Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Çok güzel hava var dışarıda soğuk , fırtına , yağmur cama vuran yağmurun şık şık sesleri vs. mükemmel hoş geldin kış.

  • Bölgemizin orta bölümünün Batı Karadeniz bölümü sınırındaki Yakakentte yağmur etkili. Havada kar yağarken oluşan kızıllık var. Darısı kar yağışının başına.

  • Tahminkolik Hocam soru sormuştum neyse işin var illaki.

    Birincisi bu kiş gecen kış gibi lanet bir kış olmayacak. Ikincisi ise aralik ayi icerisinde belki ama ocak subat aylari yer seviyesi ve denizimiz daha da soguyacagindan gelen sistemlerle birlikte kar alacagiz insallah.


    Karamsar olmaya hic gerek yok. Modeller deneme asamasinda hala.

  • İzlanda baskısı, Azorun yükselmeye çalışıp ezilmesi ve soğuk atakların doğudan sıyırıp geçmesi. İstediğimiz endeks görüntüsüne kavuştuk. Doğudan sıyırıp gitme işi can sıkıcı oluyor. Ama negatif endeks olup da sürekli +8, +10 görmekten iyidir. Arada yağış, 850 hPa da ara sıra 0,-4 gibi sıcaklıklar.


    İnşallah kışın genel görünüm bu olur. Bilindiği gibi negatif endeks olduğunda şansımız çok az. Yarın yeniden negatife inme sinyalleri olursa kendi adıma yıkım olur.


    Asıl istediğimiz Azorun güzel bir çıkışla sistem indirmesi. Bunu bekleyeceğiz olana kadar doğudan sıyırıp geçen ve karadenize inen soğuklar havayı ve denizi daha da soğutup zemini hazırlayacaktır.

  • Great Khan hocam. Ozaman accu nun tahmini güme gider. Avrupa icin resmen ilik ve yagis demis. Tamam izlanda da olur ama tam istedigimiz zamanda ortaya cikip herseyi mafediyor. Bu izlanda boyle devam etmez insallah.

    "Bu fırtınanın, bir veya birkaç kez soğuk havaları Ocak ve Şubat aylarında Lübnan, Suriye, İsrail, Ürdün ve Kuzey Irak'ın alçak kesimlerine kar yağdırabilecek kadar güneye yeteri kadar itmesi olasılığı var."


    Bu klasik karadeniz üzeri polar atak ve pozitif endeks patterni. Accu tahmini bu.


    2013 Aralık ayını inceleyin söylemek istediğim daha net anlaşılacaktır. İzlandanın aktif olmasının zararı olmaz. Azor ezilecek yapacak bir şey yok ama yükseleceği zaman orta avrupadan yükselir. Bu da İzlandaya bağlı izlanda zayıfladığı an Grönland a yüksek oturuyor Türkiye özellikle Samsun-Adana hattının doğusu kar adına bir şey bekleyemiyor. İzlanda Azoru sürüklesin doğuya Azor boşluğu bulduğu zaman sistem bizimdir. Yeter ki pattern bozulmasın.:)

  • Bünyamin Sürmelinin İnstagram da canlı yayınına denk geldim bugün.kendisi Aralık ortası ve sonrasının mevsim normalleri üzerinde yağışların yani 20-30 yılda bir görülen yağışların görülebileceğini ve hareketli geçeceğine değindi.modellerin belli Aralık’lardan sonra soğuk sistemleri ülkemize taşıması gerektiğini belirtti yanlış hatırlamıyorsam.Bakalım neler olcak !

  • Merhabalar bence accu macuyu değil ingilizleri takip edelim onlar soğuk kış bkliyorsa biz sıcağiz geçen sene accu ingiltre adasına 10 soğuk olacak demişdi özel tahminlerinde ingilizler sert kış olacak accuyu takmiyruz dediler doğru tutı bu yılda sert kış bekliyorlar 😁