  • @Baybars Hocam inanın ki başlığı açtıktan sonra geldi kimya aklıma:)Ben daha çok fiziksel teoriler ve matematiğe ilgi duyduğum için başlığın adını öyle yazdım kimya da olsa iyi olurdu.Uzay konusunda katılıyorum size.Uzay o kadar geniş bir konu ki ona ayrı bir başlık açılmış oradan paylaşılmalı.

  • Konu hayırlı olsun hocam, paylaştığınız bilgiler oldukça güzel, zevkle okudum, elinize sağlık.


    Fakat bir önerim var; konu başlığı; Matematik, Fizik ve Bilim şeklinde geçiyor, bilim çok geniş bir alan, konu içinde karmaşaya yol açabileceğini düşünüyorum. Diğer bilim alanları da matematik, fizik gibi dallarla bağlantılı olabilir ama atıyorum direk uzay yerine uzay ve fizik bağlantısı konuşulabilir. Bence Fizik, Matematik olarak odaklanılmalı tabii @Baybars abinin bahsettiği gibi bir diğer temel alan Kimya eklenebilir. Konu başlığı da bu yönde düzenlenebilir diye düşünüyorum hocam, iyi forumlar..

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • Evrensel Hız Limiti,Kütle ve Zaman
    Kütleye sahip olmayan,fotonlardan oluşan ışığın boşluktaki hızı yaklaşık olarak 3x108 m/s'dir.Işığın bu hız değerine belirli bir kütleye ve hacime sahip hiç bir madde ulaşamaz.Son durak noktası burası olduğu için ışık hızı(c) evrensel hız limiti olarak nitelendirilebilir.Peki ışık hızına yaklaşıldığı zaman neler olur?Bu sorunun cevabı için 4. boyut kavramını incelememiz gerek.Nedir bu 4. boyut olayı?
    Biz insanlar ve içinde yaşadığımız alem için tanımlanan 3 boyut şu şekildedir:En,boy ve derinlik.Bunların üçünü Uzay(R3) olarak nitelendiririz.Bunların yanında içinde bulunduğumuz alemde bir boyut daha vardır:Zaman.Toplam 4 boyutu Uzay-Zaman diye ifade ederiz.Uzay-zaman modelleme olarak Uzay-Zaman çizgileri halinde gösterilir ve bilinen uzayın hepsinin bu Uzay-Zaman çizgilerinden oluştuğu düşünülür.






    Bu uzay-zaman çizgilerini gergin bir çarşafa benzetelim.Gergin çarşafa bir bilye koyarsak bilyeyi koyduğumuz nokta biraz içeri çöker.Eğer daha ağır kütleli bir bilye koyarsak çarşaf biraz daha içeri çöker.İşte evrende gezegenler,yıldızlar gibi büyük kütleli cisimler Uzay-Zaman çizgilerini çarşafa koyulan bir bilye gibi içeri çökertir diğer bir deyişle bükerler.İşte uzay-zaman çizgilerinin içeri çökük yani büyük bir kütlenin olduğu bölgelerinde zaman olması gerekenden daha yavaş akar.Bu kütlenin arttıkça zamanın yavaşlaması olarak ifade edilir.Aynı şekilde hız arttıkça da Uzay-Zaman çizgileri bükülür ve zaman yavaşlamaya başlar.



    Bu hız artışı nereye kadar böyle zamanı yavaşlatmaya devam eder?3x108 m/s değerine yani ışık hızına gelinceye kadar zaman yavaşlamaya devam eder.
    Işık hızına ulaşıldığı anda da zaman kütlesi olan ve uzayda yer kaplayan maddeler için durur.Zamanı şu an için durduramayacak teknolojideyiz.Bilinen fizik kuralları çerçevesinde ışık hızını maddeler için ∞ kabul edersek(Nasıl ki matematikte ∞ asla ulaşamayacağımız bir nokta ise maddeler için de ışık hızı ulaşılamayacak bir noktadır.Bu sebepten dolayı ışık hızını maddeler için ∞ kabul ederiz.) fizikte kütlesi olan cisimler için kullanılan enerji formülünde
    E=(1/2)mv2'de v yerine sonsuz yazarsak ışık hızına ulaşan maddenin enerjisi ∞ olur bir diğer deyişle ışık hızına ulaşmak için ∞ eberjiye sahip olmamız gerekir.Günümüz teknolojisinde bu çok zor hatta imkansıza yakın olduğu için ışık hızına asla ulaşılamayacağına ve zamanında bu açıdan durdurulamayacağı kanaatine varırız.



    Peki kütlenin arttıkça zamanın yavaşlaması ilkesinden zaman nasıl durdurulur?
    Gegin çarşafa çok ağır bir bilye koyarsak çarşaf yırtılır.Uzay-zaman çizgilerini kütlesi çok büyük olan cisimler öylesine büker ki zaman çok yavaşlar.Çok çok çok büyük kütleye sahip bir cisim ise aynı çarşafta olduğu gibi Uzay-Zaman çizgilerini yırtar geçer.O noktadan sonrası için fizik kuralları tanımlayamıyoruz.Ancak kütlesi dünyanın kütlesinden büyük olan cisimlerde zaman dünyaya göre daha yavaş akar.



    Dünyanın çevresindeki bir uzay istasyonunda yaşayan astronot için zaman daha hızlı akar.Bu onun çabuk yaşlanaacağı anlamına gelmez bilakis zaman ona göre normal akarken dünya yüzeyinde ona göre daha yavaş aktığı için ona göre geçen t süre bizim için 2t'dir.Yani o dünyanın çevresinde 10 yıl yaşasa dünyada ona göre dünyada 10 yıldan daha fazla zaman geçer.Bir örnekle konuyu kapatalım.



    Dünyanın çevresinde ışık hızına yakın bir değerde dönen bir uzay gemisinin içindeki Astronota göre 10 yıl geçerken dünyada 100 yıllar geçebilir bu mümkündür yani şartlar zorlanırsa geleceğe yolculuk normal hızdan daha hızlı bir şekilde yapılabilir.


    Kısacası zamanı hız artışı ve kütle artışı ile durduracak seviyeye erişemesek te zamanın daha yavaş akmasını sağlayabiliriz.

  • Hatta kara delikler sayesinde uzayda ulaşım kolay olabilir bahsettiğiniz gibi kütle cok ağır ise kara deliğin dibini yırtıp bir yerden başka biryere çıkılabilecek